Βιβλίο

«Κήποι από φως»: Η ζωή του Μάνη

[cresta-social-share]

«Τούτο το βιβλίο είναι αφιερωμένο στο Μάνη. Τη ζωή του θέλησε ν’ αφηγηθεί ή ό,τι  μπορεί κανείς να μαντέψει ακόμα από τη ζωή του, ύστερα από τόσους αιώνες ψεύδους και λησμονιάς». Αυτά είναι τα λόγια του ίδιου του συγγραφέα στο τέλος του βιβλίου του. Ο Αμίν Μααλούφ προσπαθεί με την πένα του, να ξεδιαλύνει αιώνες μύθων και ψεμάτων και να μας παρουσιάσει τη ζωή του Μάνη.

Με ύφος σχεδόν παραμυθιού μας μεταφέρει στην Κτησιφώντα, σε ένα φοινικόδασος δίπλα στα νερά του Τίγρη, στη Δέβ. Γνωρίζουμε τον Αρταξέρξη, τον εγγονό του Ορμίσδα και το γιό του Σαπώρ, ο οποίος θα γίνει αυτοκράτορας μετά τον θάνατο του Αρταξέρξη και θα λάβει σημαντικό ρόλο στη εξέλιξη της ζωής του Μάνη.

Ο Μάνης γιός του Παττίγκ γόνος Παρθικής αριστοκρατίας θα μεγαλώσει δίπλα στον Τίγρη μαζί με τους Ασπροντυμένους. Ποτέ δε θα γίνει όμως ένας από αυτούς. Όταν θα φύγει, τον ακολουθεί ο πατέρας του και γίνετε ο πιο πιστός μαθητής του. Η ιστορία του Μάνη, του γιού της Βαβυλώνας, ενός ζωγράφου, ενός γιατρού, ενός προφήτη αρχίζει στα πρώτα βήματα της Χριστιανικής εποχής. Περίπου δύο αιώνες μετά το θάνατο του Ιησού.

Εκείνη την εποχή, λίγοι πίστευαν σε ένα μόνο είδωλο και στην Περσική αυτοκρατορία οι θρησκείες ήταν δεκάδες. Ο γιατρός της Βαβυλώνας δεν καταδίκασε καμία, δίδασκε στους ανθρώπους την ισότητα, την αγάπη για το ωραίο, τις τέχνες και τα γράμματα. Τόνιζε πως όποιος τον ακολουθήσει. μπορεί να συνεχίσει να πιστεύει στο Θεό του.

Ο Αμίν Μααλούφ στις σελίδες του βιβλίου του μας καθιστά εύκολα, κατανοητά, δύσκολα νοήματα και γεγονότα. Το έργο του μεταφρασμένο σε 37 γλώσσες φωτίζει εποχές παλιές και ξεχασμένες. Ο ίδιος έχει γράψει πολλά αξιόλογα βιβλία μεγάλο μέρος των οποίων έγινε αμέσως μπεστ-σέλλερ.

Μέσα στο βιβλίο «Κήποι από φως» γνωρίζουμε τον Μάνη και τον ΜανιχαΪσμό, τους διωγμούς, τη ζωή του και τέλος τα βασανιστήρια και το θάνατό του. Χωρίς να προσβάλει καμία θρησκεία, χωρίς να προτείνει κανένα Θεό οδηγήθηκε στο θάνατο, γιατί απλά το όραμα του ήταν ανθρωπιστικό και τολμηρό για τα δεδομένα της εποχής.