Μια μορφή θεραπείας αλλιώτικη από τις άλλες…

Αν ερχόταν κάποιος και σας έλεγε πως ο πόνος στην μέση σας  (οσφύ στην ιατρική ορολογία) ή ο πόνος στον αυχένα σας, ο οποίος σας βασανίζει χρόνια, θα βελτιωθεί μέσω μιας σειράς από ασκήσεις, σε τέτοιο βαθμό που θα έπαυε να σας ταλαιπωρεί, θα τον πιστεύατε;

Όσο απίστευτο και αν σας ακούγεται κάτι τέτοιο, η εφαρμογή της σωματικής άσκησης ως μορφή θεραπείας μυοσκελετικών, και όχι μόνο, παθολογιών αποτελεί πλέον ότι πιο σύγχρονο και αποτελεσματικό στον τομέα της θεραπείας και της αποκατάστασης.

Πιο συγκεκριμένα, η  αναφερόμενη αυτή μορφή θεραπείας ακούει στο όνομα Θεραπευτική Άσκηση και αφορά την εφαρμογή μιας σειράς φυσικών δραστηριοτήτων και ασκήσεων που συμβάλλουν στην αποκατάσταση και βελτίωση του δυσλειτουργικού ή τραυματισμένου μέλους του σώματος. Βασικός στόχος της Θεραπευτικής Άσκησης είναι η επαναφορά του θεραπευόμενου ατόμου σε μια κατάσταση χωρίς πόνο και πλήρως λειτουργικής.

Και σε αυτό το σημείο μάλλον θα αναρωτιέστε πώς είναι δυνατόν η «γυμναστική», που όλοι λίγο πολύ γνωρίζουμε, να μπορεί να θεραπεύσει… Προφανώς δεν έχει να κάνει με  απλή «γυμναστική».

Σύμφωνα με σύγχρονες έρευνες και μελέτες, οι ευεργετικές ιδιότητες της σωματικής άσκησης βρίσκουν εφαρμογή στα πλαίσια της θεραπείας ποικίλλων παθολογιών μέσω συγκεκριμένων πρωτοκόλλων.

Οξείς τραυματισμοί μέχρι χρόνιες παθήσεις διαπιστώνεται τεκμηριωμένα πως βελτιώνονται ή και αποκαθίστανται πλήρως μέσω της πράξης αυτών των πρωτοκόλλων άσκησης, τα οποία έχουν μελετηθεί και εφαρμοστεί εργαστηριακά σε μεγάλο αριθμών ασθενών με βάση την παθολογία τους.

Στην εποχή, λοιπόν, που η παγκόσμια ιατρική κοινότητα έχει στραφεί στην έρευνα λιγότερο παρεμβατικών θεραπειών και πιο κατάλληλων και φιλικών προς τη φυσική υπόσταση των ανθρώπινων οργανισμών, η θεραπευτική άσκηση φαίνεται να είναι το πλέον ιδανικό και ασφαλές μέσο θεραπείας για αυτό το σκοπό.

Ένα μέσο θεραπείας που μπορεί να εφαρμοστεί μεμονωμένα, αλλά και σε συνδυασμό με άλλες, και η οποία μπορεί να προσαρμοστεί στις ανάγκες του κάθε θεραπευόμενου.

Όπως, όμως, συμβαίνει και με κάθε άλλη μορφή θεραπείας, υπάρχουν κίνδυνοι που μπορούν να υπάρξουν από τη λανθασμένη εφαρμογή της.

Γι’ αυτό το λόγο βασική προϋπόθεση για την ασφαλή εφαρμογή αυτής αποτελεί το να πραγματοποιείται από εξειδικευμένο θεραπευτικό προσωπικό, το οποίο είναι σε θέση να κρίνει αν η συγκεκριμένη μορφή θεραπείας ενδείκνυται για την εκάστοτε περίπτωση.

Επομένως, κρατάμε στα υπόψη μας ότι σε κάθε επίπονη κατάσταση που βιώνουμε πλέον, ίσως υπάρχει και μια διαφορετική μορφή αντιμετώπισης που μπορεί να εφαρμοστεί σε εμάς τόσο στα πλαίσια της θεραπείας, όσο και στα πλαίσια της πρόληψης, και πως όπως και με οποιαδήποτε άλλη μορφή θεραπείας, απαραίτητη είναι η εξατομίκευση και πράξη αυτής από το κατάλληλο προσωπικό σε συνδυασμό με τη δική μας υπομονή και η επιμονή για να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα…

Σωματική Άσκηση: Lifestyle ή τρόπος ζωής;

Στην εποχή των social media και γενικότερα της αψεγάδιαστης εικόνας που μας βομβαρδίζει από παντού, πολύς είναι ο κόσμος που πασχίζει να κατακτήσει τον τέλειο εαυτό του.

Στην αέναη αυτή προσπάθεια του σύγχρονου ανθρώπου για τελειότητα, επιστρατεύει κάθε είδους μέσο, προκειμένου να φτάσει στο πολυπόθητο αποτέλεσμα.

Ένα από τα βασικά όπλα που διαθέτει στη φαρέτρα του για την επίτευξη του στόχου αυτού είναι μεταξύ άλλων η σωματική άσκηση.

Έχοντας, να επιλέξει, μέσα από μια πληθώρα δραστηριοτήτων, από απλό περπάτημα μέχρι κάποιο άθλημα, καθώς και πολυάριθμων διαθέσιμων εξοπλισμών, που ως στόχο έχουν τη μεγιστοποίηση των επιδόσεων και των αποτελεσμάτων, θα περίμενε κανείς πως ο καθένας θα έβρισκε αυτό που του ταιριάζει καλύτερα, βάση γούστου και αναγκών, σωματικών κ μη, και πως η άσκηση θα αποτελούσε πλέον κομμάτι του τρόπου ζωής του, άσχετα αν προερχόταν από τον παράγοντα “life style”.

Δυστυχώς, κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Στοχεύοντας στα όσον πιο δυνατόν σύντομα αποτελέσματα και επηρεαζόμενος από τη μόδα της κάθε εποχής, ο σύγχρονος άνθρωπος στρέφεται σε μορφές άσκησης ακατάλληλες για αυτόν, οι οποίες συνήθως του προκαλούν περισσότερα προβλήματα παρά οφέλη.

Ο εκάστοτε ασκούμενος, λοιπόν, παρά τις ποικίλες επιλογές και διαθέσιμες πηγές πληροφόρησης για κάθε μορφή άσκησης που υπάρχει, λόγω της λανθασμένης επιλογής του, καταλήγει τις περισσότερες φορές πονεμένος, έχοντας ξοδέψει ένα σωρό χρήματα, μην έχοντας τα πολυπόθητα αποτελέσματα και φυσικά ορκίζοντας τον εαυτό του πως δε θα ξαναεπιχειρήσει κάτι ανάλογο, μιας και η σωματική άσκηση αποτελεί, πλέον, για εκείνον το χειρότερο που μπορεί να συμβεί σε άνθρωπο.

Είναι, όμως, όντως το χειρότερο πράγμα που μπορεί να συμβεί; Έρευνες, που διεξάγονται σε όλο τον κόσμο, δείχνουν κάθε άλλο παρά αυτό.

Με βάση όλα τα νέα αποτελέσματα, τα οποία δημοσιεύονται συνεχώς και αφορούν την άσκηση, όλο και περισσότεροι επιστήμονες υποστηρίζουν πως τα πολυάριθμα οφέλη αυτής συμβάλλουν ενεργά τόσο στην πρόληψη και την προστασία των ασκούμενων οργανισμών από διάφορους βλαπτικούς παράγοντες, όσο και στην αποκατάσταση αυτών από διάφορες παθήσεις, χρόνιες και μη.

Ωστόσο, δε αναφέρονται μόνο οι ειδικοί στα θετικά αποτελέσματα της άσκησης, αλλά και όλοι όσοι την έχουν επιλέξει ως τρόπο ζωής.

Όλοι εκείνοι, δηλαδή, που έχουν επιλέξει και ενσωματώσει χρόνια ολόκληρα τη συστηματική άσκηση στην καθημερινότητά τους και οι οποίοι απολαμβάνουν στο έπακρον τα οφέλη της.

Λαμβάνοντας, λοιπόν, υπόψη τα υπάρχοντα δεδομένα είναι αντιληπτό πως η σωματική άσκηση αποτελεί αποδεδειγμένα ένα πολύ ισχυρό μέσο βελτίωσης και προστασίας, ωστόσο, απαιτεί γνώση, σωστή σχεδίαση και κατάλληλη εφαρμογή.

Η “life style” εκδοχή αυτής, μπορεί να αποτελεί κίνητρο για πολλούς προκειμένου να την δοκιμάσουν, όμως, τα πολυπόθητα αποτελέσματα που υπόσχεται η βιομηχανία των media, δε θα επέλθουν, παρά μόνο αν η φυσική δραστηριότητα, την οποία επιλέγει ο καθένας, μετατραπεί σε τρόπο ζωής.

Το πώς θα επιτευχθεί αυτό, είναι προσωπική υπόθεση του καθένα από εμάς, ωστόσο, αναλογιζόμενοι τα οφέλη σίγουρα αξίζει τον κόπο μιας δοκιμής, δε νομίζετε;

Πώς να διατηρήσουμε τα οστά μας υγιή

Ως Παγκόσμια ημέρα κατά της οστεοπόρωσης έχει καθιερωθεί η 20η Οκτωβρίου.  Η οστεοπόρωση είναι μια συστηματική σκελετική ασθένεια που χαρακτηρίζεται από αλλοιώσεις της μικρο-αρχιτεκτονικής δομής του οστίτη ιστού και χαμηλή οστική πυκνότητα. Εξελίσσεται αθόρυβα χωρίς συμπτώματα ή πόνους και έχει ως αποτέλεσμα τα οστά να γίνονται εύθραυστα με κίνδυνο για κάταγμα, που εντοπίζεται συνήθως στο ισχίο, στη σπονδυλική στήλη ή στον καρπό. Η οστεοπόρωση είναι συχνό νόσημα με τεράστιες κοινωνικο-οικονομικές επιπτώσεις. Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οργανισμό υγείας υπολογίζεται ότι προκαλεί ετησίως περίπου 9 εκατομμύρια κατάγματα σε όλο τον κόσμο. Σε όλους τους ανθρώπους παρατηρείται κάποια οστική απώλεια με το πέρασμα των χρόνων, αλλά δε θα εκδηλωθεί η οστεοπόρωση σε όλους. Για αυτό, είναι σημαντικό να θεμελιωθεί ένας υγιής σκελετός, αλλά και να διατηρηθεί η οστική μάζα στις μεγαλύτερες ηλικίες.

14694608_1254724114569237_200678152_n

Οστά

Το οστό δομείται από ένα σύνθετο υλικό αποτελούμενο από κρυστάλλους ανόργανων στοιχείων (ασβέστιο, φώσφορος, ψευδάργυρος, μαγνήσιο), δεσμευμένων σε ένα πρωτεϊνικό στρώμα. Η δομή του είναι τέτοια ώστε να παρέχει στήριξη, ανθεκτικότητα και να απορροφά τις κρούσεις χωρίς να σπάει. Αν διαταραχθεί η σύσταση του οστού μπορούν να προκληθούν παθήσεις όπως η ραχίτιδα, η οστεομαλακία και η οστεοπόρωση.

Το οστό υφίσταται αλλαγές καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής. Κατά τις 2 πρώτες δεκαετίες εναποτίθεται το μεγαλύτερο μέρος της οστικής μάζας και η κορυφαία οστική μάζα επιτυγχάνεται μεταξύ 18 και 35 ετών.  Όταν επιτευχθεί η μέγιστη οστική μάζα, ξεκινάει η σταδιακή απώλεια οστού, αρχικά με αργό ρυθμό ο οποίος αυξάνεται με την ηλικία.

Παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία τον οστών

Η κληρονομικότητα, το φύλο, η φυλή, οι ορμόνες, η διατροφή, το κάπνισμα, το αλκοόλ, η άσκηση, το σωματικό βάρος και κάποιες συνήθειες στο τρόπο ζωής επηρεάζουν τη κορυφαία οστική μάζα. Βέβαια, ο πιο σημαντικός παράγοντας είναι η γενετική επίδραση σε ποσοστό 70-80%, αλλά παρ’ όλα αυτά οι τροποποιήσιμοι παράγοντες όπως είναι η διατροφή και η σωματική δραστηριότητα έχουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του οστού και στη μείωσης της οστικής απώλειας.

1.Διατροφή για υγιή οστά

Τα σημαντικότερα θρεπτικά συστατικά για την υγεία των οστών είναι το ασβέστιο και η βιταμίνη D.

Ασβέστιο

14694608_1254724311235884_1862893275_n

Συνολικά το 99% του ασβεστίου στο σώμα βρίσκεται στα οστά και τα δόντια. Η επαρκής πρόσληψη του είναι σημαντική για να επιτευχθεί η μέγιστη οστική μάζα κατά τη παιδική και εφηβική ηλικία, αλλά και για να μειωθεί η οστική απώλεια κατά την ενήλικη ζωή. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη ασβεστίου (RDA) μπορεί να κυμαίνεται στα 1000-1300 mg ανάλογα με την ηλικία, το φύλο και τις ιδιαίτερες ανάγκες του οργανισμού.

Διαιτητικές πηγές

Όπως είναι γνωστό τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι πλούσιες και απορροφήσιμες πηγές ασβεστίου. Άλλα τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο είναι τα ψάρια που καταναλώνονται με τα μαλακά εδώδιμα οστά τους όπως είναι οι σαρδέλες, η μαρίδα, ο σολομός, τα μύδια και τα στρείδια. Επίσης, πηγές ασβεστίου αποτελούν και κάποια φυλλώδη λαχανικά, όπως το γογγύλι, το μπρόκολο, το κουνουπίδι και το λάχανο. Βέβαια, κάποια από αυτά όπως είναι το σπανάκι και το παντζάρι περιέχουν υψηλή ποσότητα οξαλικού οξέος, το οποίο παρεμποδίζει την απορρόφηση του ασβεστίου. Τέλος, και οι ξηροί καρποί όπως τα φιστίκια, τα καρύδια και τα αμύγδαλα αποτελούν πηγές ασβεστίου. Παρακάτω αναγράφεται κατά προσέγγιση η περιεκτικότητα του ασβεστίου σε ορισμένα τρόφιμα:

 • 1 φλιτζάνι αγελαδινό γάλα=240 mg
 • 1 κεσεδάκι (200 g) γιαούρτι=220 mg
 • 30 g τυρί Έμμενταλ=250 mg
 • 30 g τυρί Παρμεζάνα=360 mg
 • 10 σαρδέλες=630 mg
 • 100 g σολομός κονσέρβα=200 mg
 • 100 g αμύγδαλα=220 mg

Βιταμίνη D

14686638_1254724651235850_1401451150_n 

Όπως προαναφέραμε και η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την υγεία των οστών καθώς βοηθά την απορρόφηση του ασβεστίου και συμμετέχει στο σχηματισμό των οστών. Η κύρια πηγή της είναι η έκθεση του δέρματος στον ήλιο. Περίπου 15-20 λεπτά έκθεσης των χεριών και του προσώπου στον ήλιο κατά τις μεσημεριανές ώρες επαρκούν ώστε να συντεθεί η απαραίτητη βιταμίνη D. Ωστόσο, ακόμα και στην Ελλάδα όπου υπάρχει ηλιοφάνεια τις περισσότερες μέρες του χρόνου, πολλοί εμφανίζουν ανεπάρκεια βιταμίνης D. Αυτό γιατί η σύνθεσή της στο δέρμα επηρεάζεται από παράγοντες όπως η ηλικία, οι εποχές, η τοποθεσία, η ώρα της ημέρας, η μόλυνση της ατμόσφαιρας, η χρήση αντηλιακού και ο ρουχισμός.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας όταν υπάρχει ελάχιστη έκθεση στον ήλιο οι συστάσεις για τη πρόσληψη βιταμίνης D είναι: 600 ΙU (15 mg) για άτομα ηλικίας 18-70 και 800 IU (20 mg) για άτομα άνω των 70 ετών.

Διαιτητικές πηγές

Οι κύριες διαιτητικές πηγές βιταμίνης D είναι λίγες και περιλαμβάνουν το συκώτι ψαριού και τα έλαια από αυτό (μουρουνέλαιο), τα λιπαρά ψάρια, το κρόκο αυγού, κάποια είδη μανιταριών και εμπλουτισμένα τρόφιμα. Παρακάτω αναγράφεται κατά προσέγγιση η περιεκτικότητα της βιταμίνης D σε ορισμένα τρόφιμα.

 • 1 κ.σούπας μουρουνέλαιο= 1.360 ΙU
 • 100 g ξιφίας= 665 ΙU
 • 100 g σολομός=400 ΙU
 • 100 g τόνος=270 ΙU
 • 10 σαρδέλες =235 ΙU
 • 1 μεγάλος κρόκος=41 ΙU

2.Σωματική δραστηριότητα για υγιή οστά

14643133_1254724807902501_1269556052_n

Η σωματική δραστηριότητα έχει μεγάλη σημασία για τη διατήρηση της υγείας του σκελετού από τη παιδική έως την όψιμη ενήλικη ζωή. Οι δραστηριότητες που ασκούν πίεση στα οστά ή μεταφέρεται κάποιο βάρος (συμπεριλαμβανομένου και του σωματικού βάρους του ατόμου) όπως το περπάτημα, το τρέξιμο, το κουτσό, τα άλματα  και η προπόνηση με βάρη ή αντιστάσεις έχουν προστατευτικά αποτελέσματα στα οστά.  Δραστηριότητες όπως το κολύμπι ή η ποδηλασία παρόλο που έχουν ευεργετικά οφέλη στους μύες και το καρδιαγγειακό σύστημα, δεν ασκούν μηχανική πίεση στα οστά και τελικά έχουν μικρότερη επίδραση στην ενίσχυση των οστών. Συστήνεται 60 λεπτά μέτριας έντασης σωματικής δραστηριότητας την ημέρα και τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα δραστηριότητες που δυναμώνουν τα οστά για παιδιά 5-17 ετών, και 150 λεπτά μέτριας έντασης σωματικής δραστηριότητας για τους ενήλικες, συμπεριλαμβάνοντας δραστηριότητες μυϊκής ενδυνάμωσης 2 φορές την εβδομάδα.

Συμπερασματικά, η διατροφή και η σωματική δραστηριότητα είναι δυο τροποποιήσιμοι παράγοντες που συμβάλουν στην απόκτηση αλλά και στη διατήρηση ενός υγιούς σκελετού. Θα πρέπει να καταναλώνονται τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο και βιταμίνη D και να υπάρχει συστηματική σωματική δραστηριότητα. Επιπλέον, επειδή η οστεοπόρωση εξελίσσεται χωρίς συμπτώματα τα άτομα που έχουν αυξημένους παράγοντες κινδύνου θα πρέπει να υποβάλλονται σε μέτρηση οστικής πυκνότητας ώστε να ελέγχουν την υγεία των οστών τους.

Τροφές που ενισχύουν τη καλή διάθεση

Πολλές φορές η καθημερινότητα, οι πολλές υποχρεώσεις, το άγχος να τα προλάβουμε όλα προκαλούν έντονο άγχος, κακή διάθεση και ψυχική κούραση.  Άλλες φορές το μεγάλο στρες επηρεάζει κάποιους ακόμα και την ώρα του ύπνου, ο οποίος τελικά δεν προσφέρει την απαραίτητη ξεκούραση και χαλάρωση.  Μια λύση για όλα αυτά κρύβεται στη σωστή διατροφή και σε ορισμένες τροφές  που λόγω των συστατικών τους προσφέρουν εφορία, δημιουργούν ευχάριστο συναίσθημα, απομακρύνουν το άγχος, χωρίς να προκαλούν προβλήματα στη πέψη, το σωματικό βάρος ή άλλες παρενέργειες.

Ας δούμε παρακάτω μερικές από αυτές…

 1. Καρύδια, κάσιους και αμύγδαλα

karydia

Είναι πλούσια σε μαγνήσιο και φώσφορο βοηθώντας έτσι στη μείωση εμφάνισης συμπτωμάτων κατάθλιψης, μελαγχολίας, συμπτώματα που συνήθως συνδέονται με τα χαμηλά επίπεδα μαγνησίου. Μια χούφτα ξηρών καρπών αποτελεί υγιεινό σνακ και μάλιστα, επειδή δε περιέχουν υδατάνθρακες δεν προκαλούνται απότομες αυξομειώσεις στο σάκχαρο και άρα το αίσθημα της πείνας δεν επέρχεται σύντομα. Βέβαια, δε χρειάζονται υπερβολές διότι οι ξηροί καρποί έχουν αρκετές θερμίδες.

 1. Μαύρη σοκολάτα

chocolate

Η μαύρη σοκολάτα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο, η οποία μπορεί να κυμαίνεται από 50-99%. Η κατανάλωση κακάου διεγείρει την έκκριση ενδορφινών από τον εγκέφαλο, οι οποίες βελτιώνουν τη ψυχική διάθεση, καθώς και την έκκριση σεροτονίνης, ουσία με αντικαταθλιπτική δράση. Το κακάο, βέβαια, έχει και αλλά ευεργετικά αποτελέσματα όπως η αντιοξειδωτική του δράση. Έτσι, λοιπόν αν θέλετε να καταναλώσετε σοκολάτα για να βελτιώσετε τη διάθεση σας αποφύγετε τη γάλακτος και προτιμήστε τη μαύρη, καταναλώνοντας 2-4 τετραγωνάκια την ημέρα.

 1. Μπανάνες

banana

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε και συμμετείχαν άνθρωποι με συμπτώματα κατάθλιψης, βρέθηκε ότι ο εμπλουτισμός της διατροφής τους με μπανάνες βελτίωσε αισθητά τη διάθεση τους. Αυτό οφείλεται σε ένα αμινοξύ, την τρυπτοφάνη, που περιέχει η μπανάνα σε μεγάλη ποσότητα. Η τρυπτοφάνη είναι πρόδρομη ένωση της σεροτονίνης, η οποία όπως αναφέρθηκε έχει ευεργετικές επιδράσεις στη διάθεση. Εύκολη στη μεταφορά και το ξεφλούδισμα, η μπανάνα μπορεί να αποτελέσει ένα ιδανικό σνακ στη δουλεία, στο σχολείο για τους μαθητές ή ακόμα και μετά από σωματική άσκηση.

 1. Ντομάτες

tomatoes

Σε πολλές μελέτες έχει αποδειχθεί η διατροφική αξία της ντομάτας και τα οφέλη της για την υγεία. Το κόκκινο χρώμα της τομάτας οφείλεται στο λυκοπένιο, ένα καροτενοειδές με αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες. Επιπλέον, οι ντομάτες περιέχουν υψηλή ποσότητα φυλλικού οξέος το οποίο τονώνει τη διάθεση και έχει αντικαταθλιπτικές ιδιότητες. Είναι προτιμότερο να καταναλώνεται με τη φλούδα, γιατί όταν ξεφλουδιστεί χάνεται ένα σημαντικό μέρος των θρεπτικών συστατικών που περιέχει.

 1. Αυγό

eggs

Το αυγό αποτελεί μια πλήρης τροφή και μάλιστα η βιολογική αξία των πρωτεϊνών θεωρείται η υψηλότερη σε σχέση με άλλες τροφές. Είχε ενοχοποιηθεί ότι συμβάλει στην αύξηση της χοληστερόλης του αίματος, άλλα νεότερες μελέτες ανέτρεψαν τα παραπάνω δεδομένα και μάλιστα έδειξαν πως η κατανάλωση έως και ενός αυγού την ημέρα είναι ασφαλής. Μεταξύ των ευεργετικών δράσεων του αυγού συγκαταλέγεται και η βελτίωση της διάθεσης καθώς βοηθά τον οργανισμό στη σύνθεση σεροτονίνης. Επίσης, τα αυγά περιέχουν σελήνιο, ένα αντιοξειδωτικό που συμμετέχει στην έκκριση ορμονών του θυρεοειδούς, οι οποίες ρυθμίζουν τη διάθεση.

 1. Ψάρι

  psaria

Ένα λιπαρό ψάρι (όπως είναι ο σολομός, ο γαύρος, οι σαρδέλες) είναι πλούσια πηγή των ω-3 λιπαρών οξέων (EPA, DHA και DPA). Νέες μελέτες δείχνουν ότι τα ω-3 λιπαρά μπορούν να επιδράσουν θετικά σε άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη. Συγκεκριμένα, τα ω-3 λιπαρά αυξάνουν το ποσοστό παραγωγής σεροτονίνης, που ρυθμίζει τη διάθεση και τα επίπεδα της οποίας είναι χαμηλά σε άτομα με κατάθλιψη. Ακόμα, υπάρχουν ενδείξεις ότι σταθεροποιούν τη διάθεση και συμβάλλουν στην μείωση των απότομων διακυμάνσεων της διάθεσης σε όσους πάσχουν από διπολική διαταραχή. Έτσι, λοιπόν, αν θέλετε να βελτιώσετε τη διάθεση σας καταναλώστε τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα κάποιο λιπαρό ψάρι.

Συμπερασματικά, αδιαμφισβήτητο γεγονός είναι το «είμαστε ότι τρώμε» και άρα τα συναισθήματα μας, ακόμα και η διάθεση μας μπορούν να επηρεαστούν από τη ποιότητα της διατροφής μας. Σίγουρα δεν υπάρχουν τροφές που ξεκινώντας να τις τρώμε θα αρχίσουμε να γελάμε και θα ξεχάσουμε όλα τα προβλήματα μας, αλλά κάποιες συγκεκριμένες (όπως αυτές που προαναφέρθηκαν) έχουν ωφέλιμα θρεπτικά συστατικά που επιδρούν στον εγκέφαλο και άρα στη διαμόρφωση της τελικής διάθεσης. Η ένταξη τους σε ένα ισορροπημένο και υγιεινό διαιτολόγιο θα προσφέρει υγεία, ευεξία και καλή διάθεση.

Πεπόνι και καρπούζι:Δύο δροσιστικά και υγιεινά φρούτα

Και όταν λέμε δροσιστικά σίγουρα αυτή η λέξη τα χαρακτηρίζει απόλυτα καθώς είναι τα φρούτα με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε νερό. Συγκεκριμένα, το πεπόνι αποτελείται κατά 90% από νερό και το καρπούζι κατά 94%. Είναι ιδιαίτερα αγαπητά και διαδεδομένα τους θερινούς μήνες και όχι άδικα, αφού προσφέρουν ευχάριστη, δροσερή γεύση και άρωμα. Άλλοι, βέβαια, εκείνοι που θέλουν να ελέγξουν το βάρος τους, λόγω της γλυκιάς γεύσης τους τα έχουν κατατάξει ως «παχυντικά» και τα αποφεύγουν νομίζοντας ότι έχουν πολλές θερμίδες.  Ισχύει, όμως, κάτι τέτοιο;

Ας δούμε παρακάτω αναλυτικά το κάθε φρούτο…

Πεπόνι

14002540_1188173197890996_2088627675_o

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες πεπονιού. Η προέλευση του είναι η Ασία ή η Αφρική και το χρησιμοποιούσαν ως θεραπευτικό μέσο, όπως η ποικιλία cantaloupe (κίτρινο πεπόνι) που στη Κίνα χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της ηπατίτιδας. Στην Ελλάδα καλλιεργούνται σε μεγάλο βαθμό στη Πελοπόννησο και στη Κρήτη.

Το πεπόνι μπορεί να έχει γλυκιά γεύση, άλλα αποδίδει λίγες θερμίδες, μόνο 54 ανά ένα φλιτζάνι (160 g). Επίσης, το ένα φλιτζάνι πεπόνι περιέχει 1,3 g πρωτεΐνες, 13 g υδατάνθρακες και 1,4 g φυτικές ίνες.

Είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά όπως:

 • Βιταμίνη Α: Συμβάλει στην υγεία της όρασης και του δέρματος.
 • Βιταμίνη C που δρα ως αντιοξειδωτικό προστατεύοντας από το οξειδωτικό στρες και τη γήρανση.
 • Βιταμίνες του συμπλέγματος Β όπως η θειαμίνη (Β1), η νιασίνη (Β3), το παντοθενικό οξύ (Β5) και η πυριδοξίνη (Β6).
 • Κάλιο: Βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και επίσης το κάλιο στα φρούτα μειώνει το κίνδυνο ανάπτυξης πέτρας στα νεφρά.

Βέβαια, καλό θα είναι να τρώγεται ώριμο, γιατί αλλιώς αποδίδει μικρές ποσότητες από τα προηγούμενα θρεπτικά συστατικά. Χαρακτηριστικό της ωριμότητας ενός πεπονιού είναι το άρωμα του, επομένως θα πρέπει να διαλέγονται αυτά που έχουν ικανοποιητικό βάρος και γλυκιά οσμή.

Το πεπόνι, λοιπόν, αν αντικαταστήσει κάποιο πλούσιο σε θερμίδες σνακ αποτελεί μια ιδανική επιλογή για άτομα που προσπαθούν να ελέγξουν το βάρος τους. Δε χρειάζονται βέβαια υπερβολές, αλλά η κατανάλωση του να γίνεται με μέτρο. Συγχρόνως, έχει να προσφέρει ευεργετικά οφέλη για την υγεία όπως η μείωση της αρτηριακής πίεσης, της χοληστερόλης και την προστασία από διάφορους τύπου καρκίνου. Είναι πηγή αντιοξειδωτικών με αποτέλεσμα να συμβάλει στην προστασία από καρδιαγγειακά ή άλλα νοσήματα που σχετίζονται με τη γήρανση. Επιπλέον, βοηθά στη διατήρηση υγιούς δέρματος, αλλά και στη καλύτερη ψυχολογία.

14054703_1188174671224182_354240266_n

Μπορεί να καταναλωθεί: Ωμό σε φέτες ή φρουτοσαλάτες ή ακόμα να χτυπηθεί στο μίξερ με πάγο για να φτιάξουμε γρανίτα, χυμό ή smoothie. Όμως δε θα πρέπει να παραμένει για πολύ ώρα κομμένο γιατί η βιταμίνη C εκτεθειμένη στον αέρα καταστρέφεται γρηγορότερα.

Συνεχίζουμε με το καρπούζι.

Καρπούζι

14030997_1188174781224171_478354113_n

Το καρπούζι είναι ένα από τα πιο γνωστά και παλιά φρούτα, πρωτοεμφανίζεται στην Αρχαία Αίγυπτο το 2.500 π.Χ. και στην Ευρώπη εμφανίστηκε μετά τον 13ο αιώνα. Η ελληνική του ονομασία είναι «υδροπέπων», ενώ η λέξη «καρπούζι» προέρχεται από τη τούρκικη λέξη karpuz, η οποία ανάγεται στη περσική xarpuz.

Άδικα, πολλοί θεωρούν ότι το καρπούζι δεν έχει τίποτα να προσφέρει πέραν του νερού και της ζάχαρης. Αντίθετα, είναι πλούσιο σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία και έχει χαμηλή θερμιδική πυκνότητα. Συγκεκριμένα, τα 150 g (1 φλιτζάνι) καρπουζιού αποδίδουν 45 θερμίδες, 0,9 g πρωτεΐνες, 11 g υδατανθράκων και 1 g φυτικές ίνες.

Είναι πλούσιο σε βιταμίνες όπως η Α, C, B6, σε κάλιο και περιέχει επίσης θειαμίνη, νιασίνη, ριβοφλαβίνη, παντοθενικό οξύ, φυλλικό οξύ, φώσφορο, μαγνήσιο, χαλκό, σελήνιο και λυκοπένιο.

Οφέλη για την υγεία

 • Συμβάλει στη καλή λειτουργία της όρασης, του δέρματος και των μαλλιών λόγω της περιεκτικότητας σε βιταμίνη Α.
 • Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα μέσω της δράσης της βιταμίνης C και προστατεύει από φυσικές οξειδωτικές ουσίες που επιταχύνουν τη γήρανση και ευνοούν την ανάπτυξη καρκίνου.
 • Είναι πλούσιο σε λυκοπένιο, όπου η πρόσληψη του έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη σε πολλές μελέτες. Συγχρόνως μια διατροφή πλούσια σε λυκοπένιο μπορεί να προστατεύει από τα καρδιαγγειακά προβλήματα.
 • Η πυριδοξίνη (βιταμίνη Β6) που περιέχει βοηθά στη σύνθεση νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου οι οποίοι βοηθούν στην αντιμετώπιση άγχους, πανικού και γενικότερα προσφέρουν καλύτερη διάθεση.

Μπορεί να καταναλωθεί: Ωμό ως σνακ ή ενδιάμεσα των γευμάτων, σε φρουτοσαλάτες, γρανίτες και ζελέ ή ακόμα και σε σαλάτες με λαχανικά ή φέτα. Βέβαια, η ελαφριά και γλυκιά γεύση εύκολα μπορεί να οδηγήσει στην υπερκατανάλωση του και τελικά να επηρεάσει αρνητικά το σωματικό βάρος. Έτσι, και στη περίπτωση του καρπουζιού θα πρέπει να ισχύει το μέτρο.

14017957_1188175044557478_1138521609_n

Μη ξεχνάμε…

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι και τα δυο φρούτα μας εφοδιάζουν με νερό που περιέχει τα καλύτερα ιχνοστοιχεία. Τα πεπόνια και τα καρπούζια, επειδή έχουν ρίζες που φθάνουν πολύ βαθιά, παίρνουν νερό απ’ τις υπόγειες φυσικές δεξαμενές, και όχι από τα υδραγωγεία των πόλεων, και το φέρνουν στο τραπέζι με τη μορφή ενός νοστιμότατου φρούτου. Ενυδατώνουν, έτσι,  τον οργανισμό και προσφέρουν σημαντικούς ηλεκτρολύτες, το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό τους θερινούς μήνες που υπάρχει έντονη εφίδρωση και κίνδυνος για αφυδάτωση.

Συμπερασματικά, τα δυο φρούτα μας δροσίζουν και μας προσφέρουν γλυκιά γεύση τις ζεστές μέρες του καλοκαιρού προσφέροντας συγχρόνως πολύτιμα θρεπτικά συστατικά για τόνωση, ευεξία και υγεία.

14037650_1188175471224102_753659991_o

Αλάτι: Προβλήματα υγείας και πώς να μειωθεί στη καθημερινή διατροφή

Το αλάτι ή αλλιώς χλωριούχο νάτριο αποτελείται κατά 40% από νάτριο και κατά 60% από χλώριο. Το νάτριο και το χλώριο είναι δυο ιόντα απαραίτητα για τον οργανισμό. Όμως, αυτό που ανεβάζει την αρτηριακή πίεση και σχετίζεται με άλλα προβλήματα υγείας είναι το νάτριο, το οποίο όπως θα περιγραφεί παρακάτω δεν έχει ως μοναδική πηγή το μαγειρικό αλάτι.

17907-768x461

Λίγα λόγια για το νάτριο…

Το νάτριο ανήκει στους βασικούς ηλεκτρολύτες του σώματος. Οι ηλεκτρολύτες είναι στοιχεία που φέρουν ηλεκτρικό φορτίο όταν διαλύονται στα υγρά του σώματος και συνεισφέρουν στη διατήρηση της σωστής ισορροπίας των υγρών του σώματος αλλά και στη μετάδοση των νευρικών σημάτων. Στην επιφάνεια των οστικών κρυστάλλων βρίσκεται περίπου το 30% του νατρίου, απ’ όπου και απελευθερώνεται στη κυκλοφορία του αίματος σε περίπτωση υπονατριαιμίας. Το υπόλοιπο νάτριο που υπάρχει στον οργανισμό κατανέμεται στο μυϊκό, νευρικό ιστό και στο εξωκυττάριο υγρό .

Το νάτριο που προσλαμβάνεται απορροφάται από τον οργανισμό σε ποσοστό 95-100% και υπάρχουν φυσιολογικοί μηχανισμοί που ρυθμίζουν τη συγκέντρωση νατρίου στο σώμα όπως είναι η δίψα ή συγκεκριμένες ορμόνες (αντιδιουρητική ορμόνη, αλδοστερόνη). Επομένως, το προσλαμβανόμενο νάτριο, απορροφάται σχεδόν όλο, με αποτέλεσμα τελικά η ποσότητα του νατρίου που απορροφήθηκε να είναι μεγαλύτερη από αυτή που χρειάζεται το σώμα.

Αλάτι, νάτριο και προβλήματα υγείας

Οι χρόνιες ασθένειες είναι ο κύριος παράγοντας νοσηρότητας και θνησιμότητας σε παγκόσμιο επίπεδο και η αυξημένη πρόσληψη νατρίου και αλατιού έχει συσχετιστεί με αυτές στη διεθνή βιβλιογραφία.

 • Αυξημένη αρτηριακή πίεση: Είναι ιδιαίτερα γνωστή η συσχέτιση του αλατιού με την υπέρταση. Υπάρχουν άτομα, τα οποία είναι ευαίσθητα (αλατο-ευαίσθητα άτομα) στο αλάτι, με αποτέλεσμα σε υψηλή διαιτητική πρόσληψη αλατιού να αυξάνεται η αρτηριακή πίεση τους, ενώ μειώνεται σε χαμηλή διαιτητική πρόσληψη. Αντίθετα, άλλοι άνθρωποι ακόμα και αν μειώσουν το ποσό αλατιού που προσλαμβάνουν η αρτηριακή πίεση δε μεταβάλλεται και παρουσιάζουν «αντίσταση» στο αλάτι. Οι παθοφυσιολογικοί μηχανισμοί που συνδέουν το νάτριο με την αύξηση της αρτηριακής πίεσης δεν έχουν διευκρινιστεί πλήρως, αλλά περιλαμβάνουν μεταβολές στη νεφρική λειτουργία, στις ορμόνες που ρυθμίζουν το ισοζύγιο νερού, το αγγειακό σύστημα, τη καρδία και/ή το κεντρικό νευρικό σύστημα.
 • Επηρεάζει δυσμενώς διαφορετικά όργανα και ιστούς στόχους όπως, τα αγγεία, τη καρδία, τα νεφρά και περιοχές του εγκεφάλου που ελέγχονται από το αυτόνομο νευρικό σύστημα.
 • Διαταραχή στη λειτουργία και δομή των αγγείων που πιθανόν αυξάνουν το κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα.
 • Η υπερβολική πρόσληψη νατρίου έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου, όπως καρκίνου του στομάχου, ο οποίος είναι από τους πιο θανατηφόρους παγκοσμίως.
 • Ανάπτυξη αυτοάνοσων νοσημάτων.

13633254_1149014401806876_1934525797_o

Έτσι, λοιπόν, για να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης τέτοιων προβλημάτων έχουν καθοριστεί συγκεκριμένες συστάσεις για τη μέγιστη πρόληψη νατρίου-αλατιού στη καθημερινή διατροφή. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (2012) και την Αμερικάνικη Καρδιολογική Εταιρεία (2014) συστήνεται η ημερήσια πρόσληψη νατρίου να είναι 2-2,3 g και αντίστοιχα η ημερήσια πρόσληψη αλατιού να είναι 5-6 g για τους ενήλικες (άτομα ≥16 ετών). Όσον αφορά τα παιδιά, το συνιστώμενο μέγιστο επίπεδο πρόσληψης των 2-2,3 g νατρίου/ημέρα θα πρέπει να προσαρμοστεί χαμηλότερα με βάση τις ενεργειακές απαιτήσεις των παιδιών σε σχέση με εκείνες των ενηλίκων.

Προσοχή! Αυτές οι συστάσεις αφορούν το γενικό πληθυσμό (συμπεριλαμβανομένων των εγκύων ή θηλαζουσών γυναικών), εκτός από άτομα με ασθένειες ή με λήψη φαρμακευτικής αγωγής που μπορεί να οδηγήσει σε υπονατριαιμία ή κατακράτηση νερού ή βρίσκονται σε δίαιτες υπό ιατρική επίβλεψη (ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1).

Δυστυχώς, όμως, η καθημερινή διατροφή πολλών ανθρώπων ξεπερνά κατά πολύ αυτές τις συστάσεις και μελέτες παγκοσμίως έχουν δείξει ότι η μέση παγκόσμια πρόσληψη αλατιού φτάνει τα 10 g/ημέρα. Ας δούμε, λοιπόν, που μπορεί να οφείλεται αυτό.

Νάτριο και αλάτι στα τρόφιμα

Ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι (5 g) περιέχει σχεδόν 2 g νατρίου. Κάποια τρόφιμα φυσιολογικά περιέχουν μικρές ποσότητες νατρίου. Όμως, το μεγαλύτερο μέρος του νατρίου οφείλεται στην επεξεργασία, τη προετοιμασία των τροφίμων και το μαγείρεμα. Στο μαγείρεμα των φαγητών προστίθεται συνήθως αλάτι για βελτίωση της γεύσης. Επίσης, πολλά πρόσθετα νατρίου χρησιμοποιούνται στις βιομηχανίες τροφίμων ως ενισχυτικά της γεύσης, της υφής, του χρώματος και ως συντηρητικά των τροφίμων. Ενδεικτικά σε πολλές συσκευασίες τροφίμων μπορούμε να διαβάσουμε τα εξής προσθετικά νατρίου: κιτρικό, νιτρικό, νιτρώδες νάτριο, προπριονικό νάτριο, γλουταμινικό μονονάτριο, διττανθρακικό νάτριο.

Συγκρίνοντας τις διαφορετικές πηγές πρόσληψης νατρίου 1% προέρχεται από το πόσιμο νερό, 11% από το μαγειρικό αλάτι, 11% από το αλάτι που περιέχουν οι τροφές και 77% από τις επεξεργασμένες και τυποποιημένες τροφές. Άρα, υπάρχουν «κρυφές» πηγές αλατιού και νατρίου που συμβάλουν στην αύξηση της πρόσληψης τους.

Τρόφιμα πλούσια σε νάτριο ανά 100 g

Κύβοι και σκόνη ζωμών=20.000 mg

Σνακ πχ. αλμυρά κράκερ, πατατάκια ποπ κορν=1.500 mg

Αλλαντικά=600-1.300 mg

Σάλτσες και αλείμματα=1.200 mg

Πίτσα=500-1.100 mg

Χάμπουργκερ=890 mg

Τυρί φέτα=917 mg

Τυρί παρμεζάνα=800 mg

Κρουασάν βουτύρου=750 mg

Mozzarella, cheddar=650-670 mg

Βούτυρο-Μαργαρίνη=500 mg

Δημητριακά πρωινού και προϊόντα ψωμιού=450-550 mg

Τοματοχυμός κονσέρβας=190 mg

six-salty-foods-700x395-11

Τρόποι για να μειωθεί το αλάτι στη καθημερινή διατροφή

 • Περιορισμός των τυποποιημένων και επεξεργασμένων τροφίμων.
 • Ανάλατοι ξηροί καρποί.
 • Αποφυγή κατανάλωσης τροφίμων από κονσέρβες.
 • Χρησιμοποιείστε κατά το μαγείρεμα μπαχαρικά και βότανα αντί για αλάτι όπως: δυόσμος, δεντρολίβανο, μοσχοκάρυδο, βασιλικός, πάπρικα, τζίντζερ.
 • Το αλάτι να προστίθεται στο τέλος της μαγειρικής παρασκευής, ώστε να μείνει η γεύση, να υπάρχει ο έλεγχος της ποσότητας που προστίθεται και τελικά να προστίθεται λιγότερο.
 • Συμβουλή των διατροφικών ετικετών των τροφίμων ώστε να επιλέγονται αυτά με τη χαμηλότερη ποσότητα αλατιού.
 • Σε τρόφιμα που φυσικά περιέχουν αλάτι όπως το κρέας ή το ψάρι καλό είναι να αποφεύγεται η επιπλέον προσθήκη κατά το μαγείρεμα.
 • Αυξημένη πρόσληψη φρούτων και λαχανικών που είναι πλούσια σε κάλιο και εξισορροπούν τη ποσότητα νατρίου. Μάλιστα για το κάλιο έχε βρεθεί ότι βοηθά στη διατήρηση της φυσιολογικής αρτηριακής πίεσης και μειώνει το κίνδυνο εμφραγμάτων.

Συμπερασματικά, το αλάτι και το νάτριο είναι αναγκαίο για τον οργανισμό και δε θα λέγαμε ότι πρέπει να το αποκλείσουμε από τη διατροφή μας, άλλα η διαιτητική πρόσληψη τους θα πρέπει να είναι εντός ή έστω κοντά στις ισχύουσες συστάσεις.

13633338_1149015051806811_359315928_o

Χαλαζίας ~ Ο λίθος του φωτός

Ιστορία του Λίθου

Ο χαλαζίας οφείλει το όνομα του στην ελληνική λέξη  χαλάζι, αφού στην αρχαιότητα θεωρούσαν το πέτρωμα στερεοποιημένο νερό. Οι κρύσταλλοι του Χαλαζία είναι γνωστοί από τους πρωτόγονους λαούς οι οποίοι τους απέδιδαν μαγικές δυνάμεις. Μάλιστα σε πολλούς αρχαίους Αιγυπτιακούς τάφους έχουν βρεθεί βάζα από Χαλαζία. Οι πλούσιοι Ρωμαίοι κρατούσαν στα χέρια τους μπάλες Χαλαζία για να δροσίζονται το καλοκαίρι, ενώ  στην Ευρώπη αλλά και στην προκολομβιανή Αμερική έβαζαν κρυστάλλους Χαλαζία μέσα στους τάφους ώστε η ψυχή του νεκρού να φτάσει γρήγορα στα ουράνια. Στην άλλη μεριά του πλανήτη, στην Κίνα και την Ιαπωνία τους θεωρούσαν Ιερά πετράδια και τους λάτρευαν ως σύμβολα του ουρανού και του απείρου. Στην Ινδία, πάλι, πίστευαν ότι αν έμπαινε δηλητήριο σε μια κούπα Χαλαζία τότε ο κρύσταλλος θα σκούρινε προειδοποιώντας έτσι τον κάτοχο του.

Στο Μεσαίωνα το μπέρδευαν με το διαμάντι, ενώ το 18ο αιώνα άρχισε να χρησιμοποιείται στην Ευρώπη ως φάρμακο για πολλές ασθένειες. Τον 20ο αιώνα πια, ανακαλύφθηκαν οι εκπληκτικές του εφαρμογές στην επιστήμη όπως τα μικροτσίπ των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Από το 1960 έγινε γνωστός στη Δύση για τις ιδιότητες του στην Κρυσταλλοθεραπεία, στο διαλογισμό και στη δημιουργία φυλαχτών κάτι το οποίο συνεχίζεται μέχρι και σήμερα όντας ευρέως διαδεδομένο.

Screen-Shot-2015-05-01-at-4.30.20-PM

Ελκτική Δύναμη

• Χαρίζει ενέργεια και δύναμη όπου κι αν τοποθετηθεί και βοηθά στον ενεργειακό καθαρισμό όλων των ορυκτών.
• Αναζωογονεί τον οργανισμό και δίνει θάρρος, δύναμη, ζωτικότητα, ανανέωση, ευεξία, καλή διάθεση, θετική ενέργεια, μακροζωΐα και προστασία.
• Βοηθά κάθε καινούργια αρχή και φέρνει τον πλούτο και την αφθονία.
• Ο διαφανής κρύσταλλος του Χαλαζία λέγεται πως χαρίζει επίσης αφθονία όχι μόνο στα σπαρτά, αλλά και σε κάθε άλλον τομέα της οικονομικής ζωής.

13187674_10209468993825027_598295169_n

Ασπίδα προστασίας

• Ιδανική ενεργειακή ασπίδα για το στρες και τις ακτινοβολίες.
• Είναι αντικαταθλιπτικός, απομακρύνει τους φόβους και τους εφιάλτες, χαρίζει ηρεμία, αρμονία, αντοχή, αυθορμητισμό και θετικές σκέψεις.
• Ένας ισχυρός καθαριστής του περιβάλλοντος, του νερού, του σώματος, της αύρας και της σκέψης.
• Διαλύει συμφορήσεις και μπλοκαρίσματα, έτσι ώστε η ενέργεια να μπορεί να κυλήσει ελεύθερα, βοηθάει σε όλα τα επίπεδα και τις διαστάσεις μας, επιφέροντας θεραπεία και φως.

13231207_10209468990664948_735745759_n

Θεραπευτικές ιδιότητες

• Είναι ο αρχηγός των θεραπευτικών λίθων.
• Είναι ένας παντοδύναμος θεραπευτής και μπορεί να λειτουργήσει θεραπευτικά για οποιαδήποτε δυσλειτουργία.
• Εξαιτίας των ηλεκτρομαγνητικών του δυνάμεων, ο κρύσταλλος του Χαλαζία μπορεί να εξισορροπήσει το νευροφυτικό σύστημα του ανθρώπου, προσφέροντας έτσι ηρεμία και καταπραΰνοντας πολλές νευροφυτικές ασθένειες.
• Εξαφανίζει τις αυτοκαταστροφικές και βίαιες τάσεις.
• Καταπραΰνει τη ζαλάδα, ανακουφίζει από τις ημικρανίες, σταματά την αιμορραγία και τα εντερικά προβλήματα.
• Αυξάνει την ποσότητα του γάλακτος στις μητέρες που θηλάζουν.
• Ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα και φέρνει το σώμα σε ισορροπία. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οποιαδήποτε πάθηση.
• Καθαρίζει το βιομαγνητικό σώμα και δυναμώνει το φυσικό σώμα ώστε να αντιδράσει γρήγορα στην αντιμετώπιση επερχόμενων ασθενειών

600_439081251

 

Χρώματα Χαλαζία και Ιδιότητες

Ο Μπλε Χαλαζίας – Blue Quartz
• Χαρίζει διαύγεια, ηρεμία, χαλάρωση και γαλήνη.
• Έχει αντικαταθλιπτικές ιδιότητες και μας γεμίζει θετική ενέργεια.
• Μας βοηθά να αγγίξουμε τους άλλους, τονώνει την εμπιστοσύνη, καταστέλλει το φόβο, καθησυχάζει το μυαλό και δίνει ελπίδα.
• Προστατεύει από τη βασκανία, βοηθά στην αυτοσυγκέντρωση και τη μελέτη.
• Καθαρίζει τη ροή του αίματος, ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθά στη δεκτικότητα της θεραπείας.

13220128_10209468999945180_1862606370_n

Ο Πράσινος Χαλαζίας – Green Quartz
• Ανοίγει και σταθεροποιεί το τσάκρα της Καρδιάς. Μετατρέπει την αρνητική ενέργεια σε θετική.
• Εμπνέει δημιουργικότητα, βοηθά την έκφραση και την ομιλία σε κοινό.
• Μαλακώνει και αποκολλά παλιά συναισθηματικά τραύματα και φοβίες.
• Εξισορροπεί το ενδοκρινικό σύστημα.

d4d21564e3e0728c8524e84fc7795840

Ο Χαλαζίας Τουρμαλίνη – Tourmaline Quartz

• Συνδυάζει τις ιδιότητες του Χαλαζία με αυτές τις Τουρμαλίνης.
• Είναι ένας λίθος που γειώνει την ενέργεια και ανακλά τις αρνητικές περιβαλλοντικές επιρροές.
• Καθαρίζει την αύρα.
• Δίνει τύχη και κατευθύνει σε έναν ορισμένο στόχο.
• Όταν τοποθετηθεί κοντά σε φυτά, βοηθά τη γρήγορη ανάπτυξη τους.

tumblr_nbt7oyjQVQ1tqi22bo1_500

Ο Λευκός Χαλαζίας ή Χαλαζίας του Χιονιού – White Quartz or Snow Quartz
• Στηρίζει την αγάπη και γαληνεύει τη ψυχή.
• Ευνοεί τις συνεργασίες
• Μας βοηθά να εισπράξουμε από τη ζωή τα διδάγματά μας.
• Μας απελευθερώνει από υπερβολικές ευθύνες και περιορισμούς.
• Κατά τη διάρκεια του διαλογισμού μας οδηγεί σε μια εσωτερική σοφία και γνώση.
• Προστατεύει τον ύπνο, τα όνειρα και τα ταξίδια.

IMG_1017

 

Chia seeds και οι ιδιότητές τους!

Έχοντας τις ρίζες τους στην καρδιά της Λατινικής Αμερικής και αποτελώντας αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής των αρχαίων λαών των Μάγια και των Αζτέκων, σήμερα οι σπόροι Chia έρχονται να διεκδικήσουν ανοιχτά μια θέση στη διατροφή και την ζωή μας.

Οι Μάγια και οι Αζτέκοι θεωρούσαν βασικό συστατικό της τροφής του στρατού τους αυτά τα «μαγικά» σποράκια αλλά η χρήση τους για αυτούς τους λαούς δε σταματούσε εκεί. Χρησιμοποιούνταν και στην ιατρική καθώς θεωρούνταν ο τι είχαν θεραπευτικές ικανότητες! Μάλιστα!

Baby-arugula-chia-seeds-might-look-like-bird-food-both

Buckwheat-And-Chia-Bread-3-1024x742

Και ας μιλήσουμε λίγο με αριθμούς για να καταλαβαινόμαστε!

Αυτά τα μικρά σπόράκια, αποτελούν μια πραγματική υπερτροφή με τρομερά οφέλη για την υγεία και την ευεξία μας. Είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Από τα λιπαρά τους, το 60% είναι ω-3, το 15% ω-6, το 5% ω-9 και το 20%, κορεσμένο λίπος.

Μόλις 1 κουταλιά της σούπας σπόροι chia, περιέχει 5 γρ. φυτικών ινών, 3 γρ. πρωτεΐνης, 2282 mg ωμέγα 3 και 752 mg ωμέγα-6 λιπαρά οξέα! Οι «θαυματουργοί» αυτοί σπόροι έχουν:

15 φορές περισσότερο μαγνήσιο από το μπρόκολο,

3 φορές περισσότερο σίδηρο από το σπανάκι,

6 φορές περισσότερο ασβέστιο από το γάλα και

2 φορές περισσότερο κάλιο από τις μπανάνες

051SIP102-sesame-chicken-breast-recipe-alt_xlg

Με τις μεγαλύτερες παραγωγές του κόσμου σήμερα να εντοπίζονται στο Μεξικό, στη Βολιβία, την Αργεντινή, τον Ισημερινό, την Αυστραλία και τη Γουατεμάλα, ενώ το 2008, η Αυστραλία ήταν η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα chia στον κόσμο.

Τα σποράκια chia συχνά μπορεί να αλέθονται ή να χρησιμοποιούνται ολόκληροι για θρεπτικά ποτά, φαγητά, γλυκίσματα ή ακόμη και για τον εμπλουτισμό διατροφικών προϊόντων. Επίσης διατίθενται σε διάφορες ποικιλίες και μπορούν να καταναλωθούν ωμοί, ψητοί, αλεσμένοι ή αναμεμειγμένοι με νερό. Είναι ιδανικό προϊόν για τον εμπλουτισμό διάφορων διατροφικών προϊόντων όπως για παράδειγμα οι παιδικές τροφές, τα μπισκότα, το γιαούρτι, οι σάλτσες.

Pomora_Lemon_Oil_Chia_Seed_Dressing_1500x1000

Χοληστερόλη και Υγιής Καρδιά

Οι σπόροι chia είναι πλούσιοι σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και α-λινολενικό οξύ, καθώς επίσης και σε φυτικές ίνες, αμινοξέα, αντιοξειδωτικά, μέταλλα και άλλα θρεπτικά συστατικά. Τα φυσικά αντιοξειδωτικά των chia, τους δίνουν ένα τεράστιο πλεονέκτημα έναντι όλων των άλλων πηγών ωμέγα 3 λιπαρών οξέων.

Είναι επίσης πλούσιοι σε διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες. Όταν αναμιγνύονται με νερό, οι διαλυτές ίνες στους σπόρους chia σχηματίζουν έναν τύπο ζελέ, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πυκνωτικό στη μαγειρική και ως εναλλακτική λύση λαδιού στο ψήσιμο. Χρησιμοποιήστε το σε συνδυασμό με λάδι, βούτυρο ή μαργαρίνη, για να μειώσετε τα επιβλαβή επίπεδα λίπους στη διατροφή και να αυξήσετε τις φυτικές ίνες και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

supersized-cranberry-and-chia-seed-coconut-biscuits-32093_l

Ενέργεια Τώρα!

Διαθέτουν υδρόφιλες ιδιότητες που βοηθούν στην ρύθμιση των ηλεκτρολυτών. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες στους σπόρους chia, σπάνε σιγά-σιγά, διατηρώντας τα επίπεδα ενέργειας για τη βελτίωση της δύναμης και της αντοχής. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα ενισχύουν επίσης την πνευματική ενέργεια και διάθεση.

Σημαντικός σύμμαχος στην απώλεια βάρους

Περιέχουν τόσο διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες. Οι διαλυτές φυτικές ίνες απορροφούν το νερό και διαστέλλονται για να σχηματίσουν έναν τύπο ζελέ, ο οποίος δημιουργεί ένα αίσθημα πληρότητας κι έτσι μας βοηθά να καταναλώνουμε λιγότερη τροφή. Οι ίνες και η πρωτεΐνη, επιβραδύνουν τη διαδικασία της πέψης κι έτσι η πείνα δεν ενεργοποιείται τόσο γρήγορα.

Low-Carb-Breakfast-Egg-Muffins5

Φλεγμονές τέλος!

Τα υψηλά επίπεδα των απαραίτητων λιπαρών οξέων που περιέχουν, έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες αφού βοηθάνε στην απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μειώνουν τη δυσκαμψία και τον πόνο. Με βάση ποικίλες μελέτες που έχουν γίνει, έχουν δείξει ότι η μειωμένη φλεγμονή μειώνει τον κίνδυνο για καρδιακή νόσο, αρθρίτιδα και ορισμένους τύπους καρκίνου.

Σύμμαχος κατά των συμπτωμάτων του διαβήτη

Ο γλυκαιμικός δείκτης των σπόρων chia, είναι πολύ χαμηλός κι έτσι τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα δε φτάνουν στα ύψη. Επιπλέον, επειδή τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα παραμένουν πιο σταθερά, η λαχτάρα για τροφές πλούσιες σε ζάχαρη μειώνεται. Η πρωτεΐνη, οι φυτικές ίνες και οι σύνθετοι υδατάνθρακες στους σπόρους chia, επιβραδύνουν την πέψη και ρυθμίζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, με αποτέλεσμα να μας δημιουργούν το αίσθημα πληρότητας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, όπως ακριβώς αναφέραμε και παραπάνω.

IMG_0930

Συνταγή Πουτίγκας με Chia seeds

Για να φτιάξετε τη διάσημη πουτίγκα με chia seeds θα χρειαστείτε :

1/4 φλ. τσαγιού σπόρους chia

1/2 φλ. τσαγιού γάλα αμυγδάλου ή καρύδας ή οτιδήποτε γάλα θέλετε

(προαιρετικά) μέλι ή σιρόπι βανίλιας ή οποιοδήποτε άλλο γλυκαντικό θέλετε

Βάζουμε τα υλικά σε ένα βαζάκι και αφού τα ανακατέψουμε πολύ καλά, το κλείνουμε με το καπάκι του και το αφήνουμε στο ψυγείου για όλο το βράδυ. Το πρωί έχουμε έτοιμη πουτίγκα την οποία μπορούμε να συνοδεύσουμε με εκατοντάδες υλικά της αρεσκείας μας! Φρούτα, ξηρούς καρπούς, σοκολάτα, μαρμελάδες οτιδήποτε μας αρέσει και τραβάει η όρεξή μας!

Screenshot_2016-03-24-05-03-36

chia-seed-pudding_9-599x500

 

Νερό με Λεμόνι ~ Εσείς πόσους λόγους είχατε;

Εσείς πόσους λόγους είχατε για να ξεκινήσετε να πίνετε το νερό σας με λεμόνι; Στην προσπάθειά μας να μαζέψουμε όσους περισσότερους λόγους γίνεται, θα έλεγε κανείς ο τι  χάσαμε το μέτρημα…

Πάμε λοιπόν να δούμε από την αρχή τους πιο σημαντικούς, ευεργετικούς λόγους που καθιστούν το Νερό με Λεμόνι must στο διατροφολόγιο όλων μας!

Και ναι όταν λέμε όλων εννοούμε  όλων! Είναι ιδανικό για παιδιά,  εγκύους, αθλητές, έχει αντικαρκινικές δράσεις αλλά καταπολεμά και απλές ιώσεις, στομαχικές διαταραχές, πόνους ή λοιμώξεις και χίλια δυο άλλα που ούτε είχατε φανταστεί!

1. It’s a matter of ηλεκτρολύτες, baby!

Τα λεμόνια περιέχουν αρκετή ποσότητα ηλεκτρολυτών όπως κάλιο, ασβέστιο αλλά και μαγνήσιο. Ο συνδυασμός του νερού με το λεμόνι φροντίζει ώστε ο οργανισμός μας να έχει σωστή ποσότητα ηλεκτρολυτών, οι οποίοι ενυδατώνουν και σωστά το σώμα μας.

2. Ποιός έχει πρόβλημα με την πέψη;

Ειδικά το ζεστό νερό  βοηθάει ακόμη περισσότερο στην πέψη, καθώς απελευθερώνει όλο το κιτρικό οξύ από το λεμόνι. Το κιτρικό οξύ αλληλεπιδρά με άλλα ένζυμα και οξέα τα οποία βοηθούν στην γρήγορη έκκριση των γαστρικών υγρών και την πέψη.

3. Καούρα : I’m over you!

Ναι καλά διαβάσατε! Ανακουφίζει από την καούρα!

nero-me-lemoni

4. Πόνος; Ποιός πόνος;

Θεωρείται οτι ανακουφίζει και μειώνει σημαντικά τον πόνο των αρθρώσεων και των μυών.

5. Ποιός θα σώσει το συκώτι μας;

Με τη βοήθεια του λεμονιού το συκώτι μας παράγει περισσότερα ένζυμα, παρά με οποιαδήποτε άλλη τροφή. Συν το γεγονός οτι καθαρίζει το συκώτι, μιας και απελευθερώσει τις τοξίνες.

6. Λοίμωξη κανείς;

Οι πάμπολλες αντι- φλεγμονώδεις ιδιότητες του λεμονιού βοηθού στην καταπολέμηση των λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος, τον πονόλαιμο αλλά και την φλεγμονή των αμυγδαλών.

ΛΕΜΟΝΙ-Η-922x660

7. Νευρικό Σύστημα : Τσέκ!

Συμβάλλει στην σωστή λειτουργία του Νευρικού Συστήματος λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε κάλιο. Η κατάθλιψη και το άγχος συχνά προκαλούνται από τα χαμηλά επίπεδα του καλίου στο αίμα.

8. Ενεργοποίηση Μεταβολισμού : Τσέκ!

Δεδομένου ότι το λεμόνι είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, το οποίο έχει την ιδιότητα να προστατεύει τον οργανισμό μας και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, είναι απαραίτητο για την κανονική λειτουργία του μεταβολισμού!

9. Σύμμαχος στο αδυνάτισμα!

Βοηθά στην απώλεια βάρους χάρη στις φυτικές ίνες πηκτίνης που περιέχουν τα λεμόνια, οι οποίες βοηθούν στην καταστολή της πείνας.

lemons-colander

10. Πίεση: Τσέκ!

Μπορεί να βοηθήσει στην αποτελεσματική μείωση της αρτηριακής πίεσης, καθώς μπορεί να μειώσει την υψηλή πίεση του αίματος μας κατά 10%.

11. Φυσικό καλλυντικό!

Είναι τρομερό για το δέρμα. Η βιταμίνη C που έχει το λεμόνι, βελτιώνει το δέρμα μας και αναζωογονεί όλο το σώμα.

12. Αίμα μου!

Σε μικρή ποσότητα καθημερινά μπορεί να καθαρίσει το αίμα, τα αιμοφόρα αγγεία και φυσικά τις αρτηρίες.

13. Do it right

Βοηθάει στην φυσική ρύθμιση της κυκλοφορίας του εντέρου.

14. Breaks stones

Βοηθάει στην διάλυση της πέτρας στην χολή, στα νεφρά και στο πάγκρεας.

15. Teeth effect

Βοηθάει στην μείωση του πόνου των δοντιών και τις ουλίτιδας.

6a00d8358081ff69e2017d429a82df970c-800wi

 

16. Καρκίνε μείνε μακριά!

Θεωρείται οτι προλαμβάνει τον καρκίνο. Τα λεμόνια είναι μια από τις πιο αλκαλικές τροφές και πολλαπλές μελέτες έχουν δείξει ότι ο καρκίνος δεν μπορεί να ευδοκιμήσει σε ένα αλκαλικό περιβάλλον σαν αυτό που δημιουργείτε από το λεμόνι.

17. Let the lemon do its baby thing!

Είναι απίστευτα ευεργετικό για τις εγκύους, λόγω του ότι τα λεμόνια έχουν βιταμίνη C, που δρα ως προσαρμογόνο βοηθώντας το σώμα να αντιμετωπίσει το κοινό κρυολόγημα. Επιπλέον, η βιταμίνη C βοηθά το σχηματισμό του οστικού ιστού ενός αγέννητου μωρού. Ταυτόχρονα, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε κάλιο, ένα μείγμα από νερό και λεμόνι βοηθά στον σχηματισμό των κυττάρων του εγκεφάλου αλλά και του νευρικού συστήματος του μωρού.

18. Strong body!

Aκόμη κι αν δεν το πιεις το πρωί αλλά πριν από ένα γεύμα, μπορεί να βοηθήσει το σώμα σου να διατηρήσει ένα υψηλότερο επίπεδο του pH. Ως γνωστόν όσο υψηλότερο είναι το pH που έχουμε, τόσο πιο πολύ το σώμα μας είναι σε θέση να καταπολεμήσει διάφορες ασθένειες.

large-1ΟΡ

Οι κίνδυνοι που κρύβονται στο Πασχαλινό τραπέζι & πως να τους αποφύγουμε

Η νηστεία της Σαρακοστής τελειώνει και πλησιάζει η μέρα της Αναστάσεως όπου θα συνοδεύεται με τα γιορτινά τραπέζια, τα οποία σύμφωνα με την ελληνική παράδοση αποτελούνται από τη μαγειρίτσα, τα αυγά, τα τσουρέκια και φυσικά τη Κυριακή του Πάσχα το αρνί ή κατσίκι, το κοκορέτσι και όλες τις άλλες λαχταριστές λιχουδιές που σερβίρονται στο πασχαλινό τραπέζι. Ωστόσο, η μετάβαση από τη νηστεία στα παραδοσιακά εδέσματα της μέρας του Πάσχα κρύβει κάποιους κινδύνους, ιδιαίτερα για ανθρώπους που έχουν και προβλήματα υγείας.

Στομαχικές και Εντερικές Διαταραχές

ponoi_woman_bed

 

 

Όλα τα άτομα που νηστεύουν αποκλείουν από τη τροφή τους το κρέας, το οποίο είναι πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά και η διατροφή τους είναι κυρίως χορτοφαγική, με μεγάλη πρόσληψη υδατανθράκων από φρούτα, ζυμαρικά, όσπρια και λαχανικά. Την ημέρα ,λοιπόν, του Πάσχα η αλλαγή στη ποιότητα του φαγητού καθώς και η υπερβολική και απότομη πρόσληψη κρέατος, ιδιαίτερα πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη θα οδηγήσει αρκετούς σε δυσπεψία, φούσκωμα, πρήξιμο, διάρροια και άλλα παρόμοια προβλήματα. Επίσης, σημαντικός και επιβαρυντικός παράγοντας είναι ο τρόπος που καταναλώνεται το φαγητό. Μετά τη στέρηση πολλών ημερών πολλοί θα καταναλώσουν τα νόστιμα, αλλά λιπαρά εδέσματα με βουλιμία, χωρίς καλό μάσημα και σε μικρό χρονικό διάστημα. Έτσι, η τροφή θα κατέβει στο στομάχι αμάσητη, θα είναι δύσκολο να τη πέμψει και αν υπάρξει κατάκλιση μετά το γεύμα πιθανόν να εμφανιστεί καούρα ή και γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Συμβουλές:  Συνοδεύσετε το γεύμα σας σαλάτα που είναι πηγή φυτικών ινών, θα σας χορτάσουν πιο γρήγορα και δε θα καταναλώσετε τόσο μεγάλη ποσότητα κρέατος ή άλλων λιπαρών φαγητών. Δε θα πρέπει να ξεχνάμε και τα γλυκά, τα οποία είναι εξίσου πλούσια σε λιπαρά, αλλά και ζάχαρη. Η κατανάλωση τους θα πρέπει να γίνεται με μέτρο. Το φαγητό θα πρέπει να καταναλώνεται αργά, μασημένο καλά για να γίνει ευκολότερη πέψη. Δύο ώρες μετά το φαγητό πραγματοποιείστε ήπια αερόβια άσκηση όπως περπάτημα. Βοηθά στην ομαλή λειτουργία του εντέρου και θα μειώσει τυχόν φουσκώματα.

Προβλήματα στη Χολή

Αν υπάρχει ιστορικό με πέτρες στη χολή τότε το γιορτινό τραπέζι του Πάσχα είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικό. Η αυξημένη και συγκεντρωμένη πρόσληψη λίπους και κυρίως κορεσμένων λιπαρών και χοληστερόλης μπορεί να φέρουν κάποιο πόνο ή ακόμα χειρότερα κολικό.

Συμβουλές: Περιορίστε τη μεγάλη πρόσληψη ζωικών προϊόντων και γλυκισμάτων. Συνοδεύσετε το γεύμα σας με σαλάτα και λαχανικά.

hdU86N91

Προβλήματα με το Ουρικό Οξύ

Πρώτα στη λίστα με τις τροφές που αυξάνουν το ουρικό οξύ είναι τα κρέατα και κυρίως τα εντόσθια (συκώτι, μυαλά, νεφρά). Συγχρόνως η αυξημένη πρόσληψη αλκοολούχων ποτών αυξάνει το ουρικό οξύ καθώς και η μειωμένη πρόσληψη νερού. Το αυξημένο ουρικό οξύ μπορεί να οδηγήσει σε ουρική αρθρίτιδα (φλεγμονή των αρθρώσεων), παθήσεις των νεφρών όπως πέτρες στα νεφρά και θεωρείται πλέον και ως ανεξάρτητος παράγοντας για καρδιαγγειακά νοσήματα. Για αυτό και άτομα που έχουν υπερουριχαιμία (τα επίπεδα ουρικού οξέος είναι υψηλότερα από 7.0 mg/dL για τους άντρες και 6.0 mg/dL για τις γυναίκες) θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά με τη διατροφή τους.

Συμβουλές: Αποφύγετε να καταναλώσετε συκώτι, εντόσθια, κοκορέτσι και να υπάρχει μέτρια κατανάλωση άλλου κρέατος.  Η πρόσληψη αλκοόλ να μην υπερβαίνει τα 1-2 ποτήρια και να υπάρχει καλή ενυδάτωση με μεγάλη πρόσληψη νερού.

Καρδιαγγειακά Προβλήματα

Κρέας πλούσιο σε κορεσμένο λίπος, λιπαρά εδέσματα, μεγάλη πρόσληψη αλκοόλ, μεγάλη ποσότητα αλατιού στα φαγητά και πολλά γλυκά είναι οι εντελώς αντίθετες επιλογές που θα έπρεπε να έχει ένα άτομο με καρδιαγγειακά προβλήματα. Όμως, φυσικά και άτομα με προβλήματα υγείας δε μπορούν συνεχώς να ζουν στη στέρηση. Παρόμοιες είναι οι συμβουλές και σε αυτή τη κατηγορία προβλημάτων, τονίζοντας τη σημασία της σαλάτας και ίσως μια καλύτερη επιλογή θα ήταν η κατανάλωση χοιρινού η μοσχαρίσιου κρέατος, ή στα πιο λιπαρά κρέατα (αρνί-κατσίκι) να απομακρύνεται το ορατό λίπος. Άτομα με υπέρταση θα πρέπει να πιουν άφθονο νερό και να καταναλώσουν φρούτα μετά το γεύμα. Με αυτό τον τρόπο θα βοηθήσετε τον οργανισμό σας να αποβάλλει τη περίσσεια αλατιού.

dDlomujn

Τροφικές Δηλητηριάσεις

Αρκετά συνηθισμένες είναι οι τροφικές δηλητηριάσεις τις γιορτινές μέρες του Πάσχα, λόγω της πλημμελούς προετοιμασίας του φαγητού, αλλά και από την επιμόλυνση του από διάφορους παράγοντες. Τα συμπτώματα της τροφικής δηλητηρίασης είναι συνήθως ναυτία, εμετός, διάρροια, πυρετός και εκδηλώνονται σχετικά μέσα σε λίγες ώρες από την κατανάλωση του αλλοιωμένου τροφίμου, αλλά μπορεί να περάσουν και κάποιες μέρες έως ότου εκδηλωθούν.

Συμβουλές:

 • Καλός και προσεκτικός καθαρισμός των εντοσθίων
 • Προσεκτική διαχείριση του κρέατος που θα ψηθεί: Πως θα το τοποθετήσετε στη σούβλα ή στη σχάρα, πως θα το δέσετε, να πραγματοποιηθεί καλό ψήσιμο στο εσωτερικό, να ψήνεται ομοιόμορφα και με σταθερή θερμοκρασία.
 • Τα σκεύη που χρησιμοποιούνται για το ψήσιμο να καθαρίζονται προσεκτικά. Να χρησιμοποιούνται διαφορετικά μαχαίρια και ξύλα κοπής για το ωμό κρέας και για τα ψημένα τρόφιμα
 • Να μη προστίθεται σε ψημένο κρέας σάλτσα ή μαρινάδα που έχει χρησιμοποιηθεί σε ωμό
 • Να γίνεται πολύ καλή πλύση των χεριών με σαπούνι και νερό κάθε φορά που πιάνεται ωμό κρέας

Άρα,  σε αυτό το εορταστικό κλίμα δε θα λέγαμε σε κανένα να στερηθεί τα νόστιμα εδέσματα. Όμως προκειμένου να αποφευχθούν δυσάρεστα συμβάντα και ιδιαίτερα σε ανθρώπους με προβλήματα υγείας θα πρέπει να τηρείται το μέτρο, η σύνεση και όσο είναι εφικτό να κινηθούν κοντά στις γραμμές της υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής!

Καλό Πάσχα και καλές γιορτές σε όλους!!!

.KWCB

Ανοιξιάτικα φρούτα και λαχανικά: Πόσο υγιεινά είναι & Μερικοί απολαυστικοί συνδυασμοί

Ήδη, εδώ και αρκετά χρόνια η αγροτική ανάπτυξη και η εξέλιξη της τεχνολογίας μας προσφέρουν σχεδόν όλα τα φρούτα και τα λαχανικά καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Γνωρίζουμε ,όμως, πως κάθε φρούτο ή λαχανικό ευδοκιμεί συγκεκριμένη εποχή του χρόνου. Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών εποχής συμπεριλαμβάνεται πάντα στη λίστα των αρχών της υγιεινής διατροφής , και αυτό διότι η καλλιέργεια φρούτων ή λαχανικών στη μη κατάλληλη εποχή τους απαιτεί τη χρήση θερμοκηπίων και μεγάλης ποσότητας φυτοφαρμάκων, τα οποία μειώνουν τελικά τη περιεκτικότητα των θρεπτικών συστατικών τους.

Και τώρα που έφτασε η άνοιξη ποια φρούτα και λαχανικά μπορούμε να επιλέξουμε;

Ανοιξιάτικα Φρούτα

Ο ερχομός της άνοιξης , κατά την αρχαιότητα σηματοδοτούσε τη καρποφορία της γης και οι καρποί της  ήταν συνδεδεμένοι με τη γονιμότητα, τη βλάστηση, την ανανέωση και τη νιότη. Τα φρούτα της άνοιξης είναι ιδιαίτερα γευστικά, γλυκά ή στυφά, με έντονα χρώματα και για πολλούς είναι από τα πιο αγαπημένα. Κάποια ανοιξιάτικα φρούτα, λοιπόν, είναι οι φράουλες, τα κεράσια, τα πορτοκάλια (Βαλένσια), τα νεκταρίνια, τα κορόμηλα, τα βερίκοκα, το αβοκάντο, το γκρέιπφρουτ, τα μούσμουλα. Όλα περιέχουν πλήθος θρεπτικών συστατικών, βιταμινών και μας χαρίζουν υγεία και ευεξία. Ας δούμε αναλυτικότερα μερικά από αυτά.

Φράουλες

hglΕίναι πλούσιες σε βιταμίνη C. Ένα φλιτζάνι φράουλες καλύπτει την ημερήσια ποσότητα βιταμίνης C που χρειαζόμαστε, θωρακίζοντας τον οργανισμό με αντιοξειδωτικά και ενισχύοντας την άμυνα του (ιδιαίτερα σημαντικό καθώς την άνοιξη ευδοκιμούν ιώσεις και κρυολογήματα). Περιέχει επίσης, υψηλή ποσότητα καλίου που ρυθμίζει την πίεση και βοηθά στη καλή λειτουργία του μυϊκού και νευρικού συστήματος. Οι φυτικές τους ίνες και οι σπόροι συμβάλουν στη καλή λειτουργία του εντέρου.

Θερμιδική αξία: 1 φλιτζάνι φράουλες δίνουν περίπου 46 kcal.

Αντενδείκνυνται: Σε άτομα που έχουν έλκος, σπαστική κολίτιδα ή φλεγμονές του εντέρου. Προσοχή! Οι φράουλες είναι από τα φρούτα που αλλοιώνονται εύκολα, για αυτό κατά την αγορά τους θα πρέπει να εξετάζονται οπτικά, να μην υπάρχουν ζαρώματα ή χτυπήματα, αλλά να επιλέγονται αυτές με μικρό ή κανονικό μέγεθος, με λαμπερό και καθαρό χρώμα. Λόγω του λεπτού φλοιού της δεν προστατεύεται από τα φυτοφάρμακα ή λιπάσματα, για αυτό πρέπει να γίνεται σωστό πλύσιμο πριν τη κατανάλωση τους.

Γλυκιά απόλαυση με φράουλες: Για όσους έχουν επιθυμία για γλυκό, αλλά θέλουν μια πιο υγιεινή επιλογή θα μπορούσαν να λιώσουν μαύρη σοκολάτα/κουβερτούρα και να τη περιχύσουν πάνω σε φράουλες (σε προηγούμενο άρθρο μου, αναλύσαμε τα οφέλη του κακάου που υπάρχουν στη μαύρη σοκολάτα).

Βερίκοκα

ljgΗ εποχή τους είναι ο Μάιος. Είναι πλούσια σε βιταμίνη Α (τα 100 g καλύπτουν το 40% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης) που ενισχύει την υγεία των ματιών και του δέρματος. Είναι καλή πηγή βιταμίνης C και φλαβονοειδών, τα οποία προσφέρουν αντιοξειδωτική δράση. Το πορτοκαλί χρώμα τους οφείλεται στα καροτενοειδή (β-καροτένιο, λυκοπένιο κ.α.) που περιέχουν, τα οποία εξίσου έχουν αντιοξειδωτική δράση. Το λυκοπένιο μάλιστα έχει συνδεθεί με τη προστασία κατά του καρκίνου του προστάτη. Η ποσότητα των καροτενοειδών είναι μεγαλύτερη στα ώριμα και αποξηραμένα βερίκοκα. Άλλα θρεπτικά συστατικά τους είναι οι φυτικές ίνες, η νιασίνη, το κάλιο και οι φυτικές ίνες.

Θερμιδική αξία: 4 μικρά βερίκοκα (των 35 g) δίνουν 68 kcal.

Προσοχή! Τα βερίκοκα αφυδατώνονται γρήγορα, χάνοντας ανά ημέρα περίπου το 1% του βάρους τους, για αυτό δε θα πρέπει να διατηρούνται στη ψύξη περισσότερο από 2-3 ημέρες. Καταναλώστε τα σύντομα, αφού πρωτίστως τα πλύνετε.

Ιδέες για να τα καταναλώσετε: Τα αποξηραμένα βερίκοκα είναι εξίσου νόστιμα με τα φρέσκα και συνδυάζονται εύκολα στα φαγητά, όπως με μοσχάρι ή κοτόπουλο ή ακόμα και σε ένα ριζότο (ιδανικό και για τη νηστεία!). Μια υγιεινή και απολαυστική ιδέα για το πρωινό σας είναι: Τοποθετήστε σε ένα μπολ γιαούρτι, χυμό πορτοκαλιού, λίγο μέλι και τα βερίκοκα. Αφήστε τα στο ψυγείο όλη τη νύχτα (ή 1 ώρα) και απολαύστε τα.

Αβοκάντο

khgfΤο εξωτικό αβοκάντο θα το βρούμε από το Μάρτιο και μετά. Ενώ, είναι φρούτο δε περιέχει μόνο σάκχαρα, αλλά και λιπαρά, γεγονός που το κατατάσσει στις υψηλότερες θέσεις των φρούτων που έχουν πολλές θερμίδες.

Θερμιδική αξία: Μόνο μια φέτα των 30 g αβοκάντο έχει 50 kcal και 5 g λιπιδίων.

Ωστόσο, τα λιπαρά που περιέχει είναι τα ωφέλιμα μονοακόρεστα λιπαρά, όπως το ελαϊκό οξύ, που συντελούν στη καλή λειτουργία της καρδίας και των αγγείων, μειώνει τη «κακή» χοληστερόλη LDL, διευκολύνει τη πέψη και τη καλή λειτουργία του εντέρου. Μελέτες έχουν δείξει ότι το αβοκάντο έχει και αντικαρκινική δράση. Περιέχει επίσης βιταμίνη Ε, Α και Κ η οποία βοηθά στη πήξη του αίματος.

Ιδέες για να το καταναλώσετε: Το αβοκάντο ταιριάζει στη σαλάτα όχι μόνο γευστικά, αλλά και λόγω της καλύτερης απορρόφησης των καροτενοειδών που υπάρχουν σε άλλα λαχανικά (όπως το καρότο). Το μισό αβοκάντο ισοδυναμεί θερμιδικά με 1,5 κ.σούπας ελαιόλαδο, οπότε μπορείτε να παραλείψετε τελείως τη προσθήκη ελαιολάδου.                     Σαλάτα με μαρούλι, ρόκα, κόκκινο λάχανο, αβοκάντο, πορτοκάλι, (έχει καροτενοειδή), κρεμμύδι και για σάλτσα αναμειγνύουμε λίγη μουστάρδα με χυμό πορτοκάλι και ξύδι.

Ανοιξιάτικα Λαχανικά

Ορισμένα λαχανικά που ευδοκιμούν την άνοιξη είναι: λάχανο, καρότο, σπαράγγι, αντίδι, αρακάς, κουνουπίδι, μαρούλι, μπρόκολο, παντζάρι, πράσο, ραδίκι ραπανάκι, σέσκουλο, σπανάκι, κολοκύθι, αγκινάρα, βλίτα, φασολάκια, αγγούρι, μελιτζάνα. Ας δούμε αναλυτικά τη θρεπτική αξία που έχει το μπρόκολο και το σπανάκι και δυο γευστικές συνταγές που μας αποδεικνύουν ότι τα λαχανικά δε χρειάζεται να τα καταναλώνουμε μόνο ως σαλάτα.

Μπρόκολο

;lkmΤο μπρόκολο είναι ένα λαχανικό που έχει μελετηθεί ευρέως για τις ευεργετικές ιδιότητες του. Είναι εξαιρετικά πλούσιο στις βιταμίνες Α, Β1 και C, σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο, φυλλικό οξύ και ασβέστιο, αλλά και όλες οι υπόλοιπες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία περιέχονται σε μικρότερες ποσότητες. Προστατεύει από το καρκίνο, το πεπτικό έλκος, συμβάλλει στη καλή λειτουργία της καρδίας και των ματιών.

Θερμιδική αξία: Τα 100 g δίνουν περίπου 34 kcal.

Σε πολλούς το μπρόκολο δεν είναι αγαπητό (συνηθέστερα στα παιδιά), για αυτό παρακάτω δίνουμε μια συνταγή με μπρόκολο ιδιαίτερα απολαυστική.

Σουφλέ μπρόκολο: Βράζουμε για μικρό χρονικό διάστημα 3 μπρόκολα, κόβουμε τις φούντες και τοποθετούμε σε μικρό ταψί ή ατομικά πυρέξ. Ρίχνουμε κομμάτια φέτας και τριμμένο τυρί (όπως ρεγκάτο). Φτιάχνουμε μπεσαμέλ με 500 ml γάλα light, 5 κ.σούπας αλεύρι και 3 κ.σούπας μαργαρίνη (ή ελαιόλαδο), λίγο αλάτι, πιπέρι, 1-2 πρέζες μοσχοκάρυδο και λίγο κεφαλοτύρι. Περιχύνουμε στο ταψί τη μπεσαμέλ και ψήνουμε στους 180 0C μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια του.

Σπανάκι

ojΚαι ποιος δε θυμάται το παιδικό ήρωα Ποπάϋ, που κατάπινε μια κονσέρβα σπανάκι και γινόταν ανίκητος. Σίγουρα φαντάζει ως υπερβολή στα μάτια μας, κι όμως  κρύβει μια αλήθεια… το σπανάκι λόγω των πολύτιμων  θρεπτικών συστατικών του συγκαταλέγεται στη λίστα των «super foods». Είναι πλούσιο σε βιταμίνη Κ (μια μερίδα καλύπτει το 980% των καθημερινών αναγκών), που έρευνες δείχνουν ότι βοηθά στη καλή υγεία των οστών, βιταμίνη Α,C, μαγγάνιο, φυλλικό οξύ, μαγνήσιο, σίδηρο, κάλιο. Ενισχύει την υγεία των μαλλιών και του δέρματος, της καρδίας, έχει αντικαρκινικές ιδιότητες και ακόμα, έχει βρεθεί ότι ένα αντιοξειδωτικό που περιέχει (άλφα λιποϊκό οξύ) μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και αυξάνει την ευαισθησία της ινσουλίνης.

Θερμιδική αξία: Τα 100 g δίνουν 23 kcal.

Πέρα από τις σαλάτες μπορείτε να το καταναλώσετε και μαγειρεμένο μαζί με διάφορα φαγητά.

Μια διαφορετική συνταγή: Ποιος είπε ότι το κέικ πρέπει να είναι μόνο γλυκό; Αλμυρό κέικ σπανάκι: Μαραίνουμε 350 g σπανάκι και το στύβουμε καλά με τα χέρια μας. Χτυπάμε στο μίξερ 4 αυγά, με 1 στραγγιστό γιαούρτι, ¾ φλιτζανιού ελαιόλαδο,1 πρέζα αλάτι, και λίγο πιπέρι. Προσθέτουμε 250 g αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, και τέλος το σπανάκι , 400 g φέτα τριμμένη, 2 φρέσκα κρεμμύδια, λίγο άνηθο και μαϊντανό ψιλοκομμένα. Βουτυρώνουμε ελαφρά και αλευρώνουμε μια μακρόστενη φόρμα του κέικ και βάζουμε το μείγμα. Ψήνουμε στους 180 °C για 1 ώρα. Είναι ιδανικό και σαν σχολικό κολατσιό των παιδιών.

Διαλέξτε τα αγαπημένα σας ανοιξιάτικα φρούτα και λαχανικά για να επωφεληθείτε από τις ευεργετικές τους ιδιότητες, και να σας χαρίσουν υγεία και ευεξία.  Και σε όσους αρέσουν οι πειραματισμοί στη κουζίνα, με λίγη φαντασία μπορείτε να δημιουργήσετε απολαυστικά, αλλά συγχρόνως υγιεινά φαγητά.

Μυστικά για ένα καλό βραδινό

Το βραδινό είναι το μόνο γεύμα που έχει κατηγορηθεί τόσο πολύ. Έχουν ακουστεί πολλά όπως :

 • Το βραδινό παχαίνει
 • Δεν πρέπει να τρως μετά τις 6
 • Δεν πρέπει να τρώμε αμυλούχες τροφές το βράδυ
 • Το βραδινό μετατρέπεται σε λίπος

Φυσικά τίποτα από τα παραπάνω δεν ισχύει. Όπως όλα τα υπόλοιπα γεύματα έτσι και και το βραδινό όπως και το μετά – βραδινό ή αλλιώς προ ύπνου δεν πρέπει να παραλείπετε και είναι σημαντικό γιατί ο οργανισμός θα μείνει νηστικός για αρκετές ώρες. Επίσης, η διαδικασία της διάσπασης και απορρόφησης της τροφής δεν αλλάζει κατά την διάρκειά της μέρας, παρόλα αυτά καλό θα ήταν να αποφευχθούν τα πολύ λιπαρά και βαριά μαγειρεμένα φαγητά γιατί μπορεί να προκαλέσουν καούρες και να δυσκολέψουν τον ύπνο. Η κατάλληλη ώρα  για το βραδινό είναι 3 ώρες πριν τον ύπνο και 1 ώρα πριν τον ύπνο το προ ύπνου.

Το βραδινό είναι το γεύμα που πρέπει να “συμπληρώνει” όλη την υπόλοιπη μέρα. Αν μέσα στην μέρα παραλείψετε μια- δυο ομάδες τροφίμων το βράδυ είναι η κατάλληλη στιγμή να το συμπληρώσετε. Παράδειγμα:

Το βράδυ για μένα είναι η ευκαιρία να φάω λαχανικά που μέσα στην μέρα παρέλειψα! Αγαπημένες μου επιλογές σε αυτήν την περίπτωση:

 • μια ντομάτα με 2 παξιμάδακια λίγο λιναρόσπορο και ελαιόλαδο
 • 1 τονοσαλάτα με πράσινα φυλλώδη  λαχανικά,  1 κ.σ. μαγιονέζα, 1 κ.σ. κέτσαπ
 • λίγα βραστά λαχανικά, όπως μπρόκολο και κουνουπίδι ή κολοκυθάκι και καρότο με ελαιόλαδο και λεμόνι

Αν όλη την μέρα παραλείψετε την κατανάλωση πρωτεϊνούχων τροφίμων  μπορείτε το βράδυ να φάτε:

 • 1 σαλάτα με 1 φιλέτο κοτόπουλο, iceberg, μαρούλι, κρουτόνς, και σος από γιαούρτι, μουστάρδα  και λίγο βαλσάμικο
 • 1 γιαούρτι με λίγα δημητριακά και ξηρούς καρπούς
 • 1 τοστ με γαλοπούλα, άπαχο τυράκι, ντομάτουλα και μαρουλάκι
 • 1 ομελέτα με λαχανικά στο φούρνο

Αν δεν φάγατε όλη την ημέρα φρούτα μπορεί το βραδινό σας να είναι μία

 • φρουτοσαλάτα τα φρούτα λόγο των φυτικών ινών θα σας χορτάσουν και αν έχετε βραδινές λιγούρες λόγο της φρουκτόζης θα καλύψουν το αίσθημα αυτό. μπορείτε να προσθέσετε ξηρούς καρπούς και γιαούρτι για να το μετατρέψετε σε πλήρες γεύμα
 • ένα smoothie από τα αγαπημένα σας φρούτα (ιδιαίτερη επιλογή για τους καλοκαιρινούς μίνες) για να σας χορτάσει ακόμα περισσότερο βάλτε και λίγο γάλα ή γιαούρτι, και μπορείτε να βάλετε στο μπλέντερ και ξηρούς καρπούς όπως καρύδια ή κάσσιους

Δύσκολα κάποιος μέσα στην μέρα θα παραλείψει την κατανάλωση αμυλούχων παρόλα αυτά αν δεν φάγατε αρκετά μπορείτε να φάτε για βραδινό μία:

 • μακαρόνοσαλάτα με χρωματιστές ψιλοκομμένες πιπεριές, καλαμπόκι και για πρωτεΐνη μπορείτε να προσθέσετε βραστό ασπράδι αυγού,σος από γιαούρτι και μαγιονέζα
 • μπρουσκέτες με αβοκάντο και ντομάτα. Αν θέλετε κάτι δροσερό και ελαφρύ  ξηροψήστε 2 φέτες ψωμί και μπορείτε είτε να προσθέστε το αβοκάντο σε πολύ λεπτές φέτες είτε να το αλείψτε το πάνω στο ψωμί και στη συνέχεια προσθέστε ψιλοκομμένα κομματάκια ντομάτας.

young beauty woman eating dessert under cover on white background

Βραδυνές λιγούρες

Αν το βράδυ είναι η ώρα που νιώθετε ότι θέλετε να φάτε κάτι γλυκό ή που έχετε την ανάγκη περισσότερο, μπορείτε είτε να τρώτε κάτι πιο ελαφρύ το μεσημέρι ώστε το κύριο γεύμα σας να είναι αργά το απόγευμα.  Γενικά για να αποφύγετε τις λιγούρες φροντίστε το γεύμα σας να περιέχει πρωτεΐνες όπως το αυγό το κρέας, το ψάρι, τα γαλακτοκομικά και καλά λιπαρά σαν το ελαιόλαδο, τους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους, το ταχίνι και φυτικές ίνες που βρίσκονται στα λαχανικά και στα ολικής άλεσης σιτηρά.

Mην ξεχνάτε ότι το βράδυ είναι η ώρα που όλη η οικογένεια είναι στο σπίτι. Φροντίστε να καθίσετε με την οικογένεια ή τους φίλους στο τραπέζι να μιλήσετε και να περάσετε ποιοτικό χρόνο μαζί τους. Πέρα από το υγιεινό φαγητό, η υγιείς σχέσεις με τους φίλους και την οικογένεια επηρεάζουν την ψυχολογία μας και φυσικά νιώθουμε καλύτερα.

Family Eating Meal Together In Kitchen

4 Λόγοι να αρχίσεις να Γυμνάζεσαι

Σίγουρα ο χρόνος σου είναι περιορισμένος. Κατά πάσα πιθανότητα πάντα θα προτιμάς μερικές ώρες χαλάρωσης αγκαλιά με καφέ να βλέπεις τα καινούργια επεισόδια των αγαπημένων σου σειρών. ΑΛΛΑ αν διαβάσεις τα παρακάτω οφέλη που σου επιφέρει η γυμναστική, ίσως και να αποφασίσεις να της αφιερώσεις λίγο χρόνο!

#3. Προστατεύει από διάφορες ασθένειες. Δημιουργεί σώμα ωραίο και υγιές και δυναμώνει τον οργανισμό. Ποιος δεν το έχει ανάγκη αυτό;

#2. Η γυμναστική καταπολεμά το άγχος και την κατάθλιψη. Μπορεί τόσο να τονώσει, όσο και να ηρεμήσει, κι έτσι σε περιόδους έντονου άγχους συμβάλει στην επαναφορά του οργανισμού σε μια πιο ήπια και μη αγχώδη κατάσταση.

#3. Με τη γυμναστική παράγονται ορμόνες που μειώνουν το αίσθημα του πόνου και παράλληλα προκαλούν ευφορία. Η συμβολή της είναι πολύ μεγάλη, επομένως, αφού μπορεί να μας φτιάξει το κέφι!

#4. Η συστηματική γυμναστική βοηθάει στην αϋπνία. Δεν πρόκειται για θαύμα, ούτε η καταπολέμηση της αϋπνίας γίνεται γρήγορα, θα χρειαστεί χρόνος, αλλά τουλάχιστον θα υπάρξει αποτέλεσμα!

Και μην ξεχνάμε ότι ένα χαλαρό τζόκινγκ στο πάρκο μπορεί να είναι πολύ αναζωογονητικό, λίγο ποδήλατο – έστω και για τις βασικές σου μετακινήσεις – πέρα του ότι θα σου μειώσει τα έξοδα (λιγότερη βενζίνη) θα σε δυναμώσει και θα σε κάνει χαρούμενο!

Άσε τον καναπέ και… τρέχα!

12752270_635307159943419_551636701_o

Όσπρια ~ Το πολυτιμότερο φαγητό στη νηστεία

Η σαρακοστή είναι κοντά και είναι πολλοί  αυτοί που θα αποφασίσουν να νηστέψουν.  Η νηστεία είναι στην ουσία αυστηρή χορτοφαγία με την αποχή από ζωικές τροφές που είναι η κύρια πηγή πρωτεΐνης. Κατά τη διάρκεια της νηστείας είναι πολύ σημαντικό να καλύψουμε επαρκώς τον οργανισμό μας με πρωτεΐνες. Η τροφή, που είναι πλούσια σε φυτική πρωτεΐνη και είναι ωφέλιμη στην περίοδο της νηστείας είναι τα όσπρια.

Τα όσπρια είναι μια εξαιρετική τροφή γιατί είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β (θειαμίνη, νιασίνη, πυριδοξίνη) , φολικό οξύ, κάλιο και μαγνήσιο. Επίσης περιέχει ισοφλαβίνες που έχουν αντικαρκινική δράση.

Σωστοί συνδυασμοί

Για να εκμεταλλευτούμε στο έπακρο τα θρεπτικά συστατικά των οσπρίων πρέπει να κάνουμε μερικούς χρυσούς συνδυασμούς.

Οι πρωτεΐνες αποτελούνται από αμινοξέα. Υπάρχουν 7 αμινοξέα που ο ανθρώπινος οργανισμός δεν μπορεί να συνθέσει και πρέπει να τα προσλαμβάνει από τις τροφές για αυτό και καλούνται απαραίτητα αμινοξέα. Όλα τα απαραίτητα αμινοξέα υπάρχουν στην ζωική πρωτεΐνη ενώ στην φυτικής προέλευσης πρωτεΐνη μερικά από αυτά. Η σόγια είναι το μοναδικό όσπριο που περιέχει πληρότητα αμινοξέων και είναι αντίστοιχο του κρέατος. Για να καλύψουμε τις ανάγκες σε πρωτεΐνη, όταν στην διατροφή μας δεν υπάρχουν ζωικές τροφές πρέπει να συνδυάζουμε

 1. όσπρια και δημητριακά (φακόριζο, ρεβιθόριζο, φασολάδα με ψωμί)
 2. όσπρια και ξηρούς καρπούς (σαλάτα με φακές και καρύδια, σαλάτα με φασόλια και κάσιους)

Οι φακές και τα μαυρομάτικα φασόλια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε μη αιμικό σίδηρο (ή απλούστερα φυτικό) ο οποίος δεν είναι το ίδιο αποροφήσήμος με τον αιμικό (δηλαδή ζωικό). Τα καλά νέα είναι ότι η απορρόφηση του αυξάνεται κατά 60% αν συνοδευτεί με την βιταμίνη C. Μπορείτε να συνδυάσετε τις φακές σας με σαλάτα με πιπεριές, ντομάτα, καρότα ή να πιείτε ένα ποτήρι χυμό πορτοκάλι μετά από το γεύμα σας.

Fakoryzo

Οι ευεργετικές ιδιότητες των οποίων στην υγεία

 • Αυξάνει την κινητικότητα του εντέρου χάρης την περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.
 • Έχουν χαμηλό γλυκαιμίκο δείκτη (δεν αυξάνουν απότομα την γλυκόζη στο αίμα) είναι ιδανική τροφή για τους διαβητικούς.
 • Δεν περιέχουν κορεσμένα λιπαρά και οι φυτικές ίνες συμβάλουν στην απομάκρυνση της χοληστερόλης.
 • Δεν έχουν υψηλή θερμιδική περιεκτικότητα, αρκεί να προσέξουμε την ποσότητα ελαιόλαδου που θα προσθέσουμε!
 • Το σύμπλεγμα βιταμινών Β συμβάλει στην ανάπτυξη, στο γαστρεντερικό, στο νευρικό και στο ενδοκρινικό σύστημα καθώς διεγείρει και την όρεξη.
 • Έχουν αντικαρκινική δράση χάρης ισοφλαβίνες.
 • Αντιοξειδωτική δράση εμφανίζουν επίσης και οι πολυφαινόλες των οσπρίων.

Όσπρια και…. παρενέργειες!

Ο ανθρώπινος οργανισμός δεν μπορεί να παράγει όλα τα απαραίτητα ένζυμα για την διάσπαση των ολιγοσακχαριτών που βρίσκονται στα όσπρια. Φτάνοντας έτσι αδιάλυτα στο έντερο τα βακτήρια  διασπούν τις αδιάλυτες ουσίες με μία διαδικασία που λέγεται ζύμωση και ένα από τα παραπροϊόντα τις διαδικασίας αυτής είναι τα αέρια.

Όμως έχω και την λύση στο πρόβλημα σας. Μουλιάζετε τα όσπρια όλο το βράδυ σε νερό και την επόμενη μέρα τα βράζεται και πετάτε το νερό  2 συνεχόμενες φορές.

xaniotiki_fasolada_1

Βότανα ~ Τα πιο δραστικά φάρμακα της φύσης!

Χρόνια προτού ο Ιπποκράτης κάνει το θαύμα του με την ιατρική, οι άνθρωποι αρρώσταιναν, ναι, αλλά γίνονταν καλά όχι με χάπια και φάρμακα, αλλά με «θαυματουργά» βότανα. Χρησιμοποιούσαν την ίδια την φύση για να θεραπευτούν. Πολλοί αρχαίοι λαοί γνώριζαν τις θεραπευτικές ιδιότητες των βοτάνων και τα χρησιμοποιούσαν φτιάχνοντάς αλοιφές, αρώματα, πόσιμα φάρμακα… Στην Αίγυπτο μάλιστα τα χρησιμοποιούσαν και στη μουμιοποίηση των νεκρών!

Ακόμη και σήμερα όμως καταφεύγουμε στα βότανα για πολλές θεραπείες.

Μερικά από τα πιο ιδιαίτερα ωφέλημα βότανα είναι τα εξής…

Σαρανταβότανο

Έχει καταγωγή από την Κρήτη και παράγεται από 40 ξεχωριστά βότανα. Το Σαρανταβότανο είναι εξαιρετικό για να χρησιμοποιηθεί στο μπάνιο – δεδομένου ότι χρόνια πριν οι μαμές το χρησιμοποιούσαν στο πρώτο λουτρό των νεογέννητων. Αποτελεί την καλύτερη λουτροθεραπεία – όπως και ονομαζόταν η διαδικασία κατά την οποία το βότανο αυτό χρησιμοποιούταν στο λουτρό για θεραπεία και επαναλαμβανόταν εννιά φορές.

βοτανα (4)

Αγγελική

Το όνομά του λέγεται ότι το πήρε επειδή εμφανίστηκε ο Αρχάγγελος Μιχαήλ σε κάποιον μοναχό και του αποκάλυψε τις φαρμακευτικές ιδιότητες του βοτάνου, το οποίο μπορούσε να γιατρέψει την πανούκλα. Πρόκειται για βότανο που χρησιμοποιήθηκε σε ειδωλολατρικές γιορτές, αλλά πλέον χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση των παθήσεων, από γυναίκες για τους πόνους τις περιόδου και τη διόρθωση ανωμαλιών στην έμμηνο ρήση, καθώς και κατά της μελαγχολίας. Σε περίπτωση που αποφασίσετε να λουστείτε με την αγγελική, προσοχή, γιατί δεν πρέπει να ξεπερνά τα 3-4 λεπτά, αντιθέτως προκαλείται ερεθισμός στα μάτια!

βοτανα (1)

Δεντρολίβανο

Βότανο από την εποχή του Αδάμ και της Εύας καθώς αποτέλεσε το δεύτερο βότανο που πήραν οι δυο τους όταν εκδιώχθηκαν από την Εδέμ. Είναι ό, τι πρέπει για την καταπολέμηση της πνευματικής κούρασης, καθώς και για τη συγκέντρωση – πλην όμως σε περιόδους κύησης γιατί φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα.

βοτανα (2)

«Ασημένιο Βερίκοκο»

(κατά κόσμον Ginkgo biloba)

Αποτελεί το αρχαιότερο είδος δέντρου ( έχει κλείσει τα 180 του χρόνια, όπως υπολογίζεται! ). Είναι το υπέρ-βότανο αν σκεφτούμε ότι χρησιμοποιείται για τον βήχα, το άσθμα, τον πονοκέφαλο, την ενίσχυση της μνήμης, την καταπολέμηση της κατάθλιψης και της γεροντικής άνοιας, αλλά και ως μαχητικό κατά του Αλτσχάιμερ, αν χορηγηθεί από νωρίς. Συν του ότι κάνει καλό στο δέρμα, στο αίμα, στα μαλλιά, στην όραση, καθώς θεωρείται και αφροδίσιο αφού ανεβάζει τη λίμπιντο! Αυτό το υπέρ-βότανο θα βοηθήσει επίσης να μην γεράσεις πριν την ώρα σου! Βότανο θαύμα!

βοτανα (3)

Εκατομμύρια ακόμα βότανα υπάρχουν που μπορούν να θεραπεύσουν με τον πιο φυσικό τρόπο διάφορες παθήσεις. Ακόμα και η αντιμετώπιση του καρκίνου εικάζεται ότι μπορεί να επιτευχθεί με τη συμβολή βοτάνων!