Βιβλίο

«Περί έρωτος και άλλων δαιμόνων»

[cresta-social-share]

«Αυτή τον ρώτησε εάν ήταν αλήθεια, πως ο έρωτας μπορεί τα πάντα να κάνει. Είναι αλήθεια, απάντησε αυτός, αλλά καλά θα κάνεις να μην το πιστέψεις» Με αυτόν τον τρόπο ο πατέρας της δωδεκάχρονης, αριστοκράτισσας, Σιέρβα Μαρίας  απάντησε στην απορία της. Πολλές φορές, αυτό που πιστεύουμε, επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό αυτό που νιώθουμε.

Από κάθε βιβλίο κάτι μας μένει. Πέρα από τη γενική ιστορία και το νόημα του βιβλίου, υπάρχει πάντα μια εικόνα, μια φράση, ένας διάλογος που γυρίζει μέσα στο μυαλό μας απαιτώντας προσοχή. Από το «Περί έρωτος και άλλων δαιμόνων» του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, συγκράτησα την παραπάνω φράση. Ο πατέρας όμως της Σιέρβα Μαρία, μάλλον λησμόνησε να της εξηγήσει, πως ο έρωτας είναι ελπίδα. Πως θες - δε θες θα πιστέψεις πως μπορεί τα πάντα να κάνει.

Ο συγγραφέας του βιβλίου είναι ένας από τους κυριότερους εκπροσώπους του λογοτεχνικού ρεύματος του «μαγικού ρεαλισμού», ένας  Κολομβιανός Νομπελίστας που δεν άφησε ανεπηρέαστο κανέναν αναγνώστη του. Ο Μάρκες, εκπρόσωπος της ισπανόφωνης λογοτεχνίας πέθανε τον Απρίλιο του 2014, άφησε όμως πίσω του, το μεγαλύτερο κομμάτι του εαυτού του, τα βιβλία του.

Τη Σιέρβα Μαρία λοιπόν, σε έναν περίπατο τη δάγκωσε ένα σκυλί, το οποίο αποδείχθηκε πως είχε λύσσα. Τότε άρχισαν και τα προβλήματα για την άτυχη κοπέλα. Όντας μεγαλωμένη από ιθαγενείς, αφού ήταν εγκαταλελειμμένη από τους γονείς της, είχε μια πρωτόγονη συμπεριφορά, που σε συνδυασμό με τη συνήθεια της να λέει ψέματα, οδήγησαν τον πατέρα της στην απόφαση να την κλείσει σε μοναστήρι, για να τη σώσει.

Εκεί συμπεράνανε πως η κοπέλα ήταν δαιμονισμένη, μια λύση που έδιναν εκείνη την εποχή σε ότι δε καταλάβαιναν. Να «σώσει» την Σιέρβα Μαρία ανέλαβε η Ιερά Εξέταση. Οι μέθοδοι ήταν γνωστές, βασανιστήρια και εξορκισμοί, από τους οποίους λίγοι επιβίωναν. Στο μοναστήρι της Σάντα Κλάρα που βρισκόταν, ο επίσκοπος ανέθεσε στον προστατευόμενο του ιερέα Κηγετάνο, τη σωτηρία της.

Ο ιερέας την ερωτεύτηκε. Αλλά τι τύχη θα μπορούσε να έχει ένας ιερέας και μια δαιμονισμένη; Ο Μάρκες μας απαντά αριστοτεχνικά, μπλέκοντας το πραγματικό με το φανταστικό, με εικόνες ονειρικές μας περιγράφει την πραγματικότητα του 17ου αιώνα, θίγοντας θέματα που απασχολούν μεγάλο μέρος του κόσμου.

Σε πολλά σημεία το βιβλίο θυμίζει ακόμα και παραμύθι, με έναν δικό του τρόπο σου περνάει το μήνυμα που θέλει ο συγγραφέας και σε παρασύρει στις δικές σου σκέψεις, στο τέλος καταλήγεις να διαβάζεις άπληστα μέχρι να δεις το βιβλίο να τελειώνει, τότε όμως εύχεσαι να είχες ένα ακόμα κεφάλαιο.