Βιβλίο

«Λέων ο Αφρικανός»

[cresta-social-share]

Η ανατολή είναι πάντα ο καλύτερος προορισμός, όταν όμως το ταξίδι περνάει από την ανατολή στη δύση, η πορεία δε μπορεί παρά να είναι συγκλονιστική. Από τη Γρανάδα στη Φεζ, από εκεί στο Κάιρο και από το Κάιρο στη Ρώμη. Με τέσσερις βασικούς σταθμούς ξεδιπλώνεται ένα ολόκληρο ταξίδι στις σελίδες του βιβλίου του Αμίν Μααλούφ.

Ο Λιβανέζος συγγραφέας στο βιβλίο « Λέων ο Αφρικανός» ζωγραφίζει τη ζωή του Αλ Χασάν Μοχάμεντ Αλ Βαζάν γιο του Μοχάμεντ γεννημένο στη Γρανάδα και βαπτισμένο στην Ρώμη ως Λέων, με το καθοριστικό προσδιορισμό ο Αφρικανός. Η Γρανάδα των παιδικών του χρόνων ήταν αυτή του 16ου αιώνα, πριν γίνει Ισπανική όταν ήταν ακόμα των Αράβων. Ζει μια παιδική ηλικία όπως κάθε μικρό αγόρι μουσουλμανικής καταγωγής. Η ζωή όμως δε του επιφυλάσσει το ίδιο μέλλον με κάθε αγόρι της Γρανάδας. Τον μεταφέρει από το ένα μέρος στο άλλο και τον φέρνει σε επαφή  με εξέχουσες προσωπικότητες. Η ζωή του όλη ένα ταξίδι στη βόριο Αφρική και τη Μεσόγειο.

Με την κατάληψη της Γρανάδας από τους Ισπανούς ο Χασάν βρίσκεται στην Φεζ, εκεί μεγαλώνει. Κερδίζει χρήματα ως έμπορος. Ούτε σε αυτόν τον τόπο όμως είναι γραμμένο να μείνει. Εξορίζεται από τη Φεζ και βρίσκει τον νέο του τόπο στο Κάιρο. Εκεί θα μείνει μερικά χρόνια, όμως το ταξίδι δεν έχει τελειώσει ακόμα. Πέφτει θύμα πειρατών και ο μορφωμένος Γραναδίνος προσφέρεται στον Πάπα Λέοντα Ι σαν δώρο.

Στη Ρώμη βαπτίζεται από Παπικό χέρι, ερωτεύεται ξανά και αποχτά τον πρώτο του γιό. Με την καθοδήγηση του Πάπα μορφώνεται περεταίρω, μαθαίνει και άλλες γλώσσες και αρχίζει το συγγραφικό του έργο. Από σκλάβος γίνεται πάλι ελεύθερος, για να βρεθεί πάλι φυλακισμένος και να πάρει τον δρόμο της επιστροφής.

Ο Λέων περνάει από τη μια ζωή στην άλλη, από την μια χώρα στην άλλη. Αλλάζει ονόματα, γυναίκες και θρησκεία, μένοντας όμως πάντα ο ίδιος. Ο Αμίν Μααλούφ μέσα από το βιβλίο μας πληροφορεί για τις συνήθειες και τα έθιμα αυτού του τόσο άγνωστου στο δυτικό πολιτισμό ανατολικού χώρου. Μας βοηθάει να κατανοήσουμε όσο μπορούμε τη μουσουλμανική θρησκεία και το πως αυτή επηρεάζει ολόκληρη τη ζωή των πιστών της.

Αυτό το τόσο ταξιδευτικό και ευκολοδιάβαστο βιβλίο έχει βραβευθεί με το βραβείο Γαλλό-αραβικής φιλίας το 1986 και έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Αν και πολύ ενδιαφέρον και καλογραμμένο, με πολλά ενημερωτικά στοιχεία, δεν εμβαθύνει σε κανένα θέμα και πολλές φορές απλώς αναφέρει σημαντικά πρόσωπα χωρίς να τα εξετάσει περαιτέρω . Βρίσκουμε επίσης ελάχιστα ψυχογραφικά χαρακτηριστικά.

Ο «Λέων ο Αφρικανός’ όμως είναι ένα σπουδαίο  και ευχάριστο ταξίδι, με ξεναγό μια προσωπικότητα που αμφισβητεί τα πάντα, « όταν όλος ο κόσμος προσχωρεί στην ίδια γνώμη, εγώ δραπετεύω: η αλήθεια είναι σίγουρα αλλού», και οδηγό τη μοίρα, ο αναγνώστης ανακαλύπτει τα σουκ της Φεζ, τον Βόσπορο και τις αυλές του Βατικανού.