Life, Life Tips

Το μεγαλείο της Εκφραστικής ~ Θεραπευτικής Γραφής

[cresta-social-share]

Εσείς πόσο γράψατε σήμερα;;;

Έχετε φτάσει ποτέ στο σημείο να είστε τόσο γεμάτος από συναισθήματα που νιώθετε ο τι σας πνίγουν; Πόνος, λύπη, θυμός, καταπιεσμένα θέλω, περιστατικά που μας έχουν ταράξει ή μας έχουν ρίξει στα πατώματα... Όλα αυτά κάπως πρέπει να τα διαχειριστούμε! Νιώθουμε να μας πνίγουν, δεν μπορούμε να πάρουμε ανάσα και είμαστε ένα βήμα πριν την κρίση πανικού... Πώς αντιμετωπίζει καθένας μια τέτοια κατάσταση; Η οποία αδιαμφισβήτητα  μπορεί να τύχει σε όλους μας ανά πάσα στιγμή και σίγουρα πριν τις γιορτές πολλοί ανάμεσά μας έχουν δεύτερες σκέψεις, φοβίες, άγχη, καταθλιπτική συμπεριφορά.

Το να εξωτερικεύει κανείς τα συναισθήματά του είναι σημαντικό! Το να τα καταπιέζουμε και να μην τα εκφράζουμε μπορεί να μας οδηγήσει σε έντονη κατάθλιψη, σε κρίσεις πανικού όπως είπαμε παραπάνω, ακόμη να μας ρίξει σε κακές συνήθειες ή να μας δημιουργήσουν διάφορα ψυχοσωματικά προβλήματα π.χ. ακμή, πονοκέφαλοι, γαστρίτιδες και χίλια δυο άλλα από τα οποία δεν ξεφεύγουμε εύκολα συνήθως.

Εσάς ποία είναι η τεχνική σας για να ξεφεύγετε από τέτοιες άβολες καταστάσεις σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές στη ζωή σας; Κλαίτε; Φωνάζετε; τρώτε τα νύχια σας; Σπάτε όλα τα πιάτα του σπιτιού; Ή ξεσπάτε στο ποτό; Κάπου πρέπει να εξωτερικεύσετε όλα αυτά τα συναισθήματα που σας κυριεύουν και δεν σας αφήνουν σε ησυχία. Κάπως πρέπει να απελευθερωθείτε από το θυμό ή τη λύπη σας...

Το πιο σημαντικό είναι να μην αρνείστε το πρόβλημά σας ή μια δύσκολη κατάσταση. Μην προσπαθείτε να προσποιηθείτε ο τι δεν συμβαίνει τίποτα και ο τι όλα είναι καλά γιατί προφανώς για να νιώθετε ο τι πνίγεστε κάτι δεν πάει καλά. Λύστε το εκείνη τη στιγμή και ξεμπερδέψτε μαζί του, αλλιώς θα επιστρέψει πιο τερατώδες από την προηγούμενη φορά, να το θυμάστε!

Εσείς πόσο γράφετε μέσα στη μέρα σας; Πέρα από τη λίστα του σούπερ μάρκετ εννοώ...

Η γραφή μπορεί να κάνει θαύματα...

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την έκφραση των συναισθημάτων ή και ως συμπληρωματικό εργαλείο στην ψυχοθεραπεία.

tumblr_static_3p5io6pf7vwgwg8k4ggkc4488

Αναλόγως το σκοπό,  αποκαλείται «Εκφραστική» ή «Θεραπευτική» Γραφή και (με βάση σχετικά κείμενα και πηγές) μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περιπτώσεις μετατραυματικού στρες, κατάθλιψης, αγχωδών διαταραχών, διατροφικών διαταραχών κλπ πάντοτε με την καθοδήγηση ειδικά εκπαιδευμένων συμβούλων, ψυχολόγων ή ψυχοθεραπευτών. Το γράψιμο μπορεί να αποδειχθεί βασικό εργαλείο σε ένα δύσκολο δρόμο για να πάρουμε και πάλι τη ζωή μας στα χέρια μας. Κάνοντας τα σωστά βήματα θα καταφέρουμε να απεξαρτηθούμε από άσχημα συναισθήματα και να γεμίσουμε ζωντάνια, ενέργεια, όνειρα και ελπίδα για το αύριο!

Μην υποτιμάτε το γράψιμο! Κανένα αδιέξοδο δεν αξίζει να του δίνουμε τόσο χώρο να μεγαλώνει μέσα μας και να μας "κατατρώει". Τα πολύ σοφά λόγια του Grason για την Εκφραστική και Θεραπευτική Γραφή είναι απόλυτα καθοδηγητικά : "Ακόμη κι αν απλά καταγράφει κάποιος σημειώσεις, ποίηση, αποφθέγματα ή όνειρα έρχεται πιο κοντά στον πραγματικό του εαυτό. Είναι ένα παράθυρο σε ο τι έχει σημασία για κάποιον. Μπορεί να φέρει διαύγεια μέσα σ’ ένα κόσμο που μας βομβαρδίζει με μηνύματα και εικόνες για το ποιοι πρέπει να είμαστε και τι πρέπει να θέλουμε!"

Πολύ σημαντικά στοιχεία, σε μια εποχή στην οποία κυριολεκτικά το άτομο "βομβαρδίζετε" από χιλιάδες πληροφορίες και δεδομένα, τη στιγμή που έχει να αντιμετωπίσει προβλήματα στην προσωπική του ζωή, στον εργασιακό του χώρο, αλλά και να αντεπεξέλθει μέσα στην τρομακτική οικονομική κρίση των τελευταίων ετών...

Ο Burch συμπληρώνει ο τι  "Στην εκφραστική και θεραπευτική γραφή, οι λέξεις χρησιμοποιούνται ως μέσο για την έκφραση του εσωτερικού κόσμου και γίνεται καταγραφή των προσωπικών εμπειριών όπως τις βιώνει το άτομο. Δεν υπάρχει σωστό ή λάθος! Ο τι βρίσκεται θαμμένο ή κολλημένο, αρχίζει να ρέει. Βρίσκει μια διέξοδο και παρουσιάζονται νέες ευκαιρίες".

Σε τι μας βοηθάει ουσιαστικά το γράψιμο; 

Μας βοηθάει στο να αποστασιοποιηθούμε από τις εμπειρίες μας και να μπορέσουμε να τις δούμε με μια διαφορετική ματιά.

Γιατί  Εκφραστική Γραφή;

Σύμφωνα με την ψυχοθεραπεύτρια και συγγραφέα Kathleen Adams οι λόγοι είναι μπόλικοι :
– Για να ανακαλύψει το συγγραφέα μέσα του.
– Για να κρατά ένα αρχείο με τις αλλαγές στη ζωή του.
– Για να γνωρίσει διαφορετικά κομμάτια του εαυτού του.
– Για να έχει ένα πολύτιμο εργαλείο στην ψυχοθεραπευτική διαδικασία.
– Για να βελτιώσει τις σχέσεις του.
– Για να έχει πρόσβαση στις συνειδητές και ασυνείδητες σκέψεις του.
– Για να επεξεργάζεται τα όνειρά του.
– Για να αναπτύξει τη διαίσθησή του.
– Για να αυξήσει τη δημιουργικότητά του.
– Για να βελτιώσει την απόδοσή του στη δουλειά ή τις σπουδές.
– Για να αναγνωρίζει του κύκλους και τα μοτίβα που επαναλαμβάνει στη ζωή του.

12243807_10208087497488482_1191668228_n

Ξεκλειδώστε τους πιο απόκρυφους φόβους σας, δώστε μια εντελώς διαφορετική ευκαιρία στον εαυτό σας και ίσως ανακαλύψετε πτυχές του που ούτε φανταζόσασταν ο τι κρύβατε... Ομολογουμένως είναι μια εμπειρία που μπορεί ο καθένας να δοκιμάσει ακόμη και αν δεν βιώνει έντονα άσχημα συναισθήματα. Ίσως βοηθηθεί ώστε να σπάσει την ανιαρή καθημερινότητά του ή να εκφράσει την ευτυχία του, τη χαρά του, την αγάπη, τον έρωτα, την περηφάνια, τη θαλπωρή και άλλα έντονα όμορφα συναισθήματα που μπορεί να νιώθει και να χρειάζεται να εξωτερικεύσει!!! Το σημαντικό είναι να σας ανακουφίζει και να σας κάνει να νιώθετε δύναμη!

Έχετε στα χέρια σας το μολύβι και το λευκό χαρτί της ζωής σας... Καιρός να το γεμίσετε!

Όποιος σκέφτετε να δοκιμάσει αυτήν την εμπειρία της εκφραστικής γραφής μπορεί να επισκεφτεί την ιστοσελίδα www.ekfrastiki-grafi.gr

* η είναι τελειόφοιτη Δημοσιογραφος του Παντείου, Αριχσυντάκτις της στήλης Life του HashMag και Επιμελήτρια ύλης στο Chill-Out