Συνεντεύξεις

Defision ~ Το δυναμικό ανερχόμενο Συγκρότημα της Metal

[cresta-social-share]

Στην μικρή, όμορφη πόλη της Αλεξανδρούπολης συναντάμε τους Defision! Την πλέον ανερχόμενη metal μπάντα της Βόρειας Ελλάδας που ήρθε για να μείνει! Ροκ και μέταλ ακούσματα ικανά να συνεπάρουν τους πιο φανατικούς και να ιντριγκάρουν τους πιο αδαείς.

Σε όλη την Ελλάδα, σήμερα, υπάρχουν μπόλικα αξιοσέβαστα συγκροτήματα διαφόρων ακουσμάτων και μουσικών, τα οποία παλεύουν να κάνουν τη διαφορά και να βάλουν το δικό τους λιθαράκι στη μουσική κουλτούρα αυτής της χώρας. Εμείς σας παρουσιάζουμε τους Defision με περηφάνια! Και σας εγγυόμαστε τα πιο ποιοτικά ακούσματα από 5 παιδιά που προσπαθούν να χρωματίσουν τη δύσκολη καθημερινότητα, να συγχρονίσουν δουλειές και πάθος, να κερδίσουν το στοίχημα με τους εαυτούς τους και να ανταποκριθούν στις προσδοκίες του κοινού τους...

1.Πώς ξεκίνησε η ιδέα για το συγκρότημα;

Η δημιουργία των Defision προέκυψε από ένα jam project που ξεκίνησε κάπου στο 2011. Ουσιαστικά δεν αποτελούσε τίποτα περισσότερο πέρα από αγχολυτική διέξοδο από την καθημερινότητα. Δεν υπήρχε κάποιο συγκεκριμένο πλάνο, εκτός φυσικά από την καλή παρέα. Ουσιαστικά παίζαμε κάποιες διασκευές και μερικούς αυτοσχεδιασμούς. Με το πέρασμα του χρόνου, είδαμε ότι υπάρχει μια μουσική χημεία μεταξύ μας, οπότε αποφασίσαμε να οριοθετήσουμε το μουσικό μας στυλ και να γράψουμε δικά μας κομμάτια. Κάπως έτσι μέσα στο 2013 γεννήθηκαν οι Defision.

various 2

2.Που οφείλει το όνομά του, "Defision";

Για αρκετό καιρό παίζαμε χωρίς όνομα. Σε μια πρόβα, εν μέσω αρκετού brain storming προέκυψε η λέξη defission. Προέρχεται από τον χώρο της ψυχολογίας και ουσιαστικά αποτελεί συγχώνευση των λέξεων "κατάθλιψη" (depression) και "σχάση" (fission). Αν και ο ήχος μας απέχει πολύ από μουντά και καταθλιπτικά μονοπάτια, μας άρεσε σαν ιδέα, "χάσαμε" το ένα "s" στο δρόμο και "εγένετο Defision".

3.Λίγα λόγια για τα μέλη του συγκροτήματος; 

Γιώργος Κεϊβανίδης 28 ετών, ελεύθερος επαγγελματίας, ζαχαροπλάστης. Η πρώτη επαφή με την μουσική έγινε στο γυμνάσιο, όπου και ξεκίνησε τα μαθήματα κιθάρας. Η ενασχόληση με το τραγούδι προέκυψε πολύ αργότερα και ουσιαστικά ξεκίνησε με την είσοδο του στο πρώιμο εκείνο, σχήμα των Defision. Μεγάλος fan των video games, επιτραπέζιων παιχνιδιών και της μαγειρικής.

george

Στράτος Βραχιώλιας 33 ετών με καταγωγή από το όμορφο νησί της Σαμοθράκης. Μηχανικός πληροφορικής & επικοινωνιών. Αν και υπήρχαν μουσικά ερεθίσματα που φτάνουν δυο γενιές πίσω (ο παππούς Στράτος Βραχιώλιας ήταν γνωστός λαουτίστας στο νησί!) έπρεπε να γίνει φοιτητής για να αποφασίσει να μάθει κιθάρα. Λάτρης των κόμιξ και των videogames από μικρό παιδί, αλλά και της τεχνολογίας γενικότερα.

Stratos

Καλτσίδης Ιωάννης 28 ετών, ηλεκτρονικός μηχανικός, ελεύθερος επαγγελματίας. Αν και ασχολείται με διάφορα έγχορδα όργανα και είδη μουσικής, τελικά τον κέρδισε η κιθάρα και η metal μουσική γενικότερα. Από τις αρχές του λυκείου, οπότε και ξεκίνησε να μαθαίνει κιθάρα, δεν σταμάτησε να διευρύνει τις γνώσεις του πάνω στην μουσική. Ιδιαίτερη συμπάθεια τα video games και τα βινύλια του.

giannis

Περικλής Επιτρόπου 34 ετών, τεχνικός Η/Υ και υπεύθυνος Τμήματος Μηχανοργάνωσης σε μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της Θράκης. Ασχολήθηκε με τη μουσική από πολύ μικρός σχεδόν από το δημοτικό! Απέκτησε την πρώτη του κιθάρα από τον αδερφό του πατέρα του και από τότε μέχρι σήμερα έχει "μπλεχτεί" με πάρα πολλά είδη μουσικής. Κάπου στις αρχές λυκείου καταστάλαξε στο ότι το metal είναι αυτό που τον εκφράζει και από τότε έχει γίνει τρόπος ζωής, μαζί με τους υπολογιστές που είναι η δεύτερη αγάπη του.

peri

Χρήστος Παναγής 35 ετών, οπτικός. Ξεκίνησε να ασχολείται με τη μουσική σε ηλικία 6 ετών κάνοντας μαθήματα πιάνου στο Δημοτικό Ωδείο Αλεξανδρούπολης. Στα 16 ξεκίνησε να ασχολείται με τα τύμπανα, με τη συμμετοχή του σε heavy metal συγκρότημα. Με την μετακόμιση στην Αθήνα για σπουδές συμμετείχε σε σχήματα, παίζοντας διάφορα στυλ μουσικής κυρίως σε ήχους classic και alternative rock, ενώ παράλληλα ξεκίνησε εμφανίσεις σε διάφορες μουσικές σκηνές. Του αρέσουν τα ταξίδια ενώ στον ελεύθερο του χρόνο βλέπει μπόλικες ταινίες.

chris

4.Λίγα λόγια για τη μουσική του συγκροτήματος, το είδος, τους στίχους;

Σε γενικές γραμμές ακόμα κι εμείς οι ίδιοι δυσκολευόμαστε να χαρακτηρίσουμε με δυο - τρεις λέξεις το μουσικό μας στυλ. Κατά μια πολύ περίεργη σύμπτωση και οι πέντε μας έχουμε διαφορετικά ακούσματα στο φάσμα rock/metal δημιουργώντας ίσως ένα περίεργο αμάλγαμα, ένα κράμα από classic rock, heavy, thrash, melodic death, progressive, stoner κ.α. Όλοι μας έχουμε αγαπημένα σχήματα και αντίστοιχες επιρροές και σίγουρα αυτό βγαίνει στη μουσική μας.

Ο στίχος μας είναι αποκλειστικά αγγλικός. Στα φωνητικά χρησιμοποιούμε τόσο καθαρά - μελωδικά όσο και brutal φωνητικά, ανάλογα με την έμπνευση της στιγμής και το πως νιώθουμε το κάθε κομμάτι. Δεν θέλουμε να "περιοριστούμε" μόνο σε ένα στυλ.

5.Ποιος γράφει τους στίχους και από πού εμπνέεται;

Η συγγραφή των στίχων είναι λίγο πιο ιδιαίτερη διαδικασία σε σχέση με τη σύνθεση μουσικής και ως εκ τούτου θα ήταν περίπλοκο πέντε άτομα να κάθονται πάνω από μια κόλλα χαρτί και να γράφουν παρέα. Μέχρι στιγμής το "βάρος" έχουν μοιραστεί ο Χρήστος με τον Στράτο, αλλά και πάλι το τελικό αποτέλεσμα φιλτράρεται από όλους μας. Η θεματολογία ποικίλει και πηγή έμπνευσης μέχρι στιγμής έχουν αποτελέσει τόσο προβλήματα και καταστάσεις της καθημερινότητας, όσο και περιπέτειες χαρακτήρων από κόμιξ ή νουβέλες.

band

6.Πριν λίγο καιρό βγήκε το πρώτο σας CD και δημοσιεύτηκε το πρώτο σας video clip. Πώς νιώθετε γι' αυτό;

To "A Thousand Bullets" είναι η πρώτη μας προσπάθεια να δείξουμε και δισκογραφικά αυτό που παίζουμε στο ευρύ κοινό. Όταν ξεκινήσαμε την διαδικασία ηχογράφησης δεν είχαμε τίποτα περισσότερο στο μυαλό μας παρά μόνο το "χειροπιαστό" δείγμα της δουλειάς μας. Να έχουμε κάτι που θα δείχνει το ποιοι είμαστε, τι κάνουμε.

Σήμερα, μερικούς μήνες μετά την κυκλοφορία του, οφείλουμε να ομολογήσουμε πως, μέσα μας νιώθουμε μια μικρή δικαίωση για αυτήν την απόφασή μας. Αυτό όμως που εισπράττουμε από τον κόσμο, οφείλουμε να το επιστρέψουμε πίσω μέσω της δουλειάς μας.

A Thousand Bullets Cover

7.Τι αλλάζει πλέον για το συγκρότημα;

Όσο καιρό παίζαμε μόνο για τις πρόβες και για εμάς, κάναμε απλά κάτι που να μας αρέσει και να μας εκφράζει. Από τη στιγμή που "εκθέσαμε" τους εαυτούς μας και την μουσική μας στο ευρύ κοινό, οι ευθύνες είναι λογικό να αυξάνονται. Αυτό που αλλάζει είναι ότι μετά από την έκδοση του EP και του βιντεοκλίπ δεν έχουμε να ικανοποιήσουμε μόνο τους εαυτούς μας. Πλέον υπάρχουν και όλοι εκείνοι που μας έδωσαν την ευκαιρία και μας άκουσαν. Πρέπει να αποδείξουμε ότι αξίζουμε της προσοχής και της αποδοχής τους και ότι αυτό που τους τράβηξε σε εμάς, θα συνεχίσει να υφίσταται. Συνεχώς ανεβάζουμε τον πήχη των απαιτήσεων καταρχήν για εμάς τους ίδιους! Με το πέρασμα του χρόνου η μπάντα αποκτά μεγαλύτερο δέσιμο και η σύνθεση καινούργιων κομματιών πιστεύουμε ότι θα ανταποκρίνονται στις νέες, πλέον, προσδοκίες.

8.Έχετε κάνει αρκετά live. Τι έχετε «εισπράξει» από τον κόσμο;

Μέχρι στιγμής έχουμε παίξει στην πόλη μας, την Αλεξανδρούπολη και στη Θεσσαλονίκη. Από τον κόσμο έχουμε πάρει πολύ θετική ανταπόκριση και είναι κάτι που μας τιμά βαθύτατα. Όπως είπαμε και παραπάνω όμως, οι ευθύνες να προσπαθήσουμε με την ίδια προσήλωση αυξάνονται, στην προσπάθεια μας για ένα όσο το δυνατόν καλύτερο αποτέλεσμα . Αφουγκραζόμαστε τον κόσμο και λαμβάνουμε υπόψη συμβουλές και κριτική γνωρίζοντας πως, μαζί με σκληρή δουλειά, είναι ο μόνος τρόπος να βελτιωνόμαστε και να κάνουμε καλύτερα αυτό που αγαπάμε.

various 1

9.Τι δυσκολίες αντιμετωπίζεται ως συγκρότημα;

Αντιμετωπίζουμε κι εμείς ότι δυσκολία αντιμετωπίζει ένα συγκρότημα που βρίσκεται μακριά από Αθήνα, Θεσσαλονίκη, κυρίως όσον αφορά τη δυνατότητα για live εμφανίσεις.

Αυτό ίσως είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα, μιας και δυστυχώς οι επιλογές μας είναι μετρημένες. Ακόμα και όταν υπάρχει κάποια πρόταση πρέπει να τα βάλεις όλα στο τραπέζι: μετακίνηση, μεταφορά εξοπλισμού, διαμονή. Όλα δυστυχώς κοστίζουν και συνήθως αποτελούν αποτρεπτικό παράγοντα Συν τοις άλλοις, όσο κι αν μας αρέσει αυτό που κάνουμε, δεν είναι η κύρια πηγή εισοδήματος μας. Έχουμε τις δουλειές μας, καταστήματα, υποχρεώσεις. Δεν είναι εύκολο να πεις "Φεύγω για μια βδομάδα και πάω να κάνω 4-5 live μαζεμένα σε διάφορες πόλεις", είτε είναι εντός, είτε εκτός Ελλάδας.

10.Ποια είναι τα άμεσα αλλά και μακροπρόθεσμα σχέδιά σας για το μέλλον;

Αυτή τη στιγμή κυρίως κοιτάμε να προγραμματίσουμε κάποια live στην βόρεια Ελλάδα. Από εκεί και πέρα, δισκογραφικά έχουμε ήδη κάποιες νέες συνθέσεις έτοιμες και κάποιες ακόμη "στα σκαριά". Στόχος μας είναι όταν έχουμε έναν ικανό αριθμό τραγουδιών να κυκλοφορήσουμε μια πιο ολοκληρωμένη δουλειά, ένα full length album!

Facebook : www.facebook.com/defisionGR

Youtube : https://www.youtube.com/channel/UCeA0QYCbOYwJ9Vsk2Jc6M0w

Twitter : https://twitter.com/defisionGR

_Defision Logo

 

 

* η είναι τελειόφοιτη Δημοσιογραφος του Παντείου, Αριχσυντάκτις της στήλης Life του HashMag και Επιμελήτρια ύλης στο Chill-Out