Βιβλίο

«Το Άρωμα»: Ένα τρομακτικό παραμύθι για μεγάλους

[cresta-social-share]

Πριν λίγες μέρες  η τηλεόραση έπαιζε «Το Άρωμα», που πρόκειται για τη μεταφορά του ομώνυμου βιβλίου στη μεγάλη οθόνη. Η ταινία βέβαια, ήταν από αυτές που δεν απογοητεύουν τους αναγνώστες, αυτό όμως δεν αλλάζει το γεγονός πως η ταινία είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από το βιβλίο.  Υπάρχουν μερικοί λόγοι που θα κάνουν αυτούς που έχουν δει την ταινία να λατρέψουν το βιβλίο.

Το βιβλίο υπογράφει ο Γερμανός συγγραφέας Πάτρικ Ζυσκίντ το 1985, είναι ένα πολυδιαβασμένο μυθιστόρημα και αρκετά διαφορετικό. Παρά τη Γερμανική του καταγωγή ο συγγραφέας  επιλέγει τη Γαλλία για να σκηνοθετήσει το έργο του. Δε θα μπορούσε βέβαια, να βρει καλύτερο χώρο για ένα βιβλίο με τίτλο «Το Άρωμα».

Συγκεκριμένα επιλέγει το Παρίσι του 17ου αιώνα, εκεί  γεννιέται  ο ήρωας του βιβλίου Ζαν-Μπατίστ Γκρενούιγ, μέσα στα σκουπίδια της αγοράς. Ο Γκρενούιγ προκαλεί τρόμο από μωρό σε όσους έρχονται σε επαφή μαζί του. Πρώτα με την παντελή έλλειψη οσμής που έχει ο ίδιος και έπειτα με την απληστία, με την οποία μυρίζει το άρωμα των άλλων. Το χάρισμα της όσφρησης που έχει, είναι τόσο έντονο  που μπορεί να συγκρατεί όλες τις οσμές, να τις ξεχωρίζει και να τις επαναφέρει στη μνήμη του αναλλοίωτες όποτε θέλει.

Αφού περάσει από πολλές καταστάσεις, σταδιακά μυείται στην τέχνη της αρωματοποιίας και γίνεται ο καλύτερος αρωματοποιός. Μεθυσμένος από την τέχνη του αποφασίζει να δημιουργήσει το τέλειο άρωμα, με το οποίο θα επιβληθεί και θα μαγέψει τους ανθρώπους. Δε θα μπορούσε όμως αυτό να γίνει με τον σύνηθες τρόπο. Το άρωμα του πραγματώνεται από το άρωμα 25 νεαρών κοριτσιών. Ο  Ζαν-Μπατίστ Γκρενούιγ έχει μεταμορφωθεί σε έναν κατά συρροή δολοφόνο.

Ο συγγραφέας έχει δομήσει το βιβλίο του με φανταστικές περιγραφές, που σου εξάπτουν το ενδιαφέρον και σε ιντριγκάρουν. Επίσης, περιγράφει λεπτομερώς την ιστορία της αρωματοποιίας και τη διαδικασία κατασκευής αρωμάτων. Μέσω του ήρωά του, που αγγίζει την ψυχασθένεια, δείχνει μια άλλη πλευρά της ανθρώπινης φύσης, αυτήν την όχι και τόσο ευχάριστη, την σκοτεινή όψη του ανθρώπου.

Μέσα σε ένα μυθιστόρημα μπλέκονται το μαγευτικό παραμύθι, το φιλοσοφικό θρίλερ και η φαντασία που συναρπάζει, όλα αυτά δεμένα σφιχτά μεταξύ τους με τα αρώματα που ξεχειλίζουν από το βιβλίο. Είναι ένα βιβλίο που σίγουρα θα εκπλήξει με το αναπάντεχο τέλος του και θα κάνει τον αναγνώστη, να προσπαθεί να παρατηρεί με περισσότερο ενδιαφέρον τις οσμές γύρο του. Η μνήμη ενός αρώματος είναι η πιο δυνατή και μεθυστική ανάμνηση.