Πέρασε ένας χρόνος

‘Τι κάνει ένα άτομο, άνθρωπο;

Τι κάνει μια οικογένεια, γένος;

Τι κάνει ένα σπίτι, εστία;

Τι κάνει μια συνήθεια, παράδοση;’

Τόπος δράσης: Ένα σπίτι

Χρόνος δράσης: 20ος αιώνας

Πρόσωπα: Άνθρωποι μνήμες

Υπάρχουν κάποια πράγματα πέρα από κάθε λογική που οι άνθρωποι συνεχίζουν να κάνουν ακόμα και σήμερα. Κάποιοι από πεποίθηση, άλλοι από φόβο αλλά οι περισσότεροι από ένα συλλογικό ασυνείδητο που είναι χαραγμένο στο DNA τους. Τι σχέση μπορεί να έχει ένας άνθρωπος που έζησε στις αρχές του 20ου αιώνα με κάποιον που ζει σήμερα. Ποιες μνήμες, ποιες ιστορίες τον ακολουθούν; Ποιες παραδόσεις τον καθορίζουν; πιστεύει σε αυτές ή όχι;

Ο μύθος και η παράδοση πολλές φορές γίνονται βίωμα, μια συνήθεια που ακολουθείται πιστά χωρίς κανείς να σκέφτεται από που προέρχεται, ένα στοιχειό που μας κυνηγάει – και κάποιες φορές το κυνηγάμε – και καθορίζει συμπεριφορές ή και ολόκληρες ζωές. Ένας άνθρωπος πριν φτάσει να γίνει άτομο, είναι συλλογικότητα, είναι μνήμη· η μνήμη του λαού του, η μνήμη των προγόνων του, οι μύθοι, οι παραδόσεις και τα στοιχειά που κουβαλάει.

Επτά νέοι ηθοποιοί, με όχημα την ελληνική παράδοση και την ελληνική ιστορία του 20ου αιώνα, γίνονται αφηγητές-επισκέπτες επί σκηνής σε μια προσπάθεια να συσχετίσουν, πιθανώς να ταυτιστούν και τελικά να ανακαλύψουν τι είναι αυτό που τους στοιχειώνει σήμερα.

Με εργαλείο μια έρευνα που ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2015 και βασίστηκε σε Έλληνες ποιητές και πεζογράφους, καταγεγραμμένες μαρτυρίες και την προφορική παράδοση -όπως αυτή σώζεται μέσα από το δημοτικό τραγούδι αλλά και τις ιστορίες που μεταφέρονται από γενιά σε γενιά κατέγραψαν οι ηθοποιοί μέσω συνεντεύξεων σε διάφορα μέρη της Ελλάδας και δούλεψαν για τη δημιουργία μιας παράστασης (devised theatre). Σκοπός αλλά και πρόκληση για αυτούς είναι να αναδείξουν τα στοιχεία εκείνα που μπορεί να μας ενώνουν σε μια κοινή ρίζα πέρα από το χώρο και το χρόνο.

13055672_220530821656476_1165342399926903136_o 12525542_208718076171084_2772776923759931993_o

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

 

Σκηνοθεσία, Δραματουργική Σύνθεση :

Ναταλία Στυλιανού

 

Φωτισμοί, Σκηνικά, Κοστούμια, Μουσική :

 Η ομάδα

 

Φωτογραφίες :

Γιώργος Πανηγυρόπουλος

 

Ανιχνεύουν και ερμηνεύουν οι :

Δήμητρα Δρακοπούλου

Δημήτρης Κακαβούλας

Ιάκωβος Μηνδρινός

Σεμίνα Πανηγυροπούλου

Θαλής Πολίτης

Θεοδόσης Σκαρβέλης

Αγγελική Στρατή

 

Οργάνωση παραγωγής

Λία Κίκερη

 

Παραγωγή: Έως-art

 

12970884_216504605392431_6163769462876852126_o 12970941_216504488725776_1116705600128372143_o

ΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ

 

Από Πέμπτη 19 Μαΐου για 14 παραστάσεις

 

Κάθε μέρα (εκτός Τρίτης)

στις 21:00

Θυάμιδος 9, Κολωνός

(σταθμός Λαρίσης)

 

Απαραίτητη η κράτηση θέσεων στα τηλέφωνα: 694-762.90.55 και  697-237.91.92

 

Είσοδος ελεύθερη με προαιρετική συνεισφορά

 

 

Περισσότερες πληροφορίες: https://www.facebook.com/peraseenasxronos/?fref=ts&__mref=message

Sweet Charity: Μια γλυκιά ιστορία

Το Sweet Charity ανέβηκε για πρώτη φορά στο Palace Theater το 1965 για 608 παραστάσεις, ενθουσιάζοντας κοινό και κριτικούς ενώ συγκέντρωσε εννέα υποψηφιότητες για Tony καλύτερης χορογραφίας καθώς και το Outer Critics Circle Award για την καλύτερη παράσταση. Το musical αναβίωσε το 1986 προσθέτοντας στην συλλογή του άλλα πέντε Tony κι ένα Drama Desk Award. Εν τω μεταξύ το Sweet Charity ανέβηκε στην Ελλάδα τρεις φορές, Η πρώτη φορά από την Αλίκη Βουγιουκλάκη το 1975 στο θέατρο Αλίκη με τίτλο Καμπίρια, με συμπρωταγωνιστές τον Χρήστο Πολίτη και Βασίλη Τσιβιλίκα. Η παράσταση σημείωσε τέτοια επιτυχία ώστε επαναλήφθηκε τέσσερα χρόνια αργότερα με συμπρωταγωνιστές της Αλίκης αυτή την φορά, τους Δάνη Κατρανίδη και Τάκη Χρυσικάκο. Ανάλογη απήχηση είχε η παράσταση και την Τρίτη φορά που ανέβηκε, στο θέατρο Παρκ  αυτή την φορά με την Σμαρούλα Γιούλη στον ρόλο της Charity και παρτενέρ της τους Χρήστο Πολίτη και Θάνο Καληώρα.

 

Sweet-Charity-Badminton-Καρύδη

Φέτος ήρθε στην Ελλάδα και τέταρτη φορά και αναμένεται να έχει αντίστοιχη επιτυχία με την εκπληκτική Σμαράγδα Καρύδη στον ρόλο της Hope Charity Valentine να μαγεύει το κοινό με την αστείρευτη ενέργεια, τον εκπληκτικό χορό της και όχι μόνο! Την παραγωγή του Badminton, τη σκηνοθεσία και την αναβίωση της θρυλικής χορογραφίας του Fosse αναλαμβάνει ο κορυφαίος χορογράφος και μαθητής του, τιμημένος με βραβείο Tony, Chet Walker, ο οποίος παραβρέθηκε στην πρεμιέρα και στο τέλος της παράστασης ανέβηκε στην σκηνή και χειροκρότησε όλους τους συντελεστές της παράστασης.

 

 

12717679_815452328600696_8776309987271415834_n

Το έργο μας αφηγείται την ιστορία της Hope Charity Valentine (Σμαράγδα Καρύδη) η οποία είναι χορεύτρια και taxi girl (κορίτσι που πλήρωναν οι πελάτες να τους συνοδεύσει στον χορό) σε ένα καμπαρέ και ψάχνει τον έρωτα της ζωής της τον οποίο συνεχώς βρίσκει σε λάθος άτομα. Οι φίλες της Nickie Pignatelli (Ντορέττα Παπαδημητρίου) και Helene (Νάντια Μπουλέ) που δουλεύουν μαζί στο καμπαρέ την παρηγορούν μετά από κάθε ερωτική απογοήτευση. Η τυχαία γνωριμία της Charity με τον σταρ του κινηματογράφου Vittorio Vidal (Σταύρο Ζαλμά) την κάνει να ξανασκεφτεί την θέση της και να πάρει την απόφαση να εξελιχθεί ποιοτικά σαν άνθρωπος για να μπορέσει να φύγει από το μαγαζί που δουλεύει. Ξεκινάει, λοιπόν, από το πολιτιστικό κέντρο της περιοχής στο οποίο γνωρίζει τον Oscar (Μέμος Μπεγνής) ένα ντροπαλό και σοβαρό νέο με τον οποίο αρχίζουν να βγαίνουν, πηγαίνοντας στο πρώτο ραντεβού στον «Ρυθμό της ζωής», που πρόκειται για μια εναλλακτική εκκλησία, όπου βλέπουμε τον Big Daddy (Ιβάν Σβιτάιλο) να ξεσηκώνει κυριολεκτικά το ποίμνιο αλλά και το κοινό με τον χορό και το τραγούδι του. Μετά από αρκετά ραντεβού, ο Oscar μαθαίνει ότι η Charity είναι χορεύτρια στο καμπαρέ, αλλά όντας τρελά ερωτευμένος μαζί της, της κάνει πρόταση γάμου, την οποία εκείνη δέχεται συγκινημένη και φεύγει από το καμπαρέ. Μετά από διάφορες ανατροπές, η ηρωίδα μας βρίσκει το δικό της happy end γεμίζοντας το κοινό με ανάμεικτα συναισθήματα για να μας αποδείξει πως είτε με τον έναν είτε με τον άλλο τρόπο, η ζωή συνεχίζεται..

12111941_822631061216156_6191489939453903239_n

Εκτός από την απίστευτη Σμαράγδα Καρύδη η οποία ανταποκρίνεται άριστα σε έναν πολύ απαιτητικό ρόλο που περιλαμβάνει χορό και τραγούδι στο μεγαλύτερο μέρος της παράστασης, ξεχωρίζει η υπέροχη φωνή της Νάντιας Μπουλέ καθώς και η επιβλητική παρουσία της Ντορέττας Παπαδημητρίου. Ο ρόλος του Σταύρου Ζαλμά, ο οποίος αποτελεί και τον πρώτο κωμικό ρόλο που υποδύεται ο ηθοποιός, αφήνει ανοιχτά ενδεχόμενα και για επόμενους κωμικούς ρόλους, καθώς ο  γοητευτικός ηθοποιός  προσεγγίζει τον Vittorio Vidal με σοβαρότητα αλλά και πολύ χιούμορ.

sum2_sweetcharity

 

Δεν νοείται musical χωρίς χορό και μουσική και αυτό φαίνεται να το γνωρίζουν πολύ καλά οι συντελεστές της παράστασης. Πολυάριθμο μπαλέτο εντυπωσίασε τους πάντες με τις αριστοτεχνικά σχεδιασμένες χορογραφίες και σε συνδυασμό με τα φαντασμαγορικά κουστούμια, ο θεατής δεν μπορούσε κυριολεκτικά να πάρει τα μάτια του από τους χορευτές. Για το τέλος άφησα το καλύτερο κομμάτι της παράστασης και αυτό δεν ήταν άλλο από την μουσική του έργου. Με την ζωντανή ορχήστρα και τον μαέστρο της να καταθέτουν την ψυχή τους,  μας έδιναν την δική τους εκδοχή για την ιστορία της χαριτωμένης αλλά άτυχης Charity παρασύροντάς μας στους δρόμους της Νέας Υόρκης μιας άλλης εποχής μέσα από την jazz και την swing. Το προτείνουμε ανεπιφύλακτα σε όσους ψάχνουν να δουν κάτι διαφορετικό και να δραπετεύσουν μέσα από την μουσική και την ατμόσφαιρα της παράστασης από την σύγχρονη πραγματικότητα.

newego_LARGE_t_641_106853483

Bonnie & Clyde: μια διαφορετική προσέγγιση

Μια διαφορετική προσέγγιση του γνωστού έργου Bonnie & Clyde παρουσιάζεται από τις 20 Ιανουαρίου στο θέατρο Βαφείο σε σκηνοθεσία Λευτέρη Παπακώστα. Σε αντίθεση με ότι ίσως περιμένουμε, στο έργο δεν βλέπουμε την ζωή δύο άγριων κακοποιών που με τα αποτρόπαια εγκλήματά τους άφησαν τα ματωμένα ίχνη τους στην Αμερική του 1930, αλλά δύο παιδιά που αν τους δινόταν η ευκαιρία να εργαστούν- μην ξεχνάμε ότι αναφερόμαστε στην περίοδο του οικονομικού κραχ της Αμερικής- θα ζούσαν μια φυσιολογική ζωή.

Αυτή την πλευρά τους έρχεται να φωτίσει ο σκηνοθέτης και να μας δείξει την δική του αλήθεια και ερμηνεία του θρύλου των Bonnie & Clyde. Η ζωή τους δεν είναι σε καμία περίπτωση τόσο λαμπερή όσο την παρουσίαζαν τα μέσα της εποχής. Συμμετείχαν σε λιγότερες από δεκαπέντε ληστείες, εισπράττοντας λίγα χρήματα κάθε φορά με τα οποία εξασφάλιζαν τα αναγκαία και δεν σκότωναν, αν δεν ήταν θέμα επιβίωσης, βλέποντας τον φόνο όχι ως αυτοσκοπό αλλά ως μέσο για να μην μπουν στην φυλακή. Αρκετές φορές, μάλιστα, ο Clyde έδινε χρήματα σε ομήρους ως αποζημίωση για ηθική βλάβη.

Παρακολουθούμε, λοιπόν, το ζευγάρι την τελευταία μιάμιση ώρα της ζωής του κατά την οποία οι θεατές βρίσκονται σε κατάσταση «ομηρίας» και περιμένουν τους Bonnie & Clyde να τους απελευθερώσουν. Κάτι που δεν γίνεται ποτέ, ωστόσο, καθώς οι ερμηνείες των ηθοποιών μαγεύουν το κοινό σε τέτοιο βαθμό που δεν θέλει να τελειώσει η παράσταση και να «απελευθερωθεί». Η χημεία των πρωταγωνιστών είναι σχεδόν απτή και οι ερμηνείες τους συμπληρώνουν η μία την άλλη φέρνοντας την τέλεια ισορροπία μεταξύ της αυθόρμητης και εκρηκτικής Bonnie και του ψύχραιμου και προνοητικού Clyde καθώς σκιαγραφείται ο χαρακτήρας του ενός μέσα από την ερμηνεία του άλλου.

12631075_924128234337425_1815189421_o

Ευρηματική θα χαρακτηρίζαμε την χρήση του σαξόφωνου στο έργο που εντείνει την αγωνία, σωματοποιεί τον ίδιο τον μύθο των Bonnie & Clyde ενώ παράλληλα βοηθά τους θεατές να αντιληφθούν τις συναισθηματικές μεταπτώσεις των ηρώων καθώς και την ένταση της αγάπης τους που ακροβατεί κυριολεκτικά μεταξύ ζωής και θανάτου. Χωρίς να γίνεται σε καμία περίπτωση γλυκανάλατο, οι ήρωες φτάνουν στη λύτρωση μέσα από τα συναισθήματά τους ο ένας για τον άλλο, τα οποία δικαιολογούν, σε τελική ανάλυση, τις πράξεις τους.

12620789_924128244337424_1669891014_o

Πρόκειται για μια παράσταση που αξίζει κανείς να δει και να ξαναδεί, όχι μόνο εξαιτίας των εκπληκτικών ερμηνειών αλλά και για τα θέματα που θέλει να θίξει. Ζητήματα όπως η σχέση των πολιτών με το κράτος και την αστυνομία σε μια περίοδο οικονομικής ύφεσης, τα προβλήματα και οι ελλείψεις του σωφρονιστικού συστήματος, της πραγματοποίησης του “American Dream” αλλά και θέματα πιο προσωπικά, όπως η σχέση των ηρώων με την οικογένειά τους, με τους εαυτούς τους και τις ανασφάλειες που έχουν, θέτουν προβληματισμούς στους θεατές. Το πιο σημαντικό, όμως, που θέλει να αναδείξει ο σκηνοθέτης, είναι η δυνατότητα της επιλογής που έχουμε σε όλες τις καταστάσεις καθώς και οι συνέπειες με τις οποίες καλούμαστε να ζήσουμε και τις οποίες οφείλουμε να σκεφτούμε από πριν.

Σας προτείνω ανεπιφύλακτα να δείτε μια διαφορετική προσέγγιση του Bonnie & Clyde!

12630994_924381847645397_2109020220_o

 

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Λευτέρης Παπακώστας

Φωτισμοί: Κώστας Παπαθεοδώρου

Σκηνικά- κουστούμια: Μάριος Ράμμος

Μουσική- σχεδιασμός ήχου: Μάριος Τσάγκαρης

Βοηθός σκηνοθέτη: Δωροθέα Δημητρίου

Επιμέλεια παράστασης: Δημήτρης Λογοθέτης

Ερμηνεύουν: Οδύσσεια Μπουγά, Γιώργος Αδαμαντιάδης. Θεοδοσία Σαββάκη

Μια παραγωγή της Memento Mori

Από 20 Ιανουαρίου 2016, κάθε Τετάρτη στις 21:15 στο θέατρο Βαφείο- “Λάκης Καραλής” Αγίου Όρους 16 και Κωνσταντινουπόλεως 115, πλησίον μετρό Κεραμεικός

Γενική είσοδος: 10€, Μειωμένο: 5€

Κρατήσεις θέσεων στο 210-3425637 και 6971879881

Στείλτε το όνομά σας στο [email protected], ή στις σελίδες μας στο Facebook και στο Twitter και μπείτε στην Κλήρωση για μία διπλή πρόσκληση για την παράσταση κάθε εβδομάδα.

 

 

«Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου»: Περασμένες μου αγάπες

‘Δεν βαριέσαι. Τι παίρνει κανείς μαζί του; Μήπως μπορούμε να αλλάξουμε και τίποτα; Διαβάσατε τους αστροναύτες που είδαν τη γη και ανέτελλε; Ε, λοιπόν, σ’ αυτό δα το άστρο βρισκόμαστε…..Εδώ σταυρώθηκε ο Χριστός, εδώ ήπιε ο Σωκράτης το κώνειο, εδώ έπαιξε η κυρία Ευτυχία χαρτιά και τα ‘χασε.’

(1)

Είχα ακούσει πόσο καλή είναι η παράσταση «Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου» με τη Νένα Μεντή αλλά έτυχε να τη δω πρόσφατα, για πρώτη φορά. Φτάνω έξω από το θέατρο και βλέπω την μεγάλη αφίσα της παράστασης με το «έκτος κύκλος παραστάσεων» να δεσπόζει όλο καμάρι. Έτσι κατάλαβα ότι με περίμενε κάτι μεγάλο. Κάθομαι στην θέση μου, τα φώτα σβήνουν, ανάβουν ξανά και η Μεντή παίρνει την θέση της στη σκηνή ξεκινώντας τον μονόλογο. Έτσι ξεκίνησε το μεγάλο αυτό ταξίδι.

pic2

Μια παράσταση, όπου η πρωταγωνίστρια παραδίδει μαθήματα υποκριτικής, μαζί με την ευφυέστατη σκηνοθεσία του Πέτρου Ζούλια. Είναι μαγικός ο τρόπος με τον οποίο η Νένα Μεντή απευθύνεται και στο κοινό και στα διάφορα συγγενικά της πρόσωπα τα οποία απουσιάζουν οπτικά από τη σκηνή, μοιάζουν όμως σαν να υπάρχουν κάπου εκεί αόρατοι, καθώς και ο τρόπος που περνάει από την μία ηλικία στην άλλη.

Η παράσταση διανύει την περιπετειώδη ζωή της μεγάλης στιχουργού από τα παιδικά της χρόνια στο Αΐδίνιτης Μικράς Ασίας έως τον θάνατό της και βασίζεται στο βιβλίο «Η γιαγιά μου η Ευτυχία» της Ρέας Μαντέλη από τις εκδόσεις ΑΓΚΥΡΑ.

(3)

‘Εδώ είναι όλα. Μικρές χαρές, μεγάλες λύπες, άνθρωποι μικροί, μεγάλοι άνθρωποι…’

‘Εγώ πάντα έτσι ήμουνα. Να φάμε και να πιούμε σήμερα ή γαρ αύριον μεριμνήσει τα ευάτης’

 

«Bonnie & Clyde»

«Κλάιντ Μπάροου και Μπόνι Πάρκερ, με την ωμότητα των επιθέσεων τους έχουν γδάρει την ψυχή αυτής της χώρας»

Το κυνήγι είναι συνυφασμένο με την ίδια τους την ύπαρξη. Έτσι λοιπόν ξεκινούν ίσως το τελευταίο κυνήγι της ζωής τους προσπαθώντας να ξεφύγουν από τους εξωτερικούς, και εσωτερικούς τους, διώκτες.

Ποιοι άραγε είναι οι πιο επικίνδυνοι;

SAMSUNG CSC

Οδηγώντας ένα κλεμμένο Ford V8 γεμάτο με όπλα, η Μπόνι Πάρκερ και ο Κλάιντ Μπάροου, κυνηγημένοι από την αστυνομία βρίσκουν ένα τελευταίο καταφύγιο.

 

SAMSUNG CSC

Τραυματισμένοι και εξαντλημένοι θα ζήσουν τις τελευταίες τους στιγμές προσπαθώντας να ξεφύγουν από τους δαίμονες τους ενώ ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την προσωπική τους ελευθερία.

Βασισμένο στην αληθινή ιστορία του διάσημου ζευγαριού που σάρωσε τις νότιες πολιτείες της Αμερικής, το έργο ακροβατεί μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας, θανάτου και ζωής, έχοντας ομήρους τους θεατές, συνένοχους σε ένα παιχνίδι όπου το τέλος μπορεί να είναι μόνο ο θάνατος.

Οι ηθοποιοί κινούνται σκηνικά σε έναν εικαστικό χώρο δράσης δημιουργώντας στους ίδιους και στους θεατές μια αυξανόμενη πίεση. Εκεί μέσα προσπαθούν να ανακαλύψουν την πραγματική σχέση κυνηγού και θηράματος, με μόνη τους συντροφιά τους… ομιχλώδεις ήχους ενός σαξοφώνου! Δημιουργούν ένα συνεχόμενο παιχνίδι ομηρίας με τους θεατές χωρίς ουσιαστικά να γνωρίζουν τον πραγματικό όμηρο…

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Λευτέρης Παπακώστας

Φωτισμοί: Κώστας Παπαθεοδώρου

Σκηνικά-κουστούμια: Μάριος Ράμμος

Μουσική- σχεδιασμός ήχου: Μάριος Τσάγκαρης

Βοηθός Σκηνοθέτη: Δωροθέα Δημητρίου

Επιμέλεια παράστασης: Δημήτρης Λογοθέτης

Ερμηνεύουν: Οδύσσεια Μπουγά, Γιώργος Αδαμαντιάδης, Θεοδοσία Σαββάκη

Μια παραγωγή της Memento Mori

Από 20 Ιανουαρίου 2016
Κάθε Τετάρτη στις 21:15,

στο Θέατρο Βαφείο – “Λάκης Καραλής”
Αγίου Όρους 16 & Κωνσταντινουπόλεως 115,
πλησίον μετρό Κεραμεικός

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

10€ Γενική είσοδος | 5 μειωμένο

Κρατήσεις θέσεων στο: 210-3425637 και 6971879881

Χορηγός ΕπικοινωνίαςHashMag.gr - LogoΣτείλτε το όνομά σας στο [email protected], ή στις σελίδες μας στο Facebook και στο Twitter και μπείτε στην Κλήρωση για μία διπλή πρόσκληση για την παράσταση κάθε εβδομάδα.

«Φάουστ»

Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά παρουσιάζει το έργο-ορόσημο της παγκόσμιας δραματουργίας, σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου. Στον ρόλο του Φάουστ ο Νίκος Κουρής. Μεφιστοφελής ο Αργύρης Πανταζάρας. Μια παραγωγή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά με τη Λυκόφως του Γιώργου Λυκιαρδόπουλου.

 

Πρεμιέρα 11 Δεκεμβρίου 2015

τέλος παραστάσεων 31 Ιανουαρίου 2016

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηρώων Πολυτεχνείου 32, Πειραιάς

τηλεφωνικό κέντρο: 210 4143310 | e-mail: [email protected]

Ο Φάουστ

Το έργο του Γιόχαν Βόλφγκανγκ φον Γκαίτε (1749-1831) έχει τις ρίζες του στο θρύλο του Φάουστ που αποτυπώθηκε σε μπαλάντες, κουκλοθέατρα, ξυλογραφίες και χαρακτικά ήδη από τον 16ο αιώνα. Η μεγάλη διάδοσή του έγινε χάρη σε μια λαϊκή φυλλάδα, που κυκλοφόρησε το 1587 ο τυπογράφος Johan Spiess, με τον τίτλο Ιστορία του Δόκτορα Ιωάννου Φάουστ, θαυματοποιού και τεχνίτη της μαύρης μαγείας όπου συγκεντρώνονται ιστορίες που αναφέρονται στον αστρολόγο και μάγο Γιόχαν Φάουστ ο οποίος πιθανότατα ήταν υπαρκτό πρόσωπο, γεννήθηκε ίσως μετά τα μέσα του 15ου αιώνα και πέρασε τη ζωή του ως περιπλανώμενος αγύρτης: κέρδιζε τα προς το ζην γράφοντας ωροσκόπια και κάνοντας μαγικά κόλπα ακατανόητα για τους σύγχρονούς του τα οποία έδωσαν τροφή για την δημιουργία θρύλων και δοξασιών γύρω από το πρόσωπό του, ενώ σύμφωνα με κάποιο χρονικό ο ίδιος έκλεισε μια συμφωνία με τον διάβολο. Το βιβλίο επανεκδόθηκε πολλές φορές μέχρι τον 18ο αιώνα.

Κεντρικό πρόσωπο της ευρωπαϊκής μυθολογίας ο Φάουστ γνώρισε πολλές μεταμορφώσεις. Η πρώτη και πιο γνωστή θεατρική του εκδοχή βρίσκεται στον Δόκτορα Φάουστους του  Κρίστοφερ Μάρλοοου,  έργο που γράφτηκε από το 1597 ως το 1583, και  ανήκε στο σταθερό ρεπερτόριο των αγγλικών θιάσων που περιοδεύουν στη Γερμανία κατά την εποχή του Γκαίτε ο οποίος όμως ήδη γνωρίζει την παλιά μορφή της λαϊκής φυλλάδας καθώς και τη μεταφορά της στο κουκλοθέατρο. Ο Φάουστ αποτέλεσε  το έργο ζωής του Γκαίτε που άρχισε να το γράφει το 1773 σε ηλικία 25 περίπου ετών. Ολοκλήρωσε το πρώτο μέρος του έργου το 1806 και καταπιάστηκε με το δεύτερο μέρος του τα χρόνια που ακολούθησαν για να το ολοκληρώσει το 1831, επτά μήνες πριν το θάνατό του. Ο Φάουστ του Γκαίτε έγινε το μεγάλο πρότυπο που παρακίνησε δεκάδες δημιουργούς να αναπλάσουν το μύθο του μέχρι τις μέρες μας σε όλες τις μορφές της καλλιτεχνικής έκφρασης.

Το γεγονός ότι η σύνθεση του έργου του Γκαίτε εκτείνεται σε μια τόσο μεγάλη διάρκεια έχει ως αποτέλεσμα ότι ο συγγραφέας του ενσωματώνει στο κείμενο του Φάουστ όλους τους προβληματισμούς που τον απασχόλησαν κατά το διάστημα της σύνθεσης του έργου, όλες τις διαφορετικές ιδέες και τα θέματα με τα οποία καταπιάστηκε, παραδίδοντας τελικά ένα εξαιρετικά περίπλοκο έργο το οποίο ό ίδιος χαρακτήρισε ως «τραγωδία». Στο έργο ενσωματώνονται πολλά κωμικά στοιχεία που εναλλάσσονται με τραγικές σκηνές αφού τελικά πρόκειται για ένα κείμενο όπου τόσο ο αναγνώστης όσο και ο θεατής του θα αναγνωρίσουν  όλες τις γνωστές μορφές του θεάτρου μέχρι την εποχή του Γκαίτε. Αν θεωρήσουμε ότι ο μύθος του Φάουστ αντανακλά τη μετάβαση από το μεσαίωνα στην αναγέννηση θα πρέπει να αναλογιστούμε πως το έργο του Γκαίτε αντανακλά την είσοδο  στη νεότερη εποχή του θεάτρου. Τα στοιχεία και οι σκηνές που αντλούν τη μορφή τους από την αρχαία τραγωδία και την κωμωδία, το σατυρικό δράμα, και την όπερα, είδη που εναλλάσσονται ακόμη και μέσα σε κάθε πράξη του έργου, προσφέρουν την προπαρασκευή για την είσοδο στο μοντέρνο θέατρο το οποίο θα εξελίσσεται συνεχώς από τα τέλη του 19ου αιώνα. Ο Φάουστ είναι έργο, στοχαστικό, οραματικό, τραγικό, ποιητικό αλλά και σατιρικό, θεμελιακό για τη νεότερη ευρωπαϊκή λογοτεχνία ενώ ταυτόχρονα είναι ο προπομπός και το βαρόμετρο σκηνικών επιτευγμάτων του εικοστού αιώνα και παραμένει ένα μεγάλο στοίχημα για τους δημιουργούς της σκηνής.

 

Η Παράσταση

Ο Φάουστ έχει κατακτήσει το σύνολο της ανθρώπινης γνώσης, αλλά καθώς πλησιάζει το τέλος του βίου του αισθάνεται ότι δεν γνωρίζει τίποτα για την πραγματική ζωή. Αποζητά μία στιγμή που θα του φανερώσει το νόημα του Κόσμου, της ανθρώπινης ύπαρξης. Η ένωσή του με τον Μεφιστοφελή τού ανοίγει την πόρτα στην σκοτεινότερη πλευρά του εαυτού του. Αυτό το δαιμόνιο Alter Ego θρέφει τον εθισμό του Φάουστ στην αέναη κίνηση μέσα από την άρνηση κάθε ορίου  και κάθε περιορισμού στις απολαύσεις. Οι δυο τους, με νεανικό σφρίγος, ορμάνε στην εποχή της βίας όπως σε παραλήρημα μετά από τραύμα, αναζητώντας περισσότερο πόνο,  περισσότερη ηδονή, περισσότερη δύναμη μέσα σε ένα σύμπαν απεγνωσμένων ανθρώπων  και βουβών, αμέτοχων θεών.

 

Συντελεστές

Μετάφραση: Σπύρος Α. Ευαγγελάτος

Σκηνοθεσία: Κατερίνα Ευαγγελάτου

Σύμβουλος δραματουργίας: Πλάτων Μαυρομούστακος

Σκηνικά: Εύα Μανιδάκη

Χορογραφία: Πατρίσια Απέργη

Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα

Μουσική σύνθεση: Γιώργος Πούλιος

Φωτισμοί: Ελευθερία Ντεκώ

Κομμώσεις: Talkin’heads

Ειδικά Εφέ – Κατασκευές: Προκόπης Βλασερός

Βοηθός σκηνοθέτη: Καλλιόπη Παναγιωτίδου

Β’ Βοηθός Σκηνοθέτη : Βικτώρια Φώτα

Βοηθός σκηνογράφου: Μυρτώ Μεγαρίτου

Φωτογραφίες: Βάσια Αναγνωστοπούλου

Παραγωγή: Δημοτικό Θέατρο Πειραιά &  Λυκόφως – Γιώργος Λυκιαρδόπουλος

 

Παίζουν:

Φάουστ: Νίκος  Κουρής

Μεφιστοφελής: Αργύρης Πανταζάρας

Μαργαρίτα: Νάνσυ Σιδέρη

Μάρθα: Δήμητρα Βλαγκοπούλου

Βάγκνερ: Ερρίκος Μηλιάρης

Βάλεντιν: Κλήμης Εμπέογλου

Λίζα: Καλλιόπη Παναγιωτίδου

Σπουδαστής, Μάγισσα: Αγησίλαος Μικελάτος

Συμμετέχουν επίσης 30 σπουδαστές από την Δραματική Σχολή του Πειραϊκού Συνδέσμου: Δημήτρης Αθανασίου, Χρήστος Βασιλόπουλος, Αντώνης Γκούβας, Γεωργία Γρίβα, Εύη Δαέλη, Μικαέλα Δάνα, Βαγγέλης Δαούσης, Τασούλα Δεληγιάννη, Δήμητρα Δερζάκου, Γιώτα Ζαμπελη, Κατερίνα Καλαμπουρίδου, Ματίνα Κανδύλα, Ρένα Καραγιάννη, Ελένη Καρκανίδα, Αναστασία Κόμη, Μαριάνθη Κολιάκη, Μαιρινίκη Λύκου, Νάγια Μητσάκου, Σίλια Μουστάκη, Αλέξανδρος Παυλίδης, Δημήτρης Ποπλίδης, Νάγια Πυργαρούση, Γιάννης Στρατέλης, Κατερίνα Ταπέ, Νάνσυ Τριανταφύλλου, Αλεξάνδρα Φαρδελακη

Ημέρες και ώρες παραστάσεων

Τετάρτη και Κυριακή 19.00

Πέμπτη, Παρασκευή 20.30

Σάββατο 17.00 & 21.00

Τιμές εισιτηρίων

Διακεκριμένη: 25 ευρώ,

Κανονικό: 18 ευρώ,

Φοιτητικό και άνω των 65: 12 ευρώ

Άνεργοι & ΑΜΕΑ: 10 ευρώ.

Πωλήσεις εισιτηρίων

Στα ταμεία του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, Στο Viva.gr, στο TicketServices.gr και Πανεπιστημίου 39, 210 7234567

Ώρες ταμείου:
Δευτέρα: ΑΡΓΕΙ
Τρίτη έως Σάββατο: 10.00-14.00 και 18.00-21.00
Κυριακή: 15.00-21.00

Πρόσβαση:
040 – από Σύνταγμα στάση Δημοτικό Θέατρο
X96 – από Αεροδρόμιο στάση Δημοτικό Θέατρο
Ηλεκτρικός – Τερματικός Σταθμός Πειραιά

«Τερεζίν»: Ένα φαντασμα-τικό καμπαρέ

Η ομάδα θεάτρου «δήλος» σε συμπαραγωγή του θεάτρου ΑΡΓΩ παρουσιάζει τη μουσικοθεατρική παράσταση ΤΕΡΕΖΙΝ.

Η τέχνη μπορεί να νικήσει το θάνατο;

12347896_186719265008346_1835128147341056283_n

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Από 11 Δεκεμβρίου 2015 έως 31 Ιανουαρίου 2016
Κάθε Παρασκευή και Σάββατο, στις 21.30
Κυριακή στις 20:30

 Θέατρο ΑΡΓΩ, Ελευσινίων 15, πλησίον μετρό Μεταξουργείο

διάρκεια 105’ (χωρίς διάλειμμα) 

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
15€ Γενική Είσοδος |10€ Ομαδικό (Για group των 10 ατόμων) | 8€ Φοιτητικό | 5€ Ατέλεια – Ανέργων

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Tickethour
http://buy.tickethour.com/terezin_se_2002872.html
Cosmote | Deals for you
https://www.cosmote.gr/dealsforyou/jsp/deal_deal.jsp?catalogRefIds=sku290005&productId=prod370003&id=d4y_cat150025
Καταστήματα COSMOTE και ΓΕΡΜΑΝΟΣ

Κρατήσεις θέσεων στο 210 5201684-5

Teaserhttps://www.youtube.com/watch?v=r9D3QKEXsxk

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=_pPRsl8o05E&feature=youtu.be

12314080_186723878341218_3382715873309178454_n

Λίγα λόγια για τo γκέτο της Τερεζίν:

Η Τερεζίν, ή αλλιώς Theresienstadt,  χτίστηκε κατά την διάρκεια του 18ου αιώνα και λειτούργησε αρχικά ως στρατιωτικό οχυρό. Κατά την διάρκεια του Β’ΠΠ χρησιμοποιήθηκε από τους Ναζί ως Εβραϊκό γκέτο. Συγκεκριμένα, η Τερεζίν αποτέλεσε ενδιάμεσο στρατόπεδο για πάνω από 150.000 Εβραίους, πριν επιβιβαστούν στα τρένα θανάτου που οδηγούσαν στο Άουσβιτς και την Τρεμπλίνκα. Μέχρι το τέλος του πολέμου,  35.000 Εβραίοι  ανάμεσα τους και δεκάδες χιλιάδες παιδιά, άφησαν την τελευταία τους πνοή στο ιδιόμορφο αυτό γκέτο. Ιδιόμορφο γιατί δεν αποτέλεσε στρατόπεδο εξόντωσης αλλά προπαγάνδας. Χιλιάδες Εβραίοι καλλιτέχνες βρέθηκαν στην Τερεζίν και αναγκάστηκαν να δημιουργήσουν έργα προς τιμήν του Γερμανικού κράτους. Ένα εικονικό πολιτιστικό κέντρο, ικανό να πείσει τους επισκέπτες του Ερυθρού Σταυρού και την παγκόσμια κοινή γνώμη για την ευνοϊκή μεταχείριση της εβραϊκής φυλής.

Λίγα λόγια για το έργο:

Τερεζίν. Πόλη – γκέτο για χιλιάδες Εβραίους, αλλά και τόπος συνάντησης των μεγαλύτερων Εβραίων καλλιτεχνών. Το γκέτο – βιτρίνα του Ναζιστικού κόμματος, συγκέντρωσε κατά την διάρκεια του Β’ΠΠ πολέμου όλων των ειδών τους καλλιτέχνες. Αντιμέτωποι με τον βέβαιο θάνατο, οι άνθρωποί αυτοί καλούνται να δημιουργήσουν για μια τελευταία φορά πριν σταλούν στους θαλάμους αερίων. Μια ομάδα καλλιτεχνών ετοιμάζει ένα καμπαρέ για την επίσκεψη του Ερυθρού σταυρού. Το τέλος της παράστασης θα σημάνει και το τέλος της ζωής τους. Ο καλλιτέχνης πεθαίνει, το έργο του όμως μένει και ταξιδεύει στον χώρο και στον χρόνο αιωνίως. Ένα καλλιτεχνικό διάβημα ως ύστατη προσπάθεια επιβίωσης, μια μουσικoχορευτική παράσταση ως απάντηση στην φρικαλεότητα των βασανιστηρίων.

Πρωτότυπο κείμενο της ομάδας θεάτρου « δήλος», εμπνευσμένο από το θεατρικό κείμενο « Ούτε πουλιά πετάνε, ούτε λουλούδια ανθίζουν» της Σοφίας Αδαμίδου. 

Λίγα λόγια για την ομάδα:

Η ομάδα θεάτρου «δήλος», δημιουργήθηκε το 2014 από τους απόφοιτους του έτους της σχολής «δήλος», σε συνεργασία με τη σχολή. Στόχος της ομάδας είναι η συνεχής παρουσία στο θεατρικό γίγνεσθαι της πόλης με παραστάσεις σε γνωστά θέατρα της Αθήνας και όχι μόνο. Πρώτη παράσταση «Τα Μάγια Της Πεταλούδας» του Federico Garcia Lorca σε σκηνοθεσία-χορογραφία Νικολέτας Ξεναρίου και πρωτότυπη μουσική του Χρίστου Θεοδώρου. Η παράσταση ανέβηκε στην εφηβική σκηνή του Σύγχρονου Θεάτρου την χειμερινή σεζόν 2014-2015 καθώς και συμμετείχε στο «Bob Festival» και στο φεστιβάλ εταιρικών θιάσων του ΣΕΗ στο θέατρο «Προσκήνιο». Η ομάδα συνεχίζει την πορεία της με το «Θίασο» του Θ. Αγγελόπουλου σε σκηνοθεσία της Δήμητρας Χατούπη και φέτος συνεργάζεται με το θέατρο ΑΡΓΩ στη μουσικοθεατρική παράσταση ΤΕΡΕΖΙΝ σε σκηνοθεσία της Δήμητρας Χατούπη.

terezin_2015_12

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Δήμητρα Χατούπη

ΚΙΝΗΣΗ: Νικολέτα Ξεναρίου

ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΟΥΣΙΚΗΣ: Χρίστος Θεοδώρου

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΩΝ: Οδυσσέας Ι. Κωνσταντίνου

ΡΥΘΜΟΛΟΓΙΑ – ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΚΡΟΥΣΤΩΝ: Νίκος Τουλιάτος

ΣΚΗΝΙΚΑ: Αντώνης Χαλκιάς

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΚΗΝΙΚΟΥ: Γιάννης Δαμίγος

ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: Μάριος Ράμμος

ΦΩΤΙΣΜΟΙ: Βασίλης Καραργύρης

ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ: Γιώργος Αδαμαντιάδης

ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Ομάδα θεάτρου «δήλος» | Θέατρο ΑΡΓΩ

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: Art Minds

ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ: Δέσποινα Ερρίκου

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Μιχάλης Αβρατόγλου

TRAILER/TEASER: Μιλτιάδης Χρηστίδης

ΠΑΙΖΟΥΝ: Άννα Χανιώτη, Αστέριος Χασάπης, Γιάννα Σωτηροπούλου, Γιούλη Αθουσάκη, Γρηγόρης Μπαλλάς, Δήμητρα Δρακοπούλου, Δήμητρα Ζακάκη, Δήμητρα Μάμαλου, Αιμιλία Σιαφαρίκα, Θεοδόσης Σκαρβέλης, Θωμάς Καζάσης, Ιάκωβος Μηνδρινός, Ιωάννα Σιμάτη, Κωνσταντίνος Παράσης, Κλειώ Χαβγιέ, Κώστας Αλέξης, Λευτέρης Παπακώστας, Μελίνα Μαστραντώνη, Νώντας Μιχαλόπουλος, Πάνος Αποστολόπουλος, Πένυ Χρυσικού, Τρύφωνας Ζάχαρης, Φωτεινή Τσούλη, Χριστίνα Πετρολέκα

Στην τρομπέτα ο Γιώργος Βασιλόπουλος.

«Η Επιστροφή των Παραμυθιών»

Η Θεατρική Εταιρεία ΜΠΟΕΜ παρουσιάζει την παιδική θεατρική παράσταση «Η Επιστροφή των Παραμυθιών».

 «Αν θέλουμε να φτιάξουμε έναν κόσμο καλύτερο από τον σημερινό, πρέπει να αρχίσουμε από το παιδικό βιβλίο». Jella Lepman, Συγγραφέας

 Λίγα λόγια για το έργο:

Οι ήρωες των Παραμυθιών ζουν ξέγνοιαστοι στην Χώρα τους, απολαμβάνοντας τη δόξα τους. Είναι ευτυχισμένοι γιατί ξέρουν ότι τα παιδιά τους αγαπούν και διαβάζουν τις ιστορίες τους.

Όμως, καθώς περνούν τα χρόνια και η νέα τεχνολογία κάνει δυναμικά την εμφάνισή της, το ενδιαφέρον των παιδιών για τα βιβλία ολοένα και μειώνεται. Έτσι η ανέμελη ζωή των ηρώων αρχίζει να κλονίζεται.

Τι θα γίνει αν τα παιδιά σταματήσουν να διαβάζουν παραμύθια; Η Χώρα των Παραμυθιών θα καταστραφεί.

Σε μια προσπάθεια να σωθεί η Χώρα, επιστρατεύονται πέντε ήρωες: ο Πίτερ Παν, η Ντάμα Κούπα, η Ωραία Κοιμωμένη, ο Κακός Λύκος και η Τίνκερμπελ.

Θα καταφέρουν οι ήρωες αυτοί, να παραμερίσουν τις μεταξύ τους διαφορές και ν’ αγωνιστούν για ένα κοινό σκοπό; Την Επιστροφή των Παραμυθιών…

12359902_10156273361525265_6975579580691018518_n

Γιατί να δει ένα παιδί την «Επιστροφή των Παραμυθιών»:

Σε μια εποχή που το βιβλίο έχει παραγκωνιστεί από την κυριαρχία της νέας τεχνολογίας, το σχολείο μέσα από δραστηριότητες που προάγουν την «φιλαναγνωσία», προσπαθεί να αποκαταστήσει την σχέση του παιδιού με το βιβλίο. Η συγκεκριμένη παράσταση λειτουργεί υποστηρικτικά στην προσπάθεια αυτή, γιατί παρουσιάζει με τρόπο χιουμοριστικό, διασκεδαστικό και σύγχρονο την συμπόρευση βιβλίου και νέας τεχνολογίας.

Μετά το «Θα φάμε τα μουστάκια μας…», ένα έργο που τάσσεται κατά του πολέμου και υπέρ της διαφορετικότητας, η ομάδα ΜΠΟΕΜ επανέρχεται με ένα ακόμη θέμα που ενδιαφέρει παιδιά και εκπαιδευτικούς: την αξία του βιβλίου και την σημασία ν’ αγωνίζεσαι για κάτι που πιστεύεις.

Μια παράσταση για παιδιά Δημοτικού

Υπεύθυνη επικοινωνίας: Τατιάνα Κόγια  6989373052

Συντελεστές: 

Κείμενο: Γεωργία Παρασκευά

Σκηνοθεσία: Παναγιώτης Παναγόπουλος

Ηθοποιοί: Φρύνη Θετάκη, Γιώργος Κοσκορέλλος, Πετρούλα Μαντζουκίδου, Γεωργία Παρασκευά, Θεοδόσης Σκαρβέλης

Πληροφορίες:

Πρεμιέρα: Κυριακή 8 Νοεμβρίου στις 5:00 μ.μ.

Κάθε Κυριακή στις 5:00 μ.μ. και τις καθημερινές για τα σχολεία

Θέατρο: Studio Μαυρομιχάλη (Μαυρομιχάλη 134, Νεάπολη Εξαρχείων)

Τηλέφωνο θεάτρου: 2106453330

Τιμή εισιτηρίου: 7 € (κανονικό), 5 € (μειωμένο για ανέργους, πολύτεκνους, Α.Μ.Ε.Α., φοιτητές)
Τηλέφωνα επικοινωνίας:
6989373052/ 6982792104/ 6944795242

Διάρκεια: 70΄ χωρίς διάλειμμα

Χωρητικότητα: 70 θέσεων

Προτεινόμενη ώρα παράστασης: 11:00-12:10

Εύκολη πρόσβαση και αποβίβαση έξω από το θέατρο

Χώρος στάθμευσης των πούλμαν στην οδό Ιπποκράτους

Μια παραγωγή της Θεατρικής Εταιρείας ΜΠΟΕΜ

«Το Κοντραμπάσο»: Η μοναξιά έχει μουσική

Ο Βασίλης Ευταξόπουλος μας χαρίζει μια σόλο περφόρμανς ως κοντραμπασίστας, στο αριστούργημα του Πάτρικ Ζίσκιντ «Το Κοντραμπάσο». Ο δημιουργός του βιβλίου «Το άρωμα: Η ιστορία ενός δολοφόνου» (στο οποίο βασίστηκε και η ομώνυμη ταινία) γράφει ένα έργο-ύμνο στην ανθρώπινη μοναξιά και στην μουσικότητα των ανθρώπινων σχέσεων. Η παράσταση ακροβατεί στο δραματικό και στο κωμικό, περνώντας από τη σχέση του πρωταγωνιστή με το μουσικό του όργανο, στην ανάγκη του να εκφράσει τον έρωτά του για την μέτζο-σοπράνο Σάρα. Ο κ. Ευταξόπουλος  με μεγάλη επιτυχία γίνεται ο «ακροβάτης» που απαιτεί το έργο, αφού καταφέρνει να μεταδώσει στο κοινό την έκρηξη αυτή της μοναξιάς με μικρά διαλείμματα γέλιου. Όσον αφορά τη σκηνοθεσία,  ο Λεωνίδας Παπαδόπουλος παρουσιάζει μια λιτή αλλά ενδιαφέρουσα πτυχή της καθημερινότητας του καλλιτέχνη.

φωτο 1

Τα σκηνικά είναι εξαιρετικά, με το κοντραμπάσο να δεσπόζει στη μέση της σκηνής περιστοιχισμένο από ανδρείκελα μουσικών. Επίσης, άρτιο είναι το παιχνίδι με τους φωτισμούς το οποίο συντροφεύει τα λόγια του Πάτρικ Ζίσκιντ και την υποκριτική του Βασίλη Ευταξόπουλου. Μία ενδιαφέρουσα πρόταση τόσο για τους λάτρεις του είδους, όσο και για εκείνους που κρατούν επιφυλακτική στάση απέναντι στους μονολόγους. Η παράσταση έκανε πρεμιέρα στις 27 Οκτωβρίου και συνεχίζει στο θέατρο «Ιλίσια- Βολανάκης».

Συντελεστές: Μετάφραση: Μαρία Αγγελίδου

Σκηνοθεσία: Λεωνίδας Παπαδόπουλος

Σκηνικά: Όλγα Ντέντα

Κοστούμια: Δομινίκη Βασιαγεώργη

Μουσική: Κώστας Ξενόπουλος

Παραγωγή: Παναγιώτα και Κώστας Ξενόπουλος

Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Θανάσης Τσαλταμπάσης

Φωτογραφίες παράστασης: Γεωργία Σιέττου, Στέλιος Δανιήλ

Παίζει: ο Βασίλης Ευταξόπουλος

Παραστάσεις: Δευτέρα – Τρίτη 21:15και Σάββατο – Κυριακή 19:15

Τιμές Εισιτηρίων: 14ευρώ, 10 ευρώ (φοιτητικό, νεανικό, συνταξιούχων), 5ευρώ (άνεργοι με την επίδειξη της κάρτας ανεργίας)

Προπώληση εισιτηρίων: Πανεπιστημίου 39 (Στοά Πεσμαζόγλου), τηλέφωνο: 210 7234567.

Ώρες ταμείου: 10:30-13:00 (Δευτέρα έως Κυριακή), 17:00-21:00 (Δευτέρα έως Πέμπτη και

Κυριακή), 17:00-23:00 (Παρασκευή και Σάββατο)

Θέατρο «Ιλίσια- Βολανάκης» Παπαδιαμαντοπούλου 4, Ιλίσια

Τηλέφωνο: 210 7223010

 

Θεατρικές Πρεμιέρες για το Δεκέμβριο

Οι θεατρικές παραστάσεις που έκαναν, ή θα κάνουν πρεμιέρα μέσα στον Δεκέμβρη.

«Μάνα θα Πάω στο Hollywood», της Δήμητρας Παπαδοπούλου

φωτο 1

Η επίκαιρη και ολοκαίνουργια κωμωδία της Δήμητρας Παπαδοπούλου που έρχεται φέτος το χειμώνα (Δεκέμβριος 2015) στο Θέατρο Ιλίσια, σε σκηνοθεσία Φωκά Ευαγγελινού και Δήμητρας Παπαδοπούλου, μας θυμίζει ότι ακόμα και στα πιο δύσκολα ο Έλληνας ψάχνει να εφεύρει λύσεις για να επιβιώσει και να απογειωθεί.

Με φόντο ένα διαμέρισμα στην οδό Φυλής, δύο άνεργοι ηθοποιοί μηχανεύονται τα πάντα, ώστε να συγκεντρώσουν το ποσό που χρειάζονται, για να πάνε στο Χόλιγουντ! Στην προσπάθεια τους αυτή θα φτάσουν στο σημείο ακόμα και να μετατρέψουν προσωρινά το διαμέρισμα τους σε οίκο ανοχής, όπου θα συμβούν απίστευτες καταστάσεις… Σε ένα περιβάλλον, όπως αυτό της οδού Φυλής, με τις ιδιαιτερότητας της ίδιας μας της φυλής που αδυνατεί να συνεννοηθεί, θα τα καταφέρουν άραγε ποτέ να φτάσουν στον προορισμό τους και να πετύχουν το στόχο τους; Μια πρωτότυπη μουσική κωμωδία για τον «Έλληνα της κρίσης» που ψάχνει το όνειρό του!

Με τους Θανάση Αλευρά, Κωνσταντίνα Μιχαήλ, Αντώνη Κρόμπα, Jerome Kaluta, Πέτρο Γεωργοπάλη, Στράτο Λύκο, Παναγιώτη Αλεξανδράκη και την Ελένη Ροδά.

 

«Σαν Κάποιος Θίασος»

φωτο 2

Σαν κάποιος θίασος… περαστικός, που έρχεται να πάρει μαζί του όλους τους θεατές από το χέρι, να τους αγκαλιάσει όλο αγάπη και να τους κάνει παρέα με μια παράσταση χαράς, αισιοδοξίας, συγκίνησης, κεφιού και ψυχικής ανάτασης! Σαν κάποιος θίασος, αμέτρητων πρωταγωνιστών, με τον μοναδικό Τάκη Ζαχαράτο, και 8 υπέροχους χορευτές – ηθοποιούς που χορεύουν, τραγουδούν και παίζουν, ρίχνει άγκυρα για λίγο στον μαγικό Θερμαΐκό και την υπέροχη Θεσσαλονίκη, με μια ολοκαίνουργια φαντασμαγορική παράσταση, που σχολιάζει, μιμείται, τραγουδάει και σατιρίζει όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας. Η παράσταση «Σαν κάποιος θίασος» είναι ένα ιδιαίτερο χαλί προσωπικοτήτων και καταστάσεων, χειροποίητο, φτιαγμένο με τα ωραιότερα χρώματα από τον αργαλειό της Ελληνικής ψυχής, με πολύ μεράκι, τρελό ενθουσιασμό και απόλυτο σεβασμό στο θεατή. Μια φευγάτη απόδραση από την τρελή καθημερινότητα, μια γιορτή χαράς, τραγουδιού, γέλιου, και θεάματος, του αστείρευτου Τάκη Ζαχαράτου και των υπέροχων συνεργατών του… Σαν κάποιος θίασος… που έρχεται με τρέλα και πολύ όρεξη, να συμπαρασύρει τους θεατές στην αισιοδοξία και να ομορφύνει τη διάθεση και τις Γιορταστικές νύχτες μας! Σαν κάποιος θίασος… ένα καταφύγιο χαράς.

Κείμενα: Τάκης Ζαχαράτος – Πάνος Έξαρχος & Φιλική Συμμετοχή Γιάννης Σκαραγκάς

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Παπάζογλου

Χορογραφίες: Μαρία Στεφάνου

Σκηνικά: Γ. Κολαλάς

Μουσική Διεύθυνση & Ενορχήστρωση: Κωνσταντίνος Παγιάτης

 

«Ο Βίος του Γαλιλαίου» του Μπέρτολτ Μπρεχτ

ΦΩΤΟ 3

Από 5 Δεκεμβρίου στο Θέατρο Rex – Σκηνή «Μαρίκα Κοτοπούλη»

Το Εθνικό Θέατρο ανοίγει τη θεατρική περίοδο 2015-2016, στη Σκηνή «Μαρίκα Κοτοπούλη» του Θεάτρου Rex, με το εμβληματικό έργο του Μπέρτολτ Μπρεχτ «Ο βίος του Γαλιλαίου», με θέμα τη ζωή και το έργο του μεγάλου Ιταλού επιστήμονα. Το έργο γράφτηκε σε μια εποχή που στιγματίστηκε από τον Παγκόσμιο Πόλεμο και την υπόθεση της ατομικής βόμβας και ο σπουδαίος Γερμανός δραματουργός χρησιμοποίησε την ιστορία του Γαλιλαίου, για να σχολιάσει τη διαχρονική ευθύνη των ανθρώπων της επιστήμης, που συνθηκολογούν με την επικίνδυνη και ανεγκέφαλη εξουσία και προσφέρουν, εκόντες άκοντες, τη γνώση τους σε αυτήν, με καταστροφικές συνέπειες.

Σχετικά με την υπόθεση του έργου, οι δογματικές αντιλήψεις του θεοκρατικού 16ου αιώνα απειλούνται από μια νέα επιστημονική αποκάλυψη. Ο μεγάλος Ιταλός αστρονόμος, μαθηματικός και φυσικός, Γαλιλαίος, επιβεβαιώνει την θεωρία του Κοπέρνικου, αποδεικνύοντας ότι η Γη στρέφεται γύρω από τον Ήλιο και δεν αποτελεί το κέντρο του σύμπαντος. Η τόσο ριζοσπαστική αυτή απόκλιση από τη μέχρι τότε υφιστάμενη θεωρία, οδηγεί τον Γαλιλαίο στην Ιερά Εξέταση. Ο θεμελιωτής της σύγχρονης επιστήμης, υποκύπτει στη βία, αποκηρύσσει την θεωρία του, αλλά συνεχίζει την πληθωρική πνευματική του δραστηριότητα μέχρι το τέλος της ζωής του, σε κατ’ οίκον περιορισμό. Μένει σε εμάς να αποφασίσουμε αν και πόσο ανταποκρίθηκε στην αποστολή του.

Μουσική σύνθεση: Χανς Άισλερ

Μετάφραση / Δραματουργική επεξεργασία: ΚοραλίαΣωτηριάδου

Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος

Σκηνικά: Έλλη Παπαγεωργακοπούλου

Κοστούμια: ΚλαιρΜπρέισγουελ

Διανομή: Χρήστος Στέργιογλου, Σταύρος Σβήγκος, Μαίρη Σαουσοπούλου, Δημήτρης Πασσάς, Δημήτρης Δεγαΐτης, Γιώργος Μακρής, Στράτος Χρήστου, Δημήτρης Αντωνίου,Γιώργος Μπινιάρης, Αμαλία Αρσένη, Κώστας Γαλανάκης, Βασίλης Μαγουλιώτης

 

«Καρφίτσες στα Γόνατα»

ΦΩΤΟ 4

το νέο έργο της Ρούλας Γεωργακοπούλου

από τις 11 Δεκεμβρίου 2015 και για ένα μήνα

Η Σοφία Φιλιππίδου συνεργάζεται δεύτερη φορά με την Εταιρεία Θεάτρου Συν Επί του Άκη Βλουτή μετά την επιτυχία της παράστασης «Μπάρτλεμπυ ο γραφιάς», για να παρουσιάσει δύο σουρεαλιστικά μονόπρακτα της γνωστής δημοσιογράφου και συγγραφέως Ρούλας Γεωργακοπούλου, σε μία παράσταση με κοινό τίτλο «Καρφίτσες στα γόνατα».

Σχετικά με το έργο, δυο «συνηθισμένες» γυναίκες, πωλήτρια και πελάτισσα, συναντιούνται σε έναν χώρο εκτός τόπου και χρόνου, που είναι ένα διανυκτερεύον κατάστημα γυναικείων ρούχων, κάτω από το οποίο περνάει ο ηλεκτρικός. Η πελάτισσα επείγεται να βρει το οριστικό ρούχο της, την αποκρυσταλλωμένη εικόνα του σώματος εαυτού – καινούργιου ρόλου, ενώ η πωλήτρια- ψυχοπομπός διατηρεί την εξουσία και τη γοητεία του θανάτου και της αναγέννησης!

Σκηνοθεσία: Σοφία Φιλιππίδου

Σκηνικά: Νίκος Αναγνωστόπουλος, Κοστούμια: Χριστίνα Σκαρπέλη

Φωτισμοί: Πέτρος Γκορίτσας

Μουσική: Ξανθή Γεωργακοπούλου-Ντάβου

Βοηθός Σκηνοθέτης: Δανάη Γκουτκίδου

Ερμηνεύουν: Χάρης Αττώνης, Πάνος Παπαδόπουλος, Σοφία Φιλιππίδου

Παραστάσεις: Παρασκευή – Σάββατο 20:00 – Κυριακή 21:30

Διάρκεια: 90’

 

«Σήκωσέ με Ψηλά»

ΦΩΤΟ 5

Από τον Δεκέμβριο στο θέατρο Μπιπ!

Κάθε Σάββατο στις 17.00 μ.μ. και Κυριακή στις 12.00 μ.μ.

Ένα κορίτσι, η Ελένη κι ένας Νάνος μαγικός θα κάνουν ένα ταξίδι μαζί. Από τη γη στο βυθό και από το βυθό στον ουρανό. Θα πάρουν μαζί τους τη ντροπή και το φόβο και θα τα διώξουν. Οι δύο αυτοί, όταν συναντηθούν, θα περιπλανηθούν σαν παλιοί φίλοι, με οδηγό την περιέργεια. Μια νύχτα βροχής, δε θα τρομάξουν, μέχρι να πετύχουν αυτό που ονειρεύονται, να πετάξουν ψηλά!

Κείμενο- παραμύθι: Βίκυ Πολυχνιάτου

Θεατρική προσαρμογή: Μαρία Σταυροπούλου

Σκηνοθεσία: Βίλια Χατζοπούλου

Παίζουν: Βασίλης Παπαστάθης, Έλενα Δελακούρα

Μουσική επιμέλεια: Χριστόφορος Αναστασιάδης

Σκηνικά-κοστούμια: Βίκυ Πολυχνιάτου

Φώτα: Θωμάς Οικονομάκος

Φωτογράφιση: Αλεξάνδρα Μπάκα

Γραφιστική επιμέλεια: Νίκος Μπέικος

Θέατρο Μπιπ

Διεύθυνση: Αγίου Μελετίου 25 και Κυκλάδων, Κυψέλη

Από τις 7 Ιουλίου στο Λύκειο του Αριστοτέλη η παράσταση «Ρήσος» της Κατερίνας Ευαγγελάτου

Στην τελική ευθεία για την πρεμιέρα της στις 7 Ιουλίου μπαίνει η πολυαναμενόμενη παράσταση «Ρήσος» της Κατερίνας Ευαγγελάτου, καθώς έγινε γνωστή η ημερομηνία έναρξης της προπώλησης. Τα εισιτήρια για την παράσταση-θεατρική εμπειρία, όπου το κοινό θα γίνει περιπατητής και θεατής ταυτόχρονα, στον αρχαιολογικό χώρο του Λυκείου του Αριστοτέλη, θα είναι διαθέσιμα από Πέμπτη 25 Ιουνίου.

Το έργο «Ρήσος» του Ευριπίδη [;] βασίζεται στη ραψωδία Κ της Ιλιάδας και ανεβαίνει μόλις για τέταρτη φορά στη σύγχρονη εποχή. Συνδέεται δραματουργικά από τη σκηνοθέτιδα με την «Πραγματεία περί Ενυπνίων» από τα «Μικρά Φυσικά» του Αριστοτέλη, εκεί όπου ο Σταγειρίτης φιλόσοφος αναλύει τα όνειρα. Έτσι, ο «Ρήσος» γίνεται ένα όνειρο που εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια των θεατών. «Πρόκειται για ένα παράξενο έργο, που οι μελετητές δυσκολεύονται να κατατάξουν – το βέβαιο είναι ότι δεν πρόκειται για τραγωδία», τονίζει η σκηνοθέτις και συνεχίζει: «Περιέχει στοιχεία σατυρικού δράματος, κωμωδίας στα όρια της παρωδίας πολλές φορές, αλλά και δράματος. Για εμάς, είναι μάλλον μια αντιπολεμική σάτιρα που χρησιμοποιεί ως όχημα την Iλιάδα, παρωδώντας πρόσωπα και καταστάσεις. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι πρόκειται για ένα ιδιότυπο κράμα θεατρικών ειδών, εντελώς πρωτοποριακό για την εποχή του, που στόχο έχει να καταδείξει την ανθρώπινη βλακεία ως αιτία, αλλά και αποτέλεσμα του Πολέμου».

Όσον αφορά στο μυστήριο που περιβάλλει το συγγραφέα του, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ορισμένοι το αποδίδουν στον Ευριπίδη, άλλοι σε μεταγενέστερο μιμητή του – το σίγουρο είναι ότι κανείς δεν έχει αποδείξει τίποτα. Αυτό το πέπλο μυστηρίου ως προς την πατρότητα του έργου συνδέεται, κατά τη γνώμη μας, με την αβεβαιότητα ως προς το  θεατρικό είδος στο οποίο ανήκει, αλλά και με την αβεβαιότητα  και την απώλεια κριτικής ικανότητας που προξενεί ο πόλεμος». Επιστρέφοντας στην παράσταση, εξηγεί σχετικά με τον ιδιαίτερο τρόπο παρουσίασής της: «Πύλη εισόδου στον Ρήσο αποτελεί το πρώτο, περιπατητικό, μέρος της παράστασης που βασίζεται στην Πραγματεία περί ονείρων του Αριστοτέλη.

Οι θεατές, τα πρώτα 20 λεπτά της παράστασης, ως νέοι Περιπατητές (Περιπατητικοί) βαδίζουν καθοδηγούμενοι στην καρδιά  του χώρου, και παρακολουθούν διαφορετικές δράσεις από τους ηθοποιούς, με οδηγό την πραγματεία του Αριστοτέλη για τα όνειρα (Περί Ενυπνίων). Μέσα από τον περίπατο και την πραγματεία για τα όνειρα, αρχίζει να ξετυλίγεται και ο ΡΗΣΟΣ. Η όλη σκηνοθετική σύλληψη βλέπει το έργο σαν ένα όνειρο του Έκτορα, κατά την ταραγμένη νύχτα μετά τη νικηφόρα μάχη του ενάντια στους Έλληνες. Ένα όνειρο που μεταμορφώνει τους ήρωες του Τρωικού πολέμου σε παιδιά που παίζουν πόλεμο σε έναν αρχαιολογικό χώρο και ενώ ξεκινάει από την κωμωδία, καταλήγει στο δράμα, από τη νοσταλγία του παιδικού παιχνιδιού μέσα σε έναν απέραντο έρημο τόπο μέχρι τον εφιάλτη της ωμής πραγματικότητας που αποκαλύπτει θάνατο και βία».

Το ρόλο του Έκτορα κρατά ο Αργύρης Πανταζάρας, ενώ εκείνον του Ρήσου ο Ορφέας Αυγουστίδης.

Παίζουν επίσης: Προμηθέας Αλειφερόπουλος, Αντριάν Κολαρίτζ, Γιώργος Κουτλής, Ερρίκος Μηλιάρης, Λευτέρης Πολυχρόνης, Δημόκριτος Σηφάκης, Ουσίκ Χανικιάν, Ηλίας Χατζηγεωργίου.

Συμμετέχει η τάξη κρουστών του Δημήτρη Δεσύλλα από το Ωδείο Αθηνών: Βεατρίκη Αληθεινού, Δάφνη Ανδρεάδη, Σεμέλη Μαργαρίτη, Οδυσσέας Οικονομόπουλος, Πλούταρχος Τσουρής.

Κόρνο: Σπυριδούλα Κοσκινά, Νίκος Ανυφαντής.

Μετάφραση: Κώστας Τοπούζης.

Σκηνοθεσία – Δραματουργία: Κατερίνα Ευαγγελάτου.

Η παράσταση είναι συμπαραγωγή του Φεστιβάλ Αθηνών με την εταιρεία Λυκόφως και πραγματοποιείται με την άδεια του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου [ΚΑΣ]. Για την πραγματοποίηση της οποίας συνεργάστηκαν πολλοί φορείς, όπως η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αθηνών, το Υπουργείο Πολιτισμού, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, το Ωδείο Αθηνών, η Λέσχη Αξιωματικών και το Βυζαντινό Μουσείο.

7 Ιουλίου έως 9 Αυγούστου. Τρίτη έως Κυριακή στις 20.30. Λύκειο του Αριστοτέλη: είσοδος από Ρηγίλλης, πλησίον Λέσχης Αξιωματικών.

Τιμές εισιτηρίων: 20€, 15€, 5€. Προπώληση: www.greekfestival.gr, 210-3272000.

Οδηγίες προς τους θεατές:

Θα προσέρχονται από την είσοδο επί της Ρηγίλλης, θα χωρίζονται σε τέσσερις ομάδες και με τη βοήθεια ηθοποιών-οδηγών θα κινούνται στον αρχαιολογικό χώρο, ώστε να παρακολουθούν τη δράση που θα εξελίσσεται παράλληλα.

Στο δεύτερο μέρος, διάρκειας μιας ώρας, λαμβάνει χώρα ο ΡΗΣΟΣ. Οι θεατές καθήμενοι πλέον, είτε στις ειδικές θέσεις είτε στη χλόη, παρακολουθούν την εξέλιξη του έργου.

Οι θεατές πρέπει να εισέρχονται στον χώρο με άνετα υποδήματα και να ακολουθούν τις οδηγίες των «ηθοποιών – οδηγών». Ο αριθμός των θεατών για κάθε παράσταση είναι περιορισμένος λόγω της ιδιαιτερότητας του χώρου. Σε περίπτωση βροχής οι παραστάσεις δεν πραγματοποιούνται. Το κάπνισμα απαγορεύεται αυστηρά. Η παράσταση παρουσιάζεται με αγγλικούς υπέρτιτλους.

Μια παρτίδα «Τάβλι» στα χρόνια της παγκοσμιοποίησης

Την προσωπική του ματιά πάνω σε ένα από τα πιο σπουδαία θεατρικά έργα του νεοελληνικού ρεπερτορίου, «Το Τάβλι» του Δημήτρη Κεχαϊδη, καταθέτει δέκα χρόνια από τον θάνατο του σημαντικού δραματουργού, ο βραβευμένος ηθοποιός Δημήτρης Λάλος, στην πρώτη σκηνοθετική του απόπειρα στο θέατρο.

Το κατά Δημήτρη Λάλο «Τάβλι» κάνει πρεμιέρα στις 12 Ιουνίου, στο θέατρο «Ακαδημία Πλάτωνος» στο Βοτανικό.

Oι ηθοποιοί που ερμηνεύουν τους ρόλους είναι παιδιά δεύτερης και τρίτης γενιάς μεταναστών, αφού πρόθεση του Δημήτρη Λάλου είναι να υπογραμμίσει ότι «το πιο δυνατό στοιχείο ενός λαού είναι η νοοτροπία του. Αυτή που δεν γνωρίζει τάξεις και χρώμα. Αυτή που ενσωματώνει, αφομοιώνει και εξισώνει τα πάντα. Αυτή που τελικά καλείται να οικειοποιηθεί όποιος επιθυμεί να επιβιώσει».

Έχοντας ζήσει ο ίδιος από τα οχτώ μέχρι τα δεκαοχτώ του χρόνια στη Γερμανία, ο σκηνοθέτης μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για το «Τάβλι» τονίζει: «Δεν είναι θέατρο για μετανάστες…Εδώ βγαίνουν στην επιφάνεια οι προβληματισμοί του Κεχαϊδη που είναι κοινοί για όλους μας».

Η υπόθεση στους περισσότερους είναι γνωστή. Φίλοι και κουνιάδοι, ο Κόλλιας και ο Φώντας, στην αυλή του σπιτιού τους, καλοκαίρι απόγευμα παίζουν τάβλι, συζητώντας ασταμάτητα για το μεγάλο κόλπο που θα τους κάνει «να πιάσουν την καλή» χωρίς να υπολογίζουν τι θα «πουλήσουν» για να το πετύχουν, ταυτιζόμενοι με το πιο βαθύ όνειρο του νεοέλληνα.

Πρωτοανεβασμένο μέσα στη χούντα, το 1972 στο Θέατρο Τέχνης από τον Κάρολο Κουν, με πρωταγωνιστές τον Νικήτα Τσακίρογλου και τον Γιάννη Μόρτζο, με λόγο καθημερινό κι έναν καίριο και αιχμηρό πολιτικό προβληματισμό, το «Τάβλι» δείχνει σήμερα πιο επίκαιρο από ποτέ.

Τους ρόλους του Φώντα και του Κόλλια υποδύονται ο Σαμουήλ Ακίνολα με ρίζες από τη Νιγηρία και την Κένυα και ο Στέφανος Μουαγκιέ, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Βύρωνα και κατάγεται από την Ουγκάντα.

Επιστρέφει το «Feta with the Queen» με την Κατερίνα Βρανά στο Θέατρο 104

Μετά από τις sold out εμφανίσεις στο 104 την Ανοιξη και στην συνέχεια σε Εδιμβούργο και Λονδίνο, το κορίτσι θαύμα του βρετανικού stand up comedy , επιστρέφει στο 104 για 10 παραστάσεις. Η Κατερίνα Βρανά με μοναδικό όπλο το χιούμορ της εξολοθρεύει προκαταλήψεις, ταμπού και γκρεμίζει κάθε πολιτιστικό στεγανό που χωρίζει τον Έλληνα από τον ξένο. Δέκα παραστάσεις γεμάτες σύγχρονους προβληματισμούς όπως ο καιρός, η διεθνής κουζίνα, η γοητεία των πολιτιστικών κλισέ, η σωστή χρήση της τουαλέτας, οι αντιδράσεις του κατσαρού μαλλιού σε συνθήκες αυξημένης υγρασίας και, το αιώνιο ερώτημα, αν είχες προσκεκλημένη την βασίλισσα τι τυρί θα της πρόσφερες;!

Το σόου έγινε sold out στα Φεστιβάλ Μελβούρνης, Μπράϊτον κι Εδιμβούργου 2013 και 2014 και σε όλες τις παραστάσεις στο Λονδίνο. Το CNN κατέταξε την Κατερίνα στην λίστα «Γυναίκες Κωμικοί Που Πρέπει Να Δείτε»

Σύντομο Βιογραφικό της Κατερίνας Βρανά

Η Κατερίνα γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, πήγε στην Αγγλία να σπουδάσει υποκριτική κι έμεινε. Έχει παρουσία σε τηλεοπτικές σειρές στην Ελλάδα, θεατρικές παραγωγές στο Λονδίνο, στο Φεστιβάλ του Εδιμβούργου (2004 – 2013) και σε ταινίες μικρού μήκους σε Ελλάδα και Αγγλία. Την κέρδισε ο κωμικός αυτοσχεδιασμός (όπου συνεργάστηκε με τις ομάδες Improvsters και Improvedy) και τα σκετσάκια κωμωδίας (με το έργο Dystopia, και ως ιδρυτικό μέλος των ομάδων Big Frizz και Blind Design) κι έχει συνεργαστεί με τους Αγγλικούς τηλεοπτικούς σταθμούς BBC και Channel 4.

Το 2009 ξεκίνησε το stand-up κι έφτασε στον τελικό του διαγωνισμού stand-up “Funny Women Awards” που έγινε στο Comedy Store του Λονδίνου. Τον Νοέμβριο του 2011 ήταν στο Λος Άντζελες για εμφανίσεις και αμέσως μετά παρουσίασε το πρώτο ελληνικό σόλο σόου της στην Αθήνα, το «Μαραζώνω στην Ξενιτιά», για 3 μόνο παραστάσεις. Λόγω επιτυχίας, το σόου αυτό ξανανέβηκε τον Μάρτιο του 2012 στην Αθήνα και από τον Μάιο του 2012 παιζόταν μιά φορά τον μήνα στο Λονδίνο μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Τον Φεβρουάριο του 2012 ξεκίνησε μαζί με τον Λάμπρο Φισφή την πρώτη βραδιά open mic στην Ελλάδα, το «5 Λεπτά ΔΟΞΑΣ».

Τον Μάιο του 2012 η Κατερίνα παρουσίασε κομμάτι του σόου της στο TEDx Thessaloniki, εμφανίστηκε σε τηλεοπτική εκπομπή του BBC να μιλήσει για την Ελληνική κρίση και σε ραδιοφωνικές εκπομπές του BBC και του ΒΒC World.

Από τις αρχές του 2013 παρουσιάζει το πρώτο της σόλο σόου στα Αγγλικά «Feta with the Queen» σε Λονδίνο και Αθήνα, και στα Φεστιβάλ Μελβούρνης, Μπράϊτον και Εδιμβούργου 2013 όπου έγινε sold out, απέσπασε πολύ καλές κριτικές και το CNN την κατέταξε στην λίστα «Γυναίκες Κωμικοί Που Πρέπει Να Δείτε»

Όταν βρίσκεται στην Αγγλία, εμφανίζεται καθημερινά σε παραστάσεις stand-up comedy και τρέχει ένα από τα πιό πετυχημένα comedy clubs του Λονδίνου, το Angel Comedy. Αυτή την στγμή βρίσκεται στο Φεστιβάλ Αδελαϊδας 2014 και προετοιμάζεται για μιά σειρά παραστάσεων στην Αθήνα.

Εισιτήρια: 10 ευρώ μέσω του viva.gr και του Θέατρο 104

«Ο κύριος Τιμόθεος και το χαμένο πετράδι της γνώσης»

Από αυτή την Κυριακή, 30 Νοεμβρίου και κάθε Κυριακή στις 11:30, στον Πολυχώρο Πολιτισμού «Αθηναΐς», ο κύριος Τιμόθεος κερνά καραμέλες… σοφίας τους μικρούς θεατρόφιλους. Και όχι μόνον. Τους μιλά για το θάρρος, την αυτοεκτίμηση, τη γνώση αλλά και πως κατατρόπωσε τον βασιλιά της χώρας του, τον Διάσημο Κακοποιό. Όλα αυτά και πολλά ακόμη συμβαίνουν στη διάρκεια της παιδικής θεατρικής παράστασης «Ο κύριος Τιμόθεος και το χαμένο πετράδι της γνώσης», που παρουσιάζει το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), σε συνεργασία με την εταιρεία παραγωγής Texnis.

Ανοίγει σήμερα τις πόρτες του το Gazi Comedy Club

Είπε πως θα το κάνει και το έκανε! Η αγαπημένη μας Κατερίνα Βρανά ανοίγει Comedy Club στην Αθήνα αυτήν την Πέμπτη! Σε συνεργασία λοιπόν με το Θέατρον 104, ανοίγει την πρώτη λέσχη κωμωδίας της Αθήνας.

Μετά από 26 sold-out εμφανίσεις στην κεντρική σκηνή του 104, η Κατερίνα Βρανά, το κορίτσι θαύμα της βρετανικής stand up σκηνής αναλαμβάνει την καλλιτεχνική επιμέλεια και παρουσίαση του μοναδικού comedy club στην Ελλάδα που θα έχει μόνιμη στέγη στο ‘104’: το Gazi Comedy Club. Κάθε Πέμπτη στις 9.00 μμ μιάμιση ώρα, έξι κωμικοί, ένα μικρόφωνο!

Σήμερα που το ελληνικό stand up comedy είναι σε φάση αναγέννησης και κινείται στα πρότυπα της διεθνούς σκηνής, σήμερα είναι η κατάλληλη στιγμή για την δημιουργία ενός χώρου αφοσιωμένου σ’ αυτό το ιδιαίτερο είδος κωμωδίας, τόσο για τους Έλληνες κωμικούς όσο και για το ελληνικό κοινό.

Το Gazi Comedy Club διευθύνει η Κατερίνα Βρανά σε συνεργασία με το Θέατρο 104. Η Κατερίνα, εκτός από διεθνή καριέρα stand-up comedian, διευθύνει τα τελευταία τέσσερα χρόνια ένα από τα πιο επιτυχημένα comedy clubs του Λονδίνου, το Angel Comedy. Ταυτόχρονα, το 104 υπήρξε η πρώτη στέγη του οργανωμένου stand up comedy στην Ελλάδα απ’ όπου ξεκίνησαν το 1995 οι ‘Νύχτες Κωμωδίας’.

Το comedy club (λέσχη κωμωδίας στα Ελληνικά) είναι ένα μέρος αφιερωμένο κι αφοσιωμένο σχεδόν αποκλειστικά στο είδος κωμωδίας που λέγεται stand-up comedy.

Οι παραστάσεις στα κλαμπ αυτά έχουν 4 – 6 κωμικούς την βραδιά, οι οποίοι διαδέχονται ο ένας τον άλλον στην σκηνή και παίζουν από ένα «σετ» διάρκειας μεταξύ 5 και 20 λεπτών ο καθένας.

Η κάθε παράσταση έχει διαφορετικό συνδυασμό κωμικών, δεν παίζουν κάθε βραδιά οι ίδιοι.

Τι είναι όμως το StandUp?

Δεν είναι τίποτα παραπάνω από έναν άνθρωπο, με ένα μικρόφωνο και απέναντί τους το κοινό. Ο σκοπός του κωμικού είναι να κάνει το κοινό να γελάσει και να διασκεδάσουν και οι δύο μαζί. Δεν είναι αυτοσχεδιασμός. Τα κείμενα είναι γραμμένα με κόπο, δάκρυα κι ιδρώτα από τους κωμικούς.

Δεν θα σας ρεζιλέψουνε. Και ούτε είναι αναγκαίο να τους πιάσετε την κουβέντα ενώ παίζουνε. Όπως προαναφέραμε, τα κείμενα έχουν γραφτεί με πόνο καρδιάς και θέλουν να σας τα πούνε, να τα μοιραστούν μαζί σας, όχι να αναλύσετε όλοι μαζί γιατί αποφάσισε η Μαρία στην τρίτη σειρά να βάλει παγιέτες.

Τα εισητήρια κοστίζουν 10€ και πωλούνται μέσω του Viva.gr

Καλή Αρχή!!