Βιβλίο

«Η κυρία με το σκυλάκι»

[cresta-social-share]

Βλέποντας τη γνωστή ταινία «Σφραγισμένα Χείλη», αυτό που μου έμεινε δεν ήταν τόσο η ταινία, όσο το βιβλίο "Η κυρία με το σκυλάκι" του Άντον Τσέχωφ που διάβαζε ο έφηβος Μάικλ στη Χάνα και το πώς αυτή έμαθε να διαβάζει πάνω σε αυτό το βιβλίο.

Τον Τσέχωφ οι περισσότεροι τον γνωρίζουν μέσα από τα μεγάλα θεατρικά του έργα (ο Γλάρος), όμως έχει να επιδείξει αριστουργήματα και στο χώρο της λογοτεχνίας. "Η κυρία με το σκυλάκι" είναι ένα από αυτά, ίσως το αρτιότερο του, το οποίο συγκαταλέγεται στα διαμάντια της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Το ολιγοσέλιδο αυτό βιβλίο δημοσιεύθηκε το 1898, μόλις 4 χρόνια πριν τον θάνατό του.

Στις σελίδες του βρίσκουμε πολλά αυτοβιογραφικά στοιχεία. Όπως έχει γράψει και ο RogerGrenierο Τσέχωφ «ήθελε να ανακαλύψει τον λόγο της ιδιόμορφης ψυχρότητάς του». Βρισκόταν σε αναζήτηση του έρωτα, ¨η κυρία με το σκυλάκι¨ ίσως ήταν η τελευταία του ευκαιρία να τον βρει, τότε  παραδίδεται πρώτη φορά στον έρωτα μιας γυναίκας.

Ως γιατρός πονάει και συμπάσχει με τους ήρωές του, πρώτο του μέλημα είναι ο άνθρωπος, τον οποίο παρουσιάζει καθημερινό, ανθρώπινο χωρίς υπερβολές. Ήρωές του, ο Ντιμίτρι Γκούρωφ, ένας απλός φιλόλογος αστός, που βρίσκεται για διακοπές στη Γιάλτα, εκεί συναντά την Άννα Σεργκέεβνα, αριστοκράτισσα της επαρχίας ή απλώς την ¨κυρία με το σκυλάκι¨. Αυτός παραδέχεται ότι θεωρεί τις γυναίκες ανόητες αλλά μόνο στη συντροφιά τους νιώθει άνετα και χαρούμενος, χωρίς ωστόσο να έχει βρει ποτέ τον έρωτα. Αυτή βυθισμένη σε μια καθημερινότητα μιας ζωής που δεν διάλεξε, που απλά της έτυχε, βυθισμένη στις ενοχές και τις τύψεις , με μια συνεχή αγωνία πως ο Ντιμίτρι δε τη σέβεται.

Η Άννα αναγκάζεται να φύγει από τη Γιάλτα, μετά από ειδοποίηση του συζύγου της. Ο Ντιμίτρι με αφορμή την απουσία της συνειδητοποιεί τον έρωτα του και την αναζητά. Το τέλος είναι ανοιχτό. Ο κάθε αναγνώστης μπορεί  να πλάσει το δικό του, με βάση τον ψυχισμό του. Μπορεί να τους οδηγήσει στο γάμο ή στον οριστικό χωρισμό.

Πλούσιο σε εικόνες, συναισθήματα, νοήματα και συγχρόνως τόσο λιτό με απλές φράσεις να αποδίδουν την ουσία. Βλέπουμε να κυριαρχεί η μοναξιά πρώτα του Ντιμίτρι παντρεμένο  με μια γυναίκα που φοβάται και απατά, για να ξεφύγει από την πραγματικότητα, ύστερα  την Άννα με έναν άντρα που δεν αγαπά, με μια ζωή που δεν της ανήκει. Το τι γίνεται όταν δύο τόσο μόνοι άνθρωποι συναντιούνται μας απαντά ο Τσέχωφ ή μας αφήνει να απαντήσουμε εμείς.

Μέσα σε όλη αυτή την απλότητα και λιτότητα είναι γραμμένο αυτό το βιβλίο, ίσως αυτό να είναι και το νόημα της ζωής. Ο ίδιος ο συγγραφέας είναι ένας άνθρωπος χωρίς φιλοδοξίες, ένας ελεύθερος άνθρωπος που θεωρεί τα βιβλία του απλώς ψυχαγωγικά.