Θέατρο

Bonnie & Clyde: μια διαφορετική προσέγγιση

[cresta-social-share]

Μια διαφορετική προσέγγιση του γνωστού έργου Bonnie & Clyde παρουσιάζεται από τις 20 Ιανουαρίου στο θέατρο Βαφείο σε σκηνοθεσία Λευτέρη Παπακώστα. Σε αντίθεση με ότι ίσως περιμένουμε, στο έργο δεν βλέπουμε την ζωή δύο άγριων κακοποιών που με τα αποτρόπαια εγκλήματά τους άφησαν τα ματωμένα ίχνη τους στην Αμερική του 1930, αλλά δύο παιδιά που αν τους δινόταν η ευκαιρία να εργαστούν- μην ξεχνάμε ότι αναφερόμαστε στην περίοδο του οικονομικού κραχ της Αμερικής- θα ζούσαν μια φυσιολογική ζωή.

Αυτή την πλευρά τους έρχεται να φωτίσει ο σκηνοθέτης και να μας δείξει την δική του αλήθεια και ερμηνεία του θρύλου των Bonnie & Clyde. Η ζωή τους δεν είναι σε καμία περίπτωση τόσο λαμπερή όσο την παρουσίαζαν τα μέσα της εποχής. Συμμετείχαν σε λιγότερες από δεκαπέντε ληστείες, εισπράττοντας λίγα χρήματα κάθε φορά με τα οποία εξασφάλιζαν τα αναγκαία και δεν σκότωναν, αν δεν ήταν θέμα επιβίωσης, βλέποντας τον φόνο όχι ως αυτοσκοπό αλλά ως μέσο για να μην μπουν στην φυλακή. Αρκετές φορές, μάλιστα, ο Clyde έδινε χρήματα σε ομήρους ως αποζημίωση για ηθική βλάβη.

Παρακολουθούμε, λοιπόν, το ζευγάρι την τελευταία μιάμιση ώρα της ζωής του κατά την οποία οι θεατές βρίσκονται σε κατάσταση «ομηρίας» και περιμένουν τους Bonnie & Clyde να τους απελευθερώσουν. Κάτι που δεν γίνεται ποτέ, ωστόσο, καθώς οι ερμηνείες των ηθοποιών μαγεύουν το κοινό σε τέτοιο βαθμό που δεν θέλει να τελειώσει η παράσταση και να «απελευθερωθεί». Η χημεία των πρωταγωνιστών είναι σχεδόν απτή και οι ερμηνείες τους συμπληρώνουν η μία την άλλη φέρνοντας την τέλεια ισορροπία μεταξύ της αυθόρμητης και εκρηκτικής Bonnie και του ψύχραιμου και προνοητικού Clyde καθώς σκιαγραφείται ο χαρακτήρας του ενός μέσα από την ερμηνεία του άλλου.

12631075_924128234337425_1815189421_o

Ευρηματική θα χαρακτηρίζαμε την χρήση του σαξόφωνου στο έργο που εντείνει την αγωνία, σωματοποιεί τον ίδιο τον μύθο των Bonnie & Clyde ενώ παράλληλα βοηθά τους θεατές να αντιληφθούν τις συναισθηματικές μεταπτώσεις των ηρώων καθώς και την ένταση της αγάπης τους που ακροβατεί κυριολεκτικά μεταξύ ζωής και θανάτου. Χωρίς να γίνεται σε καμία περίπτωση γλυκανάλατο, οι ήρωες φτάνουν στη λύτρωση μέσα από τα συναισθήματά τους ο ένας για τον άλλο, τα οποία δικαιολογούν, σε τελική ανάλυση, τις πράξεις τους.

12620789_924128244337424_1669891014_o

Πρόκειται για μια παράσταση που αξίζει κανείς να δει και να ξαναδεί, όχι μόνο εξαιτίας των εκπληκτικών ερμηνειών αλλά και για τα θέματα που θέλει να θίξει. Ζητήματα όπως η σχέση των πολιτών με το κράτος και την αστυνομία σε μια περίοδο οικονομικής ύφεσης, τα προβλήματα και οι ελλείψεις του σωφρονιστικού συστήματος, της πραγματοποίησης του “American Dream” αλλά και θέματα πιο προσωπικά, όπως η σχέση των ηρώων με την οικογένειά τους, με τους εαυτούς τους και τις ανασφάλειες που έχουν, θέτουν προβληματισμούς στους θεατές. Το πιο σημαντικό, όμως, που θέλει να αναδείξει ο σκηνοθέτης, είναι η δυνατότητα της επιλογής που έχουμε σε όλες τις καταστάσεις καθώς και οι συνέπειες με τις οποίες καλούμαστε να ζήσουμε και τις οποίες οφείλουμε να σκεφτούμε από πριν.

Σας προτείνω ανεπιφύλακτα να δείτε μια διαφορετική προσέγγιση του Bonnie & Clyde!

12630994_924381847645397_2109020220_o

 

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Λευτέρης Παπακώστας

Φωτισμοί: Κώστας Παπαθεοδώρου

Σκηνικά- κουστούμια: Μάριος Ράμμος

Μουσική- σχεδιασμός ήχου: Μάριος Τσάγκαρης

Βοηθός σκηνοθέτη: Δωροθέα Δημητρίου

Επιμέλεια παράστασης: Δημήτρης Λογοθέτης

Ερμηνεύουν: Οδύσσεια Μπουγά, Γιώργος Αδαμαντιάδης. Θεοδοσία Σαββάκη

Μια παραγωγή της Memento Mori

Από 20 Ιανουαρίου 2016, κάθε Τετάρτη στις 21:15 στο θέατρο Βαφείο- “Λάκης Καραλής” Αγίου Όρους 16 και Κωνσταντινουπόλεως 115, πλησίον μετρό Κεραμεικός

Γενική είσοδος: 10€, Μειωμένο: 5€

Κρατήσεις θέσεων στο 210-3425637 και 6971879881

Στείλτε το όνομά σας στο [email protected], ή στις σελίδες μας στο Facebook και στο Twitter και μπείτε στην Κλήρωση για μία διπλή πρόσκληση για την παράσταση κάθε εβδομάδα.