Σινεμά & TV

Μία άποψη για τις νέες Mainstream ταινίες με αφορμή το «Suicide Squad»

[cresta-social-share]

Εδώ και κάποια χρόνια βλέπουμε σειρές ταινιών, οι οποίες βασίζονται καθαρά στο εμπoρικό κομμάτι του κινηματογράφου και του ίντερνετ, όπου ας μη γελιόμαστε, όποιος τις βλέπει δε το κάνει με βάση τα παραδοσιακά κινηματογραφικά γούστα, αλλά γιατί τις διαφημίσεις από αυτές τις ταινίες τις βλέπει παντού.

Τέτοιες ταινίες είναι το «Suicide Squad» που κυκλοφόρησε τελευταία, οι σειρές της DC ή της Marvel, το «50 Shades of Grey» και άλλες πολλές. Σίγουρα κάποιες ταινίες είναι αξιόλογες, αλλά άλλες, όπως το 50 shades, ας πούμε, είναι η απόλυτη ξεφτίλα του κινηματογράφου. Πρώτη φορά στη ζωή μου, πραγματικά λυπήθηκα την ώρα που αφιέρωσα ώστε να δω την ταινία.

Το όλο θέμα όμως είναι, ότι όσο τέτοιες ταινίες κάνουν τζίρο εκατομμυρίων και οι παραγωγοί είναι ικανοποιημένοι, τόσο θα βγαίνουν περισσότερες. Γιατί αν δει κάποιος το «Suicide Squad» χωρίς να έχει πέσει θύμα των διαφημίσεων που υποσυνείδητα αποτύπωναν στο μυαλό του την άποψη πως η ταινία είναι καλή “μιας και τόσος κόσμος πήγε να το δει”, τότε βάζω στοίχημα ότι δε θα εντυπωσιαζόταν ιδιαίτερα ούτε από τα εφέ, ούτε από τις ατέλειες στο σενάριο. Ο κινηματογράφος βασίζεται στην μαγεία μουσικής , σεναρίου και εικόνας. Οι ταινίες τελευταία είναι γεμάτες από εφέ, CGI και mainstreamιλα. Θαρρώ, πως μια τέτοια κατάσταση δεν “χορταίνει” κανέναν φίλο του κινηματογράφου. Κάθε νέα υπερβολική μόδα στο οτιδήποτε, αργά ή γρήγορα καταντάει γραφική, από το σινεμά έως την προτίμηση στα κινητά.

Πιστεύω πως ίσως έχει έρθει η ώρα, να ξεφύγουμε από την έτοιμη αποδοχή και από την έτοιμη διασκέδαση. Οι υπάρχουσες τάσεις οδηγούν μόνο στην διαμόρφωση ανθρώπων χωρίς βούληση, οι οποίοι υπακούν στην γνώμη του υπεύθυνου διαφημίσεων της εκάστοτε εταιρείας. Ίσως όλα αυτά φαίνονται υπερβολικά, όμως λείπουν οι μέρες (τις οποίες ως νέος έζησα ψάχνοντας σε μια μεταγενέστερη εποχή), όπου ο καθένας έβρισκε τις προτιμήσεις του και δοκίμαζε να μπει τυχαία σε μια αίθουσα να δει τον σκηνοθέτη και την ταινία, επειδή το επέλεξε αυτός και όχι γιατί μέχρι και το σαμπουάν του είχε πάνω διαφήμιση.

image2