Βιβλίο

«Τα πουλιά πεθαίνουν τραγουδώντας»

[cresta-social-share]

Πολλές φορές θες να διαβάσεις μια πολύ δυνατή, κλασική ρομαντική ιστορία, ένα βιβλίο που η μαμά σου και η θεία σου το έχουν διαβάσει από τρείς με τέσσερις φορές η καθεμία και σου περιγράφουν με μεγάλο ρεαλισμό τα δάκρυα που έριξαν πάνω τις σελίδες του βιβλίου. Πέρα λοιπόν από τις κατεστραμμένες από το κλάμα σελίδες περιμένεις και εσύ να δοκιμάσεις ανάλογα συναισθήματα. Αναφέρομαι στο βιβλίο «Τα πουλιά πεθαίνουν τραγουδώντας», ένα βιβλίο που έχει χαρακτηριστεί ως η απάντηση της Αυστραλίας στο «Όσα παίρνει ο άνεμος».

Το βιβλίο εκδόθηκε το 1977 και έγινε πολύ γρήγορα διεθνές μπεστ σέλερ, ενώ έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 20 γλώσσες. Πρόκειται για το δεύτερο βιβλίο της Αυστραλής συγγραφέως Κόλιν Μακάλοου, η οποία είναι ανάμεσα στα εκατό πρόσωπα που έχουν ανακηρυχτεί «Ζώντες Εθνικοί θησαυροί» της Αυστραλίας, είναι ακόμα μέλος της ακαδημίας επιστημών της Νέας Υόρκης. Δεν είναι δηλαδή μια τυχαία γυναίκα συγγραφέας που έγραψε μια απλή ερωτική ιστορία (το βιβλίο δεν είναι μια απλή ερωτική ιστορία) ,αλλά μια γυναίκα που γνωρίζει διακρίσεις στο χώρο των τεχνών και των επιστημών.

Η υπόθεση διαδραματίζεται στις αρχές του 1900, όταν  η οικογένεια  Κλήαρυ  μεταναστεύει από τη Νέα Ζηλανδία στην Αυστραλία στο αγρόκτημα της πλούσιας αδερφής του Πάντυ , που σχεδιάζει να τον αφήσει γενικό κληρονόμο της. Ο Πάντυ, η Φιόνα και τα επτά παιδιά τους συνεχίζουν να εργάζονται σκληρά και να αντιμετωπίζουν τις αντιξοότητες της πραγματικότητας και στη Ντρογκέτα. Καθοριστικό ρόλο στο βιβλίο έχει ο καθολικός ιερέας Ράλφ ντε Μπρικασάρ που έχει να αντιμετωπίσει τον απαγορευμένο έρωτα που δημιουργείται ανάμεσα σε αυτόν και τη μοναχοκόρη των Κλήαρυ Μάγκυ.

Παρόλο που κατά βάσει ανήκει  στη γυναικεία λογοτεχνία, δεν  περιγράφει απλώς την ερωτική ιστορία του ιερέα και της Μάγκυ αλλά τη ζωή ολόκληρης της οικογένειας, τα μυστικά και τα προβλήματα του καθένα. Σκιαγραφείται άριστα η σκληρή αγροτική ζωή στις αντιξοότητες της ηπείρου με τις μεγάλες ξηρασίες. Βλέπουμε και  τις αλλαγές που έφερε στις τύχες των ανθρώπων η μετανάστευση από την Ευρώπη στην Αμερική και την Αυστραλία. Πως άλλοι πέθαιναν δουλεύοντας για ένα κομμάτι ψωμί και άλλοι πλούτιζαν και σκλήραιναν.

Επίσης, ενώ το βιβλίο είναι πολυσέλιδο δε γίνεται καθόλου κουραστικό και διαβάζεται πολύ γρήγορα, με τις εξελίξεις να τρέχουν και να καθηλώνουν τον αναγνώστη. ‘Ένα τέτοιο βιβλίο δε θα μπορούσε να μη μεταφερθεί και στη μικρή οθόνη. Ο Ρίτσαρτ  Τσάμπερλιν υποδυόταν τον Ιερέα Ράλφ στη σειρά, ο οποίος έγινε «ο πρώτος καθολικός παπάς που έγινε παγκόσμιο sex symbol». Η Κόλιν Μακάλοου λοιπόν κατάφερε να δημιουργήσει μια πολύ ρομαντική ιστορία με πολλά ξεσπάσματα κλάματος, ένα βιβλίο που πρέπει να διαβάσουν οι νεότεροι και ξαναδιαβάζουν οι παλιοί.