Ο μύθος των ιταλικών αρωματικών κρασιών Cocchi

Ήρθε η στιγμή να μιλήσουμε για τα αφρώδη κρασιά, τα βερμούτ ή τα απεριτίβο. Πριν όμως, θα αναφερθούμε σε μια οικογένεια, μύθο, που δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από εκείνη της οικογένειας Cocchi.

Ο Giulio Cocchi ήταν ένας νέος και δημιουργικός σεφ ζαχαροπλαστικής  καταγόμενος από την Τοσκάνη, ο οποίος στα τέλη του 19ου αιώνα, μετακόμισε την επιχείρησή του σε μια μικρή πόλη της Βόρειας Ιταλίας, το Άστι.

Σύμφωνα με τον μύθο ο Giulio Cocchi ερωτεύτηκε την κόρη του ιδιοκτήτη ενός από τα μπαρ της κεντρικής πλατείας της πόλης,την Piazza Alfieri. Φαίνεται ότι η αγάπη τους ήταν αμοιβαία, καθώς μέχρι και σήμερα το ίδιο μπαρ, με το όνομα πλέον ‘the Cocchi’, αποτελεί ορόσημο για την πόλη!

Γοητευμένος από την ιταλική γαστρονομική παράδοση, ο Giulio Cocchi υιοθέτησε μια ευρέως διαδεδομένη τάση να αρωματίζει τα κρασιά με βότανα και μπαχαρικά. Το 1891 ίδρυσε την επιχείρησή του ,η οποία ειδικεύεται στην δημιουργία αρωματισμένων και αφρωδών κρασιών!

6334903366_54ac9e784e

Η ιδέα του Giulio Cocchi, εξαιρετική και πρωτοποριακή για την εποχή του, ήταν να ανοίξει μικρά καταστήματα όπου καθένας θα μπορούσε να δοκιμάσει τα προϊόντα του! Το 1913, λοιπόν, υπήρχαν ήδη επτά καταστήματα γευσιγνωσίας στην ευρύτερη περιοχή Piedmont, τα οποία γρήγορα έγιναν 12!

Το όνομα και τα προϊόντα cocchi σύντομα έγιναν διάσημα σε όλο τον κόσμο, όπως αποδεικνύεται και από τα έγγραφα εξαγωγής της επιχείρησης η οποία έστελνε προμήθευα στο Λονδίνο, την Νέα Υόρκη, το Σίδνεϊ, την Αφρική αλλά και την Νότια Αμερική.

Από το 1978 η εταιρία Giulio Cocchi διευθύνεται από την οικογένεια Bava με εξαιρετικούς οινοπαραγωγούς οι οποίοι εκσυγχρόνησαν τις τεχνικές παραγωγής θέτοντας τα θεμέλια, ώστε το προϊόν να γίνει σήμα λατρείας σε όλο τον κόσμο!

Έως και σήμερα η οικογένεια Bava διαπρέπει και τα προϊόντα τους βρίσκονται σε όλα τα μπαρ του κόσμου! Μερικά από αυτά είναι το Barolo Chinato, Americano Rosa, Aperitivo Americano, Cocchi Brut, Cocchi asti και τα aperitivo Amaro και Di Torino.

Tον λόγο έχουν τα δύο τελευταία απεριτίβο για τα οποία θα μιλήσουμε την επόμενη φορά!

Οπότε μείνετε συντονισμένοι….

se;kjghsd'b

Οι 3 τέλειοι χυμοί αποτοξίνωσης με Παντζάρι για την Άνοιξη

Είστε έτοιμη για μια μίνι αποτοξίνωση με τρομερά αποτελέσματα; Βγείτε στην πιο κοντινή λαϊκή της περιοχής σας και εφοδιαστείτε Παντζάρια! Μάλιστα παντζάρια!!! Οι χυμοί που θα αναλύσουμε παρακάτω μαζί με τις αποτοξινωτικές δράσεις τους έχουν ως βάση τους το παντζάρι! Οπότε αν είστε αλλεργικοί σε αυτούς τους κατακόκκινους βολβούς της γης, καλύτερα να δοκιμάσετε κάποια άλλη μέθοδο αποτοξίνωσης.

Καταρχήν να αναλύσουμε σε λίγες σειρές τι είναι η τοξίνωση. Τοξίνωση είναι η συσσώρευση βλαβερών και άχρηστων για τον οργανισμό ουσιών, οι οποίες, συσσωρεύονται κυρίως στον λιπώδη ιστό αλλά και γενικά σε όλους τους ιστούς του σώματος. Κατά μέσω όρο ο καθένας από εμάς κουβαλάει 2-25 κιλά τοξίνες στο σώμα του εκ των οποίων άλατα, χοληστερίνη ή τοξικές εναποθέσεις. Τις τοξίνες μπορούμε να τις παραλάβουμε είτε σε υγρή, είτε σε στερεή, είτε σε αέρια μορφή. Σε φυτικά προϊόντα και στις τροφές κρύβονται στα εντομοκτόνα, τα φυτοφάρμακα, τις γενετικά τροποποιημένες τροφές ή συντηρητικά. Όσων αφορά τις ζωικές τροφές, εκεί κρύβονται στα αντιβιοτικά, στα ζωικά οιστρογόνα και στις ορμόνες, στις συσσωρευτικές τοξίνες ειδικά από την κατάψυξη ή σε εμβόλια γενετικής τροποποίησης.

Τι είναι λοιπόν η αποτοξίνωση και γιατί την χρειαζόμαστε; Αποτοξίνωση είναι η προσπάθεια που καταβάλει καθημερινά το σώμα μας προκειμένου να εξουδετερώσει και στη συνέχεια να απαλλαγεί από όλες τις τοξίνες και τα δηλητήρια.

Παντζάρια, παντζαράκια…

Καρδιαγγειακό Σύστημα

Τα κοκκινωπά παντζαράκια λοιπόν περιέχουν μπόλικες φυτικές ίνες που ωφελούν στη διατήρηση ισορροπημένου επιπέδου χοληστερίνης.

Περιέχουν πάνω από 50% νάτριο και κάτω από 5% ασβέστιο (ποσοστά που είναι ιδανικά για την ολοκληρωμένη απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό)

Εγκυμοσύνη

Είναι εμπλουτισμένα με φολικό οξύ το οποίο προλαμβάνει πολλές νευρολογικές παθήσεις του εμβρύου.

Μάτια 

Πλούσιο σε Βιταμίνη Α.

Προλαμβάνει παθήσεις όπως καταρράκτης και εκφυλισμός ωχράς κηλίδας.

Προσοχή!

Περιέχει οξαλικό άλας και δεν συνίσταται σε άτομα με παθήσεις των νεφρών ή της χοληδόχου κύστης.

Αποτοξίνωση ΤΩΡΑ…

Χυμός Νο 1

main

  • 3 παντζάρια
  • 1 σέλερυ
  • 1 πρέζα τριμμένο τζίντζερ

Τα αλέθετε όλα στο μούλτι με τα πατζάρια ωμά (όπως και σε όλες τις συνταγές που θα δούμε παρακάτω) και έχετε ένα σούπερ χυμό, ειδικό για τον καθαρισμό του ήπατος! Επιταχύνει τον μεταβολισμό και εξισορροπεί τον γλυκαιμικό δείκτη.

Χυμός Νο2

Early-Riser-Beet-Pineapple-Carrot-Juice

  •  2 παντζάρια
  • 3 καρότα
  • 1 στυμμένο λεμόνι

Αλέθετε και πάλι όλα τα υλικά στο μούλτι, υπενθυμίζω ο τι τα παντζάρια τα χρησιμοποιείτε πάντα ωμά! Αυτός ο χυμός έχει ισχυρή αντιρυτιδική δράση, καθώς τονώνει το δέρμα και ενεργοποιεί τα κύτταρα!

Χυμός Νο3

4bce02bea0f9ac738a8942c34294087c

  • 3 παντζάρια
  • 3 καρότα
  • 1 πράσινο μήλο

Ακολουθείτε την ίδια διαδικασία με τις παραπάνω δυο εκδοχές. Με αυτόν τον αποτοξινωτικό χυμό τονώνετε και ενεργοποιείτε το ανοσοποιητικό σας σύστημα καθώς χαρίζει ενέργεια και ευεξία.

Κακάο: Τα ευεργετικά του οφέλη στην υγεία

Η προέλευσή του

Η καλλιέργεια του κακαόδεντρου, από το οποίο προκύπτουν οι σπόροι κακάο, φαίνεται ότι είχε ξεκινήσει από το 600 μ.Χ την εποχή των Μάγια και των Ατζέκων. Από τους σπόρους του παρασκεύαζαν ένα πικρό, αλλά εύγευστο ποτό που ονομαζόταν «chocolatl» ή «xocoatl», από όπου προήρθε και η σημερινή ονομασία της σοκολάτας.

jlv

Καρπός με σπόρους στο εσωτερικό

'lkn

Κακαόδεντρο

Το κακαόδεντρο ευδοκιμεί σε τροπικά κλίματα με πολύ υγρασία και ζέστη. Από τη στιγμή που φυτεύεται χρειάζονται τέσσερα χρόνια για να αποδώσει καρπούς και το ύψος του φτάνει τα 6 με 8 μέτρα. Κατά μέσο όρο το κάθε δέντρο παράγει 20-30 καρπούς από τους οποίους προκύπτουν 2 κιλά κόκκοι κακάο. Είχε υψηλή αξία, όμοια με του χρυσού για αυτό και οι καρποί του προσφέρονταν στους θεούς και τους βασιλιάδες ή τους χρησιμοποιούσαν και ως μέσο εμπορικών συναλλαγών. Το ρόφημα που έφτιαχναν το έπιναν ζεστό και θεωρούσαν ότι ήταν το καλύτερο και πιο δυναμωτικό φάρμακο για κάθε ασθένεια. Το κακάο ήρθε στην Ευρώπη τον 16ο αιώνα και συγκεκριμένα στην Ισπανία από τον Hernando Cortés. Τον 19ο αιώνα παρασκευάστηκε η πρώτη στερεά μορφή σοκολάτας στη Μεγάλη Βρετανία.

Τα ευεργετικά οφέλη του

Η χρήση του κακάο για τα ευεργετικά οφέλη του στην υγεία χρονολογείται τουλάχιστον για 3.000 χρόνια. Η ωφέλιμη δράση του προέρχεται από την υψηλή περιεκτικότητα του σε φλαβονοειδή, κυρίως της επικατεχίνης, (φλαβονοειδές που βρίσκεται σε ορισμένα φυτά, μεταξύ αυτών και στο κακαόδεντρο) και σε πολυφαινόλες. Τα φλαβονοειδή και οι πολυφαινόλες είναι ενώσεις που βρίσκονται στη φύση και συναντώνται ευρέως σε φυτά, φυτικά τρόφιμα και ποτά. Δρουν ως αντιοξειδωτικά καταστρέφοντας τις βλαπτικές «ελεύθερες ρίζες» που φυσιολογικά παράγονται στα κύτταρα του οργανισμού, μειώνοντας έτσι τη διαδικασία εκφυλισμού και γήρανσης.                                                                                                                                    Πολλές μελέτες έχουν αναδείξει ότι η τακτική κατανάλωση τροφίμων πλούσια σε φλαβονοειδή, όπως φρούτων και λαχανικών, μειώνει το κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων όπως καρκίνου, στεφανιαίας νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου.

Ιδιαίτερο επιστημονικό ενδιαφέρον υπάρχει για τα φλαβονοειδή του κακάο και την επίδραση τους στη λειτουργία της καρδίας. Δρουν προστατευτικά στη καρδιαγγειακή λειτουργία μέσων κάποιων μηχανισμών, οι οποίοι δε συνδέονται μόνο με την αντιοξειδωτική δράση τους:

  • Παρεμποδίζουν τη οξείδωση της LDL-χοληστερόλης («κακή» χοληστερόλη) από τις ελεύθερες ρίζες, μια διαδικασία που θα συνέβαλλε στο σχηματισμό αθηρωματικής πλάκας στα αγγεία.

k;dnb

  • Ρυθμίζουν τη συστολή των μικρών αγγείων, που συμβάλλει στην υψηλή πίεση του αίματος.
  • Παρεμποδίζουν τα αιμοπετάλια (κύτταρα του αίματος) να συσσωρεύονται, η αυξημένη συγκέντρωση των οποίων συνδέεται με τη δημιουργία θρόμβων και πιθανώς εμπλέκεται στην ανάπτυξη αθηρωματικών βλαβών. Η δράση τους είναι παρόμοια της ασπιρίνης.

Άλλες ευεργετικές δράσεις των φλαιβονοειδών του κακάο αφορούν τη προστασία από χρόνιες ασθένειες, όπως ο καρκίνος  και ασθένειες που σχετίζονται με φλεγμονές ή μειωμένη ανοσολογική λειτουργία. Επιπλέον, η κατανάλωση κακάο διεγείρει την έκκριση ενδορφίνων από τον εγκέφαλο, οι οποίες βελτιώνουν τη ψυχική διάθεση καθώς και την έκκριση σερετονίνης, ουσία με αντικαταθλιπτική δράση.

Πρόσφατες μελέτες, συγκρίνοντας το κακάο με άλλα ροφήματα, έδειξαν ότι το κακάο έχει υψηλότερη αντιοξειδωτική δράση (η περιεκτικότητα του κακάο σε  φαινολικές ενώσεις και φλαβονοειδή). Συγκεκριμένα 1 φλιτζάνι κακάο έχει πενταπλάσια αντιοξειδωτική δράση από 1 φλιτζάνι μαύρο τσάι, τριπλάσια από το πράσινο τσάι και διπλάσια από 1 ποτήρι κόκκινο κρασί.

Πως μπορούμε να το καταναλώσουμε

Η κατανάλωση ενός ροφήματος κακάου (χωρίς προσθήκη ζάχαρης και με χρήση γάλατος χαμηλό σε λιπαρά) μπορεί να αποτελέσει μια υγιεινή και διαιτητική επιλογή, όταν υπάρχει η επιθυμία για γλυκό, γιατί δεν περιέχει ζάχαρη ή βούτυρο που συνήθως είναι αναπόφευκτα συστατικά των περισσότερων γλυκών. Όμως, δε θα πρέπει να γίνεται υπερβολική κατανάλωση του, καθώς έχει υψηλή θερμιδική αξία (15 g σκόνη κακάου έχει περίπου 47 kcal) και μπορεί να προκαλέσει αύξηση της ημερήσιας ενεργειακής πρόληψής, και τελικά αύξηση του βάρους.

;kn

Κακάο και Σοκολάτα

Πολλές φορές συγχέεται το κακάο με τη σοκολάτα. Στη πραγματικότητα, όμως, είναι διαφορετικά προϊόντα. Η σοκολάτα είναι ένα μείγμα λίπους και ζάχαρης και τα όποια ευεργετικά οφέλη έχει αποδίδονται αποκλειστικά στο ποσοστό κακάου που περιέχει, ενώ το κακάο είναι το συστατικό των σπόρων του κακαόδεντρου. Αναλυτικά:

  • Η μαύρη σοκολάτα ή «σοκολάτα υγείας» όπως αποκαλείται αρκετές φορές, είναι η σοκολάτα με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε κακάο, η οποία μπορεί να κυμαίνεται από 50% έως 99%.
  • Η σοκολάτα γάλακτος έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε κακάο μεταξύ του 10% έως 30% και περιέχει γάλα σε σκόνη.
  • Η «λευκή» σοκολάτα είναι φτιαγμένη από φυτικό λίπος, ζάχαρη, γάλα, βανίλια και σε κάποιες περιπτώσεις από βούτυρο κακάο. Ουσιαστικά, δηλαδή, δε περιέχει καμία ποσότητα κακάου.

Άρα, αν κάποιος είναι λάτρης της σοκολάτας, αλλά θέλει να προσφύγει σε μια πιο υγιεινή επιλογή, η μαύρη σοκολάτα με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο είναι η ιδανική λύση. Η θερμιδική της αξία είναι παρόμοια (10-30 θερμίδες λιγότερες) με τις υπόλοιπες σοκολάτες και ίσως η πιο πικρή γεύση της να μην είναι το ίδιο ευχάριστη και απολαυστική, ωστόσο είναι αυτή με τα περισσότερα ευεργετικά οφέλη για την υγεία.

Ρομπόλα ~ Το νέο cocktail που θα σας συναρπάσει!

Ένας ξεχασμένος θησαυρός περιμένει την θέση που του αξίζει!

Είναι το σημαντικότερο από άποψη κρασιών ποιότητας νησί των Ιονίων, αν και η αμπελοκαλλιέργεια έχει μειωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια. Ο λόγος για την Ρομπόλα της πανέμορφης Κεφαλλονιάς. Πριν από 30 χρόνια,η ποικιλία ρομπόλα είχε την πρωτοπορία ανάμεσα στις ελληνικές ποικιλίες, αλλά με την πάροδο του χρόνου δεν κατάφεραν να αντιμετωπίσουν την άνοδο της ποιότητας οινοποίησης.

Πολλοί προσπάθησαν να μεταφέρουν την ποικιλία εκτός νησιού για μεγαλύτερη παραγωγή αλλά απέδωσαν απογοητευτικά αποτελέσματα. Γι αυτό και η ονομασία προέλευσης Ρομπόλα Κεφαλληνίας είναι η μονή που εμπεριέχει τοπωνύμιο και βαφτίστηκε έτσι ως αποτέλεσμα βαθιάς γνώσης (ή προφητείας). Δυστυχώς ελάχιστοι επαγγελματίες θεωρούν ότι μια λίστα κρασιών πρέπει απαραίτητα να περιέχει τουλάχιστον μια Ρομπόλα. Έχω την εντύπωση ότι οι περισσότεροι δεν έχουν πιστέψει στον θησαυρό που κρατούν στα χέρια τους και συχνά ασχολούνται με άλλες ποικιλίες ευγενείς ή μη.

Η οινική ταυτότητα του νησιού είναι ορεινή στο μεγαλύτερο μέρος της και με άγονα εδάφη, η Κεφαλλονιά ανέπτυξε την καλλιέργεια των αμπελιών, ως μοναδικό είδος που μπορούσε να επιβιώσει. Η Ρομπόλα καταγράφεται στο νησί από τον 12ο αιώνα.

Είναι προφανές ότι το έδαφος και οι κλιματικές συνθήκες επηρεάζουν το τελικό αποτέλεσμα δημιουργώντας μία φανερή διαφορά ανάμεσα στην ορεινή και πεδινή Ρομπόλα. Αυτό το έχει λάβει υπόψη της και η νομοθεσία που δίνει δικαίωμα στην ονομασία προέλευσης (Π.Ο.Π πλέον) μόνον στις πιο ορεινές περιοχές καλλιέργειας. Εκεί, τα εδάφη, άγονα σχεδόν χωρίς χώμα, οδηγούν σε εξαιρετικά χαμηλές αποδόσεις και αντίστροφα σε υψηλή ποιότητα. Οι αμπελώνες της ζώνης ονομασίας προέλευσης εκτείνονται σε υψόμετρο από 500 ως 800 μέτρα με το μεγαλύτερο μέρος τους να συγκεντρώνεται δυτικά του όρους Αίνος.

Όταν βρεθείς στην Κεφαλονία ένα σύντομο ταξίδι στα χρόνια της Ρομπόλας θα στο δώσει ο συνεταιρισμός παραγωγών Ρομπόλας Κεφαλλονιάς!

Ο συνεταιρισμός ιδρύθηκε το 1982, ολοκλήρωσε το οινοποιείο το 1987 και ανανέωσε τον τεχνολογικό του εξοπλισμό σχετικά πρόσφατα. Ο νεότερος αμπελουργικός ελληνικός συνεταιρισμός που αποτελείται από 300 μέλη παραλαμβάνει το 85% της Ρομπόλας από τη ζώνη Ονομασίας Προέλευσης. Το όμορφο οινοποιείο του συνεταιρισμού έχει δανεισθεί αρχιτεκτονικά στοιχεία από το μοναστήρι του Άγιου Γεράσιμου, που βρίσκεται ακριβώς δίπλα του!

Από μία Ρομπόλα με αρώματα λουλουδιών, λευκόσαρκων φρούτων και βοτάνων, φινετσάτη φρουτώδη γεύση με ευδιάκριτη νότες ορυκτού, ισορροπημένη οξύτητα και φρουτώδες επίγευση μπορεί εύκολα να χρησιμοποιηθεί από τους χώρους εστίασης ως ένα συνοδευτικό κρασί ή ως συστατικό μιας συνταγής κοκτέιλ!

 

Robola cocktail

70 ml robola wine

15 ml orange juice

15 ml simple syrup

20 ml Aperol

Γαρνίρουμε με ανοιξιάτικο θέμα!

12722495_10207921949474060_1823050581_o

(Ο Ιωάννης εν ώρα εργασίας – δημιουργίας στο αγαπημένο Noel)

Την επόμενη φορά ζητήστε Ρομπόλα!!!

Tequila Ocho

Η Tequila Ocho, είναι μία Single Estate Tequila που έρχεται στα ποτήρια μας για να μας εντυπωσιάσει με την 100% γεμάτη από αγαύη γεύση της, κατευθείαν από τις εκτάσεις της Μεξικανικής περιοχής, The Golden Triangle, η οποία βρίσκεται σε μεγάλο υψόμετρο. Έχοντας ως δημιουργό τον Tomas Estes, Tequila Ambassador του Mexico στην Ευρώπη, η Tequila Ocho παράγεται κάθε χρόνο από μία και μόνο διαφορετική περιοχή του The Golden Triangle και γι’ αυτό φέρει τον προσδιοριστικό διακριτικό τίτλο Single Estate Tequila.

12596420_10207805239516384_52925268_n

Η παραγωγή της Tequila Ocho, προέρχεται από την περιοχή Los Fresnos, με υψόμετρο 2.078 μέτρα. H οικογένεια της Tequila Ocho περιλαμβάνει τη δυναμική Ocho Blanco, την αρωματική Ocho Reposado, η οποία παλαιώνεται για 8 εβδομάδες και 8 μέρες και την εκλεκτή Ocho Anejo, η οποία  παλαιώνεται για 12 μήνες σε δρύινα βαρέλια. Περιεκτικότητα σε αλκοόλ: 40%

Η Tequila Ocho με αυτόν τον ιδιαίτερο τρόπο παραγωγής της, αποδεικνύει ότι η φιλοσοφία του κρασιού (terroir), μπορεί να εφαρμοστεί και στην αγαύη, όπως ακριβώς γίνεται στα σταφύλια. Κάθε έκταση έχει το δικό της μικροκλίμα, έδαφος και ιδιαιτερότητες, παράγοντες που είναι σημαντικοί, αφού δίνουν μία ξεχωριστή διάσταση στην προσωπικότητά της “Tequila Ocho”.

Τη στιγμή που τα περισσότερα αποστακτήρια στοχεύουν στην συνέπεια του γευστικού χαρακτήρα τους, η Tequila Ocho επιτυγχάνει ένα ξεχωριστό και εξαιρετικό απόσταγμα τεκίλας κάθε χρόνο, που προσδίδει μία πολυπλοκότητα στο χαρακτήρα της.

MESTIZO

  • 50ml Ocho Anejo
  • 20ml Carpano Antica Formula sweet vermouth
  • 5 Benedictine liqueur
  • 2 dash Amer Picon
  • Διαδικασία Stir and strain
  • Ποτήρι Coupette
  • Γαρνίρουμε με φλούδα λεμονιού

12607340_10207805256036797_622845719_n

Στην άλλη άκρη του κόσμου για ένα Bourbon…

Σήμερα, θα ταξιδέψουμε στην άλλη άκρη του Ατλαντικού και θα μιλήσουμε για το αμερικάνικο ξαδερφάκι του ουίσκι, το Bourbon! Αφού δώσουμε ένα ιστορικό περίγραμμα της εξέλιξης του αποστάγματος, θα μάθουμε για τις διαφορές που έχει με το ουίσκι, τόσο στην παραγωγή όσο και στη γεύση.

Η προέλευση του Bourbon είναι σχετικά μπερδεμένη και αποτελείται από πολλούς μύθους σχετικά με το ποίος ήταν ο πρώτος παραγωγός του. Η ανακάλυψη του πάντως, χρεώνεται σε ένα βαπτιστή ιερέα, τον Elijah Craig, ο οποίος όπως συνηθιζόταν τότε, έφτιαχνε και το δικό του απόσταγμα. – Νομίζω πια, το έχουμε καταλάβει ότι απόσταγμα και εκκλησία πάνε μαζί, ε?! – Τέλος πάντων, στον ίδιο άνθρωπο χρεώνεται και η συνήθεια της ωρίμανσης σε καμμένα δρύινα βαρέλια, μια διαδικασία που χαρίζει στο bourbon το ελαφρώς βυσσινί χρώμα του και την ιδιαίτερη γεύση του. Στην επαρχία του Bourbon στην Αμερική, εντωμεταξύ, ο Jacob Spears, ένας από τους πρώτους παραγωγούς Bourbon, θεωρείται εκείνος που έδωσε στο απόσταγμα το όνομα «Bourbon Whiskey». Πάντως, όπως όλες οι παρόμοιες ιστορίες, έτσι και αυτές ανήκουν στην σφαίρα της λαϊκής μυθοπλασίας…

Το σίγουρο πάντως είναι ότι η παραγωγή αποστάγματος έφτασε στην Αμερική και στην πολιτεία του Κεντάκι από τους Σκωτσέζους οικονομικούς μετανάστες μαζί με τους αντίστοιχους Άγγλους, Ιρλανδούς, Γερμανούς και Γάλλους. Και όπως ήταν φυσικό, οι πρώτοι αποσταγματοποιοί χρησιμοποίησαν σαν πρώτη ύλη αυτό που η Αμερική έχει σε αφθονία, το καλαμπόκι! Και αυτή είναι η πρώτη σημαντική διαφορά του Bourbon με το Scotch και το Irish Whiskey, ενώ το Bourbon χρησιμοποιεί καλαμπόκι σαν βασική πρώτη ύλη δημητριακών στα άλλα το βασικό δημητριακό είναι το κριθάρι.

Το όνομα προέκυψε από το γεγονός ότι οι πρώτοι αποσταγματοποιόί κατοικούσαν στην κομητεία Bourbon (Bournon County) στο Kentucky. Το απόσταγμα τους λοιπόν καθιερώθηκε ως  Old Bourbon. Το Bourbon γρήγορα διαδόθηκε χάρη στην ανάπτυξη των ατμοκίνητων πλοίων που χρησιμοποιούσαν τους ποταμούς που διέρρεαν την Βόρεια Αμερική. Η μεγάλη στιγμή για το bourbon ήρθε το 1964 όταν η κυβέρνηση των ΗΠΑ χαρακτήρισε το bourbon ως χαρακτηριστικό προϊόν των ΗΠΑ (distinctive american product) δημιουργώντας ένα νομικό πλαίσιο που κατοχύρωνε την ονομασία Bourbon, αναδεικνύοντας έτσι την αξία του!

αρχείο λήψης (5)

Είπαμε λοιπόν, ότι το βασικό δημητριακό που χρησιμοποιείται στην παραγωγή Bourbon είναι το καλαμπόκι. Αυτό πρέπει όπωσδήποτε να αποτελεί το 51% αλλά να μην ξεπερνά το 79%. Το υπόλοιπο ποσοστό μοιράζεται σε άλλα δημητριακά και κυρίως στη σίκαλη, η οποία προσφέρει και αρκετά στοιχεία στη γεύση όπως μπαχαρικών και καλοκαιρινών φρούτων. Επίσης, να αναφέρουμε και την χρήση του Sour Mash. Τι είναι αυτό; Λίγο πριν ξεκινήσει η ζύμωση του πολτού των δημητριακών, προσθέτουν τα κατάλοιπα της προηγούμενης απόσταξης – Κάτι σαν προζύμι δηλαδή- Έτσι, τα αρώματα και η γεύση του bourbon αποκτούν μια άλλη δυναμική και ένταση!

Υπάρχει, όμως, ακόμα ένα στοιχείο που διαφοροποιεί το αμερικάνικο bourbon από τα Σκωτσέζικα και ιρλανδικά ξαδερφάκια του. Πρόκειται για την ειδική επεξεργασία των βαρελιών, στα οποία ωριμάζει για 4 χρόνια το λιγότερο. Ενώ στα ουίσκι χρησιμοποιούνται μεταχειρισμένα βαρέλια για την ωρίμανση, στο bourbon τα βαρέλια είναι πάντα καινούργια. Αυτός είναι και ο λόγος που περνάνε τόσο εύκολα τα αρωματικά στοιχεία του δρύινου βαρελιού, βανίλια, σοκολάτα και μπαχαρικά στο απόσταγμα. Ίσως κάποιοι σκεφτούν όμως, καινούργιο βαρέλι συνεπάγεται πολλοί πόροι στο ξύλο, άρα  μεγάλη απώλεια (angel’s share) αποστάγματος που εξαερώνεται και φεύγει από το βαρέλι. Αυτός είναι λοιπόν και ο λόγος που καψαλίζουν το εσωτερικό του βαρελιού, για να μειώσουν την απώλεια, ενώ έτσι, αναδεικνύονται ακόμα περισσότερα τα χαρακτηριστικά του ξύλου, δίνοντας και την εντύπωση του καπνισμένου. Τα μεταχειρισμένα βαρέλια μεταπωλούνται στη Σκωτία ή στον Καναδά για να φιλοξενήσουν και να εμπλουτίσουν τον χαρακτήρα των ουίσκι των χωρών αυτών.

Για το τέλος σας άφησα μια ακόμη σημαντική πληροφορία! Τα Bourbon στην πλειονότητα τους δεν αναμειγνύονται, δεν έχουμε τα λεγόμενα blends δηλαδή αλλά πρόκειται για Straight Whiskeys. Παρόλαυτα, κυκλοφορούν φυσικά και αρκετά Blended Straight, δηλαδή ανάμιξη διαφόρων straight bourbons.

Από τo old fashion έως το boulevardier τα bourbon μπορούν να κάνουν την έμπνευσή σου πραγματικότητα και να δημιουργήσεις μυθικές συνταγές!

Blue Ridge Manhattan

30 ml bulleit bourbon &

3 dashes peychaud’s bitters &

7 ml sweet vermouth &

7 ml dry vermouth …

Stir σε Martini glass

Αρωματίζουμε το ποτήρι με lagavulin και αναμειγνύουμε όλα τα υλικά σε mixing glass, γαρνίρουμε μ’ένα maraschino cherrie!

asset_upload_file779_173133

Σκωτία: Το νερό της ζωής! vol.2 ~ Islay Whisky

Σ’ ένα μικρό νησί δίπλα από την Σκωτία πιστεύεται ότι οι Ιρλανδοί μοναχοί εισήγαγαν την τέχνη της απόσταξης στο Islay, κατά τις αρχές του δεκάτου τέταρτου αιώνα. Εκεί συνάντησαν ένα νησί το οποίο είχε τα πάντα υπέρ του για την απόσταξη ουίσκι, εξαιρετικές καθαρές πηγές νερού και άφθονη τύρφη. Το νησί της ομίχλης,από καπνό,άλμη και μυστήριο! Τα Islay Whisky τείνουν να είναι στυφά και τυρφώδες, ωστόσο πίσω από τον καπνό συναντάς ήπια ποώδη αρώματα και νότες μπαχαρικών.

Στο νότιο κομμάτι του νησιού τ’αποστακτήρια παράγουν ουίσκι μ’ έντονα φαινολικά αρώματα που αποπνέουν πίσσα, καπνό και ιώδιο.

Το αποστακτήριο του Bowmore στην μέση του νησιού αναδεικνύει αυτά τα χαρακτηριστηκά αλλά όχι τόσο έντονα οσο το αποστακτήριο Caol Ila!

Bruichladdich και Bunnahabhain είναι πιο ήπια στην γεύση τους και όχι τόσο καπνιστά.

Όλα τα Islay Whisky έχουν στεγνό φινίρισμα αλλά όταν σερβιριστούν στο ποτήρι σας τ’αρωματά τους θ’ αναπολούν  πολλές αναμνήσεις σας.

Την στιγμή όμως που θα τα γευτείς θα υπάρξει έρωτας που δύσκολα θ’ αποχωριστείς! Τα islay whisky μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε κάποιο κοκτέιλ όσο εύκολαμπορείς να τα πιεις!

SMOKY MAN SOUR

(Αποστόλης Τσατσίρας)

50 ml lagavulin

10 ml cherry heering

20 ml lime

15 ml cinnamon syrup

2 dash creole bitters

1 egg white

Shake, Dry shake

φωτο 2

Σκωτία: Το νερό της ζωής! vol.1

Το μέσο ουίσκι αποτελείται από 40% -τουλάχιστον- αλκοόλ. Tο υπόλοιπο τι είναι; Σε πολύ μεγάλο βαθμό, νεράκι. Aλλά όχι οποιοδήποτε νερό.  Εδώ έχουμε να κάνουμε με ύδωρ Σκωτίας.

Aν το καλοσκεφτεί κανείς, το νερό συμμετέχει σχεδόν σε κάθε στάδιο της δημιουργίας του ουίσκι. Eίναι πανταχού παρόν: Aπό τις βροχές που κάνουν τους σπόρους κριθαριού να βλαστήσουν μέχρι τη στιγμή που προστίθεται στο cask strength, ποτό προκειμένου το τελευταίο να αποκτήσει τους κατάλληλους αλκοολικούς βαθμούς και να εμφιαλωθεί.

H σημασία του νερού αποδεικνύεται και πρακτικά. Oι άνθρωποι του ουίσκι μπαίνουν σε μέγιστο κόπο προκειμένου να προστατέψουν τις ζωογόνες πηγές του και να τις διατηρήσουν καθαρές και απαλλαγμένες από ανθρώπινες παρεμβάσεις. Συγχρόνως, ορισμένες πηγές που συγκεντρώνουν κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά -αγνότητα, περιεκτικότητα σε ευεργετικά ιχνοστοιχεία, σταθερότητα ροής- χαίρουν ιδίας εκτίμησης όσο ένας πίδακας πετρελαίου στην έρημο της Σαουδικής Aραβίας!

Eίναι άκρως σημαντικό να διατηρείται η περιβαλλοντολογική ισορροπία. H διατάραξη της θερμοκρασίας του νερού ή του ρυθμού ροής του  -αν ξαφνικά αρχίσει να τρέχει πιο ορμητικά ή να λιγοστεύει π.χ. επειδή ήλθε το καλοκαίρι λίγο νωρίτερα-  μπορεί να σημάνουν συναγερμό στο αποστακτήριο. Δεν είναι σπάνιο, σε ανάλογες περιπτώσεις, να μην παρασκευαστεί ουίσκι εκείνη την περίοδο -την αποκαλούμενη Silent Season- μέχρι τα πράγματα να γίνουν όπως παλιά. Κι αυτό γιατί προφανώς, επηρεάζεται η σύνθεση του νερού, άρα και του τελικού ουίσκι. Oρισμένα αποστακτήρια  -κυρίως malts-  είναι πιο τυχερά από τα υπόλοιπα σ’ αυτόν τον τομέα, αφού έχουν το προνόμιο να εμφιαλώνουν τα προϊόντα τους επιτόπου, χρησιμοποιώντας νερό από την τοπική πηγή. Aνάμεσά τους είναι το Glenfiddich, το Springbank και το Bruichladdich.

Eνας άλλος παράγοντας που καθορίζει τη σύνθεση του νερού έχει να κάνει με το είδος των πετρωμάτων από όπου αναβλύζει… Κι όμως! Tα σκληρά πετρώματα, όπως ο γρανίτης, γεννούν πιο μαλακό νερό, δηλαδή με σαφώς λιγότερα άλατα και μεταλλικά στοιχεία, που σημαίνει ότι είναι καταλληλότερο για το ουίσκι. Bέβαια, υπάρχουν και εξαιρέσεις, όπως το Highland Park, όπου χρησιμοποιούν σκληρό νερό για το ουίσκι τους. Aντίστοιχα, το νερό που αναβλύζει μέσα από ασβεστόλιθο μεταφέρει ισχυρότερα φορτία ασβεστίου. Aυτό το στοιχείο θεωρείται ότι επιταχύνει τη διαδικασία της απελευθέρωσης σακχάρων από το σπόρο του κριθαριού στη φάση της βυνοποίησης.

Στη περίπτωση των νησιών, όπως το Islay ή το Skye, το νερό κυλά πάνω από στρώματα τύρφης. Tο νερό, ακόμα και εκείνο της βρύσης, έχει συχνά ένα ασυνήθιστο χρυσοχάλκινο χρώμα και καπνιστή γεύση. Eίναι λογικό τα αντίστοιχα ουίσκι να έχουν ανάλογες ιδιότητες. Tελικά, δεν είναι τυχαίο ότι, ακόμα και στη σημασία του ονόματός του, το ουίσκι συνδέεται με το νερό.

Oυίσκι δεν σημαίνει «νερό της ζωής»;

To be continued……

scotch-bar-dallas-texas

Από Νησί σε Νησί ~ Μαστίχα

Από την Κούβα και το Bacardi θα σας ταξιδέψω σ’ένα Ελληνικό νησί, την Χίο! Πανέμορφη η Χίος, αλλά και η Μαστίχα της που είναι και ο θησαυρός  της!

Στο μυαλό των περισσότερων η Χίος ταυτίζεται με τη μαστίχα! Η μαστίχα είναι το προϊόν του μαστιχοφόρου σκίνου που ευδοκιμεί ήδη από την αρχαιότητα αποκλειστικά στο νότιο τμήμα της Χίου κι αυτό έχει σαν επακόλουθο η ιστορία του τόπου να συνδεθεί άρρηκτα με το προϊόν!

 

Η μαστίχα στην αρχαιότητα χρησίμευε για λόγους στοματικής υγιεινής,για να θεραπεύει φλεγμονές του στομάχου, για ανάκτηση δύναμης, αλλά και ως καλλυντικό σε κρέμες! Πρωτοεμφανίζεται στα Βυζαντινά χρόνια όπου ήταν το μονοπώλιο του αυτοκράτορα, καθώς επίσης και στις 15 Φεβρουαρίου του 1493 ο μεγάλος εξερευνητής Χριστόφορος Κολόμβος γράφει γράμμα στον ‘Luis De Saint Angel’ θησαυροφύλακα του Aragon, γνωστοποιώντας του την ανακάλυψη της μαστίχας, στον Νέο Κόσμο!

Σήμερα θα βρούμε κάποιο λικέρ μαστίχας σε όλα τα bar του κόσμου! Το λικέρ μαστίχας ανήκει στα Π.Ο.Π ελληνικά προϊόντα και παρασκευάζεται με διάφορους τρόπους. Είτε με ανάμειξη μαστιχελαίου, οινοπνεύματος από σιτηρά και ζάχαρης, είτε από εκχύλιση των δακρύων της μαστίχας σε οινόπνευμα και στην συνέχεια απόσταξη και ανάμειξη με ζάχαρη. Ποια είναι όμως η διαδικασία συλλογής της μαστίχας; Το φυτό σχίνος,  είναι ένας θάμνος ο οποίος μπορεί να φτάσει το ύψος των 3 μέτρων. Ο κορμός του φυτού είναι ανάγλυφος, με εγκοπές. Η μαστίχα συλλέγεται τον Ιούνιο και Ιούλιο αφού έχει προετοιμαστεί το γύρω έδαφος. Οι παραγωγοί χαράζουν τον κορμό του φυτού χρησιμοποιώντας ένα αιχμηρό εργαλείο, το κεντητήρι, από το οποίο στη συνέχεια αναβλύζει η μαστίχα, η οποία χρειάζεται ένα διάστημα 15 ημερών για να γίνει στατική και στη συνέχεια να συλλεχθεί. Τα επονομαζόμενα και «δάκρυα μαστίχας», καθαρίζονται επιμελώς μετά από προσεκτική διαλογή τους και στην συνέχεια οδεύουν προς παραγωγή. Ένα από αυτά τα προϊόντα είναι και τα λικέρ μαστίχας.

assets_LARGE_t_241661_54143382

Ο σεβασμός των barman πλέον για την μαστίχα είναι μεγάλος, πηγαίος και αυξανόμενος, γεγονός που ενισχύει την εμπνευσμένη δημιουργικότητα με βάση και κύριο συστατικό την μαστίχα και το Skinos όπως για π.χ. «πειραγμένα» κλασικά cocktails, με την μαστίχα να παίρνει την θέση ενός rum ή gin.

Και πράγματι, στα περισσότερα bar & restaurant της Αθήνας, η θέση της μαστίχας έχει τη θέση ενός digestive ποτού! Σκέτο και παγωμένο ή με την προσθήκη πάγου. Και σ` αυτό το επίπεδο είναι όντως ένα πολύ αποτελεσματικό digestive ποτό. Αλλά μέχρι εκεί!Η μαστίχα όμως εξελίχθηκε: αποστάχθηκε σωστά, αναμείχθηκε και εμφιαλώθηκε αξιοπρεπώς και πλέον χρησιμοποιείται ποικιλοτρόπως. Της αποδόθηκαν τα εύσημα που της στερούσαν επιδεικτικά τόσο καιρό, γεγονός που την έκανε πιο προσιτή, αρωματική και πιο πλούσια σε γεύση. Έχει πλέον ταυτότητα και ποιότητα. Και ίσως γι` αυτήν την αναβάθμιση της μαστίχας, ως spirit γενικότερα και ως μία αξιόλογη βάση για cocktails ειδικότερα, υπαίτιο να είναι το brand Skinos.

Μπορεί ο καθένας να φτιάξει ένα κοκτέιλ με βάση την μαστίχα ή ακόμη και ένα μαστίχα τόνικ με ένα σέλερι στικ!Δύο αγαπημένα μου κοκτέιλ είναι :

από τον Γιώργο Μεγαλοκονόμο το South of Ηeaven:

50ml mastiha,

30ml cocchi Americano,

15 ml fernet branca,

3 dash celery bitters

αναμειγνύουμε όλα τα υλικά σε mixing glass με πολύ πάγο και σερβίρουμε σε ποτήρι μαρτίνι μ’ένα φύλλο δυόσμου και τα έλαια από μια φλούδα λεμονιού!

South-of-Heaven

και από τον Κωνσταντίνο Τσατσίρα το Ecstasea Sour:

30 ml skinos,

30 ml yamazaki 12,

15 ml σιρόπι λιαστής ντομάτας,

15 ml χυμό λεμόνι,

20 ml water salmon ceviche

> για το σιρόπι λιαστής ντομάτας: στα 200 ml σιρόπι ζάχαρης προσθέτουμε δύο λιαστές ντομάτες για 2 μέρες.

> για το water salmon ceviche : σ΄ένα δοχείο ένα μικρό κομμάτι σολομού με 30ml νερό,10ml λευκό ξηρό βερμούτ και μια πρέζα αποξηραμένο θυμάρι για 30 λεπτά και το σουρώνουμε και κρατάμε το νερό.

αναμειγνύουμε με reserve dry shake και τέλος σερβίρουμε με τα έλαια από μια φλούδα λεμονιού και ένα φρέσκο κλωναράκι θυμάρι!

50dc89c5e0ff91ed11142afcce89cf74

 

Κι ο Χειμώνας θέλει τα cocktail του…

Θα ξεκινήσουμε με δυο cocktail!

Το Wanderer του Σταμάτη Σταματιάδη και το Smyrna του Γιώργου Μεγαλοκονόμου. Δυο εξαίσια cocktail που λαμβάνουν μέρος στον τελικό της lyon για το Bacardi Legacy 2016!

Wanderer

12271443_10207373813010991_1617823811_o

12248900_10207373839651657_745334750_n

Smyrna

50 ml bacardi carta blanca

20 ml suze 10 ml skinos mastiha spirit

1 barspoon grenadine

3 dash abbotts bitters

Stir and strain σε coupe

#smyrna_cocktail #sense_of_heritage

Πολλά πράγματα για το ποτό μπορούμε να βρούμε στο facebook στις  σελίδες τους Wanderer for bacardi legacy 2016 και αντίστοιχα Smyrna for bacardi legacy 2016!
12243940_10207373816091068_1744808673_n
Μια μικρή αναδρομή στην Ιστορία…
Όταν το 1830 ο Καταλανός Facundo Bacardí Massó, κρασέμπορος στο επάγγελμα, μετοικούσε από την Ιβηρική χερσόνησο στην Κούβα, μάλλον κανείς δεν το φανταζόταν πως πραγματικά θα έγραφε ιστορία στο χώρο των ποτών! Οι ιδέες αλλά και το μεράκι του στην παραγωγή ρουμιού ήταν αυτά που ουσιαστικά το καθιέρωσαν σαν ποιοτική κατηγορία αποστάγματος στη συνείδηση των καταναλωτών αλλά και στην παγκόσμια αγορά. Η Ισπανία ζητούσε ρούμι, η παραγωγή ζαχαροκάλαμου στην Κούβα βρισκόταν σε άνθηση και το Aguardiente ή το Ron (ρούμι) το οποίο παρήγαγαν τα αποστακτήρια μέχρι τότε ήταν πολύ κακό σε ποιότητα ώστε να μπορεί να σταθεί στην αγορά, την ώρα που σε άλλα νησιά της Καραϊβικής ο κόσμος παρήγαγε ρούμι.
Ο Facundo Bacardi, με τη βοήθεια του José Leon Bouteillier που παρήγαγε κονιάκ στην περιοχή, αποφάσισε να προσπαθήσει να παράγει ένα ρούμι που θα μπορούσε να είναι εμπορεύσιμο. Το πρώτο μέλημα ήταν αυτό που θα έφτιαχνε να διέφερε πολύ από το τραχύ και θολό Aguardiente. Οι πρώτες προσπάθειες στο αποστακτήριο της οδού Marina Baja ήταν άξιες να πωληθούν στο μαγαζί του αδερφού του.
Πολύ γρήγορα η ζήτηση αυξήθηκε με τον Facundo και τον Bouteiller να αγοράζουν το 1862 ένα μεγαλύτερο αποστακτήριο και να εγκαθιδρύουν εκεί την “Bacardi, Boutellier & Compania”. Το καλεντάρι έγραφε 4 Φεβρουαρίου 1862.
Ο Bacardi πέτυχε ταχεία ζύμωση με μία μόνο μαγιά που ανακάλυψε στα χωράφια ζαχαροκάλαμου και απομόνωσε. Και είναι ο ίδιο τύπος μαγιάς που χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το BACARDI μέχρι σήμερα. Εξελίσσοντας τον τρόπο παραγωγής του Aguardiente και προσθέτοντας μία δεύτερη παράλληλη απόσταξη έφερε έναν νέο τρόπο παραγωγής ρούμι. Το φιλτράρισμα με ξυλάνθρακα και η ωρίμανση σε λευκή αμερικάνικη δρυ ήταν τα τελευταία στοιχεία και πολύ σημαντικά στοιχεία σε μια νέα διαδικασία παραγωγής που έμελλε να αλλάξει τα δεδομένα στο ρούμι και να βάλει το BACARDI σοβαρά στην αγορά.

Κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, αναλαμβάνει τα ηνία της εταιρείας ένας άνδρας που έμελλε να αφήσει το στίγμα του στο BACARDI. O Jose «Pepin» Bosch, ήταν σύζυγος της εγγονής του Don Facundo Bacardi. Και ήταν εκείνος ο οποίος κατάφερε με μερικές πολύ έξυπνες κινήσεις τα επόμενα χρόνια να κρατήσει το BACARDI ζωντανό μπροστά στις προκλήσεις που αντιμετώπιζε. Ήταν βέβαιο ότι το BACARDI είχε βρει έναν ισχυρό άνδρα για την προάσπιση του.

Ο Pepin Bosch οδήγησε την εταιρεία σε ασφαλή νερά σε μια περίοδο δύσκολη και ταραχώδη για το νησί. Η εταιρεία έφτασε ακόμα και να δεχθεί επίθεση από τις δυνάμεις του Batista πριν καν εκείνος ανέλθει στην εξουσία. Ήταν σαφές ότι ο Batista θα ήταν εχθρός της οικογενείας τα επόμενα χρόνια. Όχι όμως ικανός να δαμάσει την οικογένεια Bacardi και όσα ήταν διατεθειμένοι να κάνουν για το ρούμι τους. Τόσο η οικογένεια Bacardi όσο και οι άνθρωποι που δούλευαν για εκείνη, θεωρούσαν το αποστακτήριο, δικό τους σπίτι. Ο Pepin Bosch έξυπνα σκεπτόμενος, έδρασε άμεσα και προστάτευσε την πνευματική ιδιοκτησία και τη μυστική συνταγή του BACARDI, μεταφέροντάς τα μακριά από την Κούβα υπό το φόβο νέων επιθέσεων.

Το 1952, ο Fulgencio Batista παίρνει τελειωτικά την εξουσία στα χέρια του. Η οικογένεια αρχίζει να νιώθει την πίεση του δικτάτορα και όπως πολλές άλλες πολιτικές και οικονομικές δυνάμεις του τόπου, βλέπει μια κάποια ελπίδα για την επαναδημοκρατικοποίηση της Κούβας στο πρόσωπο του Φιντέλ Κάστρο. Ο Bosch μαζί με άλλους οικονομικά ισχυρούς Κουβανούς, στήριξε οικονομικά τους επαναστάτες του κινήματος της 26ης Ιουλίου. Η επανάσταση κατά του Μπατίστα ήταν επιτυχημένη και ο Κάστρο ήταν στην εξουσία. Αλλά η μαύρη ημέρα για την ιστορία του BACARDI δεν θα αργούσε να έρθει…

Στις 14 Οκτωβρίου του 1960, η Επαναστατική Κυβέρνηση της Κούβας ανέλαβε παρανόμως τον έλεγχο όλων των ξένων περιουσιών και σχεδόν 400 εταιρειών Κουβανικών συμφερόντων χωρίς καμία αποζημίωση. Το μυστικό συστατικό του BACARDI δεν έπεσε στα χέρια των Αρχών μόνο από λάθος μιας και οι αξιωματικοί του στρατού κατευθύνθηκαν στα γραφεία πωλήσεων του BACARDI και όχι στην έδρα της εταιρείας, δίνοντας χρόνο στους Maestros de Ron να καταστρέψουν τα στοιχεία που είχαν πρωτύτερα φυγαδεύσει από τη χώρα.

Η οικογένεια Bacardi δεν μπορούσε να παραμείνει στην Κούβα. Με τη μυστική συνταγή του BACARDI να είναι πια ασφαλής στο εξωτερικό μετά την προνοητική κίνηση του Bosch, η οικογένεια ξεκίνησε μια σειρά δικαστικών κινήσεων. Έπρεπε να διασφαλιστεί ότι το brand name BACARDI θα έμενε αποκλειστικά στα χέρια της οικογενείας, μιας και στις εγκαταστάσεις πίσω στο Santiago είχε ήδη αρχίσει να παράγεται ένα παράνομο ρούμι με την επωνυμία BACARDI, χωρίς φυσικά τον συγκεκριμένο τύπο μαγιάς που έκανε το αυθεντικό BACARDI τόσο ξεχωριστό. Με τις πρώτες δικαστικές αποφάσεις σε ΗΠΑ και άλλες χώρες να βγαίνουν υπέρ της οικογενείας Bacardi, το ρούμι ήταν πλέον και επίσημα εξόριστο αλλά ασφαλές.

Έχουν περάσει 152 χρόνια από εκείνη την πρώτη φιάλη κι όμως η φλόγα της οικογένειας καίει άσβεστη και οδηγεί όλους εκείνους που αγαπούν το BACARDI όχι μόνο για τη γεύση του αλλά και για εκείνα τα ιστορικά, εμβληματικά και δυναμικά στοιχεία που κουβαλά μαζί του.

Το BACARDI είναι οι άνθρωποι του, είναι η ιστορία του, είναι το πάθος του…

Μέλι: Οι έξυπνοι συνδυασμοί του, ευεξία και γερό ανοσοποιητικό

Όπως κάθε χαρωπή και λιχούδα αρκουδίτσα, έτσι κι εμείς πρέπει να αναρωτηθούμε πόσο συχνά τρώμε μέλι! Ω ναι μέλι! Το πιο γλυκό φάρμακο που υπάρχει στη φύση για να μας ομορφαίνει και να προστατεύει το ανοσοποιητικό μας. Πότε είναι η τελευταία φορά που κατεβάσαμε το βαζάκι από το ντουλάπι μας; Και πότε είναι η τελευταία φορά που αποφασίσαμε να κάνουμε συνδυασμούς;

Εμείς βρήκαμε και σας δίνουμε στο πιάτο τους πιο τρανταχτούς και υγιεινούς από αυτούς!

Winnie the Pooh is eating honey

1Μέλι, γάλα καρύδας & φράουλες για έξτρα ενέργεια

Το πιο αποτελεσματικό energy drink σε ένα smoothie που μπορούμε να φτιάξουμε μόνοι μας. Χάρη στην υψηλή διατροφική του αξία, το μέλι είναι αποτελεσματικό όταν νιώθουμε ότι δεν έχουμε αρκετή ενέργεια. Από την άλλη, το γάλα καρύδας περιέχει πέντε φυσικούς ηλεκτρολύτες που ανεβάζουν τα επίπεδα της ενέργειάς μας κατακόρυφα.

Για σούπερ τόνωση λοιπόν, χτυπάμε στο μπλέντερ :

3 κούπες γάλα καρύδας,

2 κουταλιές μέλι,

1 κούπα νερό,

1 κούπα φράουλες,

λίγο πάγο και ελάχιστο αλάτι.

images (12)

2. Μέλι, λεμόνι & κανέλα για απώλεια βάρους

Έρευνα στο Scientific World Journal απέδειξε πως αντικαθιστώντας τη ζάχαρη με μέλι χάνουμε ευκολότερα βάρος και αποφεύγουμε να το ξαναπάρουμε (δεν ενδείκνυται για όσους πάσχουν από διαβήτη, αφού υπάρχει η πιθανότητα το μέλι να ανεβάσει τα επίπεδα του σακχάρου).

Άλλη έρευνα στο Journal of Diabetes Science and Technology επιβεβαιώνει πως η κανέλα μειώνει τα επίπεδα του λίπους αν καταναλώνουμε.

Όσο για το λεμόνι, οι ερευνητές υποστηρίζουν στο Journal of Clinical Biochemistry and Nutrition πως χάρη στις πολυφαινόλες που περιέχει, μειώνει την πρόσληψη βάρους και τον δείκτη μάζας σώματος.

Για να τα συνδυάσουμε όλα αυτά τα καλούδια προσθέτουμε και ανακατεύουμε:

σε μια κούπα με ζεστό νερό

1 κουταλιά χυμό λεμονιού,

1 κουταλιά μέλι

1 κουταλιά κανέλα σε σκόνη

cinnamon-sticks-thumb-large

3. Μέλι, λεμόνι, κανέλα & σόδα για δροσερή αναπνοή

Στα άτιμα βακτήρια οφείλεται η κακοσμία του στόματός, τα οποία κάνουν την αναπνοή μας να μυρίζει. Τόσο το μέλι και η μαγειρική σόδα όσο και η κανέλα και ο χυμός λεμονιού έχουν αντιμικροβιακή δράση και τη δυνατότητα να τα εξολοθρεύσουν. Για να φτιάξουμε λοιπόν το ιδανικό φυσικό θα χρειαστούμε:

χυμό από 2 λεμόνια,

1/2 κουταλάκι σκόνη κανέλας,

1/2-1 κουταλάκι μαγειρική σόδα,

1&1/2 κουταλάκι μέλι,

1 κούπα ζεστό νερό (για να διαλυθεί το μέλι)

Ρίχνεις σε ένα βαζάκι (προτιμήστε ένα με καπάκι που να κλείνει) τα υλικά, ανακατεύεις και χρησιμοποιείς σαν στοματικό διάλυμα.

SpicedHoney

4. Σιρόπι με μέλι & εσπεριδοειδή για πονόλαιμο και βήχα

Μερικοί από τους πιο πεντανόστιμους  και απίστευτα αποτελεσματικούς συνδυασμούς :

(1) Μέλι, λεμόνι & τζίντζερ (αποξηραμένο, σε σκόνη),

(2) Μέλι, λάιμ & μέντα (μετά από μία εβδομάδα τα φύλλα μέντας μαυρίζουν, οπότε τα βγάζουμε),

(3) Μέλι, λεμόνι & δεντρολίβανο (κλωναράκι),

(4) Μέλι, μανταρίνι & κάρδαμο,

(5) Μέλι, πορτοκάλι & γαρίφαλλο (κλωναράκι)

Για να φτιάξουμε σιρόπι με μέλι και εσπεριδοειδή, κόβουμε τα εσπεριδοειδή φέτες και τις τοποθετούμε κάθετα σε ένα βάζο. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά ή βότανα για πλούσια γεύση και πολλά θρεπτικά συστατικά και ρίχνουμε το μέλι ανακατεύοντας καλά. Κλείνουμε το καπάκι και το αφήνουμε στο ψυγείο για 3-4 ώρες, ώστε να πήξει. Συνδυάζεται άψογα με ζεστό τσάι ή  μπορούμε να κάνουμε επιδρομή στο ψυγείο με ένα κουταλάκι ανά πάσα στιγμή. 

images (12)

5. Μέλι & τζίντζερ για το στομάχι

Αυτός ο  συνδυασμός μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο στο στομάχι. Άλλωστε το τζίντζερ προτείνεται και για τις πρωινές ναυτίες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Τοποθετούμε :

1 κούπα μέλι σε μια κατσαρόλα,

1 κουταλάκι ψιλοκομμένο τζίντζερ,

αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά για 10’,

όταν κρυώσει, κλείνουμε το μείγμα σε βαζάκι με αεροστεγές καπάκι.

images (13)

6. Μέλι & γαρίφαλλο για τον πονόδοντο

Το γαρίφαλο περιέχει ευγενόλη, ένα πολύ ισχυρό φυσικό αναισθητικό, το οποίο έχει επίσης και αντισηπτική δράση, όπως και το μέλι. Η διαδικασία είναι η ίδια με την προηγούμενη,  τη συνταγή με μέλι & τζίντζερ:

Τοποθετούμε:

1 κούπα μέλι σε μια κατσαρόλα,

5-10 κλωναράκια γαρίφαλλο,

αφήνεις σε χαμηλή φωτιά για 10’,

όταν κρυώσει το βάζουμε σε ένα βαζάκι με αεροστεγές καπάκι.

antioxidants-slide-10

«Μελάτες» Υποθέσεις

Απλώστε στο ψωμί σας βούτυρο και μέλι. Ρίξτε στα δημητριακά σας, για παράδειγμα στη βρώμη σας, να πάρει γεύση να νοστιμίσει! Στο γιαούρτι σας να γλυκαθείτε ή στο γάλα του παιδιού σας αντί για κακάο. Στις αφράτες τηγανίτες σας, στο πρωινό σας, ή στις βάφλες σας. Και φυσικά στις κρέπες σας. Κρέπες με μέλι και κανέλα πρέπει να δοκιμάσετε μια φορά στη ζωή σας αδιαμφισβήτητα!!!

789

 

 

Μαύρο, Πράσινο, Λευκό, Κόκκινο… Τσάγια, Υγεία και Σωστή Δίαιτα!

Το τσάι εδώ και χιλιετίες καταναλώνεται από χιλιάδες ανθρώπους παγκοσμίως χάρη στις μοναδικές ευεργετικές του ιδιότητες αλλά και στις πάμπολλες γεύσεις που μας έχουν κλέψει την καρδιά. Οι ειδικοί επισημαίνουν ο τι  το τσάι μπορεί να βελτιώσει την όραση, να δυναμώσει το κολλαγόνο, να μειώσει το άγχος αλλά και να έχει καρδιοαγγειακά οφέλη.

Από τους διατροφολόγους θεωρείται ο τι είναι ένα υπέρ-ρόφημα που (μιας και το επιβεβαιώνουν οι έρευνες!) μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους χάρη στις κατεχίνες που περιέχει. Το πράσινο αλλά και το λευκό τσάι περιέχουν όλες τις απαραίτητες κατεχίνες που σε συνδυασμό με την καφεΐνη αυξάνουν την ενέργεια αλλά και την οξείδωση του λίπους, δηλαδή συμβάλλουν στην καύση περισσότερου λίπους.

Καταναλώνοντας καθημερινά πράσινο τσάι, σύμφωνα με τις σχετικές έρευνες και  ακολουθώντας μια κανονική δίαιτα μπορείτε να καταφέρετε να χάσετε περισσότερα κιλά μέσα σε 12 εβδομάδες, ενώ ένα τσάι που είναι πλούσιο σε κατεχίνες βοηθάει  στην καύση επιπλέον 100 θερμίδων μέσα σε 24 ώρες.

Ας δούμε όμως η κάθε ποικιλία τι «υπερδυνάμεις» έχει και τι μας προσφέρει!!!

Μαύρο Τσάι:

tea (6)

>Περιέχει μαγγάνιο, το οποίο είναι απαραίτητο για την καλή λειτουργία των οστών και των χόνδρων. Έτσι συμβάλλει στην πρόληψη και στον έλεγχο της οστεοπόρωσης και της οστεοαρθρίτιδας.

>Τονώνει το ανοσοποιητικό και προστατεύει από ιώσεις και κρυολογήματα λόγω της αυξημένη περιεκτικότητας σε ουσίες (θειορουβικίνη και θειοφλαβίνες) με αντιμικροβιακή δράση.

>Προστατεύει την καρδιά: Τα αντιοξειδωτικά του μαύρου τσαγιού (φλαβονοειδή) μειώνουν την κακή χοληστερόλη (LDL), με αποτέλεσμα να ασκούν ευεργετική επίδραση στα αγγεία της καρδιάς.

>Χαρίζει λαμπερό χαμόγελο: Το Φθόριο, το γνωστότερο συστατικό της οδοντόκρεμας που όλοι χρησιμοποιούμε καθημερινά για την φροντίδα των δοντιών και των ούλων μας, είναι φυσικό συστατικό του τσαγιού και χωρίς κανένα χημικό πρόσθετο προσφέρει ακόμα μεγαλύτερη προστασία στη στοματική κοιλότητα.

black tea 615

Πράσινο τσάι:

tea (3)

>Διάφοροι μηχανισμοί έχουν προταθεί για την ιδιότητα του πράσινου τσαγιού να αναστέλλει διάφορες μορφές καρκίνου (π.χ.στομάχου, παγκρέατος, εντέρου, μαστού, οισοφάγου). Οι κατεχίνες συμβάλλουν στην καταστροφή των καρκινικών κυττάρων, χωρίς όμως να επηρεάζουν τους υγιείς ιστούς.

>Επιπλέον, εμποδίζουν την εξέλιξη του όγκου αναστέλλοντας είτε κάποια ένζυμα ”κλειδιά’, είτε παγιδεύουν ενεργοποιημένους μεταβολίτες καρκινογόνων ουσιών, είτε αποτρέπουν τον σχηματισμό καρκινικών όγκων μέσω καταστολής εξωτερικών καρκινικών σημάτων.

Πράσινο τσάι & πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων:

>Κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι η αντιοξειδωτική δράση των φλαβονοειδών (κατεχίνες) που περιέχει το πράσινο τσάι ενισχύουν θετικά τη λειτουργία του ενδοθηλίου.

>Οι κατεχίνες του πράσινου τσαγιού έχει φανεί ότι μειώνουν την LDL – κακή χοληστερόλη και την πιθανότητα δημιουργίας αθηρωματικής πλάκας, ενώ ταυτόχρονα εμποδίζουν τη συστολή των αιμοφόρων αγγείων και προλαμβάνουν την αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

Πράσινο τσάι & σακχαρώδης διαβήτης:

images (1)

>Παραδοσιακά, το πράσινο τσάι χρησιμοποιόταν στη ρύθμιση ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη.

>Κλινικές μελέτες δείχνουν πως το πράσινο τσάι δύναται να προλαμβάνει την εμφάνιση διαβήτη τύπου Ι ή και να ρυθμίζει τα επίπεδα γλυκόζης αίματος, λόγω της υψηλής του περιεκτικότητας σε επιγαλλοκατεχίνη (EGC), που αποτελεί ενεργή μορφή των κατεχινών με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.

Πράσινο τσάι & αδυνάτισμα:

>Το μυστικό του βρίσκεται στις κατεχίνες, που σύμφωνα με έρευνες ενισχύουν το μεταβολισμό, αυξάνοντας τις καθημερινές καύσεις του οργανισμού (θερμογονική δράση).

>Μελέτες έδειξαν πως αυξάνει κατά 3-4% την ενέργεια που καταναλώνουμε καθημερινά, δηλαδή καθιστά τον ανθρώπινο μεταβολισμό ικανό να ‘καίει’ περίπου 67 θερμίδες επιπλέον κατά τη διάρκεια της μέρας.

>Ακόμη, η συστηματική κατανάλωση πράσινου τσαγιού (2-3 φλιτζάνια καθημερινά) συνδέεται όχι μόνο με τη μείωση του σωματικού βάρους αλλά και  με την μείωση του σπλαγχνικού (κοιλιακού) λίπους, παράγοντα κινδύνου για τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

 

Λευκό τσάι:

tea (5)

>Το λευκό τσάι αποτελεί το λιγότερο επεξεργασμένο είδος τσαγιού, με τα χαμηλότερα επίπεδα καφεΐνης.

>Χαρακτηρίζεται από την αυξημένη περιεκτικότητα φλαβονοειδών, τα οποία ενισχύουν την υγεία της καρδιάς, εφόσον μειώνουν την LDL- κακή χοληστερόλη και αυξάνουν την HDL- κακή χοληστερόλη.

>Ταυτόχρονα, η κατανάλωση λευκού τσαγιού συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, λόγω της αραίωσης που προκαλεί στο αίμα.

>Τέλος, το αυξημένο περιεχόμενο του λευκού τσαγιού βελτιώνει τη διάθεση μιας και περιέχει το αμινοξύ τη L-τεανίνη (L-theanine), η οποία όταν εισέρχεται στον εγκέφαλο φαίνεται να προκαλεί μείωση του πνευματικού και φυσιολογικού στρες.

Κόκκινο τσάι:

tea (1)

>Το κόκκινο τσάι γίνεται από μια ειδική ποικιλία τσαγιού που παράγεται στην Κίνα στην περιοχή της Μονής του kombucha, σε μια μικρή περιοχή των βουνών Caderberg, κάπου 300χιλ βόρεια του Cape Town.

>Εκτιμήθηκε πολύ λόγω των ιατρικών του δυνατοτήτων από τη Δυναστεία των Tang, ενώ Οι Ιάπωνες το αποκαλούν “βότανο της μεγάλης ζωής”.

>Μειώνει πόντους στη μέση, στην περιφέρεια και στους γοφούς και αποτοξινώνει τον οργανισμό

>Το κόκκινο τσάι δεν περιέχει καθόλου καφεΐνη, έχει χαμηλή συγκέντρωση σε ταννίνες, τονώνει χωρίς να διεγείρει το νευρικό σύστημα, για αυτό και χρησιμοποιείται στην ομοιοπαθητική.

>Η χαμηλή περιεκτικότητα του κόκκινου τσαγιού σε καφεΐνη το κάνει κατάλληλο για όλες τις ώρες τις ημέρας καθώς και για όλες τις ηλικίες. Σε πολλές χώρες το δίνουν στα βρέφη για να καταπολεμήσουν τις κοιλιακές αναταραχές, τους κολικούς και τις αϋπνίες.

 

Mai Tai το εξωτικό με 3 κινήσεις…

Η καλύτερη περίοδος του χρόνου ξεκίνα , η διάθεση ανεβαίνει κατακόρυφα , η μέρα μεγαλώνει κι εμείς κοιτάμε όσο το δυνατόν περισσότερο να το απολαύσουμε . Ίσως οι περισσότεροι από εσάς τώρα το Πάσχα να επισκεύθηκατε κάποιο απ’τα πανέμορφα νησιά μας και σίγουρα όσοι πήγατε γευθήκατε κάποιο κοκτέιλ σε συνδυασμό βέβαια με το απέραντο γαλάζιο και τον φανταστικό ήλιο.

Συνδυασμός που παραπέμπει σε γήινο παράδεισο.

Εκμεταλλευόμενος αυτή τη φαντασίωση για όσους γιόρτασαν στην ηπειρώτικη Ελλάδα είμαι στην ευχάριστη θέση να σας γράψω για ένα κοκτέιλ που ίσως είναι το αγαπημένο μου απ’όλα τα κλασσικά κοκτέιλ. Ο λόγος για το κλασσικό αλλά παρ’όλα αυτά τροπικό Mai Tai. Οι ρίζες του πάρα πολύ παλιές και οι παραλλαγές του αμέτρητες…

Πρέπει κάπου εδώ να αναφέρω πως το μυστικό της επιτυχίας για κάθε Cocktail  είναι τα υλικά που χρησιμοποιούμε να είναι φρέσκα, αν πρόκειται για φρούτα , και επίσης τα αλκοολούχα ποτά που αγοράζουμε να είναι καλής ποιότητας.

Παρακάτω είναι η συνταγή για το απλό και κλασσικό Mai Tai!

Συνταγή:

5 cl μαύρο ρούμι

2 cl χυμό από φρέσκο στημένο lime(κάτι παραπάνω από μισό lime)*

2 cl triple sec

2 cl σιρόπι αμύγδαλο (σουμάδα)**

1 σταγόνα angostura bitters

Παίρνουμε το shaker ρίχνουμε όλα τα υλικά – εκτός του angostura – γεμίζουμε με πάγο τα ¾ του shaker , κουμπώνουμε ανακινούμε περίπου για δέκα δεύτερα . Πολλοί λένε πως η καταλληλότερη θερμοκρασία για ένα κοκτέιλ είναι μετά το “χτύπημα” να κολλάει πάνω στο shaker μία χαρτοπετσέτα. Γεμίζουμε με τριμμένο πάγο ένα χαμηλό και φαρδύ ποτήρι , ρίχνουμε το κοκτέιλ γρήγορα για να μην νερώσει χρησιμοποιώντας προαιρετικά σουρωτήρι και γαρνίρουμε με δυόσμο κόβοντας τη κορυφή του μαζί με μια φλούδα πορτοκαλιού(zest). Το γαρνίρισμα είναι στο χέρι του καθενός πολύ συχνός τρόπος γαρνιρίσματος είναι και η φέτα ανανά ή το κερασάκι μαρασκίνο.

670px-Make-a-Mai-Tai-Cocktail-Step-6

Tips

*  Όχι πολύ lime γιατί θα ξινίσει το κοκτέιλ

** Αν θέλετε το κοκτέιλ ελαφρώς πιο γλυκό μπορείτε να βάλετε περισσότερο σιρόπι αμύγδαλο. Επίσης το συγκεκριμένο σιρόπι βρίσκεται στην αγορά αναφερόμενο ως Orgeat/Almond Syrup.

Επίσης μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και χυμό από φρέσκο (αποκλειστικά) ανανά.

11126667_10205313967921750_1037628801_n

Η Σπιτική Ροζ Λεμονάδα του Απρίλη

Από τότε που τυχαία δοκίμασα από το ποτήρι μιας φίλης σε μια κάποια έξοδο – που τώρα φαντάζει μακρινή – μπορώ να εκμυστηρευτώ πως μου έγινε έμμονη ιδέα!

Ροζ Λεμονάδα; Μα ναι! Και είναι πεντανόστιμη!

Για εκείνα τα ηλιόλουστα απογεύματα του Απριλίου που θα κάθεστε στο μπαλκόνι σας, που θα βγαίνετε βόλτα στα πάρκα με τους φίλους σας που θα μοσχοβολάει ο αέρας! Για εκείνες τις πρώτες ζέστες που μυρίζει άνοιξη και δειλά δειλά αρχίζουμε να φοράμε τα καλοκαιρινά μας και να μπαίνουμε σε summer mood… Για όλες εκείνες τις στιγμές που μια απλή λεμονάδα δεν είναι αρκετή! (Αν και η αλήθεια είναι ο τι λατρεύω και τη παραδοσιακή έκδοση με το δυόσμο να κολυμπάει στο ποτήρι μου και να μοσχοβολάει!)

Ας επικεντρωθούμε όμως στην Συνταγή της εβδομάδας μας!

Υλικά

1 1/2 φλιτζ. κρυσταλλική ζάχαρη

1 1/2 φλιτζ. νερό

2 1/2 φλιτζ. φρεσκοστυμμένο & σουρωμένο χυμό λεμονιού

2 φλιτζ. χυμό cranberry

Λεπτές, στρογγυλές φέτες λεμονιού για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

1. Ετοιμάστε το σιρόπι μια μέρα πριν: Ρίξτε 1 φλιτζ.  ζάχαρη με 1 φλιτζ. νερό σε ένα κατσαρολάκι, σε υψηλή θερμοκρασία, και ανακατέψτε μέχρι να διαλυθεί καλά η ζάχαρη. Αφήστε το σιρόπι να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και μετά βάλτε το στο ψυγείο να κρυώσει.

2. Σε ένα μεγάλο μπωλ ρίξτε το χυμό λεμονιού, το χυμό cranberry, 1 φλιτζ. νερό και ανακατέψτε καλά. Προσθέστε σταδιακά το σιρόπι ώστε να κάνετε τη ροζ λεμονάδα σας όσο γλυκιά θέλετε. Βάλτε τη σε μια γυάλινη κανάτα και αφήστε τη στο ψυγείο να παγώσει μέχρι το σερβίρισμα.

3. Για το σερβίρισμα, προσθέστε παγάκια και γαρνίρετε με τις λεπτές φέτες λεμονιού.

αρχείο λήψης

 

 

Καυτό κακάο / Οι τελευταίες αμαρτίες πριν έρθει για τα καλά η ζέστη

Για περισσότερη νοστιμιά και φαντασιώσεις δείτε το βίντεο στο τέλος!!!

> Ψημένο Καυτό κακάο με Ζαχαρωτά

3 κούπες γάλα

1/3 κούπας κρέμα γάλακτος ζαχαροπλαστικής

1 κούπα κακάο σκόνη

Προσθέστε Baileys για έξτρα γεύση

Χτυπήστε τα, προσθέστε τα  ζαχαρωτά από πάνω και ψήστε στον το στον φούρνο μικροκυμάτων! Γαρνίρετε με μπόλικο σιρόπι σοκολάτας!

warm-hot-cocoa

> Καυτό  French Κακαοτόστ

1. Λιώνετε στο τηγάνι 4 κουταλιές της σούπας βούτυρο.

2. Σε ένα μπολ σπάστε 3 αυγά, προσθέστε 2 κουταλιές της σούπας σιρόπι βανίλια, μια πρέζα αλάτι.

3. Ανακατεύετε το παραπάνω μείγμα με μια κούπα καυτό κακάο.

4. Βουτήξτε μέσα 5-6 φέτες ψωμιού και αφήστε τες να απορροφήσουν το μείγμα.

5. Τηγανίστε τες στο λιωμένο βούτυρο 3-4 λεπτά την κάθε μεριά.

Σερβίρετε!

images (8)

> Καυτό κακάο με Oreo

Βάλτε στη φωτιά :

1/4 της κούπας νερό

1 1/2 κούπες γάλα

2 κουταλιές κακάο σκόνη

4 μπισκότα Oreo θρυμματισμένα

Ανακατεύετε μέχρι να πήξει…

Σερβίρετε με σαντιγί και τριμμένα!!!

images (9)

> Καυτές Ριζοκακαόμπαρες

1. Λιώστε σε κατσαρόλα 4 κουταλιές βούτυρο και προσθέστε 1 σακούλα ζαχαρωτά, 6 κουταλιές κακάο σκόνη και ανακατέψτε μέχρι να γίνει ομοιόμορφο μείγμα.

2. Γεμίστε ένα μπολ με δημητριακά ρυζιού, ρίξτε το μείγμα της κατσαρόλας σε αυτό και ανακατεύετε μέχρι να πάει παντού.

3. Βουτυρώστε το ταψάκι σας, ρίξτε το μείγμα με τα δημητριακά και αφήστε το να «κάτσει» για 30 λεπτά πριν το κόψετε σε μπάρες!

 

> Μεθυσμένα Καυτά Κακαοσφηνάκια

2 σφηνάκια καυτή σοκολάτα

1 σφηνάκι Baileys

Τα προσθέτετε μαζί και στην κορυφή τελειώνετε με σαντιγί!!!

Cheers!!!

http://https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=KrqoLynqLwQ