Βιβλίο

«Σέρλοκ Χόλμς»: Ο εκκεντρικός θρύλος

[cresta-social-share]

Το 1887 εμφανίζεται στο περιοδικό ‘’The Strand’’ μια ιστορία με τίτλο «Σπουδή στο κόκκινο», η οποία παρουσίασε στον κόσμο τον Σέρλοκ Χόλμς, μέσα από τις αναμνήσεις του Τζον Γουάτσον. Οι ιδιότητες του ντεντέκτιβ και ο εκκεντρικός του χαρακτήρας κέντρισαν το ενδιαφέρον του αναγνωστικού κοινού της εποχής και ο Σερ Άρθουρ Κόναν Ντόυλ πήρε το μικρό ποσό των 25 λιρών.

Η μετέπειτα επιτυχία του ήρωα έκανε τον συγγραφέα να ασχοληθεί αποκλειστικά μαζί του, μα κάποια στιγμή τον σκότωσε. Φυσικά τον ανέστησε μετά από λίγα χρόνια, λόγω των αντιδράσεων του απαιτητικού κοινού του. Συνολικά υπάρχουν 4 μυθιστορήματα και 56 μικρές ιστορίες με τον Σέρλοκ Χόλμς.

Όταν διαβάζω τα βιβλία δεν μπορώ να μην σκέφτομαι κάποιον από τους ηθοποιούς που τον έχουν υποδυθεί. Σε άλλες σκηνές φαντάζομαι τον Jeremy Brett, σε άλλες τον Basil Rathbone, σε άλλες τον Jonny Lee Miller, πιο σπάνια τον Benedict Cumberbatch και πιο συχνά από όλους φαντάζομαι τον Robert Downey Jr. Δεν νομίζω πως κατάφερε κάποιος να συγκεντρώσει όλα τα στοιχεία του, μιας και είναι κάπως αντικρουόμενα το ένα με το άλλο.

11311762_10204537235175271_550097897_n

Ο Σέρλοκ Χόλμς είναι εξαιρετικός πυγμάχος και  ξιφομάχος, μπορεί να παλεύει με μαστίγιο, μπαστούνι και ραβδί, καθώς έχει και ένα περίστροφο. Ξέρει μία Αγγλική πολεμική τέχνη, η οποία κατάγεται από την Ιαπωνία, που τον είχε βοηθήσει να νικήσει τον Τζέιμς Μοριάρτυ. Σε ορισμένες καταστάσεις φαίνεται ξεκάθαρα πόσο πολύ φυσική δύναμη έχει. Όλα αυτά μας κάνουν να φανταζόμαστε κάποιον σωματώδη, αλλά η περιγραφή για το σώμα του δεν συμφωνεί με την λογική μας, καθώς είναι ψηλός, αδύνατος και με νευρώδη λεπτά δάχτυλα.

Οι συνήθειες του Σέρλοκ Χόλμς όπως το παίξιμο του βιολιού και το κάπνισμα έχουν χρησιμοποιηθεί συχνά στην οθόνη. Κάποιες άλλες, όπως η χρήση ναρκωτικών και η συνήθεια να τριγυρνά με την ρόμπα στο διαμέρισμά του φαίνονται σε πιο λίγα έργα. Το σήμα κατατεθέν του όμως , το κυνηγετικό καπέλο, του είχε αποδοθεί αδίκως, καθώς το είχε φορέσει μόνο σε μια ιστορία.

Η ανάγνωση των ιστοριών μπορεί να κάνει τον οποιοδήποτε να εθιστεί, καθώς διαβάζουμε περίπλοκες και ανεξήγητες υποθέσεις από μια μακρινή εποχή που αποτυπώνετε με κάθε λεπτομέρεια. Το τέλος κάθε ιστορίας πάντα με κάνει να σκεφτώ από την αρχή την υπόθεση και μετά να ξεκινήσω την επόμενη.

11349059_10204537234335250_1633714188_n

Η ώρα περνάει χωρίς να το καταλάβουμε όταν διαβάζουμε λέξεις από τον Κόναν Ντόιλ, ίσως επειδή έχει μια μοναδική ικανότητα να μας περνάει τα συναισθήματα των ηρώων χωρίς να πλατειάζει. Βλέπουμε επίσης, πως η ηθική της εποχής είναι πολύ διαφορετική από την δική μας, αλλά μπαίνουμε αμέσως στο κλίμα, δίχως να κουραστούμε.

Οι υποθέσεις του συχνά φαίνονται υπερβολικά αλλόκοτες και έξυπνες ακόμα και για την  σημερινή εποχή, που υπάρχουν τόσα αστυνομικά βιβλία και σειρές. Ο συγγραφέας σίγουρα ξέρει να υφαίνει το μυστήριο και να κρατά τους αναγνώστες καθηλωμένους όπως πολύ λίγοι. Ακόμα και αν είναι πολλές οι ιστορίες, δεν θα βρούμε κάτι ατελές και βεβιασμένο, αντιθέτως, όλα έχουν μεγάλη αναγνωστική αξία και διαβάζονται εύκολα πάνω από μια φορά.