Dine & Drink

Σκωτία: Το νερό της ζωής! vol.2 ~ Islay Whisky

Σ’ ένα μικρό νησί δίπλα από την Σκωτία πιστεύεται ότι οι Ιρλανδοί μοναχοί εισήγαγαν την τέχνη της απόσταξης στο Islay, κατά τις αρχές του δεκάτου τέταρτου αιώνα. Εκεί συνάντησαν ένα νησί το οποίο είχε τα πάντα υπέρ του για την απόσταξη ουίσκι, εξαιρετικές καθαρές πηγές νερού και άφθονη τύρφη. Το νησί της ομίχλης,από καπνό,άλμη και μυστήριο! Τα Islay Whisky τείνουν να είναι στυφά και τυρφώδες, ωστόσο πίσω από τον καπνό συναντάς ήπια ποώδη αρώματα και νότες μπαχαρικών.

Στο νότιο κομμάτι του νησιού τ’αποστακτήρια παράγουν ουίσκι μ’ έντονα φαινολικά αρώματα που αποπνέουν πίσσα, καπνό και ιώδιο.

Το αποστακτήριο του Bowmore στην μέση του νησιού αναδεικνύει αυτά τα χαρακτηριστηκά αλλά όχι τόσο έντονα οσο το αποστακτήριο Caol Ila!

Bruichladdich και Bunnahabhain είναι πιο ήπια στην γεύση τους και όχι τόσο καπνιστά.

Όλα τα Islay Whisky έχουν στεγνό φινίρισμα αλλά όταν σερβιριστούν στο ποτήρι σας τ’αρωματά τους θ’ αναπολούν  πολλές αναμνήσεις σας.

Την στιγμή όμως που θα τα γευτείς θα υπάρξει έρωτας που δύσκολα θ’ αποχωριστείς! Τα islay whisky μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε κάποιο κοκτέιλ όσο εύκολαμπορείς να τα πιεις!

SMOKY MAN SOUR

(Αποστόλης Τσατσίρας)

50 ml lagavulin

10 ml cherry heering

20 ml lime

15 ml cinnamon syrup

2 dash creole bitters

1 egg white

Shake, Dry shake

φωτο 2

* Ο Γιάννης Ντούκας είναι mixologist και Bartender στο Noel