Σινεμά & TV

Daredevil - Η 2η Σαιζόν στο Netflix

Μία must σειρά τόσο για τους λάτρεις της Marvel, όσο και για όλους όσους επιθυμούν να δουν καλή τηλεόραση

[cresta-social-share]

Το κινηματογραφικό σύμπαν της Marvel είναι αναμφίβολα ο βασιλιάς του κινηματογράφου αυτή τη στιγμή. Με 13 ταινίες στο ενεργητικό της (η πιο πρόσφατη το κοντινό μας πλέον «Captain America: Civil War») και περισσότερα από 9 δις στα ταμεία της, η εταιρία έχει κάνει τρελές δουλειές και ταυτόχρονα καταφέρνει να δίνει στους φαν των κόμικς αυτό που θέλουν.

Και αυτό τώρα τελευταία έχει αρχίσει να γίνεται με τηλεοπτικές σειρές, ξεκινώντας από το «Agents of S.H.I.E.L.D.» στο ABC. Όμως όλα αυτά φαίνονταν πολύ «μαλακά» έργα σε πολλούς, γι’ αυτό και η εταιρία προχώρησε σε μια καρποφόρα συνεργασία με το Netflix, η οποία έφερε πιο σκοτεινές ιστορίες στο προσκήνιο, κάπως μακριά από τους μεγάλους και δυνατούς ήρωες, στα προάστια της Νέας Υόρκης. Αυτές οι σειρές είναι τα «Daredevil» και «Jessica Jones», ενώ αργότερα θα ακολουθήσουν οι «Luke Cage» και «Iron Fist», σχηματίζοντας στη συνέχεια την crossover «Defenders».

Και μέχρι στιγμής το πείραμα έχει πετύχει. Η σκοτεινή και βίαιη προσέγγιση τόσο του «Daredevil» όσο και της «Jessica Jones» έδωσαν την ευκαιρία στην εταιρία να ακουμπήσει πιο ώριμες ιστορίες και θεματολογίες, ενώ στο κοινό δόθηκε η δυνατότητα να κάνει ένα διάλειμμα από τους πιο φανταχτερούς και συνάμα επιφανειακότερους κινηματογραφικούς μύθους. Και η επιτυχία αυτών των σειρών ήταν τέτοια ώστε να ανανεωθούν και οι δύο από το Netflix για νέες περιπέτειες σε νέες σαιζόν. Σήμερα, λοιπόν, σας παρουσιάζουμε την επική επιστροφή του «Daredevil».

Marvel's Daredevil

Marvel's Daredevil

Ξεκινώ λέγοντας πως ο τυφλός δικηγόρος Ματ Μέρντοκ είναι ένας από τους πιο αγαπημένους μου χαρακτήρες της Marvel (και ο μοναδικός της που μπόρεσα να ακολουθήσω και κάπως στα κόμικς). Ένας πολύ ανθρώπινος υπεράνθρωπος, με ελαττώματα και αδυναμίες, ο οποίος όμως πάντα καταφέρνει να βγαίνει από πάνω και να είναι ο Άνθρωπος Χωρίς Φόβο, μιας και τα χημικά που του στέρησαν την όραση του όξυναν τις υπόλοιπες αισθήσεις. Στην πρώτη σαιζόν τον συναντήσαμε στο πρόσωπο του Charlie Cox να απεικονίζεται σχεδόν τέλεια, κάνοντας μας να ξεχάσουμε τον κάτω του μετρίου προηγούμενο Daredevil (και εξαιρετικό νέο Batman πλέον) Ben Affleck. Και μαζί του ήρθαν οι εξαιρετικοί Elden Henson στο ρόλο του συνεργάτη του Φόγκυ Νέλσον και την Deborah Ann Wool στον ρόλο της γραμματέως τους και πιθανού μελλοντικού του ειδυλλίου Κάρεν Πέιτζ, ενώ στον ρόλο του μεγάλου κακού Kingpin εμφανίστηκε ο  εξαιρετικός Vincent D’Onofrio και σε μικρότερο ρόλο η Rosario Dawson, κάνοντας εμφανίσεις και στη «Jessica Jones».

Με την νέα σαιζόν όμως δεν έχουμε Kingpin. Ο Daredevil πλέον θεωρείται ήρωας στο προάστιο του Hell’s Kitchen και κάθε βράδυ πολεμά το έγκλημα εκ νέου. Αυτή την φορά όμως δεν είναι η μεγάλη του πρόκληση ένας καινούργιος μεγάλος εχθρός, αλλά άλλες όψεις του ίδιου του του εαυτού και αυτού που κάνει: από την μια ο υπερβίαιος εκδικητής «Punisher» (Jon Bernthal), ο οποίος του δείχνει πως ο κανόνας του να μην σκοτώνει δεν φέρνει ποτέ μια απόλυτη νίκη, ενώ στον αντίποδα έχει την μυστηριώδη πρώην του Electra (Elodie Yung), η οποία μοιάζει με μια διέξοδο από την ζωή που ζει.

Αυτή η σαιζόν καταφέρνει να παντρέψει εξαιρετικά τα στοιχεία της αμφιβολίας και του φόβου, βγάζοντας στο φως πτυχές του Ματ που προσπαθούσε να αποφύγει και που τον φέρνουν σε συνεχή διλήμματα, ενώ ταυτόχρονα είναι εμφανείς οι προστριβές του με τα άτομα που αγαπά και θέλει να προστατέψει, κάνοντας όμως το ένα λάθος μετά το άλλο (από την πρώτη σαιζόν το ξέρουμε αυτό). Η ιστορία έχει συνεχή εξέλιξη και γλυτώνει την κοιλιά που συναντήσαμε στα τελευταία επεισόδια της περσινής σαιζόν (και της «Jessica Jones» αντίστοιχα), δίνοντας έτσι και την ευκαιρία στους υπόλοιπους χαρακτήρες να αντιδράσουν διαφορετικά και να εξελιχθούν, αποσπώντας εξαιρετικές ερμηνείες από τους παλιούς μας γνώριμους, χωρίς όμως να τους δίνει πολλά περισσότερα να κάνουν απ’ το να ασχολούνται με αυτά τα θέματα (εκτός ίσως από την Κάρεν, η οποία έχει και αυτή τα δικά της άλυτα μυστήρια και τον δικό της δρόμο που τραβάει).

daredevil-2

Οι εξαιρετικές νέες προσθήκες όμως είναι που κλέβουν την παράσταση. Αρχικά η Elodie Yung ως Electra έχει ίσως την καλύτερη πορεία ως χαρακτήρας για φέτος, γνωρίζοντας πολλά διαφορετικά στάδια ανάπτυξης και φέρνοντας συνεχώς κάτι νέο στο προσκήνιο, με μια πολύ καλή ερμηνεία που όμως επισκιάζεται, δυστυχώς, από τον σίφουνα του Jon Bernal ως «Punisher». Γιατί ο Bernal, παρότι είναι ο τέταρτος ηθοποιός που αναλαμβάνει τον ρόλο, κατά πάσα πιθανότητα είναι και ο καθοριστικότερος. Χωρίς ποτέ να είναι μονοδιάστατος, καταφέρνει να παντρέψει την δράση και την δυναμική των σκηνών δράσεις με μερικές από τις βαθύτερες σκηνές της σαιζόν, αν όχι της τηλεόρασης για φέτος, συνδυάζοντας τον ανδρισμό ενός Tom Hardy και την μοναχικότητα ενός Robert DeNiro στον θρυλικό «Ταξιτζή». Και είναι τόσο συγκλονιστικός που η ερμηνεία του είναι θα μπορούσε να βρεθεί και προτεινόμενη για Emmy, σ’ έναν τέλειο κόσμο πάντα.

Βέβαια, αυτό που όλοι θα λατρέψουν στη νέα σαιζόν είναι οι εξαιρετικές χορογραφίες των σκηνών δράσης. Από την μια επιστρέφουν οι βίαιες μάχες σώμα-με-σώμα της πρώτης σαιζόν, ενώ νέες προσθήκες είναι οι βίαιες συγκρούσεις του Punisher που είναι πιο μεθοδικές και πολεμικές από τις άλλες, φέρνοντας όμως παρόμοια ρίγη με αυτά των βιαιότερων σκηνών του «Walking Dead» κατά καιρούς. Και ναι, υπάρχει ένα αντίστοιχο μονοπλάνο μάχης σαν αυτό της πρώτης σαιζόν, όμως αυτή την φορά υπάρχει περισσότερη δράση, αγωνία και ένταση, δίνοντας νέες διαστάσεις στη δράση που βλέπουμε στην τηλεόραση.

Κλείνοντας, το «Daredevil» επιστρέφει σε μια σαιζόν καλύτερη από την προηγούμενη σε όλα τα επίπεδα, ειδικά στο ερμηνευτικό και σίγουρα σε μεγαλύτερο βάθος. Είναι μια must σειρά τόσο για τους λάτρεις της Marvel, όσο και για όλους όσους επιθυμούν να δουν καλή τηλεόραση. Κι ας είναι από τον υπολογιστή τους, στην συχνότητα ενός Netflix.