Βιβλίο

«Η Μάνα»: Όλες οι γυναίκες σε ένα πρόσωπο

[cresta-social-share]

‘’Μάνα’’ μια λέξη στην οποία αποτυπώνονται τόσες έννοιες. Έχει παρουσιαστεί ως θεά (η μητέρα γη), έχει γεννήσει και έχει μεγαλώσει παιδιά, φροντίζει και νοιάζεται για όλους και για όλα. Μέσα σε αυτή τη λέξη μετουσιώνονται οι γυναίκες ανά τον κόσμο. Για αυτό η Περλ Μπακ δε δίνει όνομα στη ‘’Μάνα’’, κάθε γυναίκα έτσι μπορεί να ταυτιστεί μαζί της.

«Η Μάνα» ένα από τα αριστουργήματα παγκόσμιας λογοτεχνίας, έχει γίνει σύμβολο μητρότητας. Η υπόθεση διαδραματίζεται στην Κίνα, ένα τόπο που η συγγραφέας γνώριζε καλά, καθώς εκεί είχε μεγαλώσει. Έτσι μας δίνει ρεαλιστικά  αποτυπωμένες και αληθινές εικόνες για την εποχή και τη ζωή των χωρικών της Κίνας του 20ου αιώνα.

Μας γνωστοποιεί με αυτό τον τρόπο τις αντιλήψεις που επικρατούσαν. Οι ζωντανοί της ήρωες, της χάρισαν μεγάλη εκδοτική επιτυχία. Η Μπακ καθιστά με ευκολία τους αναγνώστες συμπάσχοντες στους ήρωές της. Η ίδια δεν εκφράζει τη δική της άποψη για τα γεγονότα και αρκείται στο να τα παραθέτει.

Η ‘’Μάνα’’ της Περλ Μπακ είναι ικανοποιημένη με όσα έχει, τα οποία είναι ομολογουμένως λίγα, σχεδόν τα απαραίτητα. Ξυπνάει κάθε μέρα, χαρούμενη που θα ταΐσει τα ζώα, θα πάει στα χωράφια και θα φροντίσει την οικογένειά της, παίρνοντας χαρά από τη δουλειά και από τα παιδιά που γεννάει.

Οι Θεοί όμως, μάλλον ζήλεψαν την ευτυχία της και της στέρησαν τη μια χαρά μετά την άλλη. Ο άντρας της, τον οποίο λάτρευε θα την εγκαταλείψει, αφήνοντας την να τα βγάλει πέρα μόνη της με τρία παιδιά και τη μητέρα του. Η κόρη της θα τυφλωθεί και το μικρό της αγόρι θα το σκοτώσουν εξαιτίας της κουμμουνιστικής του δράσης.

Ακόμα και στο τέλος αυτή η γυναίκα εκτιμά τα δώρα της φύσης και βρίσκει παρηγοριά σε κάθε της δυσκολία. Πόσοι άνθρωποι έχουμε το μεγαλείο να αντλούμε χαρά από το τίποτα; Να μην ποθούμε ότι δεν έχουμε και να είμαστε ευτυχισμένοι για αυτά που έχουμε;

Αυτή η γυναίκα ξεσπά μετά από όσα πέρασε: «Μήπως οι λύπες δεν εξιλεώνουν; Ναι ήμουν γεμάτη θλίψη σε όλη μου τη ζωή, πάντα φτωχή με όλες μου τις λύπες. Όμως οι θεοί δεν ξέρουν από δικαιοσύνη». Ακόμα όμως και μετά από αυτά βρίσκει πάλι τη χαρά στη γέννηση του εγγονού της.