Κάστανα : Θρεπτική αξία & Ιδέες για το γιορτινό τραπέζι

Τα κάστανα είναι ίσως από τα πιο χαρακτηριστικότερα εδέσματα του χειμώνα. Μάλιστα, ήταν γνωστά από την αρχαιότητα και αποτελούσαν βασική τροφή των κατοίκων που ζούσαν στις ορεινές περιοχές. Ο Ξενοφώντας ονόμαζε τη καστανιά «δένδρο του άρτου» κι αυτό γιατί η κατανάλωση του κάστανου μπορούσε να αντικαταστήσει το ψωμί και το κρέας. Το κάστανο είναι ένας μοναδικός αμυλούχος καρπός, με εξαιρετική γεύση και πλούσιο άρωμα. Στην Ελλάδα ευδοκιμεί στη Θεσσαλία, τη Μακεδονία, τις ορεινές περιοχές της Κρήτης και της Λέσβου.

15592201_1332509986790649_569114102_n

Τα κάστανα διαφέρουν από τους υπόλοιπους ξηρούς καρπούς. Αρχικά, έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό φτάνοντας το 50%, το οποίο δεν ισχύει για τους υπόλοιπους ξηρούς καρπούς. Επίσης, ενώ οι υπόλοιποι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε λίπος, το κάστανο έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά (2,3 g/100 g), κυρίως αποτελείται από πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και δεν περιέχει χοληστερόλη. Σε σχέση με τους υπόλοιπους ξηρούς καρπούς έχει τις λιγότερες θερμίδες, άρα αποτελεί ιδανικό σνακ για όσους προσπαθούν να χάσουν βάρος. Παρακάτω καταγράφονται οι θερμίδες για ορισμένους ξηρούς καρπούς:

Κάστανα βρασμένα/στον ατμό=131 kcal/100 g

Φιστίκια= 567 kcal/100 g

Αμύγδαλα= 579 kcal/100 g

Καρύδια=650 kcal/100 g

Θρεπτική αξία

Το κάστανο είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες (45,5 g/100 g) και φυτικές ίνες (8,1 g/100 g). Οι φυτικές ίνες που περιέχουν τα καθιστούν τρόφιμο χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, δηλαδή δεν αυξάνει απότομα τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και έτσι είναι κατάλληλο και για άτομα που πάσχουν από διαβήτη. Η περιεκτικότητα του σε πρωτεΐνη είναι χαμηλή (2,4 g/100 g), αλλά υψηλής ποιότητας.

Επίσης, τα κάστανα είναι πλούσια πηγή βιταμίνης C, ένα ακόμη χαρακτηριστικό που τα διακρίνει από τους υπόλοιπους ξηρούς καρπούς. Τα 100 g κάστανων καλύπτουν το 72% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης για τη βιταμίνη C, η οποία είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό και προστατεύει τον οργανισμό από το οξειδωτικό στρες. Άλλες αντιοξειδωτικές βιταμίνες που περιέχουν είναι η Α και η Ε. Ακόμα, είναι πηγή των βιταμινών του συμπλέγματος Β, όπως η θειαμίνη που είναι απαραίτητη για τη καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, η ριβοφλαβίνη, η βιταμίνη Β6, οι οποίες συμμετέχουν στο μεταβολισμό των θρεπτικών συστατικών, και το φυλλικό οξύ που είναι απαραίτητο σε πολλές λειτουργίες του οργανισμού (π.χ στο πολλαπλασιασμό των κυττάρων, στο μεταβολισμό των πρωτεϊνών).

Τα 100 g κάστανα καλύπτουν το 22% και το 15% των ημερήσιων αναγκών του χαλκού και του καλίου αντίστοιχα, θρεπτικά συστατικά που συμβάλλουν στη καλή λειτουργία του νευρικού και ανοσοποιητικού συστήματος και της αρτηριακής πίεσης. Επιπλέον, είναι μια εξαιρετική πηγή μετάλλων, όπως ο σίδηρος, το ασβέστιο, το μαγνήσιο, ο φώσφορος και ο ψευδάργυρος.

15592669_1332510050123976_1142188948_n

Άρα, τα κάστανα αποτελούν ένα υγιεινό και γευστικό σνακ, με πλήθος βιταμινών και άλλων θρεπτικών συστατικών που συμβάλλουν στη καλή λειτουργία του οργανισμού και μπορούν εύκολα να ενταχθούν στο καθημερινό διαιτολόγιο αφού χρησιμοποιούνται στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική.

Συνταγές με κάστανα για το γιορτινό τραπέζι

Τα κάστανα έχουν τη τιμητική τους στα γιορτινά τραπέζια των Χριστουγέννων, η γεύση και η μυρωδιά τους θυμίζουν πάντα αυτή την εποχή. Αυτό ,βέβαια, δεν είναι τυχαίο, αφού ταιριάζουν απόλυτα με όλα τα κρέατα είτε σα συνοδευτικό, είτε ως γέμιση. Επίσης, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε σαλάτες και γίνονται υπέροχες σούπες.

Ας δούμε μερικές νόστιμες συνταγές με κάστανα…

Πράσινη σαλάτα με κάστανα και ρόδι

15592360_1332510130123968_1816790261_n

Σε μεγάλο μπολ κόβουμε σπανάκι, μαρούλι, διάφορα μυρωδικά, ξινόμηλο, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε.

Για τη σάλτσα: Χτυπάμε στο μούλτι ½ φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού, 2 κ.σούπας χυμό λεμονιού, 1 κ.σούπας μέλι, 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο, 1 κ.γλυκού φρέσκο (ή ½ κ.γλυκού σκόνη) τζίντζερ και 1 κ.σούπας μουστάρδα, μέχρι να σχηματιστεί παχύρρευστη σάλτσα.

Σκορπίζουμε πάνω από τη σαλάτα ρόδι και βρασμένα, καθαρισμένα κάστανα και στο τέλος περιχύνουμε τη σάλτσα.

Πουρές από κάστανα

15673493_1332510313457283_601819339_n

Σίγουρα τα κάστανα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως γέμιση στη γαλοπούλα ή μέσα σε ριζότο και σε άλλα φαγητά. Μια νόστιμη και πρωτότυπη ιδέα για να φτιάξετε στο γιορτινό τραπέζι είναι ο πουρές από κάστανα που μπορεί να σερβίρεται ως γαρνιτούρα σε ψητό χοιρινό ή μπριζόλες, αλλά και στη χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα.

Εκτέλεση: Χαράζουμε και βράζουμε 1 κιλό κάστανα για 30 λεπτά. Τα ξεφλουδίζουμε πολύ καλά. Τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με 1 κ.σούπας βούτυρο και τα ανακατεύουμε. Προσθέτουμε 1 φλιτζάνι νερό και 1 φλιτζάνι γάλα. Τα αφήνουμε να πιούν τα υγρά τους και να μαλακώσουν. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και λίγο μοσχοκάρυδο (προαιρετικά). Τα αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και τα βάζουμε στο μούλτι για να πολτοποιηθούν.

Σοκολατάκια με κάστανα

15595524_1332510476790600_1032989759_o

Ο απολαυστικός συνδυασμός της σοκολάτας με το καρπό του κάστανου δε θα πρέπει να λείπει από ένα χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Ειδικά, αν χρησιμοποιηθεί μαύρη κουβερτούρα θα αποτελεί μια πιο υγιεινή επιλογή γλυκού.

Εκτέλεση: Κόβουμε τη μύτη από τα κάστανα και τα βράζουμε σε νερό να μαλακώσουν. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα καθαρίζουμε καλά. Σε μπεν μαρί λιώνουμε τη κουβερτούρα, μέσα στην οποία ρίχνουμε ένα ένα τα κάστανα και στη συνέχεια τα βγάζουμε προσεκτικά με ένα πιρούνι. Τα αφήνουμε σε μια λαδόκολλα να κρυώσει και να σκληρύνει η σοκολάτα.

Με όποιο τρόπο και αν μαγειρέψετε τα κάστανα τη περίοδο των εορτών θα είναι νόστιμα και απολαυστικά, προσφέροντας συγχρόνως και πολύτιμα θρεπτικά συστατικά!

Καλά Χριστούγεννα και καλές γιορτές σε όλους!!

 

Το τέλειο Γουακαμόλε

Τα οφέλη του αβοκάντο τα έχουμε χιλιογράψει σε αυτήν την σελίδα. Τα ξέρουμε! Τα ξέρετε! Είναι μοναδικά! Και μπορεί σε κάποιους να φαντάζει άνοστο, η υπέροχη όμως σάλτσα του, από τη μεξικάνικη κουζίνα, είναι άκρως λαχταριστή και τέλειο συνοδευτικό.

Τα υλικά σας είναι :

2 ώριμα αβοκάντο

1 ντομάτα

1 κόκκινο κρεμμύδι

φρέσκο κόλλιανδρο ή μαϊντανό

1 λάιμ

1 πιπερίτσα τσίλι ή ταμπάσκο

αλάτι

Εκτέλεση :

Για να φτιάξετε φρέσκο και μυρωδάτο γουακαμόλε αρχικά ανοίγεται τα αβοκάντο και βγάζετε τα κουκούτσια.Στη συνέχει βγάλτε το εσωτερικό τους με ένα κουτάλι και σε ένα μπολ λιώστε τα με ένα πιρούνι.

avocados8

guacamole-recipe-step_3

Ψιλοκόψτε τη ντομάτα, το κρεμμύδι και τα μυρωδικά και ρίξτε το μέσα.

Στη συνέχεια ρίχνετε το τσίλι ή το ταμπάσκο και ανακατεύετε.

Τέλος στύψτε το λάιμ και ρίξτε μια πρέζα αλάτι και ξανα ανακατέψτε.

guacamole-recipe-step-1

Είστε έτοιμοι.

Μπορείτε να βουτήξετε μέσα νάτσος ή να φτιάξετε τορτίγες με μαρούλι και κοτόπουλο η να κάνετε χίλιους δυο άλλους συνδυασμούς!

Καλή σας όρεξη!

2 Cake Μπανάνας που θα μας κάνουν να παραμιλάμε

Είτε σας αρέσουν οι μπανάνες είτε όχι αυτό δεν έχει καμία σημασία γιατί τα κέικ που θα φτιάξουμε σήμερα μπορεί να έχουν ως βασικό συστατικό την μπανάνα, αλλά η επιτυχία των συνταγών είναι ο τι δεν καταλαβαίνεται καθόλου! Μάλιστα καθόλου! Θα φτιάξουμε οπότε ένα με σοκολάτα και ένα με βανίλια, έτσι για να καλύψουμε όλα τα γούστα! Προσωπικά για παράδειγμα δεν τρελαίνομαι για το συγκεκριμένο φρούτο όμως με αυτές τις οικονομικές, νοστιμότατες συνταγές μου έχουν λυθεί τα χέρια!

Απολαύστε υπεύθυνα…

Κέικ Σοκολάτας με Μπανάνα

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη:

1 3/4 φλ. αλεύρι

1 1/2 φλ ζάχαρη

3-4 κ.σ. κακάο

1 κ.γλ. σόδα

3/4 κ.γλ αλάτι

2-3 βανίλιες

Στο μούλτι αλέθουμε:

2 ώριμες μπανάνες

2 αυγά

1/2 φλ. σπορέλαιο

1/2 φλ γάλα

1/2 νερό

Προσθέτουμε το περιεχόμενο του μούλτι στο μπολ με τα στερεά υλικά και τα ανακατεύουμε πολύ καλά με τον αυγοδάρτη για 2 λεπτά. Ρίχνουμε στο μείγμα κομματάκια ή σταγόνες σοκολάτας και ανακατεύουμε ξανά ώστε να πάνε παντού.

Ρίχνουμε 3 κουταλιές σπορέλαιο σε μια μεσαίου μεγέθους φόρμα για κέικ και αλείφουμε να πάει παντού, βάζουμε το μείγμα μέσα στη φόρμα και μετά στο φούρνο σου 180 βαθμούς για 30-40 λεπτά. Δοκιμάζουμε συνεχώς με το μαχαίρι να δούμε αν είναι έτοιμο.

Double-Chocolate-Banana-Cake-5

Double-Chocolate-Banana-Cake-21

Άσπρο κέικ Μπανάνας

Ρίχνουμε και πάλι σε ένα μεγάλο μπολ τα εξής υλικά (όλα τα στερεά):

1 3/4 φλ. φαρίνα

1 φλ. ζάχαρη

1 φακελάκι baking powder

Και στο μούλτι αλέθουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά:

1/2 φλ βούτυρο

4 κ.σ. γάλα

2 αυγά

2 ώριμες μπανάνες

Ρίχνουμε το υγρό μείγμα στο μείγμα με τα στερεά και χτυπάμε με το μίξερ για 5 λεπτά περίπου. Η διαδικασία ψησίματος είναι κ πάλι η ίδια δηλαδή: Ρίχνουμε 3 κουταλιές σπορέλαιο σε μια μεσαίου μεγέθους φόρμα για κέικ και αλείφουμε να πάει παντού, βάζουμε το μείγμα μέσα στη φόρμα και μετά στο φούρνο σου 180 βαθμούς για 30-40 λεπτά. Δοκιμάζουμε συνεχώς με το μαχαίρι να δούμε αν είναι έτοιμο.

049big one

p1020546

 

 

 

Το τελειότερο Κέικ Καρότου που έφτιαξα!

Για το τελειότερο και πιο αφράτο κέικ καρότου θα χρειαστείτε τα εξής υλικά :

Προετοιμασία

40′
Χρόνος Παρασκευής:

Ψήσιμο: 50′-60′
Υλικά:
*Για 1 μέτρια φόρμα του κέικ

  • 1½ φλιτζάνι αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • ελάχιστο αλάτι
  • 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
  • 1 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
  • 2 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
  • 4 αυγά
  • 2 φλιτζάνια ζάχαρη (οτι ζάχαρη θέλετε εγώ χρησιμοποίησα λευκή)
  • 1 φλιτζάνι ηλιέλαιο
  • 2 φλιτζάνια καρότα  τριμμένα
  • 2/3 φλιτζανιού καρύδια αλεσμένα στο μπλέντερ
  • Βούτυρο ή ηλιέλαιο για τη φόρμα

Εκτέλεση:

Προθερμαίνω το φούρνο στους 180 C.
Σε ένα μπολ ανακατεύω με αυγοδάρτη το αλεύρι, ελάχιστο αλάτι, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και την κανέλα.

Σε ένα άλλο, μεγάλο μπολ χτυπάμε με το μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη, μέχρι το μείγμα να αφρατέψει και να ασπρίσει. Προσθέτω το ελαιόλαδο και συνεχίζω το χτύπημα. Σταδιακά, προσθέτω το μείγμα αλευριού σταδιακά, συνεχίζοντας το χτύπημα, μέχρι να φτιάξω ενιαίο, ομοιογενές μείγμα. Τέλος, ρίχνω τα τριμμένα καρότα και τα αλεσμένα καρύδια και ανακατεύω με μια σπάτουλα.

Βουτυρώνω ελαφρώς μια μέτρια φόρμα για κέικ και αδειάζω το μείγμα. Ψήνω το κέικ για 50 – 60 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει καλά. Για να δω αν είναι έτοιμο, βυθίζω τη λάμα ενός μαχαιριού στο κέικ: πρέπει να βγει καθαρή, χωρίς υπολείμματα. Βγάζω τη φόρμα από το φούρνο, αφήνω το κέικ να κρυώσει για 5 λεπτά μόνο και το ξεφορμάρω. Το αφήνω να κρυώσει πάνω σε μια σχάρα –έτσι, δεν θα εγκλωβιστεί ατμός στο εσωτερικό του και θα παραμείνει αφράτο.

Μπορείτε αν θέλετε να φτιάξετε γλάσο και να περιχύσετε από πάνω. Εγώ δεν το προτιμώ γιατί το γλάσο προσθέτει γλύκα. Επίσης σε πολλές συνταγές για το κέικ καρότου χρησιμοποιούν καστανή ζάχαρη, όμως το χρώμα το δίνει ήδη η κανέλα οπότε μην ανησυχείτε. Χρησιμοποιώ λευκή μιας και τα καρότα δίνουν ήδη μπόλικη υγρασία στο κέικ μας και αν βάζαμε και την καστανή ζάχαρη θα γίνονταν πολύ πιο υγρό απ ότι ήδη είναι.

Καλή  απόλαυση!!!

Healthy-Carrot-Cake-Banana-Bread-1

Food Network's Mini Carrot Cakes with Cream Cheese Glaze

 

Ενεργειακό smoothie με μπανάνα και μήλο

Ο πιο εύκολος τρόπος να παίρνετε όλες τις βιταμίνες που χρειάζεστε στην ημέρα σας είναι ένα άκρως λαχταριστό smoothie!
Συνεχίστε την ανάγνωση Ενεργειακό smoothie με μπανάνα και μήλο

Απίστευτα ψωμάκια σοκολάτας

Μια εκπληκτική συνταγή που θα σας λύσει τα χέρια σε στιγμές λιγούρας και όχι μόνο!
Συνεχίστε την ανάγνωση Απίστευτα ψωμάκια σοκολάτας

Αυγά μάτια «στο πόδι”

Ψάχνετε πατέντες για γρήγορα γεύματα όταν έχετε πάμπολλες δουλειές και πολύ λίγο χρόνο!!

Καταρχήν διαλέγουμε ένα προϊόν : αυγό !

Γιατί το αυγό; Γιατί όπως θα έχετε ακούσει το αυγό είναι ικανό να σας κρατήσει χορτάτους και να σας δώσει ενέργεια για όλη την ημέρα!Και αυτό γιατί ο κρόκος περιέχει το μεγαλύτερο μέρος των θρεπτικών ουσιών (νερό 45%-51%, πρωτεΐνες 16%-17%, λίπος 3%-36%, υδατάνθρακες 0,2%-1,1%) αλλά και το ασπράδι περιέχει πολύ σημαντικά συστατικά (νερό 85%-90%, πρωτεΐνες 12%, λίπος 0,25% υδατάνθρακες 0,7%).

Γι αυτό λοιπόν το διαλέξαμε και παρακάτω σας δίνουμε γρήγορες λύσεις με τηγανιτά αυγά (αυγά μάτια!) :

Απολαύστε υπεύθυνα!

Αυγό με τηγανιτά μπιφτέκια

12166296_10207911717414090_892269185_n

Αυγό με βραστά λαχανικά

12077447_10207911717294087_1172382646_n

Αυγό σε τορίγια με ντομάτα και τυράκι

12166448_10207911715614045_35712633_n

Αυγό σε φέτα ψωμί με βραστά σπαράγγια

12167448_10207911715854051_1580221688_n

Αυγό τηγανισμένο σε ροδέλες χρωματιστών πιπεριών

12167047_10207911717774099_1981937906_n

Αυγό με ψωμί και φετούλες αβοκάντο

12170386_10207911717894102_1631069870_n

Το Κέικ Λεμόνι που λάτρεψα…

Δυστυχώς ζούμε σε ένα κόσμο που δεν αρέσει σε όλους η σοκολάτα! Τι να κάνουμε κανείς δεν είναι τέλειος! Και για όλους τους σοκολατολάγνους κάποια στιγμή είναι κουραστικό το ίδιο και το ίδιο! Κάνεις παραλλαγές… αλλά θες και κάτι διαφορετικό! Τι θα λέγατε να δοκιμάσουμε κάτι πραγματικά απολαυστικό και ολόφρεσκο;

Ψάχνοντας λοιπόν αυτό το κάτι διαφορετικό, βρήκα και αποφάσισα να φτιάξω αυτήν την υπέροχη συνταγή για ένα πραγματικά άκρως λαχταριστό και αφράτο κέικ λεμόνι που θα κάνει όλο το σπίτι σας να μοσχοβολάει !

Είναι τόσο αφράτο που θα γλείφετε τα δάχτυλά σας! Ιδανικό για πρωινό, για δεκατιανό, για κολατσιό… Γιατί θα το λατρέψετε και θα σας συνεπάρει!

lcwm_ts049

ΥΛΙΚΑ
– 500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
– 2 ποτήρια ζάχαρη
– 250 γρ. βούτυρο
– 4 αυγά
– Χυμό 2 λεμονιών
– Ξύσμα από δυο λεμόνια
– 1 κουταλάκι γλυκού μπείκιν πάουντερ
– 2 βανίλιες
– 1 κούπα γάλα

** Αν δεν σας βρίσκεται αλεύρι που φουσκώνει μόνο του χρησιμοποιείστε κανονικό αλεύρι στην ίδια δοσολογία και        ισορροπήστε το βάζοντας αντ’ αυτού 1 με 1μιση φακελάκι μπέκιν πάουντερ!

 

 

αρχείο λήψης (2)

ΕΚΤΈΛΕΣΗ

Χτυπάτε σε ένα μεγάλο μπολ με μίξερ το βούτυρο μαζί με τη ζάχαρη μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Έπειτα ρίχνετε ένα ένα τα αυγά και συνεχίζετε το χτύπημα.

Στη συνέχεια ρίξτε στο μείγμα το γάλα, τον χυμό λεμονιού, το ξύσμα λεμονιού και σιγά σιγά προσθέστε το αλεύρι, το μπέικιν και τη βανίλια.

Χτυπήστε για 5 λεπτά ακόμη ώστε να ομογενοποιηθούν καλά τα υλικά.

Ρίξτε το σε βουτυρωμένη φόρμα και ψήστε για 1 ώρα περίπου στους 180 βαθμούς!

ΙΔΈΑ

Μπορείτε να το πασαλείψετε με σαντιγί και να το στολίσετε με φέτες ή ξύσμα λεμονιού! Ή αν δεν θέλετε κάτι τόσο γλυκό ρίξτε λίγη άχνη από πάνω για ομορφιά! Επίσης μπορείτε να κόψετε κομμάτια και να τα βάλετε σε ποτηράκια μαζί με άλλα τερτίπια από πάνω και να ετοιμάσετε πεντανόστιμα γλυκάκια!

lemon_157V01

Καλή απόλαυση!

Τα πιο χαρούμενα cupcakes!

Μια συνταγή για cupcakes που θα ξετρελάνει μικρούς και μεγάλους!
Συνεχίστε την ανάγνωση Τα πιο χαρούμενα cupcakes!

Μαγειρέψτε με Λουλούδια

Όσο κι αν απορείτε με τον τίτλο του άρθρου μας κι όμως είναι σωστός! Καιρός να εντρυφήσουμε στους κήπους μας και θα διαπιστώσουμε ο τι πολλά από τα αγαπημένα μας όμορφα, μυρωδάτα λουλούδια συνθέτουν άπταιστα πολλά από τα πιάτα μας όχι μόνο για διακόσμηση αλλά φυσικά και για κατανάλωση!

Πολύχρωμοι πανσέδες, κάτασπρες μαργαρίτες, μυρωδάτα τριαντάφυλλα αλλά και πάρα πολλά άλλα υπάρχουν εδώ και χρόνια στους πάγκους των σεφ, με το Tom Aikens Restaurant να τα έχει συμπεριλάβει ήδη μενού του. Ο ίδιος ο Άικενς έχει δηλώσει ο τι «Τα λουλούδια συμπληρώνουν ευχάριστα ένα πιάτο, όπως γίνεται και με τα μπαχαρικά και τα βότανα» και συνεχίζει «σε αρωματικά πιάτα, τα άνθη από βότανα όπως το δενδρολίβανο και το θυμάρι των οποίων η εποχή είναι σύντομη, προσθέτουν μια μοναδική και ξεχωριστή γεύση, ενώ στα επιδόρπια, τα τριαντάφυλλα, η λεβάντα και ο ιβίσκος χαρίζουν μια διακριτική, γλυκιά και ελαφρώς αρωματική γεύση, η οποία ικανοποιεί τον ουρανίσκο».

flowers cooking (3)

Στην πρώτη μας έρευνα ακόμη, διαπιστώνουμε ο τι ΔΕΝ τρώγονται όλα τα άνθη!

Αυτά που πρόκειται να καταναλώσετε πρέπει να είναι βιολογικά και όχι ψεκασμένα. Κοινώς ξεχάστε τα λουλούδια του ανθοπωλείου και στραφείτε στου κήπου σας ή του μπαλκονιού σας!

Υπάρχουν 3 κατηγορίες λουλουδιών που τρώγονται :  

Αυτά που τρώγονται ωμά και ολόκληρα σε σαλάτες κυρίως,

Αυτά που τρώγονται ωμά αλλά μόνο τα πέταλά τους,

Αυτά που τρώγονται αφού υποστούν επεξεργασία είτε αποξηρανθούν είτε μαγειρευτούν!

Υπάρχουν  οι κολοκυθοανθοί, υπάρχει ο κρόκος, υπάρχουν τα αποξηραμένα, όπως τα ροδοπέταλα, άνθη λεβάντας, πορτοκαλιάς αλλά και μπόλικα άνθη βοτάνων που συνοδεύουν και  αρωματίζουν παγωτά, τσάγια, λικέρ, γλυκά και αρκετά άλλα…

flowers cooking (1)

Η μαγειρική με λουλούδια δεν είναι  κάτι καινούριο ή κάτι προχωρημένο που το συναντάμε ξαφνικά στις μέρες μας. Όσο κι αν σας φαίνεται εξτριμ, οι συνταγές με λουλούδια στο φαγητό ξεκινάει χιλιάδες χρόνια πριν, όταν ήδη στην αρχαία Ελλάδα έβαζαν πέταλα βιολέτας στο κρασί τους, στην αρχαία Ρώμη μαγείρευαν με τριαντάφυλλα, ενώ οι Οθωμανοί χρησιμοποιούσαν άνθη για να δώσουν άρωμα και γεύση στη μαγειρική τους. Αιώνες αργότερα, στη βικτωριανή εποχή προσέθεταν βιολέτες, ηράνθεμα και βοραγινό στις σαλάτες τους.

flowers cooking (7)

Οι μεσαιωνικοί καλόγεροι χρησιμοποιούσαν, μάλιστα, ένα λουλούδι που σήμερα ο διάσημος σεφ Dev Biswal ξαναχρησιμοποιεί: το σχεδόν ξεχασμένο Alexander, ένα πρασινοκίτρινο λουλούδι με γεύση μεταξύ σέλινου και μαϊντανού, το οποίο ο σεφ προσθέτει στο βοδινό ζωμό του.

Πέρα από τις άλλες εποχές σήμερα χρησιμοποιούνται σε πολλές κουζίνες ανά τον κόσμο τα πιο πικάντικα λουλούδια, όπως τα άνθη της πρασουλίδας, που μπορούν να αναμειχθούν με τα ζυμαρικά, τα άνθη του νεροκάρδαμου αντί για κάπαρη και το λουλουδάκι του φυτού αγγελική να προστεθεί σε παγωτά και σορμπέ.

Ροδοπέταλα, πανσέδες, φρέζες, λεβάντα, άνθη πασχαλιάς, αλλά και τα άνθη δέντρων όπως κερασιά, αμυγδαλιά, μηλιά, πορτοκαλιά κτλ αφού τα πλένετε καλά και τα σκουπίσετε προσεκτικά, τα αλείφετε με ένα χτυπημένο ασπράδι και τα πασπαλίζετε με ζάχαρη. Τα αφήνετε να στεγνώσουν τουλάχιστον 2 ημέρες και έπειτα είναι έτοιμα για να στολίσετε τα γλυκά σας!

flowers cooking (6)

Όσο για το ποία από τα αγαπημένα σας λουλούδια τρώγονται ολόκληρα αυτά είναι το νεροκάρδαμο το οποίο συνδυάζεται με πράσινες σαλάτες με ντρέσινκ μελιού. Άνθη όλων σχεδόν των βοτάνων (ρίγανη, θυμάρι κτλ) . Οι πανσέδες μπαίνουν ολόκληροι, όπως και το αγριοράδικο.

Από λουλούδια που καταναλώνονται μόνο τα πέταλά τους είναι ντάλιες, μαργαρίτες, καλεντούλες, ηλιοτρόπια και χρυσάνθεμα.

flowers cooking (4)

 

Sunday Pancakes ~ Τηγανίτες Πανικός

Τι πιο ειδυλλιακό από ένα βαρετό κυριακάτικο μεσημεράκι (ή απόγευμα δεν μας πειράζει!) με αφράτες τηγανίτες; Κι εγώ δεν ξέρω αν υπάρχει κάτι καλύτερο…

Η συνταγή είναι απλή και εύκολη και σε ένα 20άλεπτο θα απολαμβάνετε αραχτοί στον καναπέ ή το κρεβάτι σας λαχταριστές, πεντανόστιμες τηγανίτες ακούγοντας μουσική ή διαβάζοντας το βιβλίο σας ή ξεφυλλίζοντας το περιοδικό σας ή χαζεύοντας στον υπολογιστή ή την τηλεόρασή σας! #Κυριακή #Μόνο

Τα υλικά :

  • Γάλα
  • 1 Αυγό
  • 1 Μπέκιν
  • Αλεύρι
  • Μια πρέζα αλάτι

Ανακατεύετε τα υλικά μέχρι να γίνουν ένα ελαφρώς πηχτό μείγμα και στη συνέχεια ρίχνετε κουταλιές και σχηματίζετε τις τηγανίτες σας στο τηγάνι, το οποίο προηγουμένως έχετε πασαλείψει με βιταμάκι. Μόλις δείτε ο τι σχηματίζονται φουσκαλίτσες σημαίνει ο τι από τη μια μεριά είναι έτοιμες και τότε τις γυρίζετε από την άλλη.

Συνδυάζονται με τα πάντα, με φρούτα και μαρμελάδες, με φρούτα και μέλι, με σοκολάτες ή κρέμα φουντουκιού, με σιρόπια σοκολάτας, καραμέλας, φράουλας κτλ,  αλλά φυσικά ο κλασσικός συνδυασμός είναι μέλι και βουτυράκι.

αρχείο λήψης (9)

Μπορείτε επίσης να ρίξετε από πάνω ζάχαρη άχνη ή τριμμένο μπισκότο, τρούφα, καραμελομένα αμύγδαλα, σταγόνες σοκολάτας, σαντιγί…

Με ο τι μπορείτε να φανταστείτε ή τέλος πάντων ο τι έχετε στα ντουλάπια σας και το λιγουρεύεστε! Κυριακή είναι άλλωστε! Κάντε μια παραχώρηση στον εαυτό σας!

αρχείο λήψης (10)

 

 

 

 

5 Υγιεινές ιδέες για πρωινό

Αν έπρεπε να διαλέξω ένα γεύμα μέσα στην μέρα σίγουρα αυτό θα ήταν το πρωινό!  Έχω αναφέρει και παλιότερα σε άρθρο μου την πολύτιμη αξία του πρωινού. Το πρωινό για μένα είναι το πιο νόστιμο και δημιουργικό γεύμα μέσα στην μέρα μου! Είναι το γεύμα που δεν πρόκειται να παραλείψω όσο νωρίς και αν πρέπει να σηκωθώ για να το ετοιμάσω! Σήμερα θα σας παρουσιάσω μερικά από τα αγαπημένα μου πρωινά!!!

Oatmeal με φρούτα!

11790375_10206708822533719_1955995004_oΔεν υπήρχε περίπτωση να μην έβαζα αυτό το πρωινό πρώτο αφού είναι το αγαπημένο μου και αυτό που τρώω τις περισσότερες μέρες της εβδομάδας!

Βράστε 1 κούπα γάλα με 3 κουταλιές της σούπας βρώμης μέχρι να γίνει κρέμα. Και έπειτα βάλτε την κρέμα σε ένα μπολ.

Μπορείτε να προσθέσετε φρούτα φρέσκα ή αποξηραμένα, ξηρούς καρπούς, σπόρους και σαν γλυκαντική ουσία μαρμελάδα, μέλι, ζάχαρη, στέβια η και κουβερτούρα!

Ο αγαπημένος μου συνδυασμός είναι 1 μπανάνα, 1 αχλάδι, 2 κ.σ. αποξηραμένα κόκκινά φρούτα, 2 κ.σ. λιναρόσπορο και 10g κουβερτούρα. Περιέχει περίπου 450 θερμίδες.

 

Τορτίγια

11780629_10206708821653697_1998729887_nΑυτό το πρωινό είναι γρήγορο και ελαφρύ. Είναι ιδανικό για τους βιαστικούς καθώς μπορούν να το ετοιμάσουν από το βράδυ ή ακόμα και να το πάρουν μαζί και στη δουλειά. Έχει περίπου 200kcal, 20g πρωτεΐνης 15gr υδατανθράκων και 10g λίπους.

Σε μία τορτίγια βάλτε λίγη ρόκα, 1 φέτα τυρί με χαμηλά λιπαρά, 1 φέτα γαλοπούλα, τριμμένη παρμεζάνα και για ντέσινγ προσθέστε κρέμα βαλσάμικο.

Συνδυάζεται ιδανικά με κάποιο φρούτο και αχνιστό καφέ!

 

Το κυριακάτικο πρωινό: Τηγανίτες!

11793295_10206708820253662_1413096704_nΗ αγαπημένη μου συνταγή είναι η παρακάτω! Είναι νόστιμη, ελαφριά, χωρίς αυγό και χωρίς να τηγανιστεί σε λάδι.

Υλικά για 1 τηγανίτα

50ml γάλα 2%

50ml αλεύρι ολικής

1 κ.γ. ελαιόλαδο

1 κ.γ. ζάχαρη (προαιρετικά)

¼ αλάτι

2/3 κ.γ. baking powder

Ελάχιστο ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση:  Σε ένα μπολ αναμιγνύουμε πρώτα τα στέρεα υλικά και στην συνέχεια προσθέτουμε τα υγρά. Ανακατεύουμε καλά το μίγμα μέχρι να ομογενοποιηθεί.

Ζεστάνουμε το τηγάνι που θα χρησιμοποιήσουμε με ελάχιστο λάδι. Μόλις ζεσταθεί αρκετά προσθέτουμε το μίγμα και το αφήνουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να μην φαίνεται πλέον υγρό από την πάνω πλευρά και έπειτα το γυρίζουμε με προσοχή. Χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και το αφήνουμε άλλα 3-4 λεπτά πριν το βγάλουμε.

Σερβίρουμε με μέλι, λιωμένη σοκολάτα, φρούτα.

 

Το take away πρωινό!

11790329_10206708821493693_651015243_oΣτην περίπτωση που δεν θέλετε να χαραμίσετε ούτε 5 λεπτά από τον ύπνο σας ή δεν προλαβαίνετε με τίποτα να ετοιμάστε πρωινό  και θέλετε να πάρετε κάτι απέξω ξεχάστε τα donuts και τις τυρόπιτες.  Η καλύτερη επιλογή είναι ένα κουλούρι Θεσσαλονίκης με καφέ, φυσικό χυμό ή γάλα.

 

Γιαούρτι με φρούτα!

gΕίναι το πρωινό που τρώω το καλοκαίρι όταν θέλω κάτι δροσερό, ελαφρύ, εύκολο και χωρίς να χρειάζονται πολλά υλικά. Είναι ένα πλήρες πρωινό αφού προσφέρει 200 θερμίδες 8g πρωτεΐνες, 30g υδατανθράκων  και 8g λίπους.

 

 

Τα πιο δροσερά Σνακ του φετινού καλοκαιριού

Μερικές από τις πιο έξυπνες ιδέες για καλοκαιρινά δροσερά σνακ καταγράψαμε και σας παρουσιάζουμε!!!

Δυστυχώς ή ευτυχώς το καλοκαίρι εξαιτίας της υπερβολικής ζέστης μας κόβεται η όρεξη ή δεν μπορούμε να φάμε ποσότητα από το συνηθισμένο μας! Γι αυτό χρειαζόμαστε εύκολα, γρήγορα και δροσερά σνακ που να μη μας βαραίνουν και φυσικά να μας χορταίνουν!

1. Γιαούρτι με φρούτα και δημητριακά

IMG_256616812314886

2. Παξιμάδια με Φιλαδέλφεια και διάφορα αλλαντικά, κασέρια, σολομό, αυγά ή φέτες λαχανικών

10394831_568012769970162_1735452363046614317_n

3. Ελαφριές πράσινες σαλάτες με φρούτα, light dressings, κομμάτια κοτόπουλου ή ψίχα καβουριού

47570_688

4. Ριζογκοφρέτες, μοτσαρέλα, ντοματίνια και λίγο βασιλικό

2-20-51

5. Φετούλες ψωμιού με ελαιόλαδο, ντοματίνι, ρόκα και παρμεζάνα

prototypes-mprousketes-me-antzougies-kai-tyri-krema-xamilon-liparon

 

6. Σαλάτα με ρόκα, τόνο, καλαμπόκι, καρότο, ντοματίνια και light dressing

light-tonosalata

Μαριναρισμένο κοτόπουλο με βότανα και σως λεμονιού

Μια από τις πιο γευστικές και εύκολες συνταγές που θα μπορούσατε να κάνετε για ένα ζουμερό και υπέροχο κοτόπουλο με σως!!
Συνεχίστε την ανάγνωση Μαριναρισμένο κοτόπουλο με βότανα και σως λεμονιού

Το πρώτο παγωτό του καλοκαιριού με μπισκότο!!

Τι θα λέγατε για ένα πεντανόστιμο, λαχταριστό και εύκολο παγωτό που θα γεμίσει τον ουρανίσκο σας με απίστευτες υφές, γεύσεις και αρώματα;
Συνεχίστε την ανάγνωση Το πρώτο παγωτό του καλοκαιριού με μπισκότο!!