Συνεντεύξεις

Ο Θανάσης Καρκαφίρης στο HashMag

μας μίλησε για την τέχνη που αγαπά και την μέχρι τώρα καλλιτεχνική του πορεία

[cresta-social-share]

Χρήστος Πυρομάλης: Καλησπέρα Θανάση. Θα μου επιτρέψεις να σου μιλάω στον Ενικό γιατί είσαι ένας άνθρωπός της διπλανής πόρτας, ένας άνθρωπος που εύκολα θα μπορούσε να μπει στην παρέα και στην ζωή οποιουδήποτε και να τον κερδίσει όπως κέρδισες με τον χαρακτήρα σου εμένα όσο προετοιμάζαμε αυτήν την συνέντευξη. Αρχίζουμε;

Θανάσης Καρκαφίρης: Καλησπέρα Χρήστο, ευχαριστώ για τον πολύ ωραίο πρόλογο σου και σου εύχομαι από την πλευρά μου να έχεις ένα δημιουργικό και γεμάτο επιτυχίες 2015. Μπορούμε να ξεκινήσουμε, είμαι έτοιμος να ακούσω τις ερωτήσεις σου.

Χ.Π.: Ίσως ο κόσμος να μην γνωρίζει τόσο καλά το όνομα σου όμως όλοι μας αν κοιτάξουμε λίγο προσεκτικότερα, θα συνειδητοποιήσουμε τελικά την τεράστια συμβολή σου στη τέχνη. Εγώ προσωπικά ψάχνοντας ανακάλυψα τη συμμετοχή σου σε κορυφαίες παραστάσεις, καταπληκτικές ταινίες και πολύ μεγάλης απήχησης τηλεοπτικές σειρές. Θες να μας πεις δυο λόγια για τη σχέση σου με τη τέχνη;

Θ.Κ.: Η σχέση μου με την τέχνη ξεκινάει περίπου στην εφηβεία μου ως μια ιδέα, μια σκέψη, οπού γίνεται πραγματικότητα στα 21μου. Φεύγω από το χωριό μου την Σκοτίνα Πιερίας και έρχομαι στην Αθήνα να σπουδάσω στη δραματική σχολή ''ΒΕΑΚΗ''.  Από εκεί και πέρα παίρνει σάρκα και οστά το όνειρο μου και αρχίζω να ασχολούμαι πλέον ενεργά με την τέχνη.

Χ.Π.: Τι ρόλους έχεις ενσαρκώσει στη καλλιτεχνική σου πορεία;

Θ.Κ.: Έχω ενσαρκώσει διάφορους ρόλους στα λίγα χρονιά της πορείας μου, όπως το κακό αδερφό που βίαζε και χτυπούσε τις αδερφές του, τον απατημένο σύζυγο, τον δημοσιογράφο, τον αστυνομικό, το πλουσιόπαιδο κ.α. Όλα πολύ ενδιαφέροντα και διαφορετικά μεταξύ τους που σου δίνουν ώθηση να συνεχίσεις, να κάνεις αυτήν τη δουλειά, αν μπορούμε να την πούμε δουλειά, γιατί όταν κάνεις αυτό που αγαπάς δεν το βλέπεις έτσι.

390142_128896110595291_640644353_n

Χ.Π.: Είναι αλήθεια ότι συμμετείχες και ξένες παραγωγές;

Θ.Κ.: Συμμετείχα σε δυο ξένες παράγωγες, σε μια ταινία για το Bollywood όσο αστείο και αν φαίνεται αυτό, ήταν μια από τις ωραιότερες εμπειρίες και στο «πέταγμα του κύκνου» του Ν. Τζήμα.  Επίσης ήταν πολύ ωραία εμπειρία και η συμμετοχή μου στο «ο θεός αγαπάει το χαβιάρι» του Σμαραγδή.

Χ.Π.: Ποιος ήταν ο αγαπημένος σου ρόλος και γιατί;

Θ.Κ.: Δεν υπάρχει αγαπημένος ρόλος, για μένα όλοι είναι εξίσου αγαπημένοι. Όταν υπάρχει λατρεία για αυτό που κάνεις βρίσκεις υπέροχη την κάθε στιγμή του.

Χ.Π.: Έχεις ερμηνεύσει πολλούς ρόλους. Ποιος απ’ όλους σου τους ρόλους ήταν για σένα ο πιο αντιπροσωπευτικός και γιατί;

Θ.Κ.: Κοιτά επειδή είμαι ακόμη στην αρχή δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποιον γιατί ο καθένας από αυτούς με κάνει να συνεχίζω το όνειρο μου και να γίνομαι καλύτερος κάθε φορά.

Χ.Π.: Τι είναι το σημαντικότερο για σένα από την εμπειρία που έχεις αποκτήσεις μέσα από τις δουλείες που έχεις κάνει, καλύτερες και χειρότερες στιγμές, όπως σου έχουν μείνει στην μνήμη; Αλλά μάλλον όχι.. αυτό που θέλω να ακούσω πιο πολύ νομίζω είναι η πιο αστεία στιγμή σε αυτά;

Θ.Κ.: Γίνονται διάφορα αστεία κατά τις πρόβες ή όταν γυρίζουμε κάποια σκηνή άλλα πολύ αστεία δεν μου έρχεται αυτή τη στιγμή.

10474901_486306288182002_2010565327103297573_n

Χ.Π.: Ποιο είδος ηθοποιίας προτιμάς από αυτά που έχεις κάνει ή και από αυτά που δεν έχεις κάνει και θα ήθελες να το κάνεις στο μέλλον;

Θ.Κ.: Αυτό το είδος που προτιμώ και έχω περισσότερο κλίση είναι σε δραματικούς ρόλους. Όμως σαν Σάκης δεν θέλω να τις ξεχωρίζω, θέλω εξίσου να τα καταφέρνω σε όλα τα είδη.

Χ.Π.: Ισχύει ότι οι ηθοποιοί προσαρμόζονται στους ρόλους ή οι ρόλοι προσαρμόζονται σ αυτούς; Υπάρχουν διαφορετικές κατηγορίες ηθοποιών και αν ναι εσύ σε ποια εξ αυτών ανήκεις;

Θ.Κ.: Κοιτά τώρα αυτό είναι λιγάκι δίκοπο μαχαίρι, οι ηθοποιοί πρέπει να μπαίνουν στους ρόλους του κάθε έργου, άλλα θα πρέπει να έχουμε και επίγνωση και αν οι ρόλοι μπορούν να αντιπροσωπεύσουν κάποιον ηθοποιό. Παραδείγματος χάρη ένας ζεν δεν μπορεί να είναι υπέρβαρος. Εγώ δεν μπορώ να σου πω που ανήκω να ρωτήσεις κάποιον σκηνοθέτη που έχω συνεργαστεί να σου πει....  (γέλια)

Χ.Π.: Πάντα ήθελα να ρωτήσω έναν ηθοποιό αλλά πρώτη φορά μου δίνεται η δυνατότητα, είναι ποίον συγγραφέα προτιμάς; Εγώ πιστεύω ότι είσαι του κλασσικού, πιστεύω ότι σε εκφράζει ο  Σαίξπηρ, αλλά εγώ θέλω τη δική σου άποψη. Λοιπόν ποιον σκέφτεσαι ότι σου ταιριάζει και γιατί;

Θ.Κ.: Θα σε απογοητεύσω δεν είμαι καθόλου του κλασικού, όχι ότι δεν θα ήθελα να παίξω, άλλα μου αρέσει περισσότερο το αμερικάνικο είδος. Πιο συγκεκριμένα η λατρεία μου είναι ο Τέννεσι Ουίλιαμς και από Ευρώπη θα έλεγα τον Χάρολντ Πιντερ. Μου αρέσει περισσότερο το θέατρο του παράλογου πάρα τα κλασικά είδη.

Χ.Π.: Μίλησέ μας για την δική σου επαφή με την τέχνη. Πώς την αφουγκράζεσαι;

Θ.Κ.: Η δίκη μου επαφή με την τέχνη έχει να κάνει περισσότερο με την ελεύθερη έκφραση των ανθρώπων και η τέχνη είναι αυτή, που μπορεί να οδηγήσει τους ανθρώπους σε διεξοδικούς δρόμους ελευθερίας.

Χ.Π.: Ποια πιστεύεις ότι είναι η θέση του θεάτρου σήμερα στην Ελλάδα;

Θ.Κ.: Κοίτα, για τούς περισσότερους το θέατρο μπαίνει σε δεύτερη μοίρα. Εγώ, για την ζωή μου, το κατατάσσω στις προτεραιότητες μου, όπως θέλεις το αντιλαμβάνεται ο καθένας, αλλά για μένα είναι ο τρόπος ζωής μου πλέον.

Χ.Π.: Νομίζω έχεις ασχοληθεί και με άλλα πράγματα έκτος από την συμμετοχή σου στα τηλεοπτικά σίριαλ, τις ταινίες και τις θεατρικές παραστάσεις; Θα ήθελες να μας μιλήσεις για αυτήν την πλευρά της ζωής σου;

Θ.Κ.: Και βεβαία έχω ασχοληθεί, περισσότερο όμως επιχειρηματικά, είχα δικό μου μπαράκι άλλα βλέπεις η κρίση με έριξε λιγάκι και το πούλησα... (γέλια) και τώρα δουλεύω σε ένα ξηροκαρπάδικο ενός φίλου μου, γιατί βλέπεις για να κάνω την τέχνη μου κάπως πρέπει να βγάζω τα προς το ζην.

943304_462129817240928_1619914732_n

Χ.Π.: Πες μας δυο λόγια για το τι πιστεύεις για την τέχνη στην εποχή της κρίσης που ζούμε; Έχει θέση σε αυτήν και τι θέση; Θέλω την τοποθέτηση σου για τα δρώμενα.

Θ.Κ.: Πιστεύω πως ζούμε σε μια δύσκολη περίοδο, ίσως από τις δυσκολότερες της ιστορίας μας. Μιλάμε για έναν οικονομικό πόλεμο, που δεν μπορεί να επέμβει ο άνθρωπος άλλα το χρήμα. Είμαι αρκετά εξαγριωμένος με την κατάσταση και δεν θέλω να επεκταθώ γιατί θα γεμίσουμε την συνέντευξη με το θέμα αυτό.

Χ.Π.: Θα ήθελα να μάθω την δική σου άποψη για την σημερινή κατάσταση, τι πιστεύεις ότι φταίει και δεν βλέπουμε να συμβαίνουν πράγματα γύρω από την τέχνη. Αρχικά συμφωνείς ότι δεν γίνονται και τι θέλεις να κάνεις εσύ για αυτό;

Θ.Κ.: Η σημερινή κατάσταση, όσο άφορα το θέατρο δεν νομίζω πως είναι κακή, γιατί γίνονται πολύ ενδιαφέρον δουλείες και από μεγάλου θεατρικούς οργανισμούς, άλλα και από πολλές ομάδες νέων ηθοποιών, που πιστεύω πως ο κόσμος ενδιαφέρεται για αυτές και τα παρακολουθεί.

Χ.Π.: Ποιες προσδοκίες- ελπίδες εναποθέτεις στην τέχνη στο χώρο της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια;

Θ.Κ.: Δεν εναποθέτω μεγάλες προσδοκίες όσον άφορα την τέχνη στην Ελλάδα, παρ' όλο που είμαστε μια χωρά που γέννησε την τέχνη και τον πολιτισμό, είμαστε δυστυχώς  τόσο μικρή για την εξελίξουμε και να την συνεχίσουμε, διότι τρωγόμαστε μονοί μας και αυτό είναι κάτι που με θλίβει πάρα πολύ.

Χ.Π.: Πιστεύεις θα δούμε μια άλλη πλευρά του χαρακτήρα σου μέσα από ένα ρόλο, είτε από αυτούς που έχεις ήδη κάνει είτε από αυτούς που θα μπορούσες να ερμηνεύσεις στο μέλλον; Ένα ρόλο που φοβάσαι να τον ερμηνεύσεις, που δεν θα έκανε για σένα σαν χαρακτήρα;

Θ.Κ.: Δεν φοβάμαι να ερμηνεύσω κάποιον ρόλο αρκεί να έχω ανθρώπους διπλά που να με πιστεύουν και να τούς εμπιστεύομαι. Το πλαίσιο μιας δουλείας είναι το πιο σημαντικό.

Χ.Π.: Τι σχέδια έχεις για το επόμενο διάστημα, ποιοι είναι οι στόχοι σου;

Θ.Κ.: Τα σχεδία μου για τα επόμενο διάστημα είναι, αν πάνε όλα καλά, θα ανεβάσουμε ένα έργο, που έχω γράψει ο ίδιος το ''red line'' ή «κόκκινη γραμμή». Είναι ένα κοινωνικό δράμα, θα το ανεβάσουμε με μια ομάδα νέων ηθοποιών και μακάρι να πάμε καλά. Έτσι απλά. Όσο για τους στόχους μου είναι τέτοιοι ώστε να μπορώ να τούς υλοποιήσω στο μέλλον.

10947505_442388235912742_165140650_n

Θ.Κ.: Σε ευχαριστώ πάρα πολύ Χρήστο για τη συνέντευξη αυτή, νομίζω ότι μου έδωσε τη δυνατόητα να μιλήσω για μένα χωρίς αδιακρισία και λογοκρισία και το εκτιμώ αυτό!

Χ.Π.: Και εγώ σε ευχαριστώ. Ήταν ωραίο να ακούσω τις απόψεις ενός ανθρώπου που κάνει το πάθος του δουλειά. Η δουλειά σου στο Bollywood είναι καταξιωμένη και όποιος το ψάξει θα μείνει έκπληκτος με αυτή.  Από την άλλη, είναι πολύ ωραίο να βλέπουμε την διαφορετικότητα των ανθρώπων και για αυτό μου αρέσει πιο πολύ η συνέντευξη αυτή, γιατί είναι αληθινή.