Σινεμά & TV

5 ταινίες που επιβάλλεται να δεις

[cresta-social-share]

«Pulp Fiction»

image2

Το αριστούργημα του Ταραντίνο, μια ταινία που ενέπνευσε γενιές σκηνοθετών μετά την κυκλοφορία της (1994), στην πραγματικότητα δεν μπορεί να προσδιοριστεί αναφορικά με το είδος. Περιπέτεια δεν την λες, καθώς οι σκηνές πραγματικής δράσης στην ταινία είναι μετρημένες στα δάκτυλα του ενός χεριού. Δράμα από την άλλη δεν την λες, δεν υπάρχει κλάμα και οδυρμός και βλέποντας την δεν νιώθεις ιδιαίτερη λύπη. Στην πραγματικότητα η ταινία είναι λίγο από όλα, είναι Ταραντίνο. Οι ερμηνείες των ηθοποιών από την άλλη έχουν μείνει στην ιστορία αλλά και στο ίντερνετ ,από το “I dare you , I double dare you [email protected]” του Jewells (aka Samuel Jackson), έως τον μονόλογο για τις άβολες σιωπές της Mia Wallace (aka Uma Thurman). Το καστ της ταινίας περιλαμβάνει ονόματα  όπως η Uma Thurman, ο John Travolta, ο Samuel Jackson, ο Bruce Willis και ο Harvey Keitel, ενώ σε ένα μικρό μέρος παίζει και ο ίδιος ο σκηνοθέτης ο Quentin Tarantino. Είναι μια ξεχωριστή ταινία που δεν εστιάζει στο να αποδώσει κάποιο μάθημα ή συμπέρασμα, αλλά στο να αναδείξει την μαγεία του κινηματογράφου, μέσα από την σκηνοθεσία και τους ηθοποιούς.

«Fight Club»

fightclub

Το γνωστό και ίσως πλέον mainstream «Fight Club», είναι πραγματικά μια ταινία που αλλάξει τον τρόπο σκέψης σου. Οι ανατρεπτικές ερμηνείες των Brad Pitt, Edward Norton και Helena Bonham Carter, αλλάζουν τα τότε δεδομένα του κινηματογράφου. Αυτό το ψυχεδελικό έργο θα σε βάλει σε σκέψεις για την ζωή σου, ακόμα και σήμερα το 2016, 17 ολόκληρα χρόνια μετά το έτος κυκλοφορίας του. Είναι μια ταινία που ανεξαρτήτως προτίμησης, την οποία ο καθένας πρέπει να έχει δει. Δεν θα αποκαλύψω τίποτα για την πλοκή του έργου, γιατί πρώτoν θα σας το χαλάσω και δεύτερον, “the first rule of fight club is: you do not talk about fight club.

«Dead Poets Society» ή «Carpe Diem»

image4

Μία ταινία σταθμός στον παγκόσμιο κινηματογράφο είναι ο «Κύκλος των Χαμένων Ποιητών». O Robin Williams στο ρόλο του εναλλακτικού καθηγητή, αναλαμβάνει να κάνει το μάθημα της Αγγλικής Γλώσσας και Ποίησης σε ένα αυστηρό σχολείο αρρένων όπου αποκλειστικός στόχος όλων είναι να περάσουν στο Harvard ή το Yale, ώστε να γίνουν επιτυχημένοι άνθρωποι. Στην ταινία επικρατεί η αυστηρότητα και η καταπίεση του εκπαιδευτικού, αλλά και γενικότερα του παιδαγωγικού συστήματος των παρελθόντων ετών. Ο Καθηγητής Κίτινγκ, (Robin Williams) με την εναλλακτική διδασκαλία του, εμπνέει τους μαθητές του να ακολουθήσουν τα πραγματικά όνειρα, αλλά και να αδράξουν την ημέρα, μην αφήνοντας δευτερόλεπτο να περάσει ανεκμετάλλευτο. Καταπληκτική ταινία που αναδεικνύει την ουσία της γνώσης και αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεσαι τις αποφάσεις και τον χρόνο σου.

«Marley and me»

marley-me-wallpaper-marley-and-me-2008-5807697-1292-916

Θες να κλάψεις σαν πεντάχρονο που του αποκεφάλισαν την Barbie? Αυτή είναι η ταινία σου, με πρωταγωνιστές την Jenifer Aniston και τον Owen Wilson και φυσικά το λαμπραντόρ τους, τον Marley, που τους κάνει την ζωή κόλαση. Η ταινία αναδεικνύει με μοναδικό τρόπο την αγάπη μιας οικογένειας για τον σκύλο τους, ακόμα και αν είναι ατίθασος, ενώ ταυτόχρονα πραγματικά συγκινεί, εξαιτίας της ταύτισης πολλών θεατών με τις καταστάσεις και τα συναισθήματα του έργου. Η καλύτερη ταινία για φιλόζωους που πραγματικά μου τσάκισε την καρδιά.

«American History X»

maxresdefault

Σε μία Αμερική που μαστίζεται από τον ρατσισμό, η ταινία «Μαθήματα αμερικάνικης ιστορίας Χ» έρχεται την εποχή κυκλοφορίας της (1998), να ανατρέψει τα δεδομένα απεικονίζοντας την ζωή ενός νεοναζί, τον οποίο υποδύεται ο Edward Norton (πρωταγωνιστεί επίσης στο «Fight Club») . Ο  φανατικός Dereck Vinyard, αρχηγός συμμορίας, βρίσκεται μέσα στην φυλακή μετά την δολοφονία εγχρώμων έξω από το σπίτι του. Όμως, με την βοήθεια ενός έγχρωμου δασκάλου του από το λύκειο, καταφέρνει να αλλάξει τον τρόπο ζωής του, μεταβάλλοντας ριζοσπαστικά  τον τρόπο αντίληψής του, καταρρίπτοντας κάθε ρατσιστική διάθεση, ώστε να αποτρέψει τον αδελφό του από το να επαναλάβει τα λάθη του.

Οι παραπάνω ταινίες αποτελούν προσωπική επιλογή αναφορικά με τον ρόλο και τη συνεισφορά τους στον κινηματογράφο, ανακαλύψτε τες μόνοι σας και καλή προβολή!