Θέατρο

Από τις 7 Ιουλίου στο Λύκειο του Αριστοτέλη η παράσταση «Ρήσος» της Κατερίνας Ευαγγελάτου

Τα εισιτήρια θα είναι διαθέσιμα από Πέμπτη 25 Ιουνίου

[cresta-social-share]

Στην τελική ευθεία για την πρεμιέρα της στις 7 Ιουλίου μπαίνει η πολυαναμενόμενη παράσταση «Ρήσος» της Κατερίνας Ευαγγελάτου, καθώς έγινε γνωστή η ημερομηνία έναρξης της προπώλησης. Τα εισιτήρια για την παράσταση-θεατρική εμπειρία, όπου το κοινό θα γίνει περιπατητής και θεατής ταυτόχρονα, στον αρχαιολογικό χώρο του Λυκείου του Αριστοτέλη, θα είναι διαθέσιμα από Πέμπτη 25 Ιουνίου.

Το έργο «Ρήσος» του Ευριπίδη [;] βασίζεται στη ραψωδία Κ της Ιλιάδας και ανεβαίνει μόλις για τέταρτη φορά στη σύγχρονη εποχή. Συνδέεται δραματουργικά από τη σκηνοθέτιδα με την «Πραγματεία περί Ενυπνίων» από τα «Μικρά Φυσικά» του Αριστοτέλη, εκεί όπου ο Σταγειρίτης φιλόσοφος αναλύει τα όνειρα. Έτσι, ο «Ρήσος» γίνεται ένα όνειρο που εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια των θεατών. «Πρόκειται για ένα παράξενο έργο, που οι μελετητές δυσκολεύονται να κατατάξουν - το βέβαιο είναι ότι δεν πρόκειται για τραγωδία», τονίζει η σκηνοθέτις και συνεχίζει: «Περιέχει στοιχεία σατυρικού δράματος, κωμωδίας στα όρια της παρωδίας πολλές φορές, αλλά και δράματος. Για εμάς, είναι μάλλον μια αντιπολεμική σάτιρα που χρησιμοποιεί ως όχημα την Iλιάδα, παρωδώντας πρόσωπα και καταστάσεις. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι πρόκειται για ένα ιδιότυπο κράμα θεατρικών ειδών, εντελώς πρωτοποριακό για την εποχή του, που στόχο έχει να καταδείξει την ανθρώπινη βλακεία ως αιτία, αλλά και αποτέλεσμα του Πολέμου».

Όσον αφορά στο μυστήριο που περιβάλλει το συγγραφέα του, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ορισμένοι το αποδίδουν στον Ευριπίδη, άλλοι σε μεταγενέστερο μιμητή του - το σίγουρο είναι ότι κανείς δεν έχει αποδείξει τίποτα. Αυτό το πέπλο μυστηρίου ως προς την πατρότητα του έργου συνδέεται, κατά τη γνώμη μας, με την αβεβαιότητα ως προς το  θεατρικό είδος στο οποίο ανήκει, αλλά και με την αβεβαιότητα  και την απώλεια κριτικής ικανότητας που προξενεί ο πόλεμος». Επιστρέφοντας στην παράσταση, εξηγεί σχετικά με τον ιδιαίτερο τρόπο παρουσίασής της: «Πύλη εισόδου στον Ρήσο αποτελεί το πρώτο, περιπατητικό, μέρος της παράστασης που βασίζεται στην Πραγματεία περί ονείρων του Αριστοτέλη.

Οι θεατές, τα πρώτα 20 λεπτά της παράστασης, ως νέοι Περιπατητές (Περιπατητικοί) βαδίζουν καθοδηγούμενοι στην καρδιά  του χώρου, και παρακολουθούν διαφορετικές δράσεις από τους ηθοποιούς, με οδηγό την πραγματεία του Αριστοτέλη για τα όνειρα (Περί Ενυπνίων). Μέσα από τον περίπατο και την πραγματεία για τα όνειρα, αρχίζει να ξετυλίγεται και ο ΡΗΣΟΣ. Η όλη σκηνοθετική σύλληψη βλέπει το έργο σαν ένα όνειρο του Έκτορα, κατά την ταραγμένη νύχτα μετά τη νικηφόρα μάχη του ενάντια στους Έλληνες. Ένα όνειρο που μεταμορφώνει τους ήρωες του Τρωικού πολέμου σε παιδιά που παίζουν πόλεμο σε έναν αρχαιολογικό χώρο και ενώ ξεκινάει από την κωμωδία, καταλήγει στο δράμα, από τη νοσταλγία του παιδικού παιχνιδιού μέσα σε έναν απέραντο έρημο τόπο μέχρι τον εφιάλτη της ωμής πραγματικότητας που αποκαλύπτει θάνατο και βία».

Το ρόλο του Έκτορα κρατά ο Αργύρης Πανταζάρας, ενώ εκείνον του Ρήσου ο Ορφέας Αυγουστίδης.

Παίζουν επίσης: Προμηθέας Αλειφερόπουλος, Αντριάν Κολαρίτζ, Γιώργος Κουτλής, Ερρίκος Μηλιάρης, Λευτέρης Πολυχρόνης, Δημόκριτος Σηφάκης, Ουσίκ Χανικιάν, Ηλίας Χατζηγεωργίου.

Συμμετέχει η τάξη κρουστών του Δημήτρη Δεσύλλα από το Ωδείο Αθηνών: Βεατρίκη Αληθεινού, Δάφνη Ανδρεάδη, Σεμέλη Μαργαρίτη, Οδυσσέας Οικονομόπουλος, Πλούταρχος Τσουρής.

Κόρνο: Σπυριδούλα Κοσκινά, Νίκος Ανυφαντής.

Μετάφραση: Κώστας Τοπούζης.

Σκηνοθεσία – Δραματουργία: Κατερίνα Ευαγγελάτου.

Η παράσταση είναι συμπαραγωγή του Φεστιβάλ Αθηνών με την εταιρεία Λυκόφως και πραγματοποιείται με την άδεια του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου [ΚΑΣ]. Για την πραγματοποίηση της οποίας συνεργάστηκαν πολλοί φορείς, όπως η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αθηνών, το Υπουργείο Πολιτισμού, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, το Ωδείο Αθηνών, η Λέσχη Αξιωματικών και το Βυζαντινό Μουσείο.

7 Ιουλίου έως 9 Αυγούστου. Τρίτη έως Κυριακή στις 20.30. Λύκειο του Αριστοτέλη: είσοδος από Ρηγίλλης, πλησίον Λέσχης Αξιωματικών.

Τιμές εισιτηρίων: 20€, 15€, 5€. Προπώληση: www.greekfestival.gr, 210-3272000.

Οδηγίες προς τους θεατές:

Θα προσέρχονται από την είσοδο επί της Ρηγίλλης, θα χωρίζονται σε τέσσερις ομάδες και με τη βοήθεια ηθοποιών-οδηγών θα κινούνται στον αρχαιολογικό χώρο, ώστε να παρακολουθούν τη δράση που θα εξελίσσεται παράλληλα.

Στο δεύτερο μέρος, διάρκειας μιας ώρας, λαμβάνει χώρα ο ΡΗΣΟΣ. Οι θεατές καθήμενοι πλέον, είτε στις ειδικές θέσεις είτε στη χλόη, παρακολουθούν την εξέλιξη του έργου.

Οι θεατές πρέπει να εισέρχονται στον χώρο με άνετα υποδήματα και να ακολουθούν τις οδηγίες των «ηθοποιών - οδηγών». Ο αριθμός των θεατών για κάθε παράσταση είναι περιορισμένος λόγω της ιδιαιτερότητας του χώρου. Σε περίπτωση βροχής οι παραστάσεις δεν πραγματοποιούνται. Το κάπνισμα απαγορεύεται αυστηρά. Η παράσταση παρουσιάζεται με αγγλικούς υπέρτιτλους.

  • toSpirto.net