Βιβλίο

«Ο αγαπημένος»

[cresta-social-share]

Οι περισσότεροι έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε άντρες μεγαλύτερους, ακόμα και αρκετά μεγαλύτερους από τις γυναίκες ή τις ερωμένες τους. Δεν τίθεται ζήτημα για την σεξουαλική απελευθέρωση του άντρα, γιατί ουσιαστικά δεν μπορείς να απελευθερώσεις τα «απελευθερωμένα». Τι γίνεται όμως όταν την θέση του άντρα παίρνει μια γυναίκα στη Γαλλία του των αρχών του 20ου αιώνα;

Την απάντηση μας την δίνει η Colette, Γαλλίδα συγγραφέας της κλασσικής Γαλλικής λογοτεχνίας, που ξεχώρισε μεταξύ των συγχρόνων της και τάχθηκε υπέρ της γυναικείας σεξουαλικότητας, αφού επηρεάστηκε  από τα διάχυτα της εποχής φεμινιστικά πιστεύω . Το μυθιστόρημα «ο αγαπημένος» είναι η εύλογη απάντηση στο ποια ήταν η θέση της γυναίκας εκείνης της εποχής.

Το μυθιστόρημα γραμμένο το 1920 πραγματεύεται τη σχέση της Λεά και του κατά πολλά χρόνια μικρότερου της Cheri. Η Λεά ντε Λυνβάλ είναι μια πλούσια γυναίκα που διατηρεί μακροχρόνια σχέση με τον γιο της φίλης της Φρέντ Πελού. Κάποτε όμως ο Cheri  αποφασίζει να παντρευτεί και αναπόφευκτα χωρίζουν . Αυτή βιώνει την απογοήτευση της, δραπετεύοντας από την αστική Γαλλία συντετριμμένη από την συνειδητοποίηση του χαμένου της έρωτα.

Αρκούν όμως λίγοι μήνες γάμου για να καταλάβει ο Cheri πως είχε βρει την ευτυχία στην αγκαλιά της ώριμης Λεά. Μετά την επιστροφή της, πάει να την βρει, στο σπίτι που τον είχε φιλοξενήσει και κακομάθει τόσα χρόνια και τον έκανε όπως έλεγε και η Λεά «αχάριστο μωρό» . Στους μήνες όμως της απουσίας της το «μωρό» μεγάλωσε. Μετά τη συγκινητική σκηνή της επανασύνδεσης ο Cheri καταλαβαίνει πως μαζί της θα είναι πάντα το  «αχάριστο μωρό». Αποφασίζει λοιπόν να γυρίσει στη ζωή που εγκατέλειψε το προηγούμενο βράδυ.

Με γραφή  που ταξιδεύει η Colette  περιγράφει τα ήθη και την κοινωνία της εποχής της, την αντιμετώπιση που είχε μια γυναίκα σαν τη Λεά καθώς και τις σκληρές αποχρώσεις του έρωτα. Το βιβλίο με την κυκλοφορία του δημιούργησε πολλές αντιδράσεις καθώς το θέμα του έρωτα μια γυναίκας με έναν κατά πολύ μικρότερο της άντρα αποτελούσε ταμπού και ήταν κατά της ηθικής της εποχής.

Αυτό που αναλύεται άριστα στο βιβλίο είναι η γυναικεία ψυχοσύνθεση και η αποφασιστικότητα που μπορεί να έχει μια γυναίκα ακόμα και στα 50. Η Λεά παρά το ερωτικό της δράμα δε χάνει την αξιοπρέπεια της και διεκδικεί σε όλη τη διάρκεια του βιβλίου τη δική της ελευθερία χωρίς να υπολογίζει την κοινή γνώμη.