Ακόμα δεν το Είδες;

The Big Lebowski

[cresta-social-share]

Tι να πει, ή μάλλον καλύτερα, τι να γράψει κανείς για αυτή την ταινία. Το μόνο που θα επιθυμούσε κάποιος μετά τη θέαση της είναι να συναντήσει προσωπικά τους αδερφούς Coenκαι να τους σφίξει το χέρι δίνοντας τους συγχαρητήρια. Μάλλον όχι, να υποκλιθεί μπροστά τους και να τους ευχαριστήσει που δημιούργησαν αυτό το έργο τέχνης, με δάκρυα στα μάτια. Ναι, έχουμε μεγάλη αδυναμία στον Lebowskiκαι δεν το κρύβουμε.

Στο δια ταύτα όμως, πρωταγωνιστής της ταινίας είναι ο Jeffrey lewoskiLebowski, ο οποίος προτιμά να τον αποκαλούν “The Dude”, “His Dudeness”, “Duder”, ή ακόμη “El Duderino”. Ο Dude λοιπόν είναι η προσωποποίηση της άνεσης, είναι ο τύπος που δε θα αγχωθεί ποτέ για τίποτα, που θα ευχαριστηθεί τη ζωή στο έπακρο, που δεν ασχολείται με την άποψη των υπολοίπων για αυτόν. Αγαπάει να καπνίζει χόρτο, να αράζει στον καναπέ όλη μέρα, να πίνει White Russian, να παίζει bowling. Είναι ο τύπος που θα θέλαμε όλοι για φίλο και ενσαρκώνεται ιδανικά από τον Jeff Bridges, στον – με διαφορά – κορυφαίο ρόλο της καριέρας του.

Εκτός όμως από το φίλο μας, το δεινό είναι ότι υπάρχει και άλλος Jeffrey Lebowski, ο οποίος είναι ένας ανάπηρος βετεράνος πολέμου με μια σημαντική όμως ιδιαιτερότητα: είναι εκατομμυριούχος. Η απείρως μικρότερη γυναίκα του (την οποία ενσαρκώνει η Τara Reid - ναι, η Tara Reid του AmericanPie, πόσο καλύτερη μπορεί να γίνει η ταινία) έχει εμπλακεί σε μια υπόθεση που έχει δημιουργήσει μεγάλο χρέος, για το οποίο φυσικά δεν έχει ιδέα ο άντρας της. Τότε, αυτός στον οποίο χρωστά αποφασίζει να οργανώσει μια «επίσκεψη» στον Lebowski.

Όπως ίσως φαντάζεστε, οι κακοποιοί που είχε προσλάβει μπέρδεψαν τους Lebowski, μπαίνοντας στο σπίτι του Dude, όπου αφού είχαν μια εποικοδομητική ομολογουμένως συνομιλία, του κατούρησαν το χαλί. Καλά διαβάσατε, του κατούρησαν το αγαπημένο του χαλί και αυτός δε μπορούσε παρά να βρει τον εκατομμυριούχο Lebowskiκαι να ζητήσει εξηγήσεις. Πραγματικά, δε νομίζουμε ότι χρειάζεται να περιγράψουμε τα σουρεαλιστικά και ξεκαρδιστικά σκηνικά που ακολουθούν, γιατί αφενός θα σας δώσουμε περισσότερες πληροφορίες από όσες χρειάζεστε, αφετέρου είναι αδύνατο να αποτυπωθούν σε γραπτό λόγο.

Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει να κάνουμε στους συνοδοιπόρους και φίλους του Dude, τους Walter (John Goodman) και Theodore (Steve Buscemi). Ο Walter αποτελεί έναν βετεράνο του Βιετνάμ, με κολλήματα και χοντρά (πάρα πολύ χοντρά) προβλήματα διαχείρισης του θυμού του, ενώ ο Theodore έχει θέματα κοινωνικής προσαρμοστικότητας, ενώ δεν είναι και ο πιο έξυπνος. Ο συνδυασμός τους μαζί με τον ηγέτη της παρέας Lebowski είναι τουλάχιστον απολαυστικός, ενώ οι ερμηνείες είναι εξαιρετικές με τους ηθοποιούς να σε ωθούν να γίνεις και εσύ μέλος αυτής της παρέας, παίζοντας bowlingμαζί τους. Το παζλ συμπληρώνουν ιδανικά οι μικροί αλλά άψογοι ρόλοι των Philip Seymour Hoffman, Julianne Moore, John Turturro.

Καταλήγοντας, η ταινία είναι από αυτές που λέμε ότι επιβάλλεται να δει όποιος σινεφίλ σέβεται τον εαυτό του. Αν δε την έχετε δει ποτέ (σοβαρά τώρα;) ή ακόμη και αν την έχετε ήδη παρακολουθήσει (αποτελεί τον ορισμό του replay value) τρέξτε να βρείτε την (εντυπωσιακή) bluray έκδοση και αφιερώστε ένα απόγευμα στον Duderino. Το ανατρεπτικό και γεμάτο γέλιο ταξίδι που θα σας προσφέρει το αξίζει με το παραπάνω, για αυτό φτιάξτε ένα WhiteRussianκαι μπείτε και εσείς στην παρέα του Dude. Άλλωστε όλους μια φράση μας ενώνει: “The Dudeabides”.