Επικαιρότητα

Τα συμπεράσματα της κάλπης

Τα συμπεράσματα της κάλπης

Οι δεύτερες εκλογές του 2015 μπορεί να πει κανείς ότι διαμορφώνουν ένα σκηνικό παρόμοιο με αυτές των πρώτων εκλογών του ιδίου χρόνου , έχοντας όμως μετατοπίσει τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝ.ΕΛ στο μνημονιακό στρατόπεδο κάτι, όμως, που σίγουρα αποτελεί μια τεκτονική αλλαγή στο πολιτικό σύστημα. Τα μνημονιακά κόμματα έχουν πλέον την συντριπτική πλειοψηφία στην Βουλή και έχουν ισχυρή νομιμοποίηση να συνεχίσουν την υφιστάμενη πολιτική.

Γράφει ο Ανδρέας Μιχαηλίδης

Ο ΣΥΡΙΖΑ , παρά την διάσπαση που υπέστη με την μαζική φυγή στελεχών προς την ΛΑ.Ε, παρά τα capital controls και παρόλη την μνημονιακή του μεταστροφή , έμεινε ισχυρός και υπέστη ελάχιστές απώλειες χάρη κυρίως την ισχυρή πολιτική προσωπικότητα που λέγεται Αλέξης Τσίπρας ,την αδυναμία των μεν μνημονιακών αντιπάλων του να αποποιηθούν τις ευθύνες για το πώς η χώρα έφθασε στα μνημόνια και της αδυναμίας δε των αντιμνημονιακών κομμάτων να διατυπώσουν πειστική για το εκλογικό σώμα εναλλακτική λύση .

Η ΝΔ δεν ενισχύθηκε ουσιαστικά σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές αν και με την εικόνα διάλυσης που παρουσίαζε πριν λίγους μήνες , μόνο ως θετική μπορεί να αποτιμηθεί η ολίγων μηνών θητεία του κυρίου Μεϊμαράκη στην ηγεσία της παράταξης πετυχαίνοντας μια καλή συσπείρωση των υποστηρικτών του κόμματος . Η Χρυσή Αυγή αύξησε τα ποσοστά της λόγω της αυξημένης αποχής , έχοντας όμως μια μείωση στους ψηφοφόρους της. Παρά την κυνική ομολογία ανάληψης της ευθύνης για την δολοφονία του Φύσσα η οργάνωση παγίωσε ένα αρκετά σημαντικό πυρήνα ακροδεξιών χουντικών και βαθιά ξενοφοβικών ψηφοφόρων.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη συσπείρωσε τον εναπομείναντα κόσμο του ΠΑΣΟΚ με ολίγη από ψηφοφόρους της ΔΗΜΑΡ επωφελούμενη και από την μη κάθοδο του ΚΙΔΗΣΟ. Το ΚΚΕ αύξησε ελάχιστα τις δυνάμεις του, κάτι που δεν θεωρείται επιτυχία δεδομένων των μέτρων που έπονται σύντομα. Το Ποτάμι υπέστη σοβαρές απώλειες πληρώνοντας το όχι ξεκάθαρο πολιτικό του στίγμα σε συνδυασμό με την πόλωση. Οι ΑΝ.ΕΛ παρά τις δημοσκοπικές κασσάνδρες εισήλθαν και πάλι στην Βουλή δείχνοντας σημαντική πολιτική αντοχή και ότι μπορούν να αποτελέσουν αξιόπιστο κυβερνητικό εταίρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Τέλος, η Ένωση Κεντρώων εξαργύρωσε την αγανάκτηση των πολιτών απέναντι στα παλαιά κόμματα , υιοθετώντας έναν λόγο κατά των παθογενειών του πολιτικού συστήματος αλλά όχι του μνημονίου στην βάση του. Επίσης, η Λαϊκή Ενότητα πλήρωσε , μη εισερχόμενη στην Βουλή, τον σύντομο πολιτικό της βίο την ασάφεια του εναλλακτικού της σχεδίου, υποκύπτοντας και στην πόλωση που παρατηρήθηκε το τελευταίο διάστημα. Η επόμενη μέρα είναι δυσκολότερη για όλους καθώς οι εφαρμοστικοί νόμοι του μνημονίου θα έρθουν στην Βουλή προς ψήφιση σύντομα ,βάζοντας τόσο την κοινωνία όσο και την κυβέρνηση σε μια σοβαρή δοκιμασία.