Dine & Drink

Ο μύθος των ιταλικών αρωματικών κρασιών Cocchi

Ήρθε η στιγμή να μιλήσουμε για τα αφρώδη κρασιά, τα βερμούτ ή τα απεριτίβο. Πριν όμως, θα αναφερθούμε σε μια οικογένεια, μύθο, που δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από εκείνη της οικογένειας Cocchi.

Ο Giulio Cocchi ήταν ένας νέος και δημιουργικός σεφ ζαχαροπλαστικής  καταγόμενος από την Τοσκάνη, ο οποίος στα τέλη του 19ου αιώνα, μετακόμισε την επιχείρησή του σε μια μικρή πόλη της Βόρειας Ιταλίας, το Άστι.

Σύμφωνα με τον μύθο ο Giulio Cocchi ερωτεύτηκε την κόρη του ιδιοκτήτη ενός από τα μπαρ της κεντρικής πλατείας της πόλης,την Piazza Alfieri. Φαίνεται ότι η αγάπη τους ήταν αμοιβαία, καθώς μέχρι και σήμερα το ίδιο μπαρ, με το όνομα πλέον ‘the Cocchi’, αποτελεί ορόσημο για την πόλη!

Γοητευμένος από την ιταλική γαστρονομική παράδοση, ο Giulio Cocchi υιοθέτησε μια ευρέως διαδεδομένη τάση να αρωματίζει τα κρασιά με βότανα και μπαχαρικά. Το 1891 ίδρυσε την επιχείρησή του ,η οποία ειδικεύεται στην δημιουργία αρωματισμένων και αφρωδών κρασιών!

6334903366_54ac9e784e

Η ιδέα του Giulio Cocchi, εξαιρετική και πρωτοποριακή για την εποχή του, ήταν να ανοίξει μικρά καταστήματα όπου καθένας θα μπορούσε να δοκιμάσει τα προϊόντα του! Το 1913, λοιπόν, υπήρχαν ήδη επτά καταστήματα γευσιγνωσίας στην ευρύτερη περιοχή Piedmont, τα οποία γρήγορα έγιναν 12!

Το όνομα και τα προϊόντα cocchi σύντομα έγιναν διάσημα σε όλο τον κόσμο, όπως αποδεικνύεται και από τα έγγραφα εξαγωγής της επιχείρησης η οποία έστελνε προμήθευα στο Λονδίνο, την Νέα Υόρκη, το Σίδνεϊ, την Αφρική αλλά και την Νότια Αμερική.

Από το 1978 η εταιρία Giulio Cocchi διευθύνεται από την οικογένεια Bava με εξαιρετικούς οινοπαραγωγούς οι οποίοι εκσυγχρόνησαν τις τεχνικές παραγωγής θέτοντας τα θεμέλια, ώστε το προϊόν να γίνει σήμα λατρείας σε όλο τον κόσμο!

Έως και σήμερα η οικογένεια Bava διαπρέπει και τα προϊόντα τους βρίσκονται σε όλα τα μπαρ του κόσμου! Μερικά από αυτά είναι το Barolo Chinato, Americano Rosa, Aperitivo Americano, Cocchi Brut, Cocchi asti και τα aperitivo Amaro και Di Torino.

Tον λόγο έχουν τα δύο τελευταία απεριτίβο για τα οποία θα μιλήσουμε την επόμενη φορά!

Οπότε μείνετε συντονισμένοι....

se;kjghsd'b

* Ο Γιάννης Ντούκας είναι mixologist και Bartender στο Noel