Σινεμά & TV

5 φορές που ο Severus Snape μας δίδαξε ζωή

[cresta-social-share]

Με αφορμή το θάνατο  του σπουδαίου βρετανού ηθοποιού Alan Rickman, θυμόμαστε πέντε σημαντικές στιγμές του διασημότερου ρόλου του, Severus Snape.

Η είδηση του θανάτου του Alan Rickman, αποτέλεσε μεγάλο πλήγμα στον κόσμο του θεάτρου και του κινηματογράφου παγκοσμίως, καθώς υπήρξε μια σπουδαία προσωπικότητα που άφησε το στίγμα της στον καλλιτεχνικό χώρο.

Γνωστός για την χαρακτηριστική χροιά φωνής, προφοράς και τον καθηλωτικό τρόπο ομιλίας, είχε καταφέρει να υποδύεται άλλοτε τον villain, και άλλοτε τον πρωταγωνιστή ρομαντικής κομεντί, με την ίδια ευκολία. Παίζοντας τον κακό Hans Gruber στο «Die Hard» είχε αποκτήσει μεγάλη φήμη, η οποία εκτοξεύθηκε σε μυθικά ύψη όταν πήρε το ρόλο του καθηγητή Severus Snape, στο υπερ-επιτυχημένο franchise «Harry Potter».

Ο Severus Snape ήταν ο καθηγητής μαγικών φίλτρων στο σχολείο Hogwarts, όπου φοιτούσε ο Harry Potter. Μυστηριώδης, σκληρός, αυστηρός και ανέκφραστος, ήταν ένας από τους σπουδαιότερους μάγους που υπήρξαν, κουβαλώντας ένα σκοτεινό παρελθόν αλλά με λαμπρή κατάληξη. Έπαιξε ζωτικό ρόλο στα γεγονότα της ιστορίας του Harry Potter, και ο Alan Rickman έμοιαζε σα να είχε γεννηθεί για να υποδυθεί αυτό το χαρακτήρα. Έκανε εκπληκτική δουλειά στην ενσάρκωσή του, και κακά τα ψέματα, οι περισσότεροι γι’ αυτό τον ρόλο θα τον θυμόμαστε. Πάμε λοιπόν να δούμε πέντε φορές που ο καθηγητής που λατρεύουμε να μισούμε, Severus Snape μας «δίδαξε ζωή». Ετοιμάσου για μια δυνατή γροθιά νοσταλγίας.

Όταν η παρουσία του υπερκάλυψε το πρωταγωνιστικό τρίο, σε μια σκηνή που δεν χρειάστηκε καν να μιλήσει.

Καθώς ο Χάρι, ο Ρον και η Ερμιόνη συζητούν για τον Χριστουγεννιάτικο χορό και τους παρτενέρ τους, ο Snape τριγυρνάει από πάνω τους σα το χάρο και τους χτυπάει για να κάνουν ησυχία. Το αποτέλεσμα είναι ξεκαρδιστικό.

Όταν γλεντάει ολόκληρο Gryffindor και τον καθηγητή Lupin μαζί.

Σε αυτή τη σκηνή ο Snape μπαίνει φουριόζος στο μάθημα «Άμυνα εναντίων των Σκοτεινών Τεχνών» και πριν προλάβεις να αναρωτηθείς τι κάνει αυτός εδώ αντί του Lupin, έχει αρχίσει ήδη την παράδοση για τους λυκάνθρωπους, σελ. 394. Επίσης, μισεί το Gryffindor και αυτό βγαίνει προς τα έξω. Η Ερμιόνη τρώεi τα μούτρα της παρόλο που απαντάει άριστα, ενώ ο Χάρι προκαλεί την τύχη του με τέτοιες ερωτήσεις.

Όταν βάζει τον Χάρι στη θέση του, ο οποίος είχε το θράσος να χρησιμοποιήσει τα ξόρκια του ίδιου του Snape, εναντίον του.

Εδώ έχουμε το μεγάλο spoiler της έκτης ταινίας. Ο Χάρι Πότερ κυνηγά τον Snape, που μόλις έχει σκοτώσει τον Dumbledore. Στην προσπάθειά του να του ρίξει ένα ξόρκι (Sectusempra) που έμαθε από το μυστικό του βιβλίο, τρώει μέγα άκυρο. Αφού ο Snape τον αποκρούει με χαρακτηριστική ευκολία, του αποκαλύπτει πως ο ίδιος είναι ο Ημίαιμος Πρίγκιπας και το ξόρκι αυτό είναι δικό του.

Όταν συναντάει τον Χάρι για πρώτη φορά, και του εκφράζει τα συλλυπητήρια του για τη μάνα του, με όχι τόσο προφανή τρόπο.

photo1

Η αγάπη του Snape για τη Lily Evans είναι γνωστή και αποτελεί την μοναδική ηθική πυξίδα, με βάση την οποία κάνει επιλογές στη ζωή του. Έτσι, η πρώτη κουβέντα έβερ που λέει ο Snape στον Χάρι, μπορεί φαινομενικά να είναι μια τυπική ερώτηση φίλτρων, αλλά κατά βάθος εκφράζει τη λύπη του για τον θάνατο της Lily. «Tell me, what would I get if I added powdered root of asphodel to an infusion of wormwood?». Σύμφωνα με τη βικτωριανή γλώσσα των ονομάτων των λουλουδιών, η φράση αυτή σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει: «I bitterly regret Lily’s death».

Όταν με μία μόνο λέξη εκφράζει τα συναισθήματά του για την μητέρα του Χάρι, Lily Potter.

Εδώ είμαστε στα τελειώματα της ιστορίας του Harry Potter, σε μια από τις πιο συγκινητικές στιγμές του franchise. Ο Dumbledore τεστάρει τα κίνητρα του Snape όσον αφορά το σχέδιο, που πρέπει να ακολουθηθεί μέχρι το τέλος. Ο Snape καλεί τον προστάτη του, ο οποίος έχει τη μορφή θηλυκής ελαφίνας, ίδιο με αυτόν της Lily, γεγονός που αποδεικνύει την απεριόριστη αγάπη του προς αυτή. Έπειτα, ο Dumbledore τον ρωτάει «After all this time?» («την αγαπάς ακόμα μετά από τόσο καιρό;»), και ο Snape απαντάει λακωνικότατα «Always», και η φράση αυτή έμεινε στην ιστορία.

photo2

R.I.P. Alan Rickman.