Fashion

Δαχτυλίδια η Νέα Μόδα... Η Ιστορία, η Φιλοσοφία και ο Συμβολισμός

[cresta-social-share]

Υπάρχουν πάμπολλες παραδόσεις σχετικά με την φιλοσοφία των κοσμημάτων στην ιστορία του ανθρώπινου είδους, εμείς όμως  στο συγκεκριμένο άρθρο αποφασίσαμε να επικεντρωθούμε στη Σημασία των Δαχτυλιδιών. (Όχι αυτό το άρθρο δεν είναι εμπνευσμένο από τον Άρχοντα!)

Για όσους είστε μπλεγμένοι στα δίχτυα του απαράμιλλου στυλ και ανεκδιήγητοι οπαδοί της fashion industry, τότε σίγουρα σας ενδιαφέρει είτε έμμεσα είτε άμεσα.

10152385_607322396018024_342313205_n

Σίγουρα πάλι, όλοι οι υπόλοιποι, δεν παίζετε τον ντετέκτιβ ή τον ρεπόρτερ (Εκτός αν είστε!) με τους φίλους σας στον ελεύθερό σας χρόνο πια, αλλά ίσως μέσα από αυτό το άρθρο καταφέρετε να γίνεται λίγο πιο παρατηρητικοί στην καθημερινότητά σας. Οι άνθρωποι γύρω μας προσπαθούν να εκπέμψουν μηνύματα με όποιον τρόπο μπορούν. Είτε να κρύψουν...

Τι δηλώνουν, λοιπόν, τι συμβολίζουν χωρίς να είναι απαραίτητη καμία σύσταση. Τι μπορεί να γίνει αντιληπτό από τον τύπο του δαχτυλιδιού που διαλέγει να φορέσει ένα άτομο έως τη σημασία του χεριού που το τοποθετεί μέχρι και του δαχτύλου που το φοράει. Οι κουλτούρες διαχέονται, οι παραδόσεις προσπαθούν να διασωθούν και οι μόδες μιξάρονται για να τις ανανεώσουν...

Ιστορική Αναδρομή 

Ανατρέχοντας εκατοντάδες χρόνια πίσω, το δαχτυλίδι  έχει συμβολική έννοια, ως γαμήλιο δώρο ή για να δείξει την τάξη ή την αρχή, θεωρούνταν ότι  έχει  μαγικές δυνάμεις ή απλά φοριόταν ως στολίδι.

Στην αρχαία Αίγυπτο πρωτοεμφανίζεται ως ένα ρουλεμάν που χαραζόταν χτυπώντας το. Η ιερογλυφική που αναπτύχθηκε χάραξε τις πρώτες σφραγίδες, ενώ οι αρχαίοι Ρωμαίοι για να φορούν δαχτυλίδια παίρνουν άδεια  από το νόμο. Οι ελεύθεροι Ρωμαίοι φορούν δαχτυλίδι στο τέταρτο δάκτυλο του αριστερού τους χεριού πιστεύοντας ότι περνούσε η φλέβα που συνδέεται κατευθείαν με την καρδιά. Οι γεννημένοι ελεύθεροι πολίτες φορούν χρυσά, οι ελευθερωμένοι σκλάβοι φορούν ασημένια και οι σκλάβοι σιδερένια.

Egyptian-Scarab-Rings

 

Κατά τη διάρκεια του 5ου έως τον 15 αιώνα οι Χριστιανοί υιοθετούν τη συνήθεια του δαχτυλιδιού ως τμήμα στην τελετής καθαγίασης ενός επισκόπου. Ο εκάστοτε Πάπας λαμβάνει παραδοσιακά ένα δαχτυλίδι του αποκαλούμενου ψαρά, πάνω στο οποίο είναι χαραγμένο το όνομα του που μοιάζει με μια φιγούρα του Αγίου Πέτρου σε ένα αλιευτικό σκάφος. Ο Πάπας χρησιμοποιεί το δαχτυλίδι για να βεβαιώσει τις παπικές συνόψεις και καταστρέφεται  με το θάνατό του.

Από τους μεσαιωνικούς χρόνους τα δαχτυλίδια παρουσιάζονται επίσης στους βασιλιάδες. Κατά τη διάρκεια του 16ου αιώνα η δημοτικότητα του φτάνει στην κορύφωσή της και τα βασιλικά χέρια γεμίζουν δαχτυλίδια ακόμη και σε όλα τα δάχτυλα.

Τα δαχτυλίδια αρραβώνων δίνονται από τους αρχαίους χρόνους. Το σχέδιο με το διαμάντι γίνεται δημοφιλές ήδη το 15ο αιώνα και  όσoν αφορά τα γαμήλια δαχτυλίδια, τις βέρες δηλαδή που ανταλλάζει το αντρόγυνο, αποτελεί επίσης αρχαία παράδοση.

Σημασία Αριστερού - Δεξιού Χεριού

Με βάση τους κανόνες του Συμβολισμού, το δεξί χέρι γενικά αποτελεί το "φυσικό" χέρι, κοινώς το "ενεργό" χέρι, το κυρίαρχο, αυτό που χρησιμοποιείται για τις περισσότερες χειρονομίες. Το αριστερό από την άλλη μεριά αποτελεί το "νοητικό" χέρι, εκείνο που αντιπροσωπεύει τον χαρακτήρα και τις πεποιθήσεις μας.

Παρ' όλα αυτά - πέρα από τις βέρες και τα δαχτυλίδια αρραβώνων -  το χέρι που φοράει κάποιος ένα δαχτυλίδι δεν παίζει και τόσο σημαντικό ρόλο στις μέρες μας. Οι κουλτούρες και οι παραδόσεις έχουν ανακατευθεί τόσο που δεν υπάρχουν στάνταρ κανόνες παρά εκείνοι της αναπαυτικότητας.

Για παράδειγμα μπορεί οι περισσότεροι Αμερικανοί να φοράνε τη βέρα τους στο αριστερό τους χέρι, όμως σίγουρα οι παντρεμένοι της Ορθόδοξης Εκκλησίας τη φοράνε στο δεξί τους χέρι.

Επίσης κάποια σχολεία, λέσχες ή οργανισμοί έχουν κανόνες για το σε ποίο χέρι θα φέρουν το έμβλημα τους, αλλά γενικά το αφήνουν στην κρίση των μελών τους.

ringfamily

Όπως και να χει, ότι και αν είστε, δεξιόχειρας ή αριστερόχειρας, εμπιστευθείτε την κρίση σας, το γούστο σας και φυσικά όπως προαναφέραμε, φροντίστε να νιώθετε αναπαυτικά.

Σημασία των Δαχτύλων

Το μικρό δαχτυλάκι

Αυτή είναι συχνά η πρώτη επιλογή για κάποιον που θέλει να φορέσει το "δαχτυλίδι-δήλωση" . Αυτό γιατί  με  βάση την αστρολογία  και τη χειρομαντεία το μικρό δαχτυλάκι σχετίζεται με  τη νοημοσύνη και την πειθώ.

Τα μικρά σας δαχτυλάκια είναι προικισμένα με ένα-δυο πλεονεκτήματα! Στους περισσότερους πολιτισμούς δεν συνδέονται με θρησκευτικές ή πολιτιστικές πεποιθήσεις και δεν έχουν καμία επαφή με τον δείκτη σας!

Απομονώνει το δαχτυλίδι από το σώμα σας κατά κάποιο τρόπο, καθιστώντας έτσι πιο περίφημη τη δήλωση! Ως αποτέλεσμα,δαχτυλίδια στο δαχτυλάκι τείνουν να είναι τα πιο πολυσχεδιασμένα σχέδια.

images (2)

Ο παράμεσος - το τέταρτο δάχτυλο

Συμβολικά, ο παράμεσος συνδέεται με τη Σελήνη, τη δημιουργικότητα, την ομορφιά καθώς και τους  δεσμούς του με ρομαντικές σχέσεις. Το μέταλλο της Σελήνης είναι το ασήμι, και αυτό εξηγεί γιατί τα ασημένια δαχτυλίδια θεωρούνται η πιο φυσική επιλογή για τον παράμεσο.

Στο συγκεκριμένο δάχτυλο φοριούνται τα δαχτυλίδια αρραβώνων και οι βέρες. Στο δεξί παράμεσο υποδηλώνει αρραβώνα, ενώ στο αριστερό γαμήλια δέσμευση. Ένα έντονα διακοσμημένο δαχτυλίδι πάντως με διάφορα χαρακτηριστικά και τρισδιάστατο σχεδιασμό στο τέταρτο δάχτυλό σας σίγουρα δεν θα θεωρηθεί ως δαχτυλίδι αρραβώνων.

shapes

Μέσος - Μεσαίο Δάχτυλο

Λόγω της κεντρικής θέσης του, το μεσαίο δάχτυλο συμβολίζει την ισορροπία και την ευθύνη, συνδέεται με τη σταθερότητα και τον ισχυρό χαρακτήρα.

Τα δαχτυλίδια που φοριούνται στο μεσαίο δάχτυλο είναι εκπληκτικά ασυνήθιστα και αυτό διότι είναι το δάχτυλο που βρίσκεται δίπλα στο δείκτη. Οτιδήποτε ογκώδη μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο για χειρωνακτικές εργασίες. Αν πάντως διαλέξετε να φορέσετε εκεί είναι καλύτερο να διαλέξετε κάτι μικρό και απλό.

combination-of-rings-1

Δείκτης

Από αστρολογικής άποψης  συμβολίζει την δύναμη, την ηγεσία, και την εξουσία. Αν πάμε πίσω εκατοντάδες χρόνια θα δούμε ο τι  ο δείκτης ήταν η πιο κοινή θέση για έναν άνδρα να φορέσει το δαχτυλίδι του. Γενικά επρόκειτο για σφραγίδα, ενώ  σε ορισμένα μέρη της Ευρώπης οι άνθρωποι ορισμένων τάξεων απαγορεύονταν να φορούν δαχτυλίδια, επειδή συμβόλιζαν το status της ελίτ.

Ο δείκτης αποτελεί κατάλληλο δάχτυλο για δαχτυλίδια που δηλώνουν τάξη, αδελφικό ή γενικά οικογενειακό δεσμό  καθώς και δεσμούς μελών  αδελφότητας.

Αν χρησιμοποιείτε συχνά το δείκτη σας και δίνετε έμφαση στις χειρονομίες σας μπορεί να αποτελεί την κατάλληλη επιλογή για εσάς. Η εξέχουσα θέση του δαχτυλιδιού σας θα γίνει απευθείας  αισθητή.

Αντίχειρας

Ο αντίχειρας δεν έχει κάποια αστρολογική σημασία, αλλά στην κλασική μυθολογία πιστεύεται ότι υποδεικνύει τον χαρακτήρα: ισχυροί, ευθείς αντίχειρες σήμαιναν μια έγκυρη προσωπικότητα, ενώ στραβοί θεωρούνταν ένδειξη κακίας και ανεντιμότητας.

Στις περισσότερες κοινωνίες δαχτυλίδια στον αντίχειρα είναι σημάδι  πλούτου ή επιρροής, ενώ συνήθως τείνουν  να είναι ογκώδεις. Συχνά αποτελεί φυσική επιλογή για τους ανθρώπους που θέλουν να φορούν πολλαπλά δαχτυλίδια στο ίδιο χέρι.

Οι χειρονομίες του αντίχειρα συνδέονται με την αλληλεπίδραση και τη φιλία. Φορέστε ένα δαχτυλίδι που θέλετε να αρέσει  να είναι μεγάλο και ογκώδες. Όχι όμως κάτι απίστευτα φανταχτερό ή ακριβό. Φροντίστε να είναι τολμηρό, αλλά απλό.

nlcqv0-l-610x610-jewels-dixi-shopdixi-shop+dixi-jewellery+rings-ring-silver+ring-sterling+silver-sterling+silver+ring-sterling+silver+earrings-crystal+ring-diamond-diamond+ring-diamond+rings-stone+

 

* η είναι τελειόφοιτη Δημοσιογραφος του Παντείου, Αριχσυντάκτις της στήλης Life του HashMag και Επιμελήτρια ύλης στο Chill-Out