Cooking, Life

Μαγειρέψτε με Λουλούδια

[cresta-social-share]

Όσο κι αν απορείτε με τον τίτλο του άρθρου μας κι όμως είναι σωστός! Καιρός να εντρυφήσουμε στους κήπους μας και θα διαπιστώσουμε ο τι πολλά από τα αγαπημένα μας όμορφα, μυρωδάτα λουλούδια συνθέτουν άπταιστα πολλά από τα πιάτα μας όχι μόνο για διακόσμηση αλλά φυσικά και για κατανάλωση!

Πολύχρωμοι πανσέδες, κάτασπρες μαργαρίτες, μυρωδάτα τριαντάφυλλα αλλά και πάρα πολλά άλλα υπάρχουν εδώ και χρόνια στους πάγκους των σεφ, με το Tom Aikens Restaurant να τα έχει συμπεριλάβει ήδη μενού του. Ο ίδιος ο Άικενς έχει δηλώσει ο τι «Τα λουλούδια συμπληρώνουν ευχάριστα ένα πιάτο, όπως γίνεται και με τα μπαχαρικά και τα βότανα» και συνεχίζει «σε αρωματικά πιάτα, τα άνθη από βότανα όπως το δενδρολίβανο και το θυμάρι των οποίων η εποχή είναι σύντομη, προσθέτουν μια μοναδική και ξεχωριστή γεύση, ενώ στα επιδόρπια, τα τριαντάφυλλα, η λεβάντα και ο ιβίσκος χαρίζουν μια διακριτική, γλυκιά και ελαφρώς αρωματική γεύση, η οποία ικανοποιεί τον ουρανίσκο».

flowers cooking (3)

Στην πρώτη μας έρευνα ακόμη, διαπιστώνουμε ο τι ΔΕΝ τρώγονται όλα τα άνθη!

Αυτά που πρόκειται να καταναλώσετε πρέπει να είναι βιολογικά και όχι ψεκασμένα. Κοινώς ξεχάστε τα λουλούδια του ανθοπωλείου και στραφείτε στου κήπου σας ή του μπαλκονιού σας!

Υπάρχουν 3 κατηγορίες λουλουδιών που τρώγονται :  

Αυτά που τρώγονται ωμά και ολόκληρα σε σαλάτες κυρίως,

Αυτά που τρώγονται ωμά αλλά μόνο τα πέταλά τους,

Αυτά που τρώγονται αφού υποστούν επεξεργασία είτε αποξηρανθούν είτε μαγειρευτούν!

Υπάρχουν  οι κολοκυθοανθοί, υπάρχει ο κρόκος, υπάρχουν τα αποξηραμένα, όπως τα ροδοπέταλα, άνθη λεβάντας, πορτοκαλιάς αλλά και μπόλικα άνθη βοτάνων που συνοδεύουν και  αρωματίζουν παγωτά, τσάγια, λικέρ, γλυκά και αρκετά άλλα...

flowers cooking (1)

Η μαγειρική με λουλούδια δεν είναι  κάτι καινούριο ή κάτι προχωρημένο που το συναντάμε ξαφνικά στις μέρες μας. Όσο κι αν σας φαίνεται εξτριμ, οι συνταγές με λουλούδια στο φαγητό ξεκινάει χιλιάδες χρόνια πριν, όταν ήδη στην αρχαία Ελλάδα έβαζαν πέταλα βιολέτας στο κρασί τους, στην αρχαία Ρώμη μαγείρευαν με τριαντάφυλλα, ενώ οι Οθωμανοί χρησιμοποιούσαν άνθη για να δώσουν άρωμα και γεύση στη μαγειρική τους. Αιώνες αργότερα, στη βικτωριανή εποχή προσέθεταν βιολέτες, ηράνθεμα και βοραγινό στις σαλάτες τους.

flowers cooking (7)

Οι μεσαιωνικοί καλόγεροι χρησιμοποιούσαν, μάλιστα, ένα λουλούδι που σήμερα ο διάσημος σεφ Dev Biswal ξαναχρησιμοποιεί: το σχεδόν ξεχασμένο Alexander, ένα πρασινοκίτρινο λουλούδι με γεύση μεταξύ σέλινου και μαϊντανού, το οποίο ο σεφ προσθέτει στο βοδινό ζωμό του.

Πέρα από τις άλλες εποχές σήμερα χρησιμοποιούνται σε πολλές κουζίνες ανά τον κόσμο τα πιο πικάντικα λουλούδια, όπως τα άνθη της πρασουλίδας, που μπορούν να αναμειχθούν με τα ζυμαρικά, τα άνθη του νεροκάρδαμου αντί για κάπαρη και το λουλουδάκι του φυτού αγγελική να προστεθεί σε παγωτά και σορμπέ.

Ροδοπέταλα, πανσέδες, φρέζες, λεβάντα, άνθη πασχαλιάς, αλλά και τα άνθη δέντρων όπως κερασιά, αμυγδαλιά, μηλιά, πορτοκαλιά κτλ αφού τα πλένετε καλά και τα σκουπίσετε προσεκτικά, τα αλείφετε με ένα χτυπημένο ασπράδι και τα πασπαλίζετε με ζάχαρη. Τα αφήνετε να στεγνώσουν τουλάχιστον 2 ημέρες και έπειτα είναι έτοιμα για να στολίσετε τα γλυκά σας!

flowers cooking (6)

Όσο για το ποία από τα αγαπημένα σας λουλούδια τρώγονται ολόκληρα αυτά είναι το νεροκάρδαμο το οποίο συνδυάζεται με πράσινες σαλάτες με ντρέσινκ μελιού. Άνθη όλων σχεδόν των βοτάνων (ρίγανη, θυμάρι κτλ) . Οι πανσέδες μπαίνουν ολόκληροι, όπως και το αγριοράδικο.

Από λουλούδια που καταναλώνονται μόνο τα πέταλά τους είναι ντάλιες, μαργαρίτες, καλεντούλες, ηλιοτρόπια και χρυσάνθεμα.

flowers cooking (4)

 

* η είναι τελειόφοιτη Δημοσιογραφος του Παντείου, Αριχσυντάκτις της στήλης Life του HashMag και Επιμελήτρια ύλης στο Chill-Out