Cooking

Carbonara Italiana

[cresta-social-share]

Αλήθεια σας λέω, τη συνταγή και τα “κόλπα” (που δεν υπάρχουν γιατί είναι πανεύκολο) μου τα έδωσαν δύο φίλες Ιταλίδες, μια ερασμίτικη βραδιά στη Βαρκελώνη. Είχαν μεγαλύτερο διαμέρισμα και συχνά βρισκόμασταν εκεί όλη η παρέα για να φάμε, να πιούμε και να αράξουμε. Συνήθως ο καθένας έφερνε κάτι και συχνά πυκνά –προφανώς- μαγειρεύανε μακαρονάδες. Μια φορά είπαμε να μάθουμε κι εμείς κάνα ιταλικό μυστικό (τους δώσαμε το τζατζίκι σε αντάλλαγμα…).

Ετοιμαστείτε λοιπόν για την πιο εύκολη, απλή, υγιεινή και ελαφριά καρμπονάρα που έχετε φτιάξει. Και ξεχάστε επιτέλους την κρέμα γάλακτος!!!

 

ΥΛΙΚΑ (για 1 άτομο κι απλά πολλαπλασιάζετε)

1 κούπα (περίπου 100 γρ.) ζυμαρικά της επιλογής σας

2-3 φέτες μπέικον ή ζαμπόν γαλοπούλας (για ακόμα πιο ελαφρύ και χαμηλό σε λίπη και θερμίδες)

½ κρεμμύδι μεσαίο μεγέθους

1 κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο

1 αυγό

50γρ. παρμεζάνα τριμμένη (μία χούφτα περίπου) ή άλλο τυρί αυτού του τύπου (ημίσκληρο)

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βάζετε το νερό χωρίς αλάτι και χωρίς λάδι, στην κατσαρόλα και την σκεπάζετε για να βράσει.
  • Κόβετε το κρεμμύδι και τις φέτες ζαμπόν ή μπέικον σε μικρές λωρίδες (όχι κυβάκια, δεν βγάζουν σωστά τη γεύση τους).
  • Σε ένα μπωλ ανακατεύετε/χτυπάτε το αυγό με το τυρί και το αφήνετε στην άκρη
  • Σε ένα τηγάνι σωτάρετε τα κρεμμύδια με το ζαμπόν. Αυτό σημαίνει ότι ρίχνετε το λάδι, το κρεμμύδι και το ζαμπόν και το βάζετε αρχικά σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας ώστε το λάδι να πάει παντού και να ψήνονται όλα τα κομμάτια κατά το δυνατόν ομοιόμορφα. Μόλις αρχίσει να τσιρτσιρίζει (2-3 λεπτάκια, αναλόγως πόσο δυνατή κουζίνα έχετε), ανακατεύετε λίγο, κατεβάζετε τη φωτιά στο χαμηλό και τα αφήνετε να σιγοψήνονται.
  • Μέχρι να γίνουν αυτά, το νερό μας βράζει. Ρίχνουμε τα μακαρόνια μέσα κι ανακατεύουμε.
  • Για κάνα 8-10λεπτο προσέχουμε κι ανακατεύουμε μια τα κρεμμύδια με το ζαμπόν και μια τα μακαρόνια για να μην καεί ή κολλήσει τίποτα.
  • Δοκιμάστε τα μακαρόνια σας ώστε να είναι λίιιγο λιγότερο βρασμένα απ’ όσο θέλετε, κλείστε όλες τις εστίες φωτιάς και σουρώστε τα μακαρόνια.
  • Βάλτε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και ρίξτε πάλι μέσα με τη σειρά τα σωταρισμένα κρεμμύδια με το ζαμπόν, τα μακαρόνια και τέλος το αυγό με το τυρί. Ανακατέψτε καλά και γρήγορα για 3-5 λεπτά ώστε να έχετε ένα ομοιόμορφο μίγμα
  • Σερβίρετε κι απολαύστε με λίγο extra τυρί από πάνω και λίγο πιπεράκι.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ κ’ TIPS

Προσωπικά προτιμώ και προτείνω να χρησιμοποιήσετε απλά ζυμαρικά (χωρίς γεύσεις) πέννες, ριγκατόνι ή βίδες κυρίως διότι δεν “σπάνε” στο ανακάτεμα και δεν αλλοιώνουν/ μπερδεύουν γευστικά το τελικό αποτέλεσμα λόγω γέμισης ή extra γεύσης.

Προτιμώ επίσης το ζαμπόν γαλοπούλας διότι είναι ελαφρύ, χωρίς λιπαρά και κατάλληλο για κάθε γούστο και διαιτολόγιο. Και καμία απολύτως διαφορά δεν έχει στη νοστιμάδα καθώς το μυστικό που δίνει ιδιαίτερη γεύση εδώ (και γενικά) είναι το καλό μαγείρεμα του κρεμμυδιού μαζί με το ζαμπόν στο τηγάνι.

Ο λόγος που βγάζουμε τα μακαρόνια λίιιγο λιγότερο βρασμένα είναι πως μαγειρεύονται λίγο ακόμα όταν τα ξαναβάζουμε και τα ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα υλικά. Αν τα έχουμε σουρώσει ακριβώς όπως μας αρέσουν, κινδυνεύουμε στο τέλος να τα νιώθουμε “παραβρασμένα” ή “λασπωμένα”.

Αν φοβάστε τη σαλμονέλα ή άλλες ασθένειες στο “ωμό αυγό”, να σας πληροφορήσω πως το αυγό σας μαγειρεύεται όταν το ρίχνετε στην κατσαρόλα κι ανακατεύετε. Αυτό σημαίνει επίσης πως πρέπει να προσέξετε (α) να μην μείνει το αυγό ωμό, δηλαδή να μην μοιάζουν τα μακαρόνια σας σαν να έχουν μία περίεργη, κίτρινη σάλτσα και (β) να ανακατέψετε καλά ώστε να μην συγκεντρωθεί πολύ αυγό σε συγκεκριμένα σημεία οπότε θα είναι σαν να τρώτε μακαρόνια με κομμάτια ομελέτας.

 

 

Αυτά… καλή επιτυχία λοιπόν!!!