Βιβλίο

«Kick Ass»: Η διαφορετική ιστορία ενός σούπερ ήρωα

[cresta-social-share]

Ας ξεκινήσουμε με το ερώτημα, «τι θα γινόταν αν κάποιος αποφάσιζε να γίνει σούπερ ήρωας στον κόσμο μας ?». Σκεφτείτε πώς θα σας φαινόταν να περπατάει δίπλα σας κάποιος με πράσινη κολλητή στολή και μάσκα και τι θα συνέβαινε στην ζωή εκείνου του ανθρώπου στην συνέχεια.

Ολόκληρη η ιστορία του Kick-Ass ακροβατεί ανάμεσα στην φαντασία και στην πραγματικότητα. Ο Dave Lizewski είναι ένα συνηθισμένο αγόρι, που του αρέσουν τα κόμικς και αποφασίζει να γίνει σούπερ ήρωας. Παραγγέλνει λοιπόν, μια στολή από το e-Bay και ξεκινάει στην προπόνηση.

Όταν βαδίζει για πρώτη φορά ενάντια στο έγκλημα, το οποίο στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι γκράφιτι, καταλήγει χτυπημένος, μαχαιρωμένος και πατημένος από ένα αμάξι. Αυτό όμως, δεν τον σταμάτησε και όταν μετά από μήνες ήταν σε θέση να ξαναπερπατήσει, βγήκε πάλι στους δρόμους. Όταν κάποιος τον τράβηξε βίντεο να σώζει έναν άντρα από ξυλοδαρμό έγινε γνωστός στον κόσμο.

Μετά από λίγο συναντά την Hit-Girl (Mindy McCready) , η οποία είναι μια 10χρονη δολοφόνος – σουπερ ήρωας. Εκείνη και ο πατέρας της, ο οποίος ονομάζεται  Big Daddy, είναι επίσης μασκοφόροι πολεμιστές του εγκλήματος. Μαζί θα αποκτήσουν έναν κοινό στόχο και θα συνεργαστούν για να τον καταρρίψουν, αλλά στην πορεία η κατάσταση θα ξεφύγει κατά πολύ από το σχέδιο.

pic1

Την επόμενη χρονιά όλα έχουν ανεβεί επίπεδο και τους βλέπουμε πολύ διαφορετικούς. Η Mindy τον προπονεί στην αρχή, αλλά μετά, για διάφορους λόγους, σταματά να πολεμά το έγκλημα. Προσπαθεί να ζήσει μια φυσιολογική ζωή και να προσαρμοστεί στο σχολείο της και ο Dave τη βοηθάει σε αυτό, αλλά το παρελθόν δεν τους αφήνει ήσυχους. Μπαίνουν σε μια ομάδα με άλλους υπερήρωες, οι οποίοι τους βοηθούν, αλλά οι αντίπαλοι φαίνονται αρκετά πιο δυνατοί.  Η κατάσταση κλιμακώνεται πολύ γρήγορα και σύντομα φεύγει από κάθε έλεγχο.

Στο τρίτο βλέπουμε τον Dave να σταματάει την εσωτερική του διαμάχη για το αν θα σταματήσει ή όχι να είναι υπερήρωας. Πλέον είναι αποφασισμένος να συνεχίσει, ενώ έχει δει και νοιώσει τις επιπτώσεις της απόφασής του. Η ιστορία αλλάζει πολύ, καθώς αρκετούς χαρακτήρες δεν τους βλέπουμε, κάποιοι έχουν πεθάνει και άλλοι έχουν μπει φυλακή. Δεν μπορώ να πω κάτι παραπάνω χωρίς να κάνω spoilers σε αυτούς που δεν έχουν διαβάσει το τέλος του δεύτερου.

Και στα τρία η ιστορία είναι αψεγάδιαστη, οι χαρακτήρες φαίνονται αληθινοί, με ξεκάθαρα κίνητρα και μπορούμε εύκολα να ταυτιστούμε με τα συναισθήματά τους. Η ιστορία κυλά ομαλά, με βάση την λογική, αλλά υπάρχουν πολλές στιγμές που μας σοκάρουν. Υπάρχει μια λεπτή γραμμή ανάμεσα στην βαρβαρότητα και το χιούμορ και εδώ βλέπουμε την τέλεια δοσολογία.

pic2

Πρέπει να ομολογήσω ότι προτιμώ λίγο τις ταινίες, επειδή είναι πιο αισιόδοξες. Στα κόμικς βλέπουμε πολύ άσχημα περιστατικά, τα οποία τα σκεφτόμουν για αρκετές μέρες αργότερα. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι αρκετά ωμά και ρεαλιστικά (σαν του «Game of thrones»). Είναι μεν φαντασία, αλλά τα γεγονότα είναι αληθινά, όπως θα διαδραματιζόντουσαν στον πραγματικό κόσμο. Ο τόνος στις ταινίες είναι πιο ελαφρύς και χαίρομαι που δεν έβαλαν πχ. το τέλος του πρώτου κόμικ και τον ομαδικό βιασμό από το δεύτερο.

Το «Kick-Ass» έχει γραφτεί με έξυπνο τρόπο από τον Mark Millar (Ultimate X-Men, Ultimate Fantastic Four, Civil War, Wolverine: Old Man Logan, Secret Service, Jupiter's Legacy ) και έχει σχεδιαστεί υπέροχα από τον John Romita Jr. (The Amazing Spider-Man, Iron Man, Uncanny X-Men, Superman).