Ακόμα δεν το Είδες;

Rocky Balboa – Πρωταθλητής στις καρδιές μας

[cresta-social-share]

Κι όμως, δεν αναφέρομαι στο θρυλικό "Rocky" του 1976, που είχε σαρώσει τα όσκαρ και είχε μεταμορφώσει σε αστέρα του Hollywood τον σχετικά άσημο μέχρι τότε Sylvester Stallone. Το "Rocky Balboa" αποτελεί την έκτη (!) και τελευταία συνέχεια των ταινιών "Rocky", που προβλήθηκε το 2006 και έκλεισε ιδανικά ένα έπος που έγραψε κινηματογραφική ιστορία.

 

Είναι αλήθεια πως τα sequels είναι κατά κανόνα χειρότερα από τις original ταινίες, αν και υπάρχουν ορισμένες τρανταχτές εξαιρέσεις, όπως η δεύτερη ταινία του «Νονού» ("The Godfather: part II"). Αυτό τον κανόνα επιβεβαιώνουν εν μέρει οι συνέχειες του "Rocky", οι οποίες δε διεκδικούν δάφνες ποιότητας, αλλά κανείς δε μπορεί να αμφισβητήσει ότι είναι ο ορισμός του pure entertainment. Όλα τα sequels, με το "Rocky IV" να ξεχωρίζει σε αυτό τον τομέα, προσφέρονται ξεκάθαρα μόνο για ψυχαγωγικούς σκοπούς, είναι απόλυτα διασκεδαστικές και σπάνε κάθε ρεκόρ αδρεναλίνης. Το "Rocky Balboa" όμως ξεφεύγει από τα τετριμμένα της σειράς, πλησιάζοντας περισσότερο την ταινία έναρξης της στο ύφος, χωρίς να αποκλείει και τα στοιχεία αγνής και απρόσκοπτης ευχαρίστησης.

 

Φωτο1

 

Ποια είναι όμως η υπόθεση της έκτης ταινίας "Rocky"? Από τις πρώτες σκηνές γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι πολλά έχουν αλλάξει σε σχέση με παλαιότερα. Ο Rocky, διανύοντας την πέμπτη δεκαετία της ζωής του (αν και ο Stallone ήταν ακριβώς 60 ετών το 2006), έχει αποσυρθεί από την ενεργό δράση και διευθύνει πλέον ένα εστιατόριο, το οποίο έχει το όνομα της γυναίκας του (Adrian's). Αυτό είναι το πρώτο στοιχείο που δίνεται στο θεατή και αφορά στο θάνατο της, ο οποίος επιβεβαιώνεται λίγο αργότερα, με το Rocky να την επισκέπτεται στο νεκροταφείο. Αν είσαι και εσύ fan της σειράς, καταλαβαίνεις πόσο μεγάλο πλήγμα είναι ο θάνατος της Adrian, με τη φράση του Rocky "Υo Adrian, I did it" να είναι χαρακτηριστική του κλίματος των ταινιών και της πολυεπίπεδης σχέσης του ζευγαριού (ένα δάκρυ κυλά, r.i.p. Adrian).

 

Φωτο2

 

Στο μεταξύ ο γιος του Rocky, Robert Balboa Jr ( Milo Ventimiglia ) έχει μεγαλώσει, προσπαθεί να ανεξαρτητοποιηθεί, αλλά το όνομα του πατέρα του τον στοιχειώνει και σύμφωνα με τον ίδιο δε του επιτρέπει να χαράξει το δρόμο του, έχοντας μια μεγάλη «σκιά» από πάνω του. Η κατάσταση χειροτερεύει για αυτόν, όταν μετά από έναν αγώνα που έγινε μέσω υπολογιστή μεταξύ του Rocky και του νυν πρωταθλητή Mason Dixon ( Antonio Tarver ), ο Rocky βγήκε νικητής. Η διαφήμιση που ακολούθησε ήταν μεγάλη, με αποτέλεσμα να κανονιστεί ένας πραγματικός αγώνας μεταξύ των δύο παλαιστών, με το Rocky να επιστρέφει στη δράση για μια τελευταία παράσταση.

 

Εντάξει, δε διεκδικεί και όσκαρ σεναρίου, αλλά ξεφεύγει λίγο από τα εντελώς πεζά προηγούμενα Rocky και εξυπηρετεί τους σκοπούς της ταινίας πλήρως, καθώς αποδίδεται με πολύ ιδιαίτερο ύφος. Η έμφαση δε δίνεται στους αγώνες και στις μπουνιές του πρωταγωνιστή, αλλά στην ψυχική του κατάσταση μετά το χαμό της γυναίκας του, στη μοναξιά που τόσο φοβάται, στην πολυτάραχη σχέση με το γιο του. O Rocky παρουσιάζεται ως ένας άνθρωπος διαλυμένος εσωτερικά, με τόση θλίψη μέσα του, που μόνο μέσα από την εργασία και τις αναμνήσεις καταφέρνει να ανταπεξέρχεται. Τα συναισθήματα που κρύβει μέσα του όμως τον ταλανίζουν και έχει ανάγκη να ξεσπάσει.

 

ROCKY BALBOA

 

Φαίνεται οξύμωρο σε μια ταινία που ο πρωταγωνιστής είναι ένας πρώην επιτυχημένος μποξέρ, να είναι ο ίδιος αυτός που νιώθει «χτυπημένος» από τη μοίρα. Ωστόσο, η ψυχική του δύναμη είναι τέτοια, που δε σταματά ποτέ να παλεύει, δε σταματά ποτέ να προσπαθεί, δε τα παρατά. Άλλωστε, σε ένα μυθικό πραγματικά λόγο που απευθύνει στο γιο του έξω από το Adrian's, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι στη ζωή δεν έχει σημασία πόσο δυνατά χτυπάς, αλλά πόσα δυνατά χτυπήματα αντέχεις να δεχθείς και να προχωράς, έτσι μόνο πετυχαίνεις. Δε χρειάζεται να επιρρίπτεις ευθύνες δεξιά και αριστερά, σε κανέναν εκτός από τον εαυτό σου. Τι να γράψω εγώ τώρα μετά από αυτά τα λόγια του Rocko? Αν δεις τη σκηνή και δεν ανατριχιάσεις υπάρχει πρόβλημα.

 

Επειδή όμως μιλάμε για Rocky, δε γίνεται να λείπει και ο τομέας της ψυχαγωγίας. Ακόμα και αν υπάρχει σε αρκετά μικρότερο βαθμό, είναι εκεί για να θυμίσει για τελευταία φορά πώς είναι η αληθινή κινηματογραφική διασκέδαση. Η προπόνηση και ο αγώνας κινούνται στα υψηλά στάνταρ των ταινιών, ενώ φυσικά τις σκηνές συντροφεύει η θρυλική μουσική του Bill Conti, με το "Gonna Fly Now" να καλεί το θεατή να ανέβει μαζί με το Rocky στα γνωστά πλέον σκαλιά και να υψώσει τη γροθιά του.

 

Ο Sylvester Stallone, κατά κόσμον Sly, δίνει μια συγκινητική ερμηνεία, και πώς να μη το κάνει άλλωστε.

 

Φωτο4

 

Οι ταινίες Rocky αποτελούν τεράστιο κομμάτι της ζωής του, πλέον είναι σαν να παίζει τον εαυτό του, χωρίς να προσποιείται. Έχοντας γράψει και το σενάριο αλλά και αναλαμβάνοντας τη σκηνοθεσία, πραγματοποιεί το ιδανικό κλείσιμο της σειράς, μεταφέροντας όλο το συναίσθημα του στην ταινία, που είναι ουσιαστικά μια κατάθεση ψυχής. Στα 60 του, έχει ενέργεια και όρεξη που πολλοί νεότεροι θα ζήλευαν και δε δυσκολεύεται να το βγάλει στη μεγάλη οθόνη. Από κοντά, ο χαρισματικός Paulie ( Burt Young), που τον έχει ακολουθήσει σε όλα τα Rocky και δε θα μπορούσε να λείπει. Αρκετά καλός και ο Milo Ventimiglia, που ενστερνίζεται την ψυχολογία του γιου ενός σταρ και κάνει εμφανείς τους προβληματισμούς του.

 

Με λίγα λόγια, το "Rocky Balboa" δεν είναι κανένα αριστούργημα. Είναι όμως μια ταινία που έχει γυριστεί με πολλή όρεξη και μεράκι και σημαίνει πολλά παραπάνω από τα χρήματα για τον πρωταγωνιστή της. Είναι ένα μάθημα συμπεριφοράς, καθώς προωθεί την ψυχική και εσωτερική δύναμη ως κινητήριο μοχλό της εξέλιξης και της επιτυχίας. Έχει λάθη, έχει κλισέ και βαρετές ίσως για τους μη γνώστες της σειράς στιγμές, αλλά πάνω από όλα είναι ανθρώπινη και αυτό είναι το σημαντικότερο προτέρημα της. Κάποιες φορές, τα αληθινά αισθήματα υπερτερούν της ποιότητας, ακόμα και αν αυτή υπάρχει σε μεγάλο βαθμό.

 

Φωτο5

 

Αν είσαι φανατικός της σειράς, στους τίτλους τέλους θα έχεις δακρύσει. Αν πάλι δεν είσαι, σίγουρα ο Sly αξίζει το χρόνο σου, δώσε του μια ευκαιρία και αν κολλήσεις, μετά άλλες πέντε ταινίες είναι εκεί για να γεμίσουν το χρόνο σου.