Βιβλίο

4 προτάσεις για μια μικρή απόδραση

[cresta-social-share]

Σχεδόν όλοι μας έχουμε στιγμές μέσα στην καθημερινότητα, που θέλουμε να ταξιδεύσουμε κάπου μακριά, όπως όταν είμαστε στο μετρό, όταν κάνουμε ένα χαλαρό αφρόλουτρο, ή λίγη ώρα πριν κοιμηθούμε. Σε αυτές τις περιπτώσεις ιδανικό είναι ένα μικρό σε όγκο βιβλίο, που θα μας κάνει να ξεχαστούμε και θα μας ξεκουράσει. Εξάλλου ο αριθμός των σελίδων σε καμία περίπτωση δεν καθορίζει την ποιότητα ενός βιβλίου.

«Hide and Seek» – Φράνση Παπουτσάκη

Hide and Seek

Υπάρχουν στιγμές, που δεν ξεχωρίζουμε την πραγματικότητα από τον εφιάλτη και ελπίζουμε πως αυτά που αντικρίζουμε, είναι προϊόν της αρρωστημένης φαντασίας μας. Για τον Έρικ αυτή η αγωνία δεν θα σταματήσει από την ώρα που θα κάνει το μοιραίο λάθος και θα πατήσει σε άγνωστα χώματα.

Ο ήρωας μας είναι ένας ασυνήθιστος έφηβος, με διαφορετικά ενδιαφέροντα από τους συνομήλικούς του. Ένα καλοκαίρι, λίγες μέρες πριν τα γενέθλια του, πρότεινε στους φίλους του να παίξουν κρυφτό, αλλά όχι σαν εκείνο που έπαιζαν όταν ήταν παιδιά. Πήγαν στην περιοχή που τους απαγορευόταν, στα παλιά εγκαταλελειμμένα κτήρια μέσα στο δάσος και εκεί ξεκίνησε το παιχνίδι που επιθυμούσε ο Έρικ. Μέσα σε λίγα λεπτά η κατάσταση εξελίχτηκε απρόσμενα και εκείνος ο έφηβος που έδειχνε ενδιαφέρον στα σκοτεινά βιβλία, βρέθηκε να ζει μέσα σε αυτά και να φοβάται την πραγματικότητά του.

Μας παρουσιάζεται μια νέα συγγραφέας με όρεξη και μπορεί να υπάρχει ο φόβος του καινούργιου, αλλά νομίζω πως αυτή η ιστορία αξίζει την προσοχή μας. Είναι ένα βιβλίο υπερφυσικού τρόμου που μας κάνει να κρατάμε την ανάσα μας και στο τέλος να θέλουμε περισσότερο.

«21 ιστορίες και το κοράκι» - Έντγκαρ Άλαν Πόε

E.G Poe

Πρόκειται για μια συλλογή από μικρές αυτοτελής ιστορίες του Πόε χωρισμένες σε 7 θεματικές ενότητες. Αυτές είναι : 1. Τρόμος , 2. Φανταστικό, 3. Μυστήριο, 4. Περιπέτεια, 5. Επιστημονική Φαντασία, 6. Σάτιρα και 7. Το κοράκι. Η κάθε ιστορία είναι μοναδική και πάντα καταφέρνει να μας εξάψει το ενδιαφέρον και την περιέργεια. Πολλές ιστορίες είναι αλληγορικές και σχετίζονται με κάποιο συμβάν ή αντιλήψεις της εποχής του, οπότε είναι πολύ ενδιαφέρουσα η ανάγνωση των εισαγωγικών παραγράφων πριν την κάθε ιστορία.

«Βιολογικός μετανάστης» - Αρκάς

Arkas

Ο Αρκάς αυτήν την φορά μας παρουσιάζει ένα θεατρικό μονόπρακτο που έχει ως σκηνικό το εσωτερικό του ανθρώπινου σώματος. Οι ήρωές μας είναι το Συκώτι, η Χολή, ο Σπλήνας και το καινούργιο Νεφρό που μόλις μεταμοσχεύθηκε. Πάντα με χιούμορ μας παρουσιάζετε μια ιστορία που στον πυρήνα της βρίσκεται ο ρατσισμός και η ξενοφοβία.

ΝΕΦΡΟ: Τίποτα, απλώς περνάνε και λένε... Διάφορα... «Έξω οι ξένοι», «Γύρνα πίσω στο κουφάρι σου»... τέτοια... Και βρισιές (...)

ΣΥΚΩΤΙ: Ε, αν πουν και μια κουβέντα παραπάνω, δε χάλασε ο κόσμος... Να σκέφτεσαι ότι θα μπορούσες να είσαι σε πολύ χειρότερη κατάσταση.

ΝΕΦΡΟ: Τι εννοείς;

ΧΟΛΗ: Θα μπορούσες, εκτός από ξένος να είσαι και μαύρος, ή εβραίος.

«Το ταχυδρομείο» - Τσάρλς Μπουκόφσκι

cb

Δεν είναι το πρώτο έργο του Μπουκόφσκι που διαβάζω, οπότε είχα ήδη σχηματίσει γνώμη για εκείνον, η οποία δεν ήταν καθόλου καλή. Ξεκινώντας την ανάγνωση του «Ταχυδρομείου» αυτή η γνώμη έγινε ακόμη πιο ισχυρή και τον αντιπαθούσα ακόμη περισσότερο. Για κάποιον μυστήριο λόγω όμως, δεν μπορούσα να σταματήσω να διαβάζω και να κλείσω το βιβλίο. Έτσι, έγινε η ένοχη απόλαυσή μου και το διάβαζα χωρίς να με βλέπει κανείς…

Πρόκειται για ένα αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα , αφού ο Μπουκόφσκι, μέσα από τον Χένρι Τσινάσκι, καλύπτει ένα μεγάλο μέρος της ζωής του, όπου δούλευε στο ταχυδρομείο. Μέσα από τα μάτια του Χένρι, όπου είναι αλκοολικός, γυναικάς και τζογαδόρος, βλέπουμε έναν δυσλειτουργικό κρατικό Αμερικάνικο οργανισμό.

Η ωμή και κυνική γραφή του είναι εκείνη που το κάνουν εθιστικό, καθώς και τα σοκαριστικά περιστατικά που διαβάζουμε. Είναι ένα βιβλίο ρεαλιστικό και ειλικρινές, όπου ο συγγραφέας μας παρουσιάζει την κατάσταση, όπως ακριβώς την βλέπει, χωρίς ντροπή και αναστολές. Θα μπορούσα να το χαρακτηρίσω ως μια ανάσα ειλικρίνειας μέσα στον καθωσπρεπισμό.