Συνεντεύξεις

"ΣΤΡΟΦΗ" στην ποιότητα

[cresta-social-share]

Στο πλαίσιο της απόφασης του Eurogroup για τα νέα οικονομικά μέτρα που προβλέπονται στην Ελλάδα, αποφάσισα να ασχοληθώ με τη «ναυαρχίδα» της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα. Έχω ακούσει πολλούς να λένε, για όλα φταίει η Παιδεία,η Εκπαίδευση κτλ. Ναι, συμφωνώ, δεν είναι κανόνας όταν κάτι λέγεται από πολλούς να αποτελεί το λεγόμενο «κλισέ» και να απορρίπτεται. Δανείζομαι εδώ το ρητό του φιλόσοφου Σωκράτη: «Η παιδεία, καθάπερ ευδαίμων χώρα, πάντα τα’αγαθά φέρει», το οποίο σημαίνει ότι, όπως ακριβώς μια εύφορη χώρα, έτσι κι η παιδεία μας φέρνει όλα τα εν γένει καλά. Ο φιλόσοφος επιβεβαιώνει το συλλογισμό μου.

Θα ασχοληθώ όμως με μία διαφορετική πλευρά από αυτή που σας έρχεται στο μυαλό μετά τις πρώτες αυτές προλογικές προτάσεις. Ένα από τα προβλήματα που ταλανίζουν τη δύσμοιρη αυτή χώρα είναι η κομματοκρατία και αφού αναφερόμαστε στην Παιδεία, η κομματοκρατία στα Πανεπιστήμια.

Ένας από τους τρόπους ώστε να αναδείξεις ένα πρόβλημα είναι η εξίσου ανάδειξη της σωστής επιλογής, της αντίθετης όψης. Ο συλλογισμός αυτός λειτούργησε στο μυαλό μου ως κίνητρο για να πάρω μία συνέντευξη από μία ανεξάρτητη φοιτητική παράταξη στο Ιόνειο Πανεπιστήμιο της Κέρκυρας και συγκεκριμένα στο τμήμα των Μεταφραστών. Το όνομα αυτής, ΣΤΡΟΦΗ, ή όπως γράφει το λογότυπό τους ΣΤΡΟΦΗ προς την αφύπνιση, προς τη διεκδίκηση, προς την αλλαγή.

13140879_10208447981389714_1169317285_n

Σε ποια σχολή και σε ποιο τμήμα έχετε την ανεξάρτητη παράταξή σας;

-Ορίστε λοιπόν μία καλή ευκαιρία να γνωρίσουμε μία φοιτητική παράταξη, το έργο της, τις αξίες της, τα προβλήματατης αλλά και τις απόψεις της πάνω σε καίρια φοιτητικά θέματα.

Ηραλία: Να τονίσουμε αρχικά ότι ο όρος «παράταξη» έχει συνυφαστεί με το κόμμα, δηλαδή αν ονομάσεις μία ομάδα παράταξη αυτομάτως στο μυαλό σου τη συσχετίζεις  με κάποιο κόμμα. Γι'αυτό και εμείς ονομάζουμε τη δικιά μας ομάδα «σχήμα» και όχι παράταξη για να τονίσουμε ότι είμαστε ανεξάρτητοι. Ονομαζόμαστε ΣΤΡΟΦΗ- ανεξάρτητοι φοιτητές Μεταφραστικού.

Συγκεκριμένα είμαστε στο τμήμα Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Ο σύλλογός μας λέγεται «ο Καποδίστριας». Έχει ιδρυθεί από φοιτητές του τμήματος. Λειτουργεί σύμφωνα με το καταστατικό του. Το καταστατικό αλλάζει σε κάθε σχολή. Ο δικός μας έχει 7 μέλη του διοικητικού συμβουλίου. Το εκλογικό σώμα, όλοι οι καταγεγραμμένοι φοιτητές της σχολής δηλαδή, έχουν το δικαίωμα μίας ψήφου και ψηφίζουν την παράταξη που θέλει να τους εκπροσωπεί στο διοικητικό συμβούλιο. Το διοικητικό συμβούλιο σε εμάς είναι επταεδρικό και λειτουργεί σύμφωνα με το καταστατικό. Στο καταστατικό αναγράφεται αναλυτικά πως προκύπτουν οι ψήφοι και οι έδρες.

Τι ονομάζουμε φοιτητικό σύλλογο;

Ηραλία: Ο φοιτητικός σύλλογος είναι το ανώτατο όργανο αποφάσεων των φοιτητών. Κάθε τμήμα έχει το δικό του φοιτητικό σύλλογο και κάθε εγγεγραμμένος φοιτητής έχει το δικαίωμα συμμετοχής στο σύλλογο. Και φυσικά το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι.

Τι ρόλο έχει το διοικητικό συμβούλιο;

Κατερίνα: Το διοικητικό συμβούλιο γίνεται όταν το ζητήσει ένα μέλος του διοικητικού συμβουλίου και από εκεί και πέρα μπορεί να πάρει κάποιες αποφάσεις, μπορεί να ορίσει πότε θα γίνεται η συνέλευση.

 Τι είναι συνέλευση;

Κατερίνα: Οι συνελεύσεις γίνονται με εντολή του διοικητικού συμβουλίου. Βγάζει πρώτη σύγκληση συνέλευσης, που πρέπει να συγκροτηθούν τα 2/3 του φοιτητικού συλλόγου, π.χ αν ψήφισαν 100, πρέπει στη συνέλευση να έρθουν 61 άτομα. Αν δεν έρθουν, τότε γίνεται δεύτερη σύγκληση και η δεύτερη συνέλευση θα γίνει με όσα άτομα και αν έρθουν. Βέβαια από εκεί και πέρα είναι στη διακριτική ευχέρεια του Προεδρείου αν αποφασίσει να κάνει συνέλευση με 20 άτομα, αν είναι δηλαδή αυτός ο αριθμός αντιπροσωπευτικός για να παρθεί κάποια απόφαση.

Πώς τα μάθατε όλα αυτά;

Κατερίνα: Κατά βάση τα βρίσκουμε στο καταστατικό. Κάποια πράγματα που δεν τα γράφει το καταστατικό, τα μαθαίνουμε λόγω παράδοσης. Για παράδειγμα το καταστατικό δεν ορίζει πόσα άτομα πρέπει να είναι στη δεύτερη συνέλευση και μπορεί να πει το Δ.Σ , ότι επειδή είμαστε 10 άτομα δεν μπορεί να γίνει συνέλευση, όταν μάλιστα έχεις ένα σύλλογο με 100, με 200 ή με 500 άτομα που μπορεί να υπάρχουν σε μεγαλύτερα Πανεπιστήμια, είναι ακόμη πιο δύσκολο.

 

13153317_10208447980709697_677176663_n

Τι σας κάνει και διαφέρετε από τις υπόλοιπες παρατάξεις;

Ηραλία: Το διαφορετικό των ανεξάρτητων παρατάξεων είναι ότι δεν βασίζονται σε κάποιο κόμμα, είναι πολιτικοποιημένες, έχουν πολιτική άποψη, την οποία ορίζουν οι ίδιες και δεν ακολουθούν γραμμή. Επίσης η πολιτική μας θέση διαφέρει, επιλέγουμε ξανατονίζω εμείς την πολιτική θέση που θα ακολουθήσουμε. Δηλαδή σε ένα «σχήμα» που αποτελείται από 8 κορίτσια που ήταν δεύτερο και τρίτο έτος όταν ξεκινήσαμε, όπως καταλαβαίνεις, υπάρχουν και διαφορετικές απόψεις. Βρεθήκαμε λοιπόν στις αρχές και βγάλαμε κάποιες αρχικές θέσεις, οι οποίες βέβαια δεν αφορούν μόνο το πανεπιστήμιο, είμαστε ένα σχήμα που δραστηριοποιείται πάρα πολύ και για την κοινωνία της Κέρκυρας, το οποίο μας κάνει να διαφέρουμε από άλλες παρατάξεις π.χ ασχοληθήκαμε με ζητήματα των προσφύγων φέτος. Κάναμε εν ολίγοις πράγματα, τα οποία για άλλες παρατάξεις, άλλων πόλεων, μπορεί να είναι εντελώς «αδιάφορα». Μπορεί να σου πουν ότι η δουλειά σου είναι τα θέματα του Πανεπιστημίου και όχι κάτι άλλο. Αυτό το πράττουμε διότι όταν κάποιος βγει απ΄το Πανεπιστήμιο είναι μέλος της κοινωνίας πια. Ασφαλώς αυτό ισχύει και για το διάστημα που είσαι στο Πανεπιστήμιο αλλά δυστυχώς την περίοδο αυτή όλοι επικεντρωνόμαστε σε θέματα του Πανεπιστημίου.

Πώς μπορεί να ιδρύσει κάποιος μία τέτοια ομάδα;

Κατερίνα: Ο κάθε φοιτητής μπορεί να ιδρύσει μία ομάδα, να γράψει τις βασικές του θέσεις, να τις παρουσιάσει στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση, μπροστά στους συναδέλφους του και να βάλει αυτόματα υποψηφιότητα.

Υπάρχουν κοινές αξίες ανάμεσά σας; Υπάρχει καταστατικό της ΣΤΡΟΦΗΣ;

Ηραλία: Όχι, αρχικά να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν έχουμε ιεραρχίες, δεν έχουμε πάγιες θέσεις. Όλες λέμε τις απόψεις μας και για την κάθε περίπτωση αποφασίζουμε ποια είναι η κατάλληλη είτε να μας εκπροσωπήσει σε μία συνέλευση, είτε να κάνει μία συγκεκριμένη δουλειά, αλλά ποτέ με σύστημα ιεραρχίας. Εδώ έχουμε μόνο δύο μέλη, αλλά συνολικά τα μέλη είναι 8.

Πώς ξεκίνησε όλο αυτό;

Ηραλία: Πέρυσι αντιμετωπίσαμε πολύ σημαντικό πρόβλημα με το εξάμηνο εξωτερικού. Το εξάμηνο εξωτερικού είναι ένα εξάμηνο, κατά το οποίο οι φοιτητές του Μεταφραστικού πήγαιναν στο εξωτερικό, σε συγκεκριμένα Πανεπιστήμια και το οποίο ασφαλώς βοηθούσε στην βιοτική εκπαίδευση ενός μεταφραστή. Δεν είναι ίσο με το Εrasmus, είναι εντελώς διαφορετικό και παρέχονταν από το Πανεπιστήμιο, τα βασικά έξοδα τουλάχιστον. Το έχει μόνο το Μεταφραστικό. Όταν λοιπόν μας ανακοινώσανε ότι δεν θα υπάρξει χρηματοδότηση για το εξάμηνο, ξεκινήσαμε κάποιους αγώνες γιατί δεν μπορούσαμε να το αφήσουμε έτσι. Ενημερωθήκαμε πολύ αργά από τους τότε εκπροσώπους του συλλόγου. Ίσως αν είχαμε ενημερωθεί πιο πριν, θα μπορούσαμε ακόμη και να το διεκδικήσουμε, σε ένα βαθμό τουλάχιστον. Αλλά μας το είπαν ένα μήνα πριν κάνουμε τις αιτήσεις και μέσα στον μήνα αυτό, έπεφτε και το Πάσχα.

Αυτό το γεγονός λειτούργησε ως αφορμή;

Κατερίνα: Ναι, είδαμε ότι ο σύλλογος είναι αδρανής, εκτός από όταν υπάρχει ένα τόσο σημαντικό πρόβλημα και το γεγονός αυτό μας εξόργισε γιατί αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι αφενός να διεκδικούμε κάποια πράγματα για το έτος μας, αλλά αφετέρου και να αφήσουμε κάτι καλύτερο για τους επόμενους. Δηλαδή ακόμη και χωρίς το εξάμηνο εξωτερικού, παλεύουμε για να αποκτήσουμε μία πιο σωστή και ποιοτική εκπαίδευση για τους επόμενους μεταφραστές,  Αφού λοιπόν συζητήσαμε με διάφορους συνειδητοποιημένους φοιτητές, για το ότι θέλουμε να ξεκινήσουμε δράσεις, να μην είναι ο σύλλογος τόσο αδρανής και για διάφορα άλλα θέματα, αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε κάτι και να βάλουμε υποψηφιότητα.

13149870_10208447980669696_1012869736_n

Ας περάσουμε σε κάποια θέματα που αφορούν τις παρατάξεις. Ποιες παρατάξεις υπάρχουν στο πανεπιστήμιο;

Ηραλία: Υπάρχει η ΠΑΣΠ, η ΠΚΣ -που είναι του ΚΚΕ. Υπάρχουν τα ΕΑΑΚ που είναι της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και υπάρχουμε και εμείς που είμαστε ανεξάρτητοι.

Παραδέχονται τα παιδιά των κομματικών παρατάξεων ότι ανήκουν σε μία από αυτές;

Ηραλία: Τα παιδιά των ομάδων ΠΚΣ και ΕΑΑΚ δεν αρνούνται κάτι. Όσον αφορά την ΠΑΣΠ, εδώ και πολλά χρόνια υποστηρίζουν ότι είναι ανεξάρτητοι από την κεντρική ΠΑΣΠ και το ΠΑΣΟΚ

Ποιες είναι οι σχέσεις με τις υπόλοιπες παρατάξεις;

Κατερίνα:  Σίγουρα οι παρατάξεις πρέπει να συνεργάζονται μεταξύ τους. Αλλά όπως καταλαβαίνεις, όταν υπάρχουν 4 παρατάξεις με εντελώς διαφορετικές απόψεις-ιδεολογίες είναι δύσκολο να συμφωνήσεις σε κάποια θέματα. Σίγουρα με τα ΕΑΑΚ συμφωνούμε σε κάποιες απόψεις αλλά με τις υπόλοιπες διαφέρουμε αρκετά. Υπάρχουν π.χ παρατάξεις, οι οποίες ό,τι και να προταθεί θα αρνηθούν να το ενισχύσουν, είναι σταθερές σε κάποιες απόψεις και δεν μπαίνουν στη διαδικασία να συζητήσουν.

Με άλλες ανεξάρτητες παρατάξεις από την υπόλοιπη Ελλάδα έχετε επικοινωνία;

Κατερίνα: Συνήθως σε ψηφίσματα. Επειδή τα προβλήματα των Πανεπιστημίων είναι πολύ διαφορετικά, είμαστε σε επικοινωνία μόνο αν ένα τμήμα χρειάζεται να περάσει ένα ψήφισμα σε μία άλλη πόλη, το αναφέρουμε πάντα και στο Δ.Σ και στη συνέλευση. Αλλά δεν υπάρχει κάποιου άλλου είδους επικοινωνία γιατί είμαστε αρκετά απομονωμένοι.

Ποιο ήταν το αποτέλεσμα της πρώτης φορά στις εκλογές; Και ποια ήταν η αντίδρασή σας;

Ηραλία: Πήραμε τρεις έδρες εμείς, δύο η Πασπ, μία τα ΕΑΑΚ και μία το ΠΚΣ. Δεν το περιμέναμε, δεν ξέραμε τι θα γίνει. Γιατί οι μεγάλες παρατάξεις έχουν κάποιες συγκεκριμένες πρακτικές πριν τις εκλογές, όπως μέλη να σε καλούν σε καφέδες για ψηφοθηρία. Γίνεται δηλαδή προσέγγιση φοιτητών από διάφορες παρατάξεις. Επίσης όταν έχεις ένα ψηφοδέλτιο με 8 άτομα που δεν έχουν ξανακατέβει και ένα με 20 άτομα είναι λογικό να μην περιμένεις πολλά. Υπήρχαν επίσης πολλοί που έρχονταν μαζί με κάποιο μέλος της παράταξης στο εκλογικό κέντρο, έχοντας πάρει ήδη σταυρωμένο ψηφοδέλτιο.

Τι γίνεται την επόμενη μέρα;

 Κατερίνα: Βλέπουμε ποια άτομα θα πάρουν συγκεκριμένες θέσεις. Επειδή ξέραμε ότι 4 από τα 8 άτομα θα φύγουν εράσμους, έχοντας όμως ενημερώσει πριν τις εκλογές το σύλλογο. Είχαμε αντικαταστάτες και εννοείται τους βοηθήσαμε και εμείς από εδώ μέσω ίντερνετ. Αρχικά ορίσαμε ποια άτομα θα είναι στο ΔΣ, ποια άτομα θα τρέξουν δηλαδή και ξεκνήσαμε. Σκεφτείτε ότι ακόμη και τώρα, οποιαδήποτε απόφαση θέλουμε να πάρουμε ως σχήμα, μας στέλνουν τα κορίτσια και κάνουμε σκάιπ. Ακόμη και γι'αυτό, τη συνέντευξη, κάναμε συζήτηση όλες μαζί.

Ποιες είναι οι σχέσεις της πρώτης δύναμης με τους καθηγητές και τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου;

Ηραλία:Πολλές φορές έχουμε ζητήσει από καθηγητές να κάνουν π.χ ενημέρωση για το νέο πρόγραμμα φοιτητών, αλλά πάντα ως σύλλογος φοιτητών, όχι ως ΣΤΡΟΦΗ.

Όσον αφορά τον Πρύτανη -επειδή τώρα άλλαξε ο Πρύτανης έχει ζητηθεί ημερομηνία για ραντεβού μαζί του, διότι πρέπει να του αναφέρουμε τα προβλήματα της σχολής αλλά ακόμη δεν έχει πραγματοποιηθεί.  Δεν ήταν από το τμήμα μας, άρα δεν τον γνωρίζουμε από πριν. Με την προηγούμενη Πρύτανη νομίζω το μεγαλύτερο μέρος του Πανεπιστημίου είχε προβλήματα. Ιδιαίτερα οι ανεξάρτητες παρατάξεις είχαν μεγάλο πλήγμα κατά τη θητεία της.

Ποια είναι η άποψή σας σχετικά με τα συγκεκριμένα ζητήματα, «Άσυλο», «Εκπρόσωπος φοιτητών στα συμβούλια καθηγητών», «Τοιχοκόληση αφισών» και «Ανεξάρτητες παρατάξεις»;

-Άσυλο, Άνθρωποι ασφαλείας εντός του Πανεπιστημίου

Κατερίνα: Όσον αφορά το δικό μας Πανεπιστήμιο, επειδή βρισκόμαστε στο κτήριο του παλιού ψυχιατρείου και μάλιστα μία μονάδα του λειτουργεί ακόμη, καθώς επίσης και επειδή υπάρχει και μία μονάδα των ανθρώπων αποτοξίνωσης από ναρκωτικά, θέλοντας και μη, έχουμε τέτοιους ανθρώπους στη σχολή. Εμείς πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι ασφαλείας δεν πρέπει να μπουν ανάμεσα σε ένα καυγά φοιτητών εντός κάποιας συνέλευσης.

Εστιάζοντας στη δική μας σχολή, αυτό που θέλουμε είναι να μην υπάρχουν αστυνόμοι μέσα στη σχολή αλλά άνθρωποι, γιατροί,  οι οποίοι θα μπορούν να χειριστούν τους τοξικομανείς ή τους ανθρώπους της μονάδας που έχει υπάρχει στη σχολή, αν κάτι πάει στραβά.

Ηραλία: Παλαιότερα είχε γίνει ένα σκηνικό με αστυνόμους στη σχολή. Φοιτητές, οι οποίοι δεν έφταιγαν ή δεν ήταν καν εκεί, έχουν κάνει φάκελο στην αστυνομία επειδή αναφέρθηκε το όνομά τους από έναν καθηγητή. Σύμφωνα με αυτό το γεγονός αλλά και ό,τι ζούμε εδώ πιστεύουμε ότι πρέπει να υφίσταται το άσυλο, δεν είναι τσιφλίκι κανενός το Πανεπιστήμιο για να ορίζει ποιος θα πρέπει να μπαίνει και ποιος όχι, π.χ ακόμη και τον πατέρα μου να ήθελα να φέρω, θα πρέπει να μπορώ να τον φέρω. Αυτό που γίνεται εκεί στην Κων/πολη που περνάτε ελέγχους για να μπείτε μέσα, το θεωρώ απαράδεκτο. Δεν μπορούμε φυσικά να μιλήσουμε για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, διότι έχουμε ακούσει σκηνικά που έχουν γίνει και οι άνθρωποι εκεί είναι πιο επιφυλακτικοί.

-Εκπρόσωπος των φοιτητών

Δεν θέλαμε έναν εκπρόσωπο των φοιτητών στη συνέλευση των καθηγητών γιατί παλιά είχαμε 7 εκπροσώπους, οι οποίοι εκπροσώπευαν καλύτερα όλο το φάσμα των απόψεων του φοιτητικού συλλόγου. Δεν μπορεί να εκφράσει μία άποψη το ένα άτομο που θα πάει. Το καλό όμως είναι ότι έχουμε συμφωνήσει κάτι με τους καθηγητές. Όποτε συζητούνται φοιτητικά θέματα, είμαστε έξω από την αίθουσα και μας φωνάζουν. Όποιος θέλει μπορεί να είναι, το ανακοινώνουμε στη συνέλευση. Μπαίνουμε μέσα, συζητάμε με τους καθηγητές μας, λέμε τους προβληματισμούς μας και ύστερα, χωρίς φασαρίες, βγαίνουμε έξω. Έτσι δεν ακούγεται μία μόνο φωνή.

-Τοιχοκόλληση και αφίσες.

Κατερίνα: Η κάθε παράταξη έχει ένα δικό της ταμπλό, πάνω στο οποίο μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Προϋπήρχε αυτό το μέτρο πριν από εμάς. Υπάρχει επίσης ένα κοινό ταμπλό όλου του συλλόγου, στο οποίο ανακοινώνονται θέματα του συλλόγου. Όλες οι ανακοινώσεις δεν ακουμπάνε τοίχο,  όλα γίνονται στην επιφάνεια του ταμπλό. Μάλιστα να πούμε ότι μετά από 5' λεπτά αφού βάλαμε την πρώτη μας αφίσα, η αφίσα δεν υπήρχε, ήταν σκυσμένη στον κουβά. Κατάλαβες τι έγινε.

Είστε υπέρ των «ανεξάρτητων παρατάξεων»; Θα συμφωνούσατε να υπάρχουν μόνο αυτές;

Ηραλία: Όταν πρωτοπήγαμε στο Πανεπιστήμιο πιστεύαμε ότι έπρεπε να φύγουν, αλλά όσο περνούσε ο καιρός κατάλαβα ότι είναι αναπόσπαστο κομμάτι των Πανεπιστημίων. Αλλά όχι με τη μορφή που υπάρχουν σήμερα, δηλαδή με το να είναι κομματοποιημένες και να εξυπηρετούν σκοπούς. Πιστεύουμε ότι ο καθένας πρέπει να μπορεί να ιδρύσει μία παράταξη και εκεί μέσα να γίνεται η πολιτική ζύμωση, διότι το Πανεπιστήμιο δεν είναι αποκομμένο από την κοινωνία. Όταν κάποιος είναι φοιτητής, ψηφίζει, δεν μπορεί να ενδιαφέρεται μόνο για τα ακαδημαικά, πρέπει να έχει μια γνώση των πολιτικών. Είμαστε κατά του να απομακρυνθούν εντελώς οι παρατάξεις. Είμαστε υπέρ στο να υπάρχουν περίπου 4-5 ανεξάρτητες φοιτητικές παρατάξεις, οι οποίες θα συζητούν μεταξύ τους για το καλό της σχολής.

Όσον αφορά τους στόχους που έχετε θέσει, ποιοι ήταν και ποιους από αυτούς έχετε πραγματοποιήσει;

-Στόχοι

Καταρχήν ο πρώτος μας στόχος ήταν να μην περιοριστούμε μόνο στη σχολή. Θέλαμε να ασχοληθούμε και με την κοινωνία γενικότερα. Έτσι προσπαθήσαμε να είμαστε παρών σε απεργίες και σε ομιλίες. Μιλήσαμε με καθηγητές και μαθητές που βρίσκονταν σε πορείες. Δεν περιοριστήκαμε στα θέματα της σχολής, π.χ το χαμένο εξάμηνο εξωτερικού, ή το ζήτημα του ότι δεν έχουμε κτήριο.

Ο δεύτερος μας στόχος ήταν η ολική εκπροσώπηση στη Σ.Τ. (συνέλευση καθηγητών), το οποίο επετεύχθει, εφόσον μπορεί να πάει όποιος θέλει στη συνέλευση, συζητά ήρεμα και βγαίνει μία καλύτερη απόφαση.

Ο τρίτος στόχος ήταν ένας ενεργός σύλλογος, που να έρχεται στις συνελεύσεις. Εν μέρει, είχαμε κάποια αύξηση ατόμων. Όσον αφορά τις διαδικασίες που ακολουθήσαμε έχω να πω ότι από εκεί που ο σύλλογος ήταν αδρανής και είχε μάθει στη νοοτροπία της ανάθεσης, έχει αλλάξει. Πιστεύουμε στη δύναμη της μαζικότητας καθώς επίσης και στο να ακουστούν πολλές γνώμες. Αυτά που κάναμε ως προς την ενημέρωση των φοιτητών ήταν η δημιουργία μίας ομάδας στο Facebook, στην οποία ανακοινώνουμε ό,τι ψηφίζεται από το σύλλογο αλλά και άλλες ενημερώσεις.  Επίσης κολλούσαμε χαρτί ενημέρωσης για το πότε θα γίνει η συνέλευση. Μπαίναμε στα μαθήματα και ανακοινώναμε τη κάθε συνέλευση κατόπιν συνεννόησης με τους καθηγητές.

 

Ποιοι άλλοι θα λέγατε ότι σας έχουν βοηθήσει στο εγχείρημά σας;

Θέλουμε να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ, αφού μας δίνεται η ευκαιρία, στους ανεξάρτητους Αρχειονομίας-Βιβιοθηκονομίας και τους ανεξάρητους του τμήματος Ήχου και Εικόνας (ΣΥΝΘΕΣΗ) με τους οποίους έχουμε συνεργαστεί αρκετές φορές και μας έχουν βοηθήσει σε πολλές δράσεις. Τέλος να πούμε ότι και με τα ΕΑΑΚ του Μεταφραστικού έχουμε κατεβάσει πολλές φορές κοινό πλαίσιο, συμφωνούμε σε πολλά πράγματα και έχει υπάρξει αλληλοβοήθεια.

 

Μετά από όλα αυτά,εγώ θα ήθελα να πω ότι πρόκειται σίγουρα για ένα άξιο εγχείρημα. Μία ομάδα φοιτητριών με μόνο όπλο το ενδιαφέρον για τις σπουδές τους δημιουργούν κάτι μέσω του οποίου πολεμούν όλα τα «κακώς κείμενα» του ελληνικού δημόσιου Πανεπιστημίου.

Δεν έχουν ανάγκη κανέναν, όλα τα πληρώνουν με τον κόπο και τα χρήματά τους, το μόνο που ζητούν είναι το ενδιαφέρον των συμφοιτητών τους. Πέραν αυτού όμως, εγώ βλέπω και κάτι άλλο, το οποίο είναι πιο σημαντικό. Η οργάνωση, η σοβαρότητα και η υπευθυνότητα αυτών των κοριτσιών λείπει από πολλές παρόμοιες ομάδες στην Ελλάδα.

Μερικά από τα προβλήματα που αναφέρονται αφορούν τα περισσότερα από τα Πανεπιστήμια στην Ελλάδα και βλέπουμε ότι μερικές φορές δεν χρειάζονται χρήματα,τίτλοι και οργάνωση «πιασάρικων» εκδηλώσεων ώστε να λυθούν. Για εμένα λειτουργούν σίγουρα ως πρότυπο μοντέλο φοιτητικής παράταξης και τις ευχαριστώ για τη συνέντευξη που μου έδωσαν.

Υ.Γ. :Παρακάτω αναφέρεται το όνομα του προφιλ στο Facebook, μέσω του οποίου επικοινωνούν με τους υπόλοιπους συμφοιτητές τους, ως φοιτητικός σύλλογος

"Σύλογος Φοιτητών του τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας"