Βιβλίο

«Πως ο Γούντι Άλεν μπορεί να αλλάξει τη ζωή σου»: Ανάλυση μέσω του σινεμά

[cresta-social-share]

Όλοι λίγο πολύ έχουμε δει ταινίες του Γούντι Άλεν, μερικοί τον μισούν και τον ψέγουν για την προσωπική του ζωή, άλλοι τον λατρεύουν και θεωρούν την προσωπική ζωή, «προσωπική» υπόθεση του καθενός. Είναι από τους πιο δημιουργικούς Νεοϋορκέζους σκηνοθέτες-ηθοποιούς, μέχρι τώρα έχει κάνει 50 ταινίες, ενώ η 51η έχει ημερομηνία εξόδου τις αρχές Ιουλίου. Χαρακτηριστικά του Άλεν το καυστικό χιούμορ, οι έξυπνες ατάκες και οι νευρωτικοί χαρακτήρες.

Ο Έρικ Βαρτζμπέντ, διδάκτορας ψυχολογίας και ψυχοθεραπευτής αναλυτικής κατεύθυνσης, αποφάσισε να γράψει ένα βιβλίο, επηρεασμένος από τις ταινίες του σκηνοθέτη, «Πως ο Γούντι Άλεν μπορεί να αλλάξει τη ζωή σου». Το βιβλίο το χωρίζει σε δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος παρουσιάζει πως ο Άλεν άλλαξε τη δική του ζωή, συγκεκριμένα πως βλέποντας την ταινία «Άλλη γυναίκα» επηρεάστηκε. Όπως λέει χαρακτηριστικά «επέδρασε πάνω μου σαν μεγεθυντικός καθρέφτης». Μετά συνεχίζει με άλλες ταινίες και τις συσχετίζει με τη ζωή.

Το δεύτερο μέρος προσεγγίζει το πως ο Γούντι Άλεν μπορεί να αλλάξει τις δικές μας ζωές. Φέρτε λοιπόν στο μυαλό σας ένα βιβλίο με συμβουλές για ευ ζην, τώρα σκίστε το και ρίξτε το προς άναμμα. Αυτό ακριβώς έχει κάνει και ο Έρικ Βαρτζμπέντ, με τον πιο ανορθόδοξο τρόπο και πάντα μέσα από αποσπάσματα συνεντεύξεων και σκηνών του Άλεν μας λέει «πως να μην γίνουμε αυτό που είμαστε», «πως να καταστρέψουμε την ερωτική μας ζωή», «πως να ευημερήσουμε χάρη στο έγκλημα» και πολλές άλλες μη αναμενόμενες συμβουλές.

Το βιβλίο είναι μια προσέγγιση του έργου του Νεοϋορκέζου σκηνοθέτη μέσα από την ψυχανάλυση, δε θα μπορούσαν να λείπουν βέβαια το χιούμορ και η ειρωνεία. Ένα βιβλίο κόντρα σε όλα τα βιβλία αυτοβοήθειας, μπορεί να προσφέρει πραγματική βοήθεια; Ένα άλλο δύσκολο έργο του συγγραφέα είναι, ότι εντόπισε και ανάλυσε τα ψυχικά συμπλέγματα των ηρώων του Άλεν, φέρνοντας έτσι στην επιφάνεια στο πρόσωπο του κάθε ήρωα λίγο από εσένα, το γείτονα σου ή το φίλο σου.

Κύριο πρόβλημα που θίγει συχνά ο Γούντι Άλεν με τις ταινίες του, είναι η αστική νεύρωση. Περιγράφει ακριβώς τους ανθρώπους των πόλεων και τα σύγχρονα προβλήματα τους. Στις ταινίες του εμφανίζονται συχνά αναλυτές, παρουσιάζοντας έτσι την άποψη τους για την ψυχανάλυση και τους αναλυτές. Το σινεμά έχει χαρακτηριστεί ως το ντιβάνι του λαού, κάθε ταινία του Άλεν λοιπόν, μπορεί να μετρηθεί και ως μια μικρή ή και μεγάλη συνεδρία με έναν καλό αναλυτή.

Δεν ξέρω αν ένα τέτοιο βιβλίο μπορεί να σου αλλάξει όντως τη ζωή, σου προσφέρει όμως μια διαφορετική οπτική των πραγμάτων. Ανάμεσα στην κωμωδία και την τραγωδία που, όπως λέει ο Άλεν, είναι η ζωή, σε κάνει να προσπαθείς για την κωμωδία. Αυτός ο τόσο απαισιόδοξος σκηνοθέτης σε γεμίζει θετικά μηνύματα και εναλλακτικούς τρόπους αντιμετώπισης των προβλημάτων.

Υ.Γ. «Δεν μπορείς να αλλάξεις το παρελθόν, αλλά μπορείς να καταστρέψεις το παρόν με το να στεναχωριέσαι για το μέλλον.» Γούντι Άλεν