Μουσική

Πήγαμε: 1000mods – Godsleep στο Πειραιώς Academy 117

[star rating="80" type="percent"]
[cresta-social-share]

1056869_10206655645982556_641978920_n

Είχαμε καιρό να φύγουμε μπροστά από τις οθόνες και τα κείμενα μουσικής, ώστε να πάμε να δούμε ένα live και να γράψουμε γι' αυτό. Έτσι, το Σάββατο, αποφασίσαμε να πάμε να τα σπάσουμε με τους 1000mods και τους Godsleep και να αφήσουμε στην άκρη τις ώρες αναζήτησης πληροφοριών και γραψίματος ενός αφιερώματος για αυτές τις μπάντες . Παρ' όλα αυτά, αξίζει να αναφέρουμε ότι οι δυο μπάντες που θα εμφανίζονταν στην σκηνή το βράδυ του Σαββάτου, είναι δυο από τις κορυφαίες μπάντες στον χώρο του stoner rock στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως, με πολυάριθμες εμφανίσεις σε μεγάλα φεστιβάλ και μουσικές σκηνές της Ευρώπης και της Αμερικής.

Ας αρχίσουμε λοιπόν, μιλώντας για τον συναυλιακό χώρο, ο οποίος είναι νεοσύστατος κι έχει τις βάσεις να γίνει η πρώτη μουσική σκηνή, που πληρεί όλες τις προϋποθέσεις των αντίστοιχων σύγχρονων ευρωπαϊκών χώρων. Συγκεκριμένα, το δάπεδο του Πειραιώς Academy έχει κλίση, γεγονός που δίνει την δυνατότητα στο θεατή να βλέπει με κάθε λεπτομέρεια, τι συμβαίνει πάνω στη σκηνή, ακόμα κι αν βρίσκεται στις πίσω ζώνες του χώρου. Επίσης , διαθέτει 4 (!) μπαρ, τα οποία εξυπηρετούν ακατάπαυστα το κοινό και δεν προκαλείται σύγχυση κι ουρές, μεγαλύτερες κι απ' αυτές της εισόδου, που ήταν φυσιολογικές. Μόνο μελανό σημείο της όλης υποδομής του χώρου ήταν ο πολύ μέτριος ως κακός ήχος, που προκάλεσε κάποιες παύσεις στο setlist των δυο συγκροτημάτων κι έναν μικρό περιορισμό της απόλαυσης του grunge της κιθάρας και του παλμού που έδιναν τα ντραμς. Θα μπορούσαν αυτά τα προβλήματα με τον ήχο να χρεωθούν στους προσωπικούς ηχολήπτες των μπαντών, αλλά από την στιγμή που τους 1000mods, τουλάχιστον, τους είχαμε ακούσει στο Rockwave πριν από κάποιους μήνες και είχαν εξαιρετικό ήχο σε έναν τεράστιο εξωτερικό χώρο, φαντάζεστε ότι η δυσκολία θα ήταν πολύ λιγότερη σε έναν μικρότερο εσωτερικό χώρο. Επιπροσθέτως, υπήρξαν κάποια μικρά προβλήματα κατά την έξοδο, καθώς ο κόσμος κατέληγε απευθείας πάνω στην Πειραιώς και είχε προκληθεί αρκετή κυκλοφοριακή συμφόρηση των αυτοκινήτων, αλλά και των θεατών που δεν είχαν που να σταθούν για να περιμένουν την εκάστοτε παρέα τους.

Η προσέλευση του κόσμου ήταν τεράστια για το live, αφού έφτασε περίπου τα 2.500 άτομα και ο χώρος γέμισε ασφυκτικά. Το γεγονός αυτό προκάλεσε έκπληξη στις μπάντες, αλλά και σε γνώστες του ελληνικού μουσικού κοινού, αφού το stoner rock δεν είναι από τα πιο ευρέως γνωστά είδη μουσικής στην Ελλάδα, αλλά φαίνεται ότι κερδίζει όλο και περισσότερους φίλους και φανατικούς.

Βέβαια, η κατάσταση δεν ήταν έτσι εξ' αρχής, καθώς πολλοί θεατές ήρθαν κατά τις 21.15, μόνο για να δουν τους 1000mods. Έχασαν όμως, ένα από τα καλύτερα supporting acts που έχω δει ποτέ σε συναυλία, εξαιρώντας τα μεγάλα φεστιβάλ της χώρας μας. Ενέργεια, πάθος, απίστευτα brutal φωνητικά και μια πρωτόγνωρη δυναμική πάνω στην σκηνή, που την μετέφεραν με περίσσεια ευκολία στο κοινό που βρισκόταν από κάτω εκείνη την στιγμή. Αυτά ήταν τα στοιχεία που έκαναν τους Godsleep να ξεχωρίσουν και να πείσουν μεγάλο μέρος του κόσμου να τους ακολουθήσει στα επόμενα live – ταξίδια τους στον χώρο της stoner και του rock 'n' roll. Βγήκαν στην σκηνή στις 20.30 ακριβώς κι είχαν μπροστά τους 45 λεπτά για να ζεστάνουν το κοινό και να το κερδίσουν με την εμφάνιση τους. Ε και λοιπόν; Το κατάφεραν και με το παραπάνω, κερδίζοντας το χειροκρότημα μετά από κάθε κομμάτι τους, αλλά και στις παύσεις που προέκυψαν κατά τη διάρκεια του setlist τους και των ευχαριστιών τους στο κόσμο και στους 1000mods για τους λόγους που προαναφέραμε. Ο Kostas, ο τραγουδιστής του συγκροτήματος, ήταν μια προσωποποίηση του “Κατά τον δαίμονα εαυτού”, της επιγραφής του τάφου του Jim Morrison, καθώς η δύναμη της φωνής και των ασταμάτητων κινήσεων του πάνω στην σκηνή φαινόταν να μην έχει κάποιο τέλμα. Η κιθάρα είχε κάποια απίστευτα σόλο, με γρήγορους psychedelic ήχους και απευθείας μεταπτώσεις σε heavy stoner ρυθμούς στα ίδια σόλο, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την σολιστική γραμμή στο «The Call». Το μπάσο απλά έδωσε ρέστα, γεμίζοντας τον ήχο πάρα πολύ καλά και δίνοντας χαρακτηριστικές μπασογραμμές, εκεί που έπρεπε, ενώ τα ντραμς είχαν τρελή δυναμική, πολύ καλά σταματήματα και ξεκινήματα ξέφρενων ρυθμών, αν κι υπήρχαν αρκετά προβλήματα με την ακουστική των πιατινιών. Συμπερασματικά, θα συνιστούσα ανεπιφύλακτα στον καθένα να ακούσει την νέα και πρώτη τους δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Thousand Sons of Sleep», ενώ αν με ρωτούσες ποιο είναι το όνομα που θα ήθελες να δεις άμεσα στο μέλλον σε ένα live, εντός των ελληνικών συνόρων, η απάντηση θα ήταν μονολεκτική: Godsleep.

Κατεβαίνουν οι Godsleep από την σκηνή κι η ώρα είναι 21.15 ακριβώς. Οι τεχνικοί ανεβαίνουν για να αρχίσει η ετοιμασία της σκηνής, ώστε να μπορέσουν να βγουν οι headliners της βραδιάς, 1000mods, ενώ την ίδια στιγμή, από τα ηχεία του συναυλιακού χώρου , ακούγονται κομμάτια από το «Drones», τον νέο δίσκο των Muse, γεγονός το οποίο απόλαυσα πραγματικά. Η ομάδα των τεχνικών της σκηνής τελικά καταφέρνει ένα μικρό θαύμα, καθώς παραδίδει το stage έτοιμο στις 21.40, μόνο 10 λεπτά αργότερα από την προκαθορισμένη ώρα εμφάνισης των Χιλιομοδίων.

Μετά από πέντε λεπτά λοιπόν, οι 1000mods βγαίνουν στην σκηνή της Πειραιώς Academy κι ο κόσμος παραληρεί για το μεγαλύτερο live των Χιλιομοδίων εν Ελλάδι για το 2015. Το έναυσμα για ένα ατελείωτο pit, το οποίο σταμάτησε μόνο με την λήξη της συναυλίας, δίνεται με το «Road to Burn» από τον πρώτο τους δίσκο, το «Super Van Vacation». Στη συνέχεια, ακολουθεί το «Claws», ένα από τα προσωπικά αγαπημένα μου κομμάτια, χάρη στην απόλυτα ταιριαστή εναλλαγή των ρυθμών και των riffs του, από τον δεύτερο και τελευταίο, προς το παρόν, δίσκο τους, το «Vultures». Το μοτίβο “ένα κομμάτι από τον πρώτο δίσκο, ένα από τον δεύτερο” δούλεψε για τα 4 πρώτα κομμάτια του setlist αφού μετά το «Claws», ακολούθησαν τα «7Flies» και «Big Beautiful». Η ροή όμως του live, απαιτούσε ένα κομμάτι, το οποίο θα ωθήσει τους πάντες να χορέψουν, ακόμα και τους όχι και τόσο μυημένους στην κατάσταση που επικρατεί στο κοινό, όταν πάνω στην σκηνή βρίσκονται τα Χιλιομόδια. Και κάπου εκεί, ακούστηκαν οι 4 νότες που έκαναν τους 1000mods γνωστούς σε όλη την Ελλάδα και σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης και της Αμερικής, το Ντο – Μι ύφεση – Μι ύφεση – Ντο της heavy ηλεκτρικής κιθάρας στο «Vultures». Σε αυτό το σημείο η συναυλία έφτασε στο ζενίθ της και δεν έπεσε ποτέ. Ακολούθησε το υπέρτατο «Low» και το «Track me», στο οποίο η μπάντα πέρασε μαεστρικά, με ένα καθηλωτικό σόλο της κιθάρας, δείχνοντας ότι, εκτός από αστείρευτο πάθος και ταλέντο, αυτοί οι τύποι έχουν και πληθώρα τεχνικής και μουσικής ευφυΐας. Στη συνέχεια, τα κρουστά και το μπάσο έδωσαν τον ξέφρενο ρυθμό του «Set me Free» και ο κόσμος άρχισε να κουνιέται αδιάκοπα και να δημιουργεί μια, καλώς εννοούμενη, ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα στον χώρο, που έδειχνε ότι αυτό το live δεν θα τελείωνε ποτέ ουσιαστικά για όσους ήταν εκεί. Η αντίθεση όμως, θα έρθει στα επόμενα δυο κομμάτια, καθώς οι 1000mods θα παίξουν το «Desert side of your Mind», μια ωδή στην εσωτερικότητα και στην παραμονή των ανθρώπων σε επίπονες καταστάσεις, κομμάτι το οποίο βρίσκεται στην παλιότερη δισκογραφική δουλειά τους, το EP «Blank Reality» του 2006 και μετά ένα καινούργιο κομμάτι τους, του οποίου δεν μάθαμε καν τον τίτλο, παρά μόνο φάνηκε να γίνεται δεκτό από τον κόσμο με μεγάλο ενθουσιασμό. Ακολούθησαν το «She» και το «Modesty», τα οποία ζέσταναν επαρκώς τα άκρα του κοινού, για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στην εξής τριάδα κομματιών: «Vidage», «El Rollito» και «Super Van Vacation» στο encore. Όλοι οι θεατές – ακροατές έγιναν ένα κι άρχισαν να χορεύουν ξέφρενα μέχρι να κλείσει ο ήχος των 1000mods για τα καλά. Η συναυλία τελείωσε με ένα αρκετά ηχηρό αίτημα από το κοινό, για άλλο λίγο από Χιλιομόδια, αλλά οι φωνές μας δεν εισακούστηκαν. Αποχωρήσαμε υπό τους ήχους του «Smoke weed every day», που ήταν ό,τι πιο troll μπορούσαμε να ακούσουμε μετά μια stoner συναυλία και την ατμόσφαιρα να κατακλύζεται από γνώριμες μυρωδιές για τέτοια live.

12404370_10206655647062583_1600823797_n

Γενικά δεν υπάρχει κάποιο αρνητικό σχόλιο για τους 1000mods, καθώς ήταν άψογοι στα πάντα. Η τεχνική τους είναι αναγνωρισμένη από όλους τους μουσικούς αναλυτές του είδους και η παρουσία τους πάνω στην σκηνή βρίθει από ενέργεια και αυθορμητισμό. Στα υπέρ τους μπορεί να μετρηθεί και το ότι ευχαρίστησαν τον κόσμο 3 – 4 φορές που τους τίμησε με την πολυπληθή παρουσία του κι ότι τόνισαν, πώς χωρίς το κοινό τους, δεν θα είχαν μπορέσει να φτάσουν μέχρι εδώ, ενώ μας ευχήθηκαν καλές γιορτές συνοδευόμενες με την διάλυση τους drum set και των μικροφώνων.

Το live του Σαββάτου ήταν μια πολύ ωραία εμπειρία, για όποιον βρέθηκε στο Πειραιώς Academy κι έδειξε ότι οι 1000mods έχουν ανέβει επίπεδο και μπορούν να κυκλοφορήσουν την καλύτερη και πιο άρτια δισκογραφική δουλειά τους, στη “φάση”  που βρίσκονται τώρα. Ελπίζω όσοι ήσασταν στην συναυλία να περάσατε το ίδιο καλά με εμάς, ενώ σε εσάς που δεν ήρθατε, θα δώσω μια συμβουλή: Την επόμενη φορά που θα ακούσετε για live των 1000mods, να είστε οι πρώτοι που θα αγοράσετε εισιτήριο!

Πήγαμε: 1000mods – Godsleep στο Πειραιώς Academy 117
4.0Βαθμολογία